Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Telefoon & Internetaansluiting

Auteur Bericht

avatar#7693
AubergedelaProvidence
Berichten: 5
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-01-28 15:29:43

Hallo,

We heben zojuist een hotel aangeschaft in het Centraal Massief. hiervoor moeten we de bestaande telefoonlijn overnemen en een nieuw internetabonnement afsluiten.

Bij Orange kregen we een prijsopgave van ruim €100,- per maand voor internet, telefonie (incl. gratis bellen naar Nederland) en 1 mobiel abonnement

Dat is nogal een schok als je het vergeljkt met de prijzen in Nederland.

Nu heb ik me een beetje verdiept in andere aanbieders (Boyges, Alice etc.)

en die lijken stukken goedkoper (30-40 euro voor een vergelijkbaar internet en telefonieabonnement).

We hebebn geen uitgebreide centrale nodig nodig. Gewoon telefoon, fax, internet met gratis bellen naar Nederland.

Heeft iemand ervaring hiermee?

Bedankt,

Eric Pantekoek


avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-01-28 15:47:00

Goedenmiddag, welkom bij dit forum.

De vraag welke provider voor welke prijs is al heel vaak gesteld. Lees de berichten maar eens door en lees tevens op de site zelf wat Wim schrijft. Ik kan je één ding zeggen: als je professioneel werkt ben je afhankelijk van telefonie en internet. Ga niet bezuinigen op een paar tientjes. Orange is France telecom, ik ben twee maal verhuisd in Frankrijk en tweemaal internetproblemen in het begin. Twee maal iemand langs geweest om ik weet niet wat te repareren en het is goed gekomen. De andere providers ken ik niet maar ik hoor alleen maar klachten van zowel ouders van mijn patienten als van het personeel. Natuurlijk zijn er altijd tevreden mensen met Alice etc. Dus. Vergelijk niet teveel met prijzen uit Nederland, daar word je misschien onwel van. Hier zijn andere dingen weer goedkoper, huizen bv, geen wegenbelasting, benzine.,en ga maar door.

Ingrid

O ja, ik vergat nog te zeggen. Als de stroom uitvalt heb je geen internet en geen internettelefoon meer. Handig is het toch om een vaste telefoonlijn te hebben met een telefoontoestel die geen stroom gebruikt, dan ben je altijd bereikbaar. In geval van stroomuitval is ook je mobieltje snel leeg! Ik weet niet hoever de EDF al is in de Auvergne met electriciteitskabels ondergronds leggen maar stroomuitval is iets wat erbij hoort als je in Frankrijk woont. Altijd handig om een noodaggregaat te hebben.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-01-29 09:15:24

Bonjour Eric,

Allereerst, ik sluit me volledig bij Ingrid hierboven aan. Ik heb hoogstens nog een paar aanvullingen en opmerkingen.

Allereerst, de vaste telefoon

In een professionele activiteit kun je niet buiten Orange/France Telecom. Dat heeft ook te maken met het feit dat het telefonienetwerk (populair gezegd, de kabels en palen) op het platteland nog grotendeels onder regie van France Telecom wordt beheerd. Als je telefoon uitvalt en je zit bij FT, dan bel je hun storingsnummer en je hebt met niemand anders dan FT te maken tot je weer telefoon hebt, of de storing nu werd veroorzaakt door een kapot apparaat in de telefooncentrale of doordat er een boom op een bovengrondse kabel is gevallen. Heb je telefoon bij ProviderX, dan bestaat de kans dat FT en ProviderX elkaar de schuld geven van de storing, en al die tijd zit jij zonder telefoon. Ik heb daar in mijn directe omgeving blaartrekkende staaltjes van meegemaakt!

Mijn advies derhalve, neem so wie so je telefoon bij FT, en kies dan nadrukkelijk voor een traditioneel abonnement met " ligne fixe" zodat je, zoals Ingrid al zegt, ook nog telefoon hebt als de stroom uitvalt.

Ik zou in 1e instantie voor het simpelste telefoonabo kiezen (dus vaste ouderwetse analoge lijn, geen onbeperkt telefoneren, whatever). Dus ook Internet hebben we het nog niet over.

