Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Uw correspondent Buitenland

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-01-31 12:50:16

Wim B. sprak enkele jaren terug over oma-hormonen. Er bestaat ook een opa variant en dat maakt dat je zomaar afreist naar NL. Een kort verslag van een verblijf en-haut.

Bij Liège de grens over. Bij het benzinestation zie je dat we echt aux Pays Bas zijn. Schattige zakjes openhaardhout (er gaan er vierhonderd in één sterre) en de Telegraaf met negen centimeter hoge letters: M. Sarkozy is, richting Mme Kroes, weer eens lomp uit de hoek is gekomen. Peu importe, de liberalen voeden elkaar maar op.

Als we de grote rivieren passeren komt Marsman op. ..”Denkend aan Holland zie ik breede”...

Als we een buitenwijk van het provincie hoofdstadje binnen rijden komt de dichter De Poeet op

 

woonWijk

 

Eén kap, zes twee kap, één kap

Twaalf kap

Eén kap, zes twee kap, één kap

Twaalf kap

Eén kap, zes twee kap, één kap

Op de wit groene veldjes ertussen

Een wipkip, wipkip, een wipkip

 

de Poeet

 

naschrift mbt de Poeet

De Poeet is een Nederlandse dichter die al geruime tijd in Frankrijk woont. Een adellijk traktaat uit 613 verbiedt dat hij schrijft onder eigen naam. Te vroeg aan de drank, schrift hij gedichten over zijn geboorteland. Zijn jaar productie bedraagt één. Het gedicht woonWijk is zijn werk van 2010.

 

Tot zover NL, dinsdag zijn de hormonen weer uitgeraasd, woensdag weer thuis.

 

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-01-31 13:45:57

Ja dan deze Opa. Zo heet ik ook in Frankrijk voor de Franse kleindochter want er loopt nog een Papy rond waar ik beslist niet op wil lijken.

Midden december doop kleindochters in Brabant. Opgelucht om Parijs heen, bijna jaloers naast de A1 kijkend naar de Thalys die zovéél sneller gaat. Maar ik zit met een kofferbak vol wijn & ander lekkers en Oma heeft véél kadootjes. Twijfel om door Lille heen of door een dor stuk Wallonië te gaan. Lille dus want het is 13.00h en de Fransen zitten aan het déjeuner, weg is rustig. Ineens in België en er na ruim een uur weer uit want voor de spits langs Antwerpen. Op mijn GPS ineens héél veel radars te zien en 120 mag ook niet meer. Word op de A16 vanwege 10 jaar oude Mégane met Frans kenteken herhaaldelijk door noordafrikaans ogende jongeren gewogen maar te licht bevonden: aan deze grijze kop valt geen dope te slijten. Ineens veel donkere SUV's met hoogblonde bijrijdsters die aan mijn bumper kleven en ik hoor ze zeggen "ik dacht dat die Fransozen altijd harder reden?". Ja hoor, toch heus 100 échte kilometers want GPS. Het landschap is keurig aangeharkt en de WC op het tankstation is proper. Wel 20 centimes op het schoteltje graag. Handig, die bloemen buiten, naast bidons met ruitesproeier-antivries en inderdaad, houtblokjes en kranten.

Na een nachtje in Rotterdam -op de Van Brienenoord rijdend zie ik dat die skyline toch steeds mooier wordt- weer zuidwaarts. Tot na Dordrecht is de snelweg steeds meer een gang tussen industriegebieden en komen we de Thalys-lijn in een soort bak naast de weg weer tegen. Bedankt Annemarie, we kunnen steeds sneller heen en weer!   

Afbuigen richting Tilburg -verrek, ze bouwen huizen waar het vliegveld Gilze-Rijen was- en in Tilburg bereiken we via een oneindig aantal hoge verkeersdrempels de jonge ouders. De naaste familie zit al in twee grote kringen aan de koffie & cake. Blijken we zwaar "overdressed", doopplechtigheden in Nederland zijn blijkbaar informeler...... en de champagne kunnen we wel aan ze kwijt maar de wijn niet. Gelukkig voor hen is er veel bier. En kadetjes met kaas en ham en tomatensoep met balletjes.

De gordijntjes van de overburen gaan duchtig heen en weer als we de auto voor hun huis zetten want ja, Vaders was nét even naar de Jumbo met zijn Suzuki Swift en nou kommen die verrekte Fràànse zun plek innéme... we voelen de ogen prikken in onze rug.

Tuintjes in de straat bijna allemaal grindtegels met een enkele boom en bloembak. Kabouters her en der. Op 50 en 150 meter een frietzaak waar Opa even snel een kroket binnenschrokt (Oma vindt die vies) op weg naar de Warme Bakker waar polderbrood en tijgerwit worden ingeslagen.

Terugweg zie heenweg maar dan omgekeerd maar niet nadat de kofferbak wéér vol ging via de Jumbo......en Oma verbaast zich er weer opnieuw over dat er steeds meer verschillende kazen en kruiden te krijgen zijn. Bij de naastgelegen bloemenwinkel moet ik haar met geweld wegtrekken want de auto is toch écht vol. Ja ik weet het, het is zo goedkoop....

Voorbij Menen en de altijd onbemande grenspost kijken we elkaar aan en we zeggen tegelijk "on est chez nous".....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-01-31 17:35:21

mooi stukje Steven! En terug naar het noorden... wie laat zich de grensovergang bij Menen missen door te kiezen voor de aangegeven route (Gand). Kost je zo 40 km extra rijden, zou iedereen dat weten?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-01-31 17:48:03

Ja, en die extra kilometers door het meest trieste stukje Wallonië dat ik ken. Als het geen spitsuur bij Lille is inderdaad gewoon er doorheen, kun je ook nogeens de laatste boodschappen + benzine inslaan vlak voor de grens want het Kwartje van Kok is er in NL nog steeds niet af...... wellicht nodig om de bonussen van ING te betalen......

Steven