Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Het plannen van de lente in 2010

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-01-18 16:01:25

Wij wonen in departement zéro-trois; het meest suffe departement op één na. Een aardig kenmerk van de zéro-trois is dat er drie klimaatzones voorkomen. Twee ervan bestrijken relatief grote gebieden: een oceaan- en een bergklimaat. Het derde is een landklimaat, maar dat beslaat maar een klein gebiedje (en is meer een gevolg van het bergklimaat). Deze kennis is van voor de emigratie, dus wellicht zit er Altzheimerruis in, maar in grote lijnen klopt het.

 

In de communicatie met de achterblijvers in NL schilder ik indringend wat voor een fantastische weer we hier altijd hebben. De basis daarvoor is de drie klimaat gebieden. Je moet dat soort informatie sluw brengen door er af en toe een negatieve toon door te mixen zo van “het was de hele week weer te warm om te barbecueën”. En als ze dan een keer onverwacht in de stromende regen voor de deur staan, onmiddellijk bluffen dat ZIJ dat rot weer natuurlijk weer van DAARGINDS hebben meegenomen.

 

Op dit moment zijn de vogels hier begonnen met de inleidingen van hun seksseizoen 2010 en de bomen op de heuvels verschieten van kleur. Tijd voor een vileine actie richting NL. Ik ga ze daar voorstellen om de lente van 2010 te laten beginnen in de eerste week van februari en het begin van de zomer zo ergens in midden augustus, en het eind ervan in november.

 

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-01-18 18:14:23

Kan me niet voorstellen dat het voorjaar in de allier nu al aan het beginnen is...

Begrijp de context ook niet helemaal van de bijdrage?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-01-18 18:20:31

Allier lijkt klimatologisch wat op Nederland, dorst je daarom de naam van 03 niet te onthullen? Het klimaat in jouw toch best wel aardige departement is zacht en vochtig. Er valt ongeveer evenveel regen als in Nederland. Veel westelijke winden ook. Maar de lente is nog echt niet begonnen, hoor. Zelfs de amandelbomen, de eerste bloeiers, geven hier (dep. 81, zuidelijker dan 03) nog geen krimp.

Wim

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#3 Geplaatst: 2010-01-18 22:06:45

Hier in 11 is de lente ook nog niet begonnen. De zon doet zijn best, het was vandaag wel 11 graden over dag. Volgens een van de "oudjes" hier duurt het nog een week of twee. Ik ben heel benieuwd of hij gelijk gaat krijgen. De winter had hij goed voorspeld in elk geval.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2010-01-19 07:56:14

Ik moet toegeven, gisteren scheen hier (het zuid-oostelijke punte van de Allier, oftewel La Montagne Bourbonnaise) heerlijk het zonnetje. Maar om nu al van lente te spreken??!!! Dacht 't niet!!!

Wij wonen hier inmiddels lang genoeg om te weten dat je in februari tussen de middag met een vestje en bodywarmer heerlijk kunt barbequen tussen de middag, maar dan zit je om 16h weer gewoon lekker binnen voor de kachel, want als de zon achter de berg is, is het gewoon weer koud.

Daarbij kijken wij ook absoluut niet vreemd op als we in maart wakker worden en er is weer even een halve meter sneeuw gevallen.

Zelfs in april hebben de kids nog kans op het bouwen van sneeuwpoppen en doorgaans is het in mei dat het echt lekker gaat worden met het weer.

Vervolgens is juni dan weer een K-maand. In NL is het dan prachtig en wij kampen met vocht, moucherons en jeuken ons gek. Dit gaat ongemerkt over in juli, een maand waarin je alles kan verwachten.

Okee, augustus is prachtig en de nazomer is lang, september is doorgaans nog zwem en kortebroeken weer, maar half oktober gaat bij mij de kachel weer lekker aan!!! En dan is het gewoon weer tijd voor een lange winter waarin het kan vriezen en dooien.

Ik ervaar ons stukje Allier (op 700 mtr) als landklimaat, nét ietsje extremer als NL. Daar warm, hier nét iets warmer, in NL kouder, bij ons nét ff meer kou, altijd leuk om over op te scheppen door de telefoon :)

Maar nee, ik trek vandaag gewoon m'n winterjas weer aan en mijn Lief waarschuwde me vanochtend vroeg dat het spekglad is, de sneeuw nog steeds niet weg is en hard bevroren en dat ik vooral voorzichtig moet doen als ik straks de weg op ga. Misschien dat ik ook weer lekker m'n muts op doe!!!