Als ik het goed heb kost zo'n basis telefoon abonnement bij FT 19 euri per maand. Goedkoper naar NL bellen doe je dan tijdelijk via een voordeelnummer zoals Telerabais, daar vind je op deze site en elders van alles over. 

Persoonlijk zou ik eerst de telefoon in orde laten maken. Dan kun je in elk geval bellen en gebeld worden. Een verhuizing/verandering eigenaar van telefoonlijn doorgeven is het eenvoudigste wat er is.

OK, vaste telefoon hebben we nu.

Dan de mobiele telefoon

Abos varieren van 7 euri per maand (Orange Initital) tot zo ongeveer oneindig. Ik zou in FR nooit voor een prepaid (mobicarte) gaan, dat is echt een ramp. Je beltegoed verdampt na verloop van tijd, als je te lang niet opwaardeert ben je je nummer ook kwijt, naar mijn mening zijn dit complete mafiapraktijken waarvan het onbegrijpelijk is dat die in een land met een consumentenbescherming als FR kunnen blijven voortbestaan. Maar goed, ik draaf door...

OK, mobiel abonnement hebben we nu.

Dan nu Internet

Internet zou ik in 1e instantie afnemen van Orange, en dan zou ik gaan voor hun simpelste aanbieding, dus zonder telefonie, maar met de huur van een livebox. Let wel op dat je kiest voor Internet in combinatie met je (zojuist geregelde)bestaande vaste telefoonlijn, de ligne fixe of ligne analogique dus. Je kunt daarvoor naar een Orange winkel gaan, of het spul laten opsturen. Ik heb dat zelf gedaan en het verliep prima. Je sluit de Livebox aan en een paar dagen later (of sneller) is de ADSL aansluiting door Orange geactiveerd en kun je internetten. Volgens mij kost die "decouverte Internet" 24,90 euri per maand, plus 3 euri per maand voor huur van de livebox.

De kosten

OK, vaste telefoon plus mobiel plus internet hebben we nu. Als ik geen rekenfouten heb gemaakt zit je nu op 50,90 euri per maand. Da's nog lang geen 100 dus, zelfs als je er een wat duurder mobiel abo bijtelt.

Tenslotte de optimalisatie

De ervaring leert dat als je iets heel nieuws begint in FR, het best moeilijk is om van tevoren in te schatten hoeveel telefoonkosten (verbruikskosten) je gaat maken. En met name de aanbiedingen van FT voor telephonie illimite naar NL vind ik niet de scherpste in de markt.

Ik zou daarom in eerste instantie, zoals hierboven beschreven, helemaal geen telephonie illimite op mijn vaste lijn nemen. In plaats daarvan kun je gebruik maken van een dienst als Voipbuster, zie Google of doorzoek deze site. Daarmee bel je ook van telefoon naar telefoon, je gebruikt echter je PC om het gesprek op te zetten. Dat kost 5 cent per gesprek vor de meeste bestemmingen in Europa. Voor het contact met intimi kun je ook Skype overwegen, dat kost helemaal niets, maar dan moeten beide partijen wel een PC met headset of Skype telefoon hebben.

Op deze manier gun je jezelf een (paar) jaar de tijd om tegen minimale vaste lasten met de telefonie/internet situatie in FR vertrouwd te raken. Je leert dan ook je communicatie kostenplaatje kennen. Last but not least verneem je wellicht zelf ervaringen met andere providers van mensen in je omgeving.

Uiteindelijk kun je dan eventueel op basis van eigen ervaring besluiten om je (gehuurde!) livebox op te doeken en geheel of gedeeltelijk over te stappen naar een andere provider. Die je dan wellicht ook  nog eens een leuke overstap aanbieding zal doen!

Disclaimer: bovenstaande zijn mijn persoonlijke inzichten, doe ermee wat je wilt.

Salutations, Jos

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-01-29 13:10:01

Jos,

Ik sluit me ook vrijwel geheel aan bij jouw berekende opties én die van Ingrid.

