Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

PARTTIME gaan werken in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2010-01-26 17:18:19

Mijn vrouw wil graag parttime gaan werken (80%). Ook al is de cultuur op haar bedrijf zodanig dat dat niet echt geapprecieerd zal worden, tant pis. De functie laat het toe vindt zij. Wij hebben gehoord dat je in principe na x jaar dienstverband, het parttime werken wettelijk mag afdwingen. Aangetekende brief naar PZ. Weet iemand daar meer van?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-01-26 17:52:18

Wat ook een mogelijkheid kan zijn is 35 uur proppen in vier werkdagen. Secretaresses bij ons doen dat wel, zij graag op woensdag vrij voor de kinderen. Wij hebben er profijt van want dan hebben we van 's morgens 8.30 tot 18.00 uur een secretaresse ipv tot 17.00 uur. Hoe het verder wettelijk geregeld is weet ik niet precies. Ik hoor vaak dat men niet minder wil werken ivm het pensioen.

Ingrid

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-01-26 18:56:30

Jean-Paul,

  Het Franse Ministerie van Sociale Zaken heeft hier een toelichting voor op de website staan. Wat ik opmaak uit het stukje tekst dat handelt over de mise en place à la demande du salarié is dat er hetzij op bedrijfstak-niveau, hetzij op bedijfsniveau een cao kan zijn waar al in is geregeld hoe er met die temps partiel om moet worden gegaan. Dat sluit natuurljk niet uit dat waar dit niet het geval is de werkgever en werknemer geheel zelfstandig daar een afspraak over zouden kunnen maken, maar een afspraak, of intentieverklaring tussen sociale partners is natuurlijk wel een stevige ruggesteun. Ook elders veel info te vinden. Wettelijk afdwingbaar? Lijkt me iets te sterk geformuleerd. Wanneer je langer dan één jaar in dienst bent mag je het aanvragen, en de werkgever moet bij weigering dit nader onderbouwen.

Rob