Een fijne dag allemaal, salut, Linda

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#5 Geplaatst: 2010-01-21 19:05:44

@ Franck

De lente is idd nog niet begonnen. Dat is pas de eerste week van februari. Een gewaarschuwd mens telt voot twee.

De context van de bijdrage ? Entre bavards ?

@ Wim

Als alma pater van deze site valt het me hard je te moeten tegenspreken. De Allier vergelijken met NL, zelfs al doe je dat alleen op het aspect 'klimaat', is een ernstige misstap, foei ga je mond spoelen.

We hebben hier drie klimaatgebieden, dus het hang er maar helemaal van af waar je woont.

(En ik ben niet bang om de naam Allier te gebruiken. Alleen wij hier zeggen: zéro-trois. Ligt wel zo makkelijk in de mond; zeker tegenover quatrevingtetun. Trouwens Maigret -van Simenon- zei: “Je suis né dans le province Bourbonnais”, en dat is waarschijnlijk juister en klingt zeker aardiger.)

@ Sterreysa

Ik weet niet waarom je oudjes tussen aanhalingstekens zet. Laat ze maar weg en dan is je opmerking zeer juist. Overigens de Aude valt ook onder mijn gebied, dus daar heb ik voor februari ook de lente geregeld.

@ Linda

Geen spelt tussen te krijgen, behalve de opmerking over de vochtigheid. Ook wij wonen aan de oostkant van de zéro-trois en daar zijn de westenwinden meestal goed uitgeregend. De relatieve vochtigheid is af en toe zo laag dat dat vervelend aanvoelt, bijvoorbeeld op je oogbal.

De lente op 700 meter is idd kouder, dus langer sneeuw en dergelijke; Ik reken altijd op 1 graad lager per 100 meter. Maar ik denk dat het bij jou, net als hier, erg afhankelijk is van het profiel van het landschap.

Groeten, Ben

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2010-01-21 19:48:47

Het is natuurlijk nog winter, punt. Hier in les Landes natuurlijk een zacht klimaat maar het kan soms -4 zijn als er des nachts een heldere hemel is. Overdag bij helder weer is het rond het middaguur in de tuin 16-17 graden. Wij hebben één bijenkolonie "aux soins intensifs" in de tuin (een gevangen zwerm laat in het seizoen) die nu superactief is. Het is één in- en uitvliegen van bijen. Ze komen terug, beladen met pollen. Wat nemen ze nu mee vroeg ik mij af op 21 januari? Camélia,Hamamelis, Daphne en misschien al de Mimosa. Men zegt dat de koningin weer begint met eitjes leggen zodra de dagen weer lengen. Toch prachtig dat die paar minuten al door haar bemerkt worden want deze hoeveelheid pollen die aangevoerd wordt is echt een teken dat de koningin nog leeft én aan het werk is. Voor de leken: in de winter open je geen bijenkast want dat geeft koude-stress, het enige wat je doet is het gedrag observen bij het in-en uitvliegen.

De geraniums zijn al gezaaid in bakjes bij het raam en komen al op. Het lentegevoel is er al wel maar nog zeker een maand wachten.......

Ingrid

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#7 Geplaatst: 2010-01-21 20:07:02

@Ben: ach, ik wou eigenlijk niemand voor het hoofd stoten. Maar, ik heb in de 6 maanden dat we hier wonen, wel geleerd dat de oudjes het toch meestal goed hebben.

Maar fijn dat je de lente begin Februari laat beginnen.

@Ingrid: mooi zo'n zwerm die doet wat de natuur hun heeft meegegeven.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#8 Geplaatst: 2010-01-22 11:53:23

Salut,

Ai, ai. Tenminste twee knoepers van spelfouten...... Waar moet dat heen.

@ Ingrid

Ik lees uit je bijdrage dat de bijen ook de kriebels hebben, dus .......

@ Sterreyssa

Wat een fraai alias (en een stevig afgeschermt privacy, chapeau !)

Ik zou niet weten wie je met je opmerking voor het hoofd zou stoten.

Ben

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#9 Geplaatst: 2010-02-25 20:57:59

Het heeft dan even mogen duren maar hier is de lente begonnen. De amandelbomen bloeien en de temperatuur is heerlijk.