Thomas Vergouwen (Thover) heeft voor mij ruim een jaar geleden eens uitgerekend wat het abo van FT/Orange mij maximaal zou kosten mét een vaste lijn. Dit kwam uit op max. 55€ voor ADSL+ en ongelimiteerd GRATIS bellen naar o.a. NL én ook nog mobiel bellen binnen een bepaalde limiet voor die 7 €! Daar komt hooguit die 19 € voor huur van je vaste lijn bij. Samen dus 74€ en geen stuiver extra (0,05 €).

De livebox kun je ook direct kopen van hun voor ca 45€ vgls hem.

Mijn huishoudelijke hulp betaalt in dep. 79 die 50€/mnd zonder abo op vaste lijn en ik heb haar contract uitgebreid bestudeerd. Daarin staat heel helder dat zij niets extra's betaalt binnen het forfait van het abo. Zij belt heel veel naar familie in Portugal en ook nog mobiel. De enige uitzondering op die regel zijn het bellen naar speciale 0800 en 0900 nummers, maar dat is ook volkomen logisch, ook voor NL.

Nu dan (nog) mijn situ in dep. 79; 19€ voor vaste lijn van FT. 29,95€ voor ADSL+ abo + 0,135 per gesprek voor iedere totstandkoming van een verbinding naar binnen- en buitenland + 0,05/min. naar buitenland!

Boven het forfait van die 29,95 gemiddeld zo'n 30€ extra/mnd zonder mobiel bellen binnen abo en lijnhuur van FT. Naar mobiele nrs. bellen in NL kost een veelvoud van die 0,05/min.

Dit alles tegen wurgvoorwaarden bij Free.fr de moedermij van Alice, die ze bovendien nog zodanig verstoppen, dat je er pas door schade en schande achterkomt als het te laat is!

In Auvergne zou ik zeker een vaste lijn nemen niet alleen om reeds gememoreerde redenen, maar zeker ook door veelvuldige blikseminslagen zoals ik in de Creuse tientallen malen heb meegemaakt. Overigens prima advies van Ingrid om noodaggregaat aan te schaffen.

Daarboven zou ik voor je electronische apparatuur de beste UPS (onduleur) kopen, waarover ook je telefoonlijn aangesloten is. Dat maakt dat niet gelijk je moederbord van PC wordt opgeblazen als de bliksem ergens op een bovengrondse telefoonleiding inslaat.

Bruin.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#4 Geplaatst: 2010-02-04 19:39:56

Hallo Eric,

Ik ben het grotendeels met de forumleden die eerder geantwoord hebben eens, behalve over de prijs van het telefoonabonnement van France Télécom: dat is € 16 per maand in plaats van € 19.

Voor telefonie en Internet geldt als je prijs en maximale snelheid voor Internet vergelijkt dat de kosten lager zijn dan in Nederland. Het enige probleem is dat de maximale snelheid niet alleen afhankelijk is van wat er aangeboden wordt maar ook van technische factoren zoals bijvoorbeeld de lengte en doorsnede van de telefoonlijn. Daardoor is de haalbare snelheid erg afhankelijk van je aansluiting.

Wat betreft de Internet-abonnementen en het onbeperkt bellen ... als je nog een weekje kunt wachten zou je wel eens leuke verrassingen kunnen vinden bij Orange!

Groeten,

Thomas

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-02-05 00:23:28

Dank je Thomas,

Maar ik vind toch echt op mijn factuur van FT 19.00 € incl. VAT (BTW).

Verder wacht ik die spannende aanbieding dan af, hoewel ik tot 1/2 mrt. nog in NL ben.

Mhg,

Bruin.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#6 Geplaatst: 2010-02-05 11:26:46

Dan, beste Bruin, heb jij je ook een extra service laten verkopen. €16 voor het basistarief en €3 voor nummerherkenning en wat gratis belminuten en zo. Bij mij is het ook zo. Leek me wel handig, maar achteraf was het niet echt nodig.

Groet,


Frans

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#7 Geplaatst: 2010-02-05 15:22:36

Als je telefoonabonnement € 19 per maand bedraagt heb je inderdaad niet het basisabonnement, want dat kost toch echt € 16 per maand.

Voor € 19 per maand kun je echter hebben gekozen voor "le tout compris" (of een basisabonnement met één of meerdere extra diensten) waarin naast het basisabonnement ook :

- 2 uur bellen naar vaste nummers in Frankrijk per maand

- 15 SMS berichten verstuurd vanaf de vaste telefoon naar een vaste of mobiele telefoon in Frankrijk per maand

- naamweergave (nummerweergave + naam op basis van het telefoonboek)

- wisselgesprek

- doorschakelen van inkomende gesprekken

- een uitgebreidere voicemail met e-mail integratie (messagerie vocale enrichie)

- atout partout waarmee je de 2 uur bellen per maand en de tarieven die op dit abonnement van toepassing zijn [lager dan voor het basisabonnement] ook vanaf een andere lijn kunt gebruiken (apart te activeren gratis optie)

Als deze extra diensten en inbegrepen beluren nuttig voor je zijn in je gemiddelde gebruik is dit abonnement interessanter dan het basisabonnement, want 2 uur bellen in de piekuren bijvoorbeeld kost (zonder startkosten van een gesprek mee te rekenen) € 3,36.

Mochten deze extraatjes waarvoor je € 3 per maand betaalt niet interessant zijn, dan kun je deze op ieder moment opzeggen via een simpel gratis telefoontje naar 1014 want er is geen minimale duur voor dit abonnement.

Groeten,

Thomas

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-02-05 18:59:07

Hulde aan Thomas die heldere en nuttige informatie geeft.

Christian von Klösterlein

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-02-07 13:52:58

Ik sluit me van harte aan bij Christian.

Kennelijk is er bij mijn verhuizing van dep. 23 naar 79 toch wat fout gegaan bij FT. "Le tout compris" abo had ik niet in 23 en heb er in 79 niet om gevraagd en er (nog) geen behoefte aan. Ik zal via mijn compte op Internet bij FT vragen om deze optie tijdelijk uit te schakelen, want ik profiteer daar dan toch nog niet van zolang alle gesprekken nog via Free.fr ADSL abo lopen.

Bedankt aan allen voor de nadere uitleg.

Bruin.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2010-02-11 21:02:30

Verder wacht ik die spannende aanbieding dan af.

Neem dan gerust vanaf vandaag even een kijkje op http://abonnez-vous.orange.fr.

De belangrijkste nieuwtjes:

- een abonnement met uitsluitend Internet en zonder minimale contractsduur (ideaal voor bijvoorbeeld een [eventueel terugkerende] tijdelijke aansluiting in een vakantiehuis of voor mensen die telefonie en TV via Internet niet nodig hebben en een goedkoop bijpassend abonnement zoeken): Découverte internet sans engagement, Internet tot 8 Mb/s voor € 19,90 per maand en per maand opzegbaar, naast een bestaande telefoonaansluiting (vergeet niet de ligne résidence secondaire waarmee de kosten voor het telefoonabonnement ook tijdelijk stopgezet kunnen worden wanneer je niet in Frankrijk bent) ; dit abonnement is te gebruiken met de Livebox of met elk willekeurig ander ADSL-modem

- het abonnement Net Plus: Internet tot 20 Mb/s + telefonie via Internet (inclusief internationaal en mobiel) + TV voor € 39,90 per maand (TV in heel Frankrijk: ofwel via ADSL of via de satelliet), inclusief onbeperkt bellen naar vaste nummers in 74 landen (voor Canada en de VS tevens naar mobiele nummers) en 1 uur bellen naar mobiele nummers in Frankrijk (+ de Livebox); zonder extra telefoonabonnement

- het abonnement Net: Internet tot 20 Mb/s + telefonie via Internet + TV voor € 34,90 per maand (hetzelfde abonnement als Net Plus maar dan zonder onbeperkt bellen naar het buitenland en zonder 1 uur bellen naar mobiel in Frankrijk inbegrepen; dit is het abonnement wat voorheen ook al bestond maar dan € 5 per maand goedkoper)

(de laatste twee abonnementen zijn indien gewenst ook zonder TV te verkrijgen)

Bestaande klanten kunnen overstappen op deze nieuwe aanbiedingen. Voor het abonnement Internet + telefonie via internet (+ TV) (de zogeheten Formule) komt binnen afzienbare tijd een soortgelijke wijziging als voor het abonnement Net zoals hierboven beschreven.

