Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fil pilote voor dag nacht schakelaar

Auteur Bericht

avatar#7676
fekke
Berichten: 2
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2010-01-18 21:30:44

Beste Forumleden,

Recent is bij ons een nieuwe electrameter(compteur) geplaatst. Daarin wordt ook dag nacht tarief geleverd. De schakeldraad  (fil pilote) komt uit de meter in de vorm van een blauwe draad die een lus vormt. Kan ik de lus doorknippen en de draden daarna verbinden met de dag nacht automaat en de 2 ampere disjoncteur? En maakt het dan iets uit of ik de ene of de andere blauwe draad gebruik?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-01-18 22:52:00

Fekke,

Welkom hier op het forum. Voordat je gaat knippen, lees eerst deze uitleg, met verwijzingen naar bedradingsschema's voor de dag/nacht schakelaar aansluiting hier in Frankrijk. Op het A1 aansluitpunt van de dag/nacht schakelaar zou ik een rode, bruine of zwarte draad aansluiten (komt van de compteur of het relais de découplage) en op het A2 punt de blauwe. Dat blauwe stukje draad waar je het over hebt dient nu denk ik alleen maar als een overbrugging van de in de meter ingebouwde fil pilote schakelaar, maar controleer dit zelf eerst (aansluitpunten C1 en C2). Zorg wel dat je die disjoncteur van 2 Ampère op de juiste manier opneemt in de fil pilote bedrading. De tekeningen spreken verder voor zich. Voor andere vragen en antwoorden, en dat zijn er op elektra terrein al heel wat geweest, kun je ook proberen of de zoekfunctie wat oplevert.

Rob

avatar#7676
fekke
Berichten: 2
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2010-01-19 10:25:57

Rob, 

Bedankt voor je snelle reactie, Ik had de beschrijving  van Roy Merlin en Volta al gelezen. Als ik het goed begrijp lijken in mijn situatie de C1 en C2 van het relais de decouplage via een blauwe lusdraad met elkaar verbonden. ( Ik kan de meter natuurlijk niet openmaken)

Of nu C1 of C2 aan respectievelijk de phase van de 2 Ampere disjoncteur of aan de A1 van de jour/nuit schakelaar worden verbonden is mijn vraag.

Natuurlijk zal ik de draad (vanaf mijn blauwe draad) naar A1 een rode , zwarte of bruine kleur geven om verwarring te voorkomen. 

Kun je nog een keer reageren op deze aanvulling?

Bedankt.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-01-19 11:11:36

Fekke,

  Aan de onderkant van de moderne compteur électronique zit een plastic kapje, dat je er af kunt halen. Daaronder komt dan een kontaktstrip te voorschijn, met o.a. die C1 en C2  kontaktpunten. In de technische beschrijving van dit type meter zijn die terug te vinden op pagina 20/21, onder de titel: le bornier inférieur. De recentere bouwjaren zien er iets gestroomlijnder uit, maar in essentie zijn ze hetzelfde gebleven. Helaas voorziet de EDF ook dit kapje meestal van een loodje of de hedendaagse kunststofvariant daarvan, dus zou je daar eigenlijk niet aan mogen komen. Wanneer je gezagsgetrouw zou willen zijn, en volledig op zeker zou willen gaan, dan zou je wat we nu veronderstellen een "lus" te zijn moeten doorknippen, en omstreeks de tijd dat er op het EDF netwerk het dag/nacht signaal gezet wordt moeten meten. Het is immers maar een simpel aan/uit schakelaartje (relais) voor deze fil pilote functie. Tijdens de heures pleines staat die schakelaar open, en tijdens de heures creuses is die gesloten. In het weerstandbereik van je universeelmeter meet je dan een oneindige, resp. geen weerstand, nul ohm. Dat wat de identificatie van de kontaktpunten C1 en C2 van buitenaf betreft. Maar ik zou het wat slordig vinden, en niet conform de kleurcodes, wanneer je daar onder die meter met een kroonsteentje twee korte stukjes blauwe draad zou moeten gaan doorverbinden met de voor de phase voorgeschreven kleuren draad. Ik zou met het verbreken, en naderhand subtiel weer herstellen van dat loodje niet zo zitten. Respect voor de kleurcodes is belangrijker. Het kapje aan de bovenkant en de verzegeling daarvan is ernstiger: dat is de coté distributeur, daar komt immers de niet bemeterde stroom binnen, en daar zou een illegale kosten besparende aftakking gemaakt kunnen worden. Maar dat wordt vroeg of laat opgemerkt. De ingebouwde microprocessor houdt bij hoe vaak die bovenkap er af is gehaald, en slaat die gegevens in zijn geheugen op. Deze surveillance de l'ouverture heeft een apart geheugengebiedje tot zijn beschikking, met de toepasselijke naam: index de fraude. Daar beneden kun je geen stroom aftappen, en het zegeltje zit er daar eerder voor de veiligheid. Deze kant is voor de EDF de coté client.