Hoe zit het met de rest van Frankrijk?

Nynke

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#10 Geplaatst: 2010-02-25 21:04:26

Hier in de Charente fikse onweersbuien, dus zeker nog geen lente...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-02-25 23:01:06

In de Charente Maritime niet veel beter, regen, zon, veel wind, niet koud maar zeker geen lente.

De sneeuwklokjes bloeien net pas een weekje maar de krokussen laten zich nog niet zien.

De vroege tulpen komen een centimeter of anderhalf boven de grond uit, maar dan ook alleen maar als ze op het zuiden staan.

De winter zal wel weg zijn maar lente is het nog zeker niet.

Cees.  

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2010-02-25 23:23:44

Hier in de Loiret (45) wind en regen, soms hagel en onweer. Lijkt Nederland wel. De magnolia wel in de knop, sneeuwklokjes overal en de kippen zijn, na een winterstop van twee maanden, weer volop aan de leg!

Het gaat er dus op lijken.......

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-02-26 06:46:37

De lente zit er ook aan te komen in het "centre de la France", maar met de huidige wind lijkt het wel herfst.

Geen weer om zonder schip op zee te zitten (het ruimt wel lekker op).

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2010-02-26 08:06:18

In les Landes, hier in de chef-lieu, is het tussen de middag 18 graden. De bijen zijn superactief. Sneeuwklokjes sinds januari, krokussen sinds 2-3 weken en de eerste narcissen. En niet te vergeten de Mimosa bloeit. Vroeger kocht ik in Nederland in de winter wel Mimosa in van die plastic zakjes. Ik was de winter dan zo zat en de Mimosa was het eerste teken van leven.

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#15 Geplaatst: 2010-02-26 21:50:38

Salut beste mensen,

Ik vind dat jullie mild reageren. Ik zat er anderhalve week naast en dat is nog al wat op een periode van dertien weken (= de officiële duur van de lente). Behalve mijn welgemeende excuses wil ik ook nog uitleggen hoe ik deze fout heb kunnen maken.

Mijn voorspelling is gebaseerd op drie bronnen:

*het team meteorologen dat bij mij in dienst WAS

*de ogen van de tandartsassistente en

*mijn water;

Met het laatste ben ik naar de dokter geweest, die heeft niks gevonden maar toch een antibiotica kuur op de ordonance ingevuld. (Franse arts) Mijn water is dus een onbetrouwbare bron gebleken.

Over de ogen van de tandartsassistente kan ik niet meer zeggen dat het een weinig discriminerende bron is. Maar ik kan niet zonder.

Tenslotte mijn voormalige team. Gebleken is dat de acht medewerkers verliefd waren; er zijn op die manier vier koppeltjes ontstaan. Ik heb dat uitgelegd als een definitieve doorbraak van de lente. Ik heb ze allemaal twee jaar op betaald verlof gestuurd; kunnen ze kindjes maken !

En nog dit: Diegenen die zich op basis van mijn voorspelling hadden verzekerd voor het uitbreken van de lente hebben inmiddels alle 72 bericht gehad en de verzekeringsmaatschappij is overgegaan tot uitkering.

Omdat ik nu zonder team zit kan ik voortaan alleen nog maar globale voorspellingen doen. Mijn laatste voorspelling is:

Als het sneeuwt in mei is april voorbij.

Ben

 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2010-02-27 20:12:46

Ben benieuwd naar de updates. Bij Cees moet het stevig waaien nu.

Ingrid zal in Mont-de-Marsan de bijenkorven ook al vastgezet hebben.

Wij wachten hier in Centre met spanning af!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-02-27 20:29:33

Het is nog een gewone natte avond met een rustig windje, maar hij komt er aan.

130 km per uur, windje 12 dus !

Nou, wordt je vrolijk van, ik heb er zo'n hekel aan zeg, storm.

Na afgelopen jaar krijg ik de schrik al in de benen als ze het over storm hebben.

Vorig jaar veegde een storm in een nachtje ruim honderd meter pannen van m'n dak, en dan moet je met een flinke griep op bed liggen.

Hoop maar dat het meevalt deze keer.

Het probleem is dat we maar een stukje van de kust af zitten, er een mooie rij hoge bomen stonden die en flinke windvanger waren, en die hebben ze deze winter allemaal omgezaagd.

De wind heeft dus vrijspel deze keer.

Vorig jaar zat het zout van opspattend zeewater op onze ramen, kun je naagaan.

Tien kilometer van zee.

Cees.

  

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#18 Geplaatst: 2010-02-27 21:21:40

Succes met de storm allemaal. Ik hoop dat het gaat meevallen voor jullie.

Hier in 11 is het nog prima weer. Wel wind en bewolking vandaag maar, met 12 graden, prima te doen. Steeds meer bomen beginnen te bloeien. En de hond, die heeft zeker de lente in zijn bol. :)

Nynke

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2010-02-27 21:34:34

In tegenstelling tot veel Galliërs, vind ik fenomenen als sneeuw, storm en onweer prachtig. Uiteraard neem ik mijn voorzorgsmaatregelen. In 10 jaar heb ik het nodige meegemaakt (zoals de tempête fin 1999) en ik reken al op stroomuitval want bomen gaan omvallen.

Als er 10 cm sneeuw ligt loopt iedereen te panieken. Mijn buurvrouw kruipt met de kleinkinderen de kelder in als de storm losbarst....

Het heeft een functie, dit soort fenomenen. Zieke bomen vallen om. Dorre bladeren op een hoop. de fossées worden eens lekker doorgespoeld. Het zout en de blubber verdwijnen van de wegen.

Die dakpannen vervangen we wel. En de omgevallen bomen branden over een paar jaar in de open haard. En bladeren hoef ik niet meer te harken.

Steven 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#20 Geplaatst: 2010-02-27 21:55:29

Nou ik ben die weerfenomenen een beetje zat. In 2007 een behoorlijke cycloon op Guadeloupe. Ik had dienst en zat 36 uur vast (en doodmoe) in het ziekenhuis. Daarna nog een lichte aardbeving. Vorig jaar alhier orkaan Klaus die hier in les Landes echt veel schade heeft aangericht. Ik had weer eens dienst..... En nu vanavond houd ik mijn hart vast (ik heb wéér eens dienst...). Het is hier vigilance jaune dus zal wel meevallen. De zieke bomen zijn al om. Maar het betekent gewoon een "nuit blanche' want ik slaap slecht met storm. Dat stamt nog uit de kindertijd. Wij woonden vroeger in Castricum, achter de duinen. Als kind keek ik vaak in dat fraaie plaatjesboek van de watersnoodramp in 1953 in Zeeland. Ik was daar erg van onder de indruk. Ten tijde van storm vroeg ik mij altijd af of de duinen wel hoog genoeg waren. Ik sliep op de eerste verdieping en ik vroeg mij altijd af hoe ik nu op het dak kon komen mocht dat nodig zijn. Het zolderraampje was erg klein en ik dacht niet dat mijn vader daar doorheen kon en daarna mij kon oppakken. Dus zag ik de bui al hangen dat ik alleen door het zolderraapmje het dak op moest. Als wij in de duinen wandelden controleerde ik of er wel genoeg helmgras groeide want de duinen konden anders nog wegwaaien!

Enfin.

De bijen hebben zware kasten en er liggen dikke stenen op de daken dus dat gaat wel.

Nee, ik denk aan Cees in de Vendée. On croise les doigt.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2010-02-27 22:53:45

hoho Ingrid, Charente Maritime, net onder de Vendee.

De wind zet aan op dit moment, hoog raast het enorm en zie de wolkenflarden overjagen, beneden valt het nog mee, een zesje denk ik.

Rond middernacht gaat tie komen http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfsmeur.html pal op onze kust wel te verstaan. (klik op 10 m wind. de cijferblokjes zijn de uren die je aan kunt klikken)

meer dan 50 knp, op naar de 12 dus.

En het lijkt er verdacht veel op dat wij de enige zijn dit keer, snik.

Ik ga slapen, kussen onder en boven en misschien slaap ik er doorheen, en maar hopen dat tie bij Steven nog even een extra rondje over het dak gaat, vind tie leuk ;-)

Vraag me af of jullie weten wat storm is, ga anders maar eens richting Ingrid, je kunt een jaar later nog zien wat een enorme verwoestende kracht het is.

Als een boom van pak'm beet twee ton even voorbij komt waaien dan mag je best een beetje bang zijn.

Oh en even een bijkomstigheidje, er komt weer een vorstperiode aan, einde van de week, pays bas min 6, hier daalt het kwik rond het vriespunt.

niks lente, ijzes uit het vet !

Cees.

Bon nuit.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#22 Geplaatst: 2010-02-28 14:59:16

Oeps, dat loog er niet om in de Charente Maritime - Vendée. Ben benieuwd hoe het met Cees is. Misschien zit hij zonder stroom of telefoon?

Houd moed.

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#23 Geplaatst: 2010-02-28 15:52:07

Na een nacht van kreunende dakspanten en zwiepende takken tegen de ramen is de wind op onze heuvel iets minder fors gaan waaien. Net als Steven vind ik dat wel iets hebben. Ook grote dreigende, fotogenieke wolken, prachtig. Vanochtend hingen prachtige enorme regenbuien boven de Bourgogne; daar leg ik mijn boek voor aan de kant.

Ik zit nu te wachten op een windvlaag die mijn gras even glad afknipt, want het ziet er uit alsof het gewoon is doorgegroeid de laatste maanden. De populieren en de wilgen krijgen nu die groen-gelige waas die duidt op de lente. Oui !

Verder korte coupures van de EDF, dus ik moet wel op tijd gaan koken voordat de kookplaat uitvalt.

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2010-02-28 17:48:04

Hier in de Loiret (45): om 06.00 wakker geworden van gierende wind en rammelende dakpannen. Een paar honderd meter verderop een grote flits en direct alle stroom uitgevallen.

Kon ik eindelijk mijn generatortje uitproberen! Die startte gelukkig, eerste priroriteit koffieapparaat, vervolgens CV en verlichting. Het werkte.

Bij daglicht geconstateerd dat een oerlelijke "abri" in duigen ligt. Mooie reden om een nieuwe te maken. Verder niks ergs.

Om 11.00 kwam de stroom terug.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#25 Geplaatst: 2010-02-28 21:26:25

En dan opeens komt 'n natuurramp wel erg dichtbij. Zullen we de oppervlakkige gekheid op 'n stokje laten, om even stil te staan bij de getroffenen in de Vendée, in de Charente Maritime?

Hoe zou het toch met Cees gaan ?

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2010-03-01 10:30:10

Inderdaad Peter, het komt wel héél dichtbij ( we hebben sinds vanacht weer electriciteit)

Ik zou met nadruk terug willen komen op de tekst “Net als Steven vind ik dat wel iets hebben”

Je hoeft voor mij nou niet onder de trap te gaan zitten, maar een beetje respect en zelfs angst is geen kwaad bij dit soort stormen.

Mensen die het “wel mooi” vinden weten domweg niet waar ze het over hebben, en geloof me, ik hoop dat het je voor altijd bespaard blijft het wél te weten.

Een verslag;

Na het plaatsten van mijn bericht (11h) ben ik in bed gedoken in de hoop door de storm heen te slapen.

Ik had alles windvast gezet, de poort vergrendeld en een paar extra lijmklemmen bijgezet, schotten voor de ramen waar geen luiken zijn, kippenhok dicht, de auto ver van het dak en bomen, meer kan niet gedaan worden.

Ik word wakker rond een uur of één, de wind is enorm en rammelt aan de luiken, het lijkt wel windhoos die alles van het huis wil trekken.

Een knal, een hoop geraas, ik zie de luiken verdwijnen.

Doodsbang ga ik naar beneden, ’t is me hier boven niet veilig, als het dak verdwijnt is de ellende niet te overzien.

Er komt van alles langs waaien, en het vreemde is dat het niet regent maar het water plenst tegen de ruiten, zeewater.

Om drie uur dondert bij de laatste windstoot de schoorsteen van de buren naar beneden, knallen de luiken aan de overkant op een auto, en komt er een metersgroot object door de tuin jagen (reclamebord van superU)

Dan is het kalm, de wind blaast nog een streep of zes, doodmoe ga ik slapen.

De volgende morgen zie ik geen pan op de grond, dus het valt mee hoop ik nog, maar eenmaal op het dak springen de tranen me in de ogen.

De luiken zijn merendeels verdwenen, de scharnieren zijn met pluggen en al uit de muur getrokken, hoe is het mogelijk.

De boom van de buren ligt bij ons in de tuin, geen elektra en telefoon.

Het is acht uur, als ik weg wil sta ik opeens voor water, water ???? ik ren naar de buren aan de andere kant van de straat, de buurvrouw is in haar pyjama aan het foto’s maken, de zee staat bijna in haar tuin.