Groeten,

Thomas

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#11 Geplaatst: 2010-02-12 15:37:27

Geweldig Thomas,

Je bent zonder te slijmen je gewicht in goud waard bij FT/Orange!

Ik zal deze aanboden dus nog even in beraad houden/bestuderen.

Want de feitelijke situ is dat mijn tel-lijn in 23 volledig opgeheven is.

Het lijkt mij het beste dat ik dan vanaf 1/2 mrt. met de uitgeprinte docu hier mij naar FT/Orange begeef in Bressure (79) om de gewenste opties door te spreken.

Nog een paar vragen;

Kan ik FT/Orange vragen om mijn ADSL-abo bij Free.fr op te zeggen (aangetekend en met retourzending van hun modem?) Of moet ik dat volledig zelf doen?

Verder liep er nog steeds een abo bij Cegetel (nu dus van SFR), waarvan ik nog steeds een forfait betaal voor het opgeheven telnr. uit dep. 23. Of moet ik dat zelf dan nog aangetekend opzeggen bij SFR dan en waar (antwoordnr.?) ???

Overigens denk ik uit het 'nieuws' over mn. Free en Neuf hier van enige tijd geleden, dat ik nog een flinke kluif krijg om Free juridisch aan te klagen met deze passage: "De provider berekent € 96 voor een opzegging minus € 3 per maand voor de periode dat men geabonneerd was. Maar elke wijziging in het contract (verhuizing, nieuwe modem) zet op dit punt de teller weer op nul.", want dat zullen ze met hun regelrechte mal-prestatie voor verhuizing vanuit 23 naar 79, gewoon aanvoeren! Ditmaal zal ik gedocumenteerd mijn zaak tegen hun via de Conso spelen. ... Case uit meer dan 30.000 ontevreden klanten?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor je antwoord.

Bruin.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#12 Geplaatst: 2010-02-13 14:29:46

Thomas,

Dat lijkt een prima aanbieding: Découverte internet sans engagement

8 Mb voor 20 Euro in plaats van 1 Mb voor de 25 Euro per maand die ik nu betaal.

Maar bij de voorwaarden staat:

"Livebox nécessaire en sus (+ 3€/mois en location)"

Hoe rijm ik dat met :

"dit abonnement is te gebruiken met de Livebox of met elk willekeurig ander ADSL-modem"

Ik heb hier 3 geschikte modems, dus 3 euro per maand extra betalen voor een 4e modem lijkt me wat overdreven.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#13 Geplaatst: 2010-02-13 15:36:58

@Bruin: abonneren kan inderdaad in de "Agence France Télécom" (of Photoservice of Photostation), maar ook telefonisch via het gratis nummer 1014, door teruggebeld te worden middels de daarvoor bestemde knop op de website of rechtstreeks op de website (je kunt dan op je gemak alles rustig doorlezen; als je wilt kun je me eventueel een mailtje sturen als je preciezere vragen hebt zodat we de andere forumleden daar niet mee lastig vallen ;-).

Wat betreft het opzeggen bij Free: voorzover ik weet is het in Frankrijk voor de nieuwe aanbieder niet mogelijk het abonnement bij de oude aanbieder op te zeggen. Orange helpt je echter wel met het opzeggen met bijvoorbeeld de voorbeeldbrief op deze pagina, maar ook met een tegemoetkoming in eventuele opzegkosten bij je vorige aanbieder: € 90 vergoed op de eerste rekeningen van Orange (uitsluitend als je kiest voor een abonnement "Formule", "Net" of "Net Plus" en alleen als je dit via de website afsluit).

Wat betreft je eventuele geschillen met Free is het goede nieuws dat Free onlangs -eindelijk!- zich ook aangesloten heeft bij de Médiateur des télécoms en de procedure bij Free dus hetzelfde is geworden als bij andere aanbieders: eerst telefonisch contact met de klantenservice, indien zij geen bevredigend antwoord kunnen geven per brief contact met de service national consommateurs en indien ook daar binnen een maand geen bevredigend antwoord op komt een verzoek naar de onafhankelijke Médiateur des télécoms.

Over het opzeggen van het abonnement van Cegetel (SFR) durf ik weinig te zeggen aangezien ik niet weet om wat voor abonnement het gaat. Het beste is waarschijnlijk om hen even te bellen op 1077 (kosten van een lokaal telefoongesprek).

@jako: de genoemde voorwaarde is inderdaad onjuist en ik zal nogmaals intern vragen om de tekst te wijzigen. De juiste voorwaarde is als volgt: aanbieding niet mogelijk in combinatie met een USB modem, indien u kiest voor een Livebox komen de huurkosten daarvoor bovenop het abonnement.

Mensen die dit abonnement kiezen via Internet krijgen de keuze uit de Livebox (€ 3 per maand), een USB-modem (die keuze zou er eigenlijk niet moeten staan want USB modems kunnen geen 8 Mbps aan de PC doorgeven), een Ethernetmodem tijdelijk voor € 30 of zonder modem indien zij al een ADSL-modem hebben (Ethernet en/of WiFi).

Als minimaal 1 van je 3 modems een Ethernet ADSL-modem is betaal je voor je Internetabonnement dus uitsluitend de aangegeven € 19,90.

Groeten,

Thomas

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#14 Geplaatst: 2010-02-13 18:07:19

ik heb gisteren de site bekeken, mijn nummer getest en...ben vandaag langduring en een paar keer door Orange gebeld. Met veel nuttige informatie en een direct toegestuurd contract. Wel erg veel druk van de kant van Orange. Hebt u nog niet getekend (3x teruggebeld vanmiddag).

Ik heb geen helder antwoord gekregen op de vraag hoe ik mijn bestaande telefoons (en een heeel enkele keer de fax)  aansluit op de livebox. Daarvoor lijken speciale telefoons noodzakelijk;  Niet handig, chemisch afval (want wat doe je met een aantal "oude" telefoons)  en extra kosten.

Een groot voordeel van de overstap (terugstap na 4 jaar SFR) is overigens wel, dat mijn telefoonkabel, die na "Klaus" van het huis werd gerukt en tijdelijk werd gerepareerd (met dank aan de Maire) waarschijnlijk wordt gerepareerd. Telefoontjes, brieven met foto's, niets kan SFR ertoe brengen om FT in de schakelen om te repareren. SFR meldt , ook via brieven, dat zij niets voor mij kunnen betekenen, want de lijn werkt (witte draad over de grond, diverse domino's )...  

sorry voor weer een vraag richting Thoman

groeten JP 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#15 Geplaatst: 2010-02-13 18:16:56

ik heb gisteren de site bekeken, mijn nummer getest en...ben vandaag langduring en een paar keer door Orange gebeld. Met veel nuttige informatie en een direct toegestuurd contract. Wel erg veel druk van de kant van Orange. Hebt u nog niet getekend (3x teruggebeld vanmiddag).

Ik heb geen helder antwoord gekregen op de vraag hoe ik mijn bestaande telefoons (en een heeel enkele keer de fax)  aansluit op de livebox. Daarvoor lijken speciale telefoons noodzakelijk;  Niet handig, chemisch afval (want wat doe je met een aantal "oude" telefoons)  en extra kosten.

Een groot voordeel van de overstap (terugstap na 4 jaar SFR) is overigens wel, dat mijn telefoonkabel, die na "Klaus" van het huis werd gerukt en tijdelijk werd gerepareerd (met dank aan de Maire) waarschijnlijk wordt gerepareerd. Telefoontjes, brieven met foto's, niets kan SFR ertoe brengen om FT in de schakelen om te repareren. SFR meldt , ook via brieven, dat zij niets voor mij kunnen betekenen, want de lijn werkt (witte draad over de grond, diverse domino's )...  

sorry voor weer een vraag richting Thoman

groeten JP 

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#16 Geplaatst: 2010-02-13 18:38:45

@JP32

om nog maar wat meer bomen in het bos te planten:....