  Op C1 komt de phase aanvoer (alimentation), gezekerd via de disjoncteur van 2 Ampère, en van C2 gaat de phase dan (départ) naar aansluitpunt A1 op de contacteur jour/nuit. Het A2 aansluitpunt gaat met blauw naar de 2 Ampère disjoncteur. De fil pilote is dus niet één draad, maar bestaat fysiek uit twee draden: de voedingsspanning voor het relaisspoeltje in de contacteur jour nuit, onderbroken door de schakelaar C1 / C2. Anders geformuleerd: de fil pilote schakelaar in de compteur doet hetzelfde als een aan/uit schakelaar voor een lamp. Wordt nu alleen op afstand bediend door een speciaal EDF signaaltje, en zet tijdens de heures creuses 230 Volt op het relaisspoeltje (A1 en A2) in de contacteur jour/nuit (stroomsterkte hooguit 100 milli-ampère). Om te voorkomen dat de in de compteur ingebouwde fil pilote schakelaar door overbelasting beschadigd zou kunnen raken, moeten die fil pilote draden met 2 Ampère gezekerd worden. Met die 230 Volt op de relaisspoel schakelt de contacteur jour/nuit dan op zijn beurt een veel forsere stroom (rond de 10 Ampère) door naar het verwarmingselement van de boiler. Een stroom die via een disjoncteur van 20 Ampère naar die dag/nachtschakelaar geleid wordt.

  Hopelijk kun je met deze uitleg uit de voeten.

Rob

avatar#7676
fekke
Berichten: 2
Reacties: 4

#4 Geplaatst: 2010-01-22 16:07:46

Beste Rob, werkt deze uitleg over C1 en C2 contacten ook voor een Landis+Gyr meter. Er zit daar ook een klepje onder de meter met zo'n loodje. Ik kan de meter niet op de website van Landis en Gyr vinden, maar ik heb er wel een foto van. Hoe kan ik je die laten zien?

groet,

Fekke

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-01-22 17:07:16

Fekke,

  Zowel Siemens als Landis & Gyr  maken meters (de ZCD 126) die als twee druppels water lijken op het Sagem model. Zoals je op de eerste link kunt zien hebben de latere types twee schakelaars aan boord, de circuits 1 en 2, met resp. de aansluitpunten C1-C2, en C3-C4. Onder die aansluitpunten kun je draad van maximaal 2mm2 kwijt, dus die twee fil pilote stukjes draad kun je het best met anderhalf kwadraat aanleggen. Naar de C1 bijvoorbeeld met rood of bruin, al naar gelang de voor de phase gebruikte kleuren bij jou in de groepenkast, en dan zou je wat er naar de contacteur jour/nuit gaat met zwart kunnen doen. Is maar een voorstel, de NF normen schrijven hier alleen voor dat je geen blauw, geel/groen, geel of groen mag gebruiken. Bijvoorbeeld zo.

Mocht je een ander typenummer hebben, laat dat dan even weten. Foto's in een forumbericht inplakken kan, maar vergt een goede bestudering van de discussies die daar in de loop der tijd al over zijn gevoerd. En daarna trial and error. Laten we het leerproces nu maar beperken tot de fil pilote.

Rob

p.s.: Deze beide firma's werkten al samen, maar gaan dat verder intensiveren op het gebied van "smart-metering", o.a. door te gaan werken aan een gemeenschappelijke standaard. Onze elektricitieitsvoorziening moet van producent tot klant een "smart-grid" worden.


avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#6 Geplaatst: 2010-01-23 01:36:52

deze dus

landis

avatar#7576
Dirk (63)
Berichten: 0
Reacties: 9

#7 Geplaatst: 2010-01-23 10:37:36

Hoi,

ik heb dit draadje uitgeprint en ga bij mijn volgende bezoekje aan LDF in ons huisje aldaar ook eens de dag/nacht voor onze el.boiler aansluiten.

We hadden nl. afgelopen zomer onze hoofdzekering laten verhogen door EDF en deze hadden zonder ons weten ook het tarief aangepast van normaal tarief naar dag/nacht tarief.

Dus van harte bedankt voor de uitleg ;-)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2010-01-23 11:14:42

Dirk,

  De hulpvaardigheidheid van de EDF is dus wederom groot, maar dat hoeft niet altijd in het voordeel te zijn van de klant.  Afhankelijk van de tijd dat je huis daar gebruikt wordt, warmwatergebruik, grootte en isolatie van de boiler, valt met potlood en papier uit te rekenen of je de extra kosten van zo'n heures pleines/creuses tarief er uit haalt. En je zult denk ik nog die dag/nachtschakelaar ( E 40 à E 60 ) en een automaat van 2 Ampère (iets van E 23) moeten aanschaffen. Wanneer je ook nog elektrische verwarmings-elementen van het type accumulateur zou hebben staan, dan valt de vergelijking naar alle waarschijnlijkheid wel in het voordeel van een dag/nacht tarief uit, tenzij je er alleen zomers bent. Dit is het EDF overzicht. Technische detail discussies, of het voor de levensduur van de boiler beter is alleen via zo'n dag/nacht tarief cyclus met stroom gevoed te worden, of continu de hele dag wat aan en uit te schakelen laat ik maar buiten beschouwing. Meer iets voor iemand die als HTS'er bij TNO een invulling voor een stageopdracht zoekt.

Rob

avatar#7576
Dirk (63)
Berichten: 0
Reacties: 9

#9 Geplaatst: 2010-01-24 18:34:51

Rob,

inderdaad ik weet nog niet of het nu voordeliger zal zijn

dat zal ik pas zien bij de volgende jaar afrekening ...