Tiery de boer komt aanrijden en kijkt huilend voor zich uit, honderden hectare graan en gras, alles vergaan door het zoute zeewater.

Ik ga naar huis om pannen te leggen, Paul komt me helpen met nog een paar, als eerste huis aan de rand van het dorp heb ik de meeste wind gevangen.

Na gedane arbeid en een kop koffie gaan we om drie uur de buurt af, vanaf het dak kon ik het al zien, Villedoux is ingesloten, Marans is alleen door het water bereikbaar, Sharron en Esnandes staan geheel onder water.

We kunnen niets doen, het leger en de pompiers doen het werk, we kunnen alleen maar toezien en in mijn geval mensen in ons huis laten omdat we een haard hebben, veel mensen hebben elektrische verwarming.

Het eiland Ré is in tweeën gesplitst, La Rochelle heeft een meter water in haar straten staan, in Aytré is het niet veel beter.

Boten liggen meters hoog op auto’s, de ravage is enorm.

Het grootste drama heeft zich echter afgespeeld vanaf onze hoek tot aan de zuidelijke punt van Vendee, La Tranche.

Meer dan vijftig doden en er zijn nog steeds vermisten.

Dijken werden gewoon weggevaagd door de storm waardoor de dorpen simpelweg gewoon volliepen, in minder dan een kwartier tijd.

Vanaf hier op deze hoge plek zie ik samen met de dorpelingen de zee, kalm in het late zonlicht van de zondag, het lijkt of er niets gebeurd is, op het snikken van de mensen na.

Ik heb er geen woorden voor, ik hoop dat al onze buren en dorpelingen troost kunnen vinden om dit verlies te kunnen verwerken.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#27 Geplaatst: 2010-03-01 10:32:04

Salut Peter,

Inderdaad, een wat navrante situatie, uiteraard onbedoeld. Zo zie maar weer hoe veel groter Frankrijk is t.o.v. NL. Ingrid voelde het beter aan, maar die woont dan ook dichterbij.

Cees, laat wat van je horen.

Ben

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#28 Geplaatst: 2010-03-01 11:11:43

Allemachtig Cees wat een verhaal. Fijn te lezen dat met jou alles goed gaat. Maar wat een ramp voor alle mensen bij jou in de omgeving. Dit is met recht een natuurramp met hele heftige gevolgen. Succes de komende tijd.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#29 Geplaatst: 2010-03-01 11:24:24

Sterkte Cees! We leven met je mee.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#30 Geplaatst: 2010-03-01 12:08:16

De natuur vind ik geweldig.

Natuurgeweld vind ik beangstigend, ongeacht of het bliksem en donder, storm, vuur of (hoog)water is.

Wanneer je een paar minuten of uren later kijkt is het natuurgeweld verdwenen alsof het er nooit is geweest. De ravage om je heen vertelt je anders .......

Cees sterkte!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2010-03-01 17:50:22

Gelukkig te horen dat Cees er nog redelijk goed vanaf gekomen is. Ik was zeer onder de indruk van de beelden rondom La Rochelle.

Natuurlijk is dat veel meer schade,  vergeleken met de paar schoorstenen die zijn omgeblazen of wat schuurtjes die plat zijn.

Ik raak wat in de war van alle tegenstrijdige berichten over de oorzaken van zoveel doden. Ik geloof dat het verschil met 1999 was dat er toen geen "marée haute" was, maar wel net zoveel wind. Dus dat vooral het wassende water heeft verrast.

Er zal nog veel nagepraat worden hierover, ongetwijfeld.

Ceest sterkte! Ik twijfel niet aan je "noaberskip"!

Steven

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#32 Geplaatst: 2010-03-01 18:18:50

Dank Cees voor je verslag. Verleden jaar hebben wij in het zuid-westen een storm over ons heengekregen, die gelukkig bijna geen slachtoffers heeft gemaakt. Het was soms onbegrijpelijk hoeveel drukte mensen dan kunnen maken over het niet hebben van stroom of water, hoe ongemakkelijk ook.

Ik heb zaterdagnacht een slechte nacht gehad; veel herinneringen aan vorig jaar aan de troep en ellende, maar dat zijn bijzaken als ik hoor en zie hoeveel mensen in hun slaap zijn verrast.

Voor mij een vraag overigens waarom er niet vooraf is geevacueerd. Beelden uit Portugal en Spanje zagen we zaterdag al langskomen; springtij en heel veel wind. Bij het zien van de huizen, vlak achter de dijk en meestal niet voorzien van een verdieping, kon het helaas, helaas, niet anders dan misgaan.

Mijn gedachten zijn bij de families die werkelijk alles en het meest dierbare hebben verloren.

Sterkte Cees met het opruimen en steun en toeverlaat zijn.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#33 Geplaatst: 2010-03-01 18:50:08

Dank Cees, voor dit zeiknatte verslag en voor het teken van jouw leven. Op radio en tv zijn vooral de instituties aan het woord, behalve wellicht de burgemeester op Ile de Ré die weet waar-ie 't over heeft en niet goed snapt waarom "ze" op het vasteland zo slecht waren voorbereid. En Ségolène en Sarko bieden hulp, al trekt de laatste de staatsbuidel en sprak Ségolène met gebroken stem over de menselijke werkelijkheid.

Ik zit te ver weg, kan zo weinig doen. In gedachten dweil ik mee want het ergste komt nog. Als het water weg is, dat gaat vanzelf, rest modder en toont de ellende zich in alle gedaanten.

Alle goeds,

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#34 Geplaatst: 2010-03-01 19:34:43

Indrukwekkend verslag Cees. Nog een hoop werk te verzetten bij de dorpsgenoten en bij jezelf.

In vergelijking met Klaus was er inderdaad veel meer neerslag, deels door het springtij. Op de Yahoo site van vanavond staat een fraai stukje van een météoroloog die uitlegt waarom die twee meter hoge golf helemaal in het binnenland kan komen en de dijken werkelijk in stukken slaat.

Wat betreft de voorzorgsmaatregelen: wij hebben dat op Guadeloupe mogen meemaken. Ik kan zeggen, dat was tip-top geregeld. Zodra het cycloonseizoen begint, zo rond juli, wordt iedereen weer eens geinformeerd over de voorzorgsmaatregelen die jezelf moet nemen en wat de gemeente je kan bieden.

Persoonlijke voorzorgsmaatregelen: een dag voor de komst van de cycloon: hele huis afdichten met luiken en daarna de kieren afplakken met "tape" en de kieren onder de deuren afdichten met dweilen, lakens etc. Antenne en schotel van het dak. Veranda leeg. Auto parkeren op veilige plek dus niet onder een boom of electriciteitspaal. Zorg er voor dat de tank vol is want als er geen electriciteit is kun je ook niet tanken. Centjes uit de muur halen want de distributeur kan er ook uit liggen. Voorraad water bv flessen of in een citerne want water uit de kraan kan verontreinigd zijn. Genoeg batterijen om naar de radio te kunnen luisteren want dat is de enige bron van info voor de uren dat je binnen zit. Ook een beetje afleiding. genoeg batterijen om te verlichten en eventueel kaarsen. In de keuken hebben de meesten een gemengd fornuis met gasfles zodat je kan koken en koffie kan zetten met een espressopotje of ouderwets met filter en koffiepot. Voorraad eten voor 3-5 dagen in blik want de vriezer begeeft het ook als je geen groupe electrogène hebt. Portable goed opgeladen en niet teveel onzin bellen want je kan hem nog nodig hebben als de fixe er ook uit ligt.

De gemeente bood aan iedereen die bang was of alleen of geen goede behuizing had, onderdak, eten en drinken.

Enfin, koud heb je het daar niet dus dat is geen probleem. Hier in het moederland is de verwarming wel van belang en degenen met de nieuwste huizen zijn het slechtste af. In deze nieuwe huizen gaat alles op electriciteit dus: de luiken gaan niet meer open, de CV of pompe à chaleur valt, je kan niet meer koken en het koffiezetapparaat doet het natuurlijk ook niet meer.

Of te wel, een haard of kachel, een gaskookplaat en een groupe éléctrogène op een plaats waar je je niet vergiftigd met koolmonoxide.

En als allerlaatste: niemand gaat de deur uit als het alerte rouge is. Het ziekenhuis draaide dubbele diensten. Alleen de pompiers etc waren op straat.

