Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gouden tips?

Auteur Bericht

avatar#7671
Buster
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2010-01-16 15:21:00

Wij staan op het punt een baan te aanvaarden in Frankrijk.

Wat zijn de Gouden tips?

Wat is de informatie waarvan je zegt; "Als ik dat toen geweten had,....."

Ik wil namelijk niet teveel door een roze bril kijken.

Alvast bedankt!

Buster

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-01-17 12:50:06

Gouden tips? Hoe bedoelt u?

Gewoon hard werken, zou ik zeggen en vooral beleefd blijven tegenover chefs en bazen. Want in Frankrijk heeft de baas altijd gelijk, ook al heeft hij ongelijk. De bedrijfshiërarchie is nog zoals die in Nederland was in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Nog een 'gouden tip': het personeel geeft elkaar 's morgen bij de aanvang der werkzaamheden vaak nog een hand. En met aardige dames op de werkvloer is ook het uitwisselen van bises nog lang niet afgeschaft.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-01-18 18:06:32

Als je je een beetje verdiept wat hier op het forum wordt geschreven leer je al gauw de Franse (werk) mores. En al die aardige boekjes over hoe de Fransman (vrouw) in elkaar steekt kloppen ook allemaal. Maar ja een baan in Frankrijk is ook kiezen voor hoe er met elkaar wordt omgegaan, veel succes.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-01-18 18:22:24

En niet te snel tutoyeren, of eigenlijk helemaal niet tenzij ...

Peter.

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2010-01-18 22:02:10

Goude tips? Die zijn er denk ik niet. Ja, de tips die al gegeven zijn. Maar.......dat verschilt ook wel per bedrijf denk ik. Manlief heeft sinds een half jaar een vaste baan met cdi. Maar op het bedrijf zijn ze erg van het doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Ze zeggen gewoon je en jou alleen de hoge baas is vous.

Het handjes geven en zoenen, ja, dat was even wennen. Verder moest mijn man erg wennen aan het, voor hem, lage werktempo en het, in zijn ogen, soms slordig afwerken van een klus. Maar dat went ook.

Mag ik vragen wat voor baan u gaat aanvaarden? Mischien kunnen we dan gerichtere tips en adviezen geven.

avatar#7688
pieter2
Berichten: 3
Reacties: 7

#5 Geplaatst: 2010-01-25 00:33:20

Blijf je zelf, maar dan beter!

Geef duidelijk aan dat je buitenlander bent met alle onhebbelijkheden van dien. Werk harder dan de Fransen, wees slimmer dan de Fransen, doe aardiger dan de Fransen, etc.

Denk aan bijv. een Turk in Nederland. Hoe kan die carriere maken en volledig, overal en door iedereen gerespecteerd worden?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2010-01-28 08:47:13

Buster,

ten eerste gefeliciteerd met deze belangrijke integratiestap!

Ik weet niet welk soort baan je hebt, maar mijn ervaringen op middenmanagement niveau zijn:

- men dient de Franse iets formelere omgangsvormen te respecteren

- Franse vergaderingen zijn niet ervoor bedoeld iedereen zijn zegje te laten doen maar om beslissingen te nemen 

- gesprekken tijdens de lunch kunnen over erg belangrijke zakelijke dingen gaan; ik kende een hogere manager die mensen met wie hij iets te bespreken had vroeg bij de lunch aan zijn tafel te gaan zitten 

- met een beetje kennis van een uitheemse taal heb je vaak een (positieve) uitzonderingspositie; andersom, als je probeert zaken in het Engels te doen krijg je vaak te maken met mensen die niet noodzakelijkerwijs de meest competente zijn maar toevallig een beetje beter Engels kunnen verstaan. Alleen in IT-bedrijven is dit soms anders.

En steeds:

je verbazen over alles wat anders is, maar niet in het schema beter/slechter dan in NL vervallen.

Geluk en succes gewenst!

Christian v.K.

(als Duitser voor een Brits/Nederlands multinational in 9 Europese landen gewerkt)

avatar#7671
Buster
Berichten: 2
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2010-02-13 15:14:34

Merci beaucoup!

Inmiddels zijn we samen op Franse les gegaan ook omdat het wel erg duidelijk is dat omgangsvormen en taal enorm belangrijk zijn.

Wij gaan het komende half jaar als beheerdersechtpaar een camping beheren en zijn daarvoor 24x7 aanwezig en werkzaam.

Het gaat om een camping met Nederlandse eigenaren, maar natuurlijk hebben we naast de bezoekers ook veel van doen met de plaatselijke MKB-ers.

