Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

terug in metropole

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-02-02 12:29:01

Tja, sta je dan, zeven uur in de morgen bibberend op een luchthaven waar de striemende vrieswind je oren pijn doet.

Ben bijna in staat een van de bibs uit mijn koffer te trekken en een flinke slok rhum te nemen als opwarmertje, maar laten we eerst eens zien dat we zonder blikken of blozen tegen de douane kunnen liegen dat je niets anders in de koffer hebt dan zomerkleren.

De auto start natuurlijk niet meer, de kou heeft zijn tol geëist, de accu is naar de haaien.

Van drieëndertig graden naar 4 graden onder nul, een hardvochtige zevenendertig graden verschil in minder dan een nachtrust, het is niet leuk meer.

De kachel loeit het uit, allebei de openhaarden staan vol met woest brandende blokken eikenhout, en nog heb ik het koud.

Toch, de herinnering aan een pracht stel mensen, een mooi eiland, en wellicht in enkele weken een vrolijk weerzien geeft me de warmte van binnen.

Je kunt alles lezen op mijn blogg (is nog niet af)

Voor iedereen (behalve felix) een aanrader; het eenvoudige en mooie Martinique.

Cees.

(de zeventien liter rhum is niet ontdekt, dankzij een racistische douane beambte die de eerste de beste donkere man van drugssmokkel verdacht al voor hij zich ervan bewust was dat de man in werkelijkheid specialist was in het ziekenhuis in Parijs)  

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2010-02-02 17:42:22

Hoi Cees,

Wat doe jij nu zo vroeg in het jaar terug en France Metropole ???

Ja hoor mss. begrijp ik het best wél: Fransen discrimineren al decennia tegen vn. Algerijnen en verder alles met een kleur 'beurre',  of zoals Berlesconi tegen mensen 'bien bronzé'. Hij bedoelde de President van de VS met z'n ega in het echt!

Dan hebben we het nog maar niet over onze kleine Napoleon, die bij meerdere gelegenheden een EU-commissaris van Mededinging beschuldigde te weinig hersens te hebben. Ik vind zulke uitspraken een President van de Franse Republiek onwaardig. Ook nu 'M. le Stadsden' door het tribunaal is gezuiverd van alle blaam in de affaire Clearstream.

En ja, die mooie jonge Martiniquèse staat nog steeds op m'n netvlies gegrift; zij deed haar eiland EER aan. Zij werkte hard op haar laptop in dat resto, waar haar 'compatriotes' en Metropole maar zaten te slabakken tussen de middag.

Als we het hebben over voormalig slaven op eilanden die door de tijd heen stuivertje wisselden tussen 'Piratenstaten', kun je Martinique

zeker beschouwen als leveranciers van klasse A slaven!

En dus Cees dat verwoordde je ook heel goed in je blogg.

'Felix' is toch hondenvoer? Maar zo'n hond als die wil ik niet eens in m'n huis hebben. ...

Mhg,

Bruin.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2010-02-02 18:39:57

Dag Cees, je bent veel te vroeg teruggekomen. Zo een overgang is moeilijk. Trouwens, 33 graden is wel heel erg warm op de bovenwindse eilanden. In januari/februari is het meestal 24-28 graden. Als ik des nachts dienst had kwamen de kindertjes naar de urgences ingepakt in van die donzen jasjes met een dikke muts op (dan was het buiten 18-20 graden). Toen wij verkasten naar France métropolitaine (januari 2008) had het ziekenhuis ons hier een appartement aangeboden. Het was heerlijk, de etage lag boven het stookhok. Dag en nacht warme vloeren. Dat veranderde al rap nadat we een huis hadden gevonden met een "sous sol'. De kou stijgt op dus dikke skie kniekousen aan.

De auto aldaar hebben we meeverhuisd en we waren bijna vergeten deze winterklaar te laten maken. Een zuiderbuur maakte er ons op attent. Je ziet het al voor je, je haalt je auto op in de haven en de de ruitenwisservloeistof is bevroren. Wat wij ook misten waren al die geluiden rond zonsondergang, de wind en het leven ging gewoon door als het donker was om 18.00 (in de winterdag). Hier zit iedereen opgesloten in zijn huizen met de luiken dicht.

Enfin, houd moed, het went....

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-02-04 11:07:47

Klopt, normaal gesproken zouden de temperaturen lager liggen maar ook hier is het weer een vreemd fenomeen aan het worden.