Als ik zo mag lezen wat deze doctor météoroloog zei is de kans reeel dat we dit vaker zien. Niet door de zogenaamde rechauffement climatique maar door het feit dat de Atlantische oceaan nu in een soort warme fase zit die nog jaren kan duren voordat deze overgaat in de koude fase. Voila, genoeg zo.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2010-03-01 20:52:56

Cees

Geen woorden zijn genoeg om te reageren.

Ik sta echt versteld van zoveel geweld, telkens weer als ik het hoor, zie of zelf meemaak.

Hou je haaks.

Jaap

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2010-03-03 23:10:50

Her en der zijn enorme graafmachines bezig met het openen van dijken tussen kanalen om zo de wateroverlast kwijt te raken via de afvoerkanalen.

Tot ver in de horizon staat er water, ons dorp lijkt te zijn omsingeld door water.

Nog nooit is het voorgekomen dat er zoveel water was, en tot overmaat van ramp zal dit zoute water nog jaren parten gaan spelen voor de boeren, geen gewassen op deze grond voor misschien wel vier jaar.

Hoe kon het zover komen ? waarom is er niet van te voren geëvacueerd zei Jean Paul.

Eigenlijk is het gewoon onnozelheid die we ook kenden in nl.

Het zijn niet de dorpen die achter de duinen liggen die fataal getroffen zijn door de ramp, het zijn de buitenwijken van deze dorpen.

Net als in nl, net als overal ter wereld, ook aan de cote d’azur, hebben gemeenten vergunningen verleend zonder stil te staan bij het feit of het wel veilig is daar te bouwen.

Honderden huizen staan in aytre een steenworp van de zee, met een dijk van anderhalve meter hoog.

Sharron, men heeft huizen gebouwd in de polder waar ze tot de schoorsteen onder zeewaterniveau staan.

Faute sur mer, de ene straat na de andere staat onbeschut achter een buxushegje wat de zee van de bewoners scheid.

Ongelofelijk dat de overheid nooit, maar dan ook nooit gekeken heeft naar de veiligheid.

Troost je, er zijn zestienduizend dorpen en stadjes in frankrijk waar men onbezonnen heeft gebouwd en die allemaal in de gevarenzone liggen, zestienduizend ! en ja, ook aan de cote d’azur.

Zal wat gaan worden straks, wat zullen de mensen gaan zeggen als ze een tien meter hoge dijk aan gaan leggen ? “ja zeg, zit ik tegen een berg op te kijken !”

Er is vijf kilometer dijk(je) verdwenen bij sharron, het is diep triest dat dit zoveel leed kost, en als je ziet wat er over is van de huizen, mensen die gewoon niets maar dan ook niets meer hebben, het is diep triest.

Maar eens is de eerste keer, nu maar hopen dat de overheid inspringt op het feit dat je niet overal kunt bouwen.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#37 Geplaatst: 2010-03-04 08:26:43

Tja Cees, ik ben erg onder de indruk van het gebeuren. De beelden op TV doen mij denken aan ons plaatjesboek over de watersnoodramp in 1953 waar ik als kind nachtmerries van had.

De urbanisatie aan de kust is natuurlijk een nieuw gegeven en compleet gestuurd door geld. Waarschijnlijk als je een oudere bewonder vraagt wat hij er van vindt zal hij antwoorden dat dit de straf is voor hebzucht. In Nederland hebben we dat natuurlijk gezien in Limburg toen met die overstromingen van de Maas. In de gehele wereld wonen de armste mensen het dichtst bij de kust. De rijkeren kunnen zich een huis permitteren op een bult met uitzicht over zee. De zee levert eten op. Maar ja, hier gaat het ook om geld en mensen wonen aan de kust voor het fraaie uitzicht.

Ik moet heel eerlijk zeggen als ik die beelden zie van 'les digues' dan zijn dat in mijn ogen geen dijken.

Ik las een interview met een prefect of zijn woordvoerder, dat weet ik niet meer. Gedwongen evacuatie is natuurlijk een massale, ingewikkelde procedure die toch echt een aantal dagen in beslag zal nemen. Vrijwillige evacuatie is ook heel moeilijk want wie verlaat zijn huis nu op klaarlichte dag als er nog niets aan de hand is. Wie beschermt zijn huis en goederen? Als er crisis is zijn er altijd mensen die het verschil niet meer weten tussen het mijn en het dijn. Ik herinner me nog in Nederland dat een hele polder geevacueerd werd. was dat niet het Land van Maas en Waal?

Ingrid