Het aansluiten van bestaande telefoons vereist wat speciale aandacht. Als je twee telefoonnummers hebt (bv het door FT traditionele nummer en het Livebox 09xxx nummer, normaal in niet gegroupeerde gebieden) betekent dit dat je eigenlijk 2 telefoons zou moeten aansluiten: één op de FT-prise (ADSL Filter) en één op de Livebox. Je gebruikt dan het 09 nummer om naar buiten te bellen (handig als je de optie illimité hebt gekozen) maar hebt eventueel dat tweede toestel nodig om gesprekken naar je tradiotionele nummer aan te nemen, want de Livebox kan die niet 'zien'. Dat is een beetje klunzig, vind ik, en technisch wel mogelijk want de Livebox Pro kan het wel, en sommige boxen van andere providers ook, maar ja, dat is een keuze van Orange.

Met de het oudere Sagem model was nog een kunstje mogelijk om via een telnet- scriptje ook de FT gesprekken naar je Livebox telefoon te laten lopen, maar dat de Livebox-Mini is op dat gebied (en nog wat van die dingen) door Orange dichtgetimmerd.

Ik heb dat op opgelost door een schakeldoosje voor 2 lijnen te kopen (plm €35, bv Artech AX520) zodat ik 2 lijnen met één telefoon kan bedienen

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#17 Geplaatst: 2010-02-13 20:23:44

@Ko.

Bomen hebben we al genoeg geplant, na het verlies van vele, vele centenaires (snik).

Ik heb op dit moment 1 nummer, mijn oude FT nummer, dat via de sfr-box loopt; met het orange abonnement kom je terug in de wereld van lang geleden, lijkt me.

Ik zal maandag goed doorvragen wat ze nu eigenlijk bieden; de door jou geschetse situatie lijkt mij onwenselijk en erg onhandig. Dank natuurlijk voor snelle reactie en meedenken,

JP    

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#18 Geplaatst: 2010-02-13 20:54:42

@JP32 : Voor gebruik met de Livebox zijn geen speciale telefoons noodzakelijk. Iedere telefoon die werkt met DTMF (pulstoontjes) en bestemd is voor de Franse markt is compatible met de Livebox. De Livebox heeft een RJ45 aansluiting voor de telefoon en er wordt een verloopstekkertje bijgeleverd voor een "ouderwetse" telefoonaansluiting (prise en T).

Kies je voor een betere geluidskwaliteit (in het algemeen en echte "HD" als je belt met iemand die een soortgelijk toestel heeft), dan kun je inderdaad een speciale Livephone op de Livebox aansluiten. De Livephone wordt op de Livebox aangesloten op de USB poort: antenne op de USB poort en vervolgens via DECT draadloos naar de Livephone.

Officieel wordt het gebruik van een fax via de Livebox niet ondersteund, maar ik ken verschillende mensen die er zonder problemen gebruik van maken. Dit is dus echter niet gegarandeerd.

Wat betreft de opmerking van Ko en jouw reactie daarop over terug in de wereld van lang geleden: dat is het niet. Bij Orange kun je kiezen of je uitsluitend telefonie via Internet wilt en dus alleen het Internetabonnement betaalt (de aanbiedingen Net en Net Plus) of een aparte telefoonlijn (de zogeheten ligne RTC waarbij RTC staat voor réseau téléphonique commuté) naast telefonie via Internet (de aanbiedingen Formule) ofwel alleen telefonie via RTC (Découverte Internet). Het een en ander heeft niets met dégroupage te maken want deze 3 mogelijkheden worden door Orange geboden op iedere willekeurige Franse telefoonlijn.

In het geval van een Formule abonnement heb je dan dus inderdaad twee telefoonlijnen (één met een geografisch nummer beginnend met 01, 02, 03, 04 of 05 en één met een niet-geografisch nummer beginnend met 09) en heb je twee telefoons nodig om deze twee verschillende lijnen te gebruiken.