Het regenseizoen zou al afgelopen zijn en toch hebben we soms enorme plensbuien, en doordat de temperatuur soms “zomershoog” is ontstaan er weer van die rare onweersbuien boven in de bergen.

Tja, en over te vroeg terug komen……. Ik had nooit terug moeten komen, maar ik begin me er ook van bewust te raken dat ik nooit hier in de charente maritime had moeten komen.

Wat een K volk is dat hier zeg.

Ik heb jullie discussie een beetje gevolgd in “het is niet goed of het deugd niet” en wilde er geeneens aan meedoen, het zou een waslijst van ellende worden die de pret voor anderen wel eens zou kunnen drukken.

Hoe het ook zij, ik ben per ongeluk hier in de regio terecht gekomen wat de grootste fout in mijn leven is en ik wil anderen waarschuwen deze fout nooit te maken, de regio La Rochelle is een drama, voor de toerist mooi, maar om te leven alles behalve een pretje.

Waarom ? Niemand die het werkelijk weet, de een zegt doordat er in de geschiedenis flink hommeles is geweest tussen de protestanten en de katholieken, de andere zegt weer omdat het een vissersmentaliteit is, en gezien de urkers kan ik me daar wel iets van voorstellen.

Ik woon nu eenmaal hier dus we zitten de rit gewoon uit, we zien wel waar de boot strand, eerst moet het huis volledig af zijn en pas dan kijken we verder.

We hebben een prachtige chambre d’hotes en daar enorm veel werk inzitten, en ik kan me niet indenken dat allemaal zomaar weg te doen, dat doet me zeer.

En ik ben nu terug omdat ik een four à bois heb besteld en die is door de chauffeur op het straatje gezet, en voor die spoorloos verdwijnt, kan ik hem beter opbouwen in onze nieuwe keuken ;-)

Cees.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2010-02-04 14:21:11

Salut Cees,

Hoe graag zou ik je ellende overnemen, maar dat doe ik niet. Je mag wel bij me in therapie. Kost je niks, je hoeft alleen maar met de billen bloot.

Ik herinner me nog redelijk je eerste verhalen op deze site. Het zal ergens in 2007 zijn geweest dat je ons gloedvol vertelde over de oceaan kust en de zwoele wind te daar en de uitgaans-scene in La R. Je heb La R. ooit bij site-bezoekers aanbevolen.

Nu mag iedereen van mening veranderen; of anders gezegd iedereen mag wijzer worden, maar de totaal slag die jij nu maakt is geen geval van wijzer worden, eerder een geval van doorslaan.

De meest ernstige klacht is die over de bevolking van La R. Ik weet niet hoeveel inwoners La R. heeft, maar dat is ook niet wezenlijk voor het volgende argument.

 

In iedere bevolkingsgroep komen etterbakken voor. Dat is zelfs een vast percentage. Dat heeft te maken met de wet van de grote getallen en met de definitie van etterbakken. Daarnaast bestaat er een evengrote groep aardige mensen, de zogenaamde lekkertjes. Dat is volk om mee te OH-en; te drinken, alles te doen wat jij de moeite waard vindt om te doen; alles, you name it. Ik heb dus zojuist wetenschappelijk bewezen dat er aardige mensne wonen in La R.

 

Conclusie beste Cees, je kletst maar wat. Ga snel die kachel in elkaar zetten, laat je een (mentale) dreun verkopen door je partner. En bericht ons daarover (die kachel bedoel ik).

Ben (tijdelijke gelegenheids therapeut)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-02-04 16:08:25

Beste Ben,

Ook jouw schrijven beurt me op na een ontmoedigend thuiskomen (niet door de pizzaoven, maar door het weer) maar je hebt het over andere dingen dan ik.

Ik blijf daarbij, de Atlantische kust, het eten, de stranden, het uitgaansleven in La Rochelle, het is allemaal prachtig en heerlijk, maar dat is een oppervlakkige kant van (in het) leven.

Het is zo fijn om naast die bar die gezellig is, een buur te hebben die gewoon met je praat.

Het is zo leuk om naast die discotheek die men heeft in de stad mensen tegen te komen die enthousiast in het leven staan en je steunen.

Als je vraagt of ze je even kunnen helpen, bij jullie waarschijnlijk doodnormaal, hier zeggen ze ja en je kunt wachten tot je een ons weegt.