Na dat half jaar is het bekijken of we de winter gebruik maken van de grond van de camping om met de chalets en de kantine ons brood te verdienen (buiten loondienst) of dat we weer terugkeren naar Nederland. (uitteraard ligt onze voorkeur in Frankrijk, maar er moet wel brood op de plank zijn)

De hamvraag nu is of wij ons volledig laten uitschijven in Nederland, of niet.

En na wat leeswerk op het forum vraag ik met af of we onze auto wel moeten invoeren. Het klinkt alsof je het maar net moet treffen met de loketist.

Groeten,

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2010-02-14 22:16:24

fam Buster, gouden tips als je in frankrijk werk hebt gevonden, kan ik niet geven, ik werk zelf als baasje. Wat de overige vragen betreft: alles hangt met elkaar samen. Schrijf je je uit, dan mag je niet met een NL plaat in nederland komen, althans dan krijg je naheffingen etc. Omdat FR geen GBA kent, kun je o.a. je 'inschrijven' in FR, terwijl je in NL ingeschreven blijft. Als je niet zeker weet hoe definitief je verhuizing is, zou ik met een been in NL blijven staan. Nederland is nogal ongastvrij jegens repatrianten. Dus eenmaal weg is ook weg, en terugkeren is dan niet zo makkelijk. Een auto invoeren in FR kan evengoed simpel gaan. De loket problemen zijn voornamelijk met rijbewijzen in enkele departementen, die op het forum geinventariseerd zijn. Met veel 'loket' werk is het in Frankrijk zo, dat je de verkeerde en de goede kan treffen. Als ik bijv. bij de Urssaf moet zijn, en ik kan alleen afspreken met een bepaalde dame, dan stel ik net zo lang andere data voor, totdat ik een meneer krijg die altijd alles heel plezierig voor mij oplost. Niemand gezichtsverlies, en ik zit dan zonder catastrophe. Bij de impots zitten toevallig 4 dames, allemaal even kundig en behulpzaam. 2 Van hen gaan binnenkort met pensioen, dus ik houd mijn hart vast. DE gouden tip: ogen open en liever herhaald proberen dan bij een keer helemaal fout komen te zitten. Werken voor nederlanders zal wel o.k zijn, zou je gaan werken voor franse bazen, dan ben je in een keer 70 jaar terug in de tijd.  Succes, Dit 

avatar#6936
Viv
Berichten: 1
Reacties: 5

#9 Geplaatst: 2010-05-07 12:30:53

Beste Buster,

ik werk sinds 1,5 maand bij een hotel in de limousin en het bevalt erg goed. De taal is erg belangrijk en gaat gelukkig met sprongen vooruit hier. Verder heb ik het erg getroffen met de mensen, iedereen is behulpzaam en aardig. Wel is inderdaad duidelijk dat de eigenaren de baas zijn en we moeten altijd beleefd antwoorden met oui Madame of oui Chef. Verder zijn voor mij alleen de onregelmatige werktijden lastig. Ik weet soms pas een dag van te voren dat ik weer weekend heb (bijv dinsdag en woensdag). Soms moeten er overuren gemaakt worden dus een tip hiervoor is goed je uren bijhouden dan weet je hoeveel je werkt gezien jullie ook in de toeristische sector aan de gang gaan.

Veel succes en ik zou lekker in Frankrijk komen wonen dat maakt het integreren ook makkelijker en leuker.

avatar#8013
norma
Berichten: 0
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2010-05-21 15:14:43

Iedereen heeft al goeie adviezen gegeven. Nog een paar dingen: mensen zomaar thuis uitnodigen (voor een kop koffie of zo) is ongebruikelijk. Het middageten is belangrijk, daar wordt tijd voor uitgetrokken, vooral op de campagne, 's avonds wordt er iets opgewarmd. Het eten van een boterhammetje als lunch wordt als "arm" aangezien (heb zelf last gekregen met de school van mijn kinderen die ze in de kantine wilde laten eten omdat ze thuis "blijkbaar niet genoeg kregen"). Bekijk jezelf dus door de ogen van een Fransman. In tegenstelling wat hierboven staat beschreven, heb ik de ervaring dat het werktempo veel hoger ligt dan in Nederland, en men gaat echt tot zes/zeven/acht uur 's avonds door op kantoren.

avatar#8071
jannie2
Berichten: 0
Reacties: 2

#11 Geplaatst: 2010-06-08 15:44:50

Ik zie een aantal goede tips in dit topic. Bedankt voor de tips!