Er is inderdaad voor gekozen om deze twee onafhankelijk van elkaar te laten werken (zonder doorschakeling van de ligne RTC naar de telefoon aangesloten op de Livebox) aangezien gebleken is dat zeer weinig mensen hier gebruik van maakten en dat dit leidde tot verwarring. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat er mensen (zoals Ko) zijn die dat juist wel handig vinden en het zou dus wellicht logischer zijn geweest om de klant de keuze te geven in de administratie-interface van de Livebox, maar dat is helaas niet het geval.

JP32, kijk dus goed naar welk soort contract je kiest (Découverte, Formule, Net of Net Plus) aangezien dit dus invloed heeft op het bestaan van één of twee telefoonlijnen. Net en Net Plus geven de situatie vergelijkbaar met je huidige abonnement bij SFR.

ThomaS

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#19 Geplaatst: 2010-02-14 10:08:31

dank Thomas voor het heldere antwoord. Ik heb zojuist het antwoord ook gevonden op de site (bij de filters). Levert zo'n HD-toestel ook een beter kwaliteit op bij het bellen naar mobile? De kans dat je een tweede HD tegenkomt is niet zo groot lijkt me; in mijn kennissenkring kom ik ze eigenlijk nooit tegen.

Ik heb overigens al jaren geen vaste lijn van FT meer en laat alles via de SFR box lopen. Daardoor geen gedoe met diverse telefoons voor in- en uitgaande gesprekken.

De net-plus aanbieding lijkt voor mij een goede keuze; meer snelheid dan nu en bijna dezelfde prijs.  

groet vanuit sneeuwachtige Gers

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#20 Geplaatst: 2010-02-14 14:56:20

Hallo JP,

(bij voorbaat mijn excuses voor het lange antwoord ;-)

De betere geluidskwaliteit van de Livephone is gebaseerd op 2 factoren: de hogere kwaliteit in geluidsrestitutie (lees: groter volume [klankkast zeg maar] en betere speakerkwaliteit die samen leiden tot een prettiger geluid; de andere kant op is ook de microfoon van betere kwaliteit) en het gebruik van een andere geluidscodec in het geval van een gesprek tussen twee HD-telefoons (G.722 voor de kenners).

Deze geluidscodec maakt gebruik van ruim de dubbele bandbreedte en zorgt er dus voor dat alle frequenties doorgegeven worden en niet alleen de beperkte bandbreedte van frequenties die voor telefonie genoeg bevonden werd maar leidt tot het bekende telefoongeluid ("door de telefoon klink je anders dan in het echt").

In het geval van een gesprek naar mobiel heb je dus nog steeds de eerste factor maar niet de grotere bandbreedte. Persoonlijk vind ik het ook dan nog een prettiger geluid. Ik zou het samenvatten als: een gesprek vanaf mijn Livephone in SD ervaar ik als een gesprek met een geluid wat dichter bij de echte stem van degene met wie ik bel ligt (en wachtmuziekjes van bedrijven die je belt worden eindelijk prettig om te horen en minder "ingeblikt"), terwijl ik een gesprek in HD ervaar alsof degene die ik aan de lijn heb naast me staat te praten.

In de toekomst zal ook mobiele telefonie HD voice mogelijk maken (met de wideband AMR standaard ofwel G.722.2). Transcoders in het netwerk zullen er dan voor zorgen dat bijvoorbeeld een gesprek van een Livephone (G.722) naar een daarvoor geschikte mobiele telefoon op een daartoe geschikt gemaakt mobiel netwerk (G.722.2) als HD gesprek mogelijk wordt.

Ik wilde hier een linkje zetten naar het persbericht met betrekking tot de eerste introductie van HD voice in een mobiel netwerk door Orange in Moldavië (sinds september 2009), maar zoekend naar dat persbericht kwam ik toevallig een persbericht van vandaag tegen waarin Orange aankondigt in 2010 HD voice te introduceren in de mobiele netwerken in Frankrijk, Luxemburg, Spanje, UK en België.

Succes met de sneeuw! Hier (in Parijs) is de sneeuw niet echt blijven liggen maar toen ik vanochtend op de racefiets de kou in reed heb ik op verschillende plaatsen nog wel een laagje sneeuw zien liggen en heb ik regelmatig de bevroren plassen moeten ontwijken!

Groeten,

Thomas