De buren gebieden me een boom te kappen (was hoger dan twee meter) dus doe ik dat, ik gun iedereen de zon, en ik vraag of ze dan ook de heg willen knippen zodat ik fatsoenlijk de weg op kan rijden zonder dat m’n auto aan diggels ligt, en ze doen net of ze je niet horen (al 2 jaar)

Ik vraag de burgemeester de vergunning (waar hebben we het over) om een spiegel te plaatsen zodat ik de weg op kan kijken, mag niet, want dan gaat iedereen spiegels plaatsen.

Ik vraag hem of hij dan aan mijn buren kan vragen de heg te knippen die ondertussen het hele trottoir in beslag neemt (is echt geen geintje) doet tie gewoon niet, waarom zou die ?

De man die regeert in het dorp is een aannemer, hij schuift op zijn tijd iemand naar voren die burgervader wordt en die heeft vervolgens niets te zeggen, het is de aannemer die beslist.

En de mensen, ach, het gaat altijd al zo, waar maak je je druk om.

Een bord voor de chambre d’hotes? Verboden. waarom ? niemand die het weet maar het is verboden.

Als ik mensen vraag me te helpen dit uit te zoeken zeggen ze ja, en ik wacht al drie jaar op ze.

De mensen hebben ronduit schijt aan elkaar, het is niet ik of ons, absoluut niet, het is bij iedereen.

Ik heb al drie keer een boom gesnoeid omdat men erbij moet om de schuur te stuuken, krijg een grote bek als ik niet snoei, en ze zijn al vier jaar onderweg, ze komen gewoon niet opdagen.

Het interesseert ze allemaal geen drol, iedereen haalt zijn schouders op, de mensen zijn chagerijnig, ontmoedigend, negatief, werken 35 uur in de week, komen thuis, kijken tv, gaan naar bed, en staan weer op om te werken.

Geen clubs, geen leven op straat, luiken om vijf uur dicht (of de hele dag) geen fete de la muziek, geen carnaval, geen 14 juli in het dorp, en als ik een vereniging wil beginnen die deze feesten kan organiseren kijken ze me aan of ik misschien de varkensgriep heb opgelopen.

Kinderen die voortijdig de school verlaten, de duimen op het mobieltje, ze halen de schouders op en wie heeft het gedaan, ze weten het niet.

Ik vraag een collega-bedrijf (geen concurrent) om een adres voor materiaal, weet die niet.

Drie maanden later vind ik een adres via een telefoontje naar Engeland en wie staat er achter me met zijn bestelwagen, meneer die niets wist.

Ze liegen en bedriegen om wat ? niemand die het weet, de club beschermen net als de urkers?

We kennen nu wat mensen, en ook zij zeggen dat het nu eenmaal hun cultuur is, maar waarom? ze weten het zelf niet.

De omgeving is mooi Ben, ik ben er gelukkig mee, maar de mensen zijn op en top snob, ze laten je gewoon barsten, wie het ook is.

La Rochelle is een prachtige stad, en dankzij de vele studenten een bruisende stad, maar niet dankzij de rochelaise.

Vroeger hadden ze een hoop geld hier, het was een rijke stad (slavenhandel), vandaag is het een arme stad die er alles aan doet er rijk uit te zien.

Oppervlakkig allemaal mooi, maar als je dan terug komt uit een gebied waar de mensen warm met elkaar omgaan dan is dit een hele koude thuiskomst.

oh ja, bijna vergeten, ook nog drie kippen doodgevroren omdat diegene die er op zou passen dat niet heeft gedaan, haalde ook de schouders op.

‘Vergeten ?’ vraag ik.

’Nee, gewoon ehhh, ik weet eigenlijk niet.’

‘Was je niet thuis dan ?’

‘Jawel.’

‘Dus je belooft me een weekje op m’n dieren te passen en je bent er niet één keer geweest, vijftig meter lopen.’

Schouderophalen.

pffff.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-02-04 18:04:14

Oh Cees, wat een rampenverhaal leg je me daar nu neer.

Gek, een oud-collega, die in Les Landes woonde (8 jaar) is er twee jaar geleden vertrokken (woont nu in Duitsland, tja) om zeer vergelijkbare redenen als die jij meldt.

Kustbevolkingsprobleem?

En dan, ............oplossinