Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

persriolering

Auteur Bericht

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#0 Geplaatst: 2010-01-17 14:17:08

Ons huis heeft twee oude septictanks, niet volgens de huidige normen, en waarvan er één bovendien niet goed werkt.

Omdat het openbaar riool op ca 200 mtr van ons huis ligt denken wij eraan om ons meteen maar aan te (laten) sluiten i.p.v. het vernieuwen van de bestaande septictanks.

Omdat er een hoogteverschil van ca 3 mtr moet worden overbrugd, denken we aan een persriolering. Dus: eerst op ons terrein een verzamelput maken met leidingen vanuit de woning en gites, met pomp, en vervolgens een persleiding naar de terreingrens op bijna 300 mtr, regard plaatsen, en aansluiten op het openbaar riool.

Heeft iemand in Frankrijk hiermee ervaring? Of een betere oplossing.  

Wij wonen in het noorden van de Lot.  

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#1 Geplaatst: 2010-01-18 15:46:36

Wilm,

Ja, er zijn standaard kunststof bakken waarin de rioleringsbuizen van de woning terechtkomen. Onderin die bak is een professionele dompelpomp vastgemaakt aan een persleiding. Die persleiding komt uit op het openbaar riool. In het frans: Réseau d’assainissement avec station de relevage 

De pomp verschilt qua werking niet met die je ook voor een paar tientjes in de bouwmarkt ziet. Wanneer het niveau stijgt, slaat de pomp vanzelf aan en vervolgens weer af als het niveau zakt. Een klep houdt het afvalwater tegen dat tussen de pomp en openbaar riool in de persleiding zit. Een hoogteverschil van 3 meter is niet veel, dus dat kan prima. Maar of een afstand van 300 meter (horizontaal) ook kan, adviseer ik je dat na te vragen bij de leverancier (als je hier geen antwoord krijgt)

Het nadeel?

Dergelijke pompen kunnen zelfs steentjes tot 30 mm aan, maar vezelachtige dingen zoals babydoekjes e.d. zorgen voor verstopping. Niet alleen van de persleiding, ze komen vast te zitten in de as van de pomp.

Pompen zijn onderhoudsgevoelig. Niet dat je ze elk jaar moet controleren, maar je zult wel geregeld de verzamelput moeten reinigen. Met name gestold vet uit de keuken en zeepresten uit de vaatwasser en wasmachine zorgt voor het aankoeken in de bak en pomp.

Succes en laat weten wat je hebt gekozen.

Nils

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2010-01-18 19:37:47

Nils, hartelijk dank voor je reactie. Rest me de vraag of je ervaring hebt met bepaalde merken, of kunt aanbevelen.

Wilm

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#3 Geplaatst: 2010-01-24 16:31:17

wij werken met domodip van side industrie zie: www.dipsysteme.com.

Voordeel is dat je werkt met verstevigde slang/pijp met een buitendiameter van slechts 63mm. Dit kan zeer voordelig zijn in een rotsige/stenen ondergrond, omdat het leggen (85cm diep) veel sneller en eenvoudiger is. Ander voordeel is dat als je aantal gites hebt o.a. met gehandicapten dat medicijn gebruik geen invloed heeft dit in tgv fosse septic.

Nadeel kan zijn kosten; = professioneel systeem, dus navenant prijskaartje en onderhoud valt tot nu toe mee. de pomp en regard zijn goed bereikbaar.

Je betaalt wel voor het geloosde water maar je bent verschoond van 3 jaarlijks controle. Nogmaals in een groter projekt zeker aan te bevelen, echter, voor een enkel woonhuis heb ik mijn twijfels ivm aanlegkosten.

Geeft zeker meerwaarde bij verkoop ontroerend goed.

In jouw situatie met slechts 3 meter afschot zou ik alle mogelijkheden bestuderen.

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#4 Geplaatst: 2010-01-24 18:39:45

Wilm,

Ons systeem zat ik de bouw, ik heb geen gegevens van merken e.d. Naar ik begrijp is het vrij standaard en ik ga er vanuit dat een loodgieter deze kennis wel heeft. Het is oneerbiedig gezegd niet meer dan een bak, een pomp en een drukleiding.

Voor zover mij bekend is onze drukleiding eveneens met een kleine(re) diameter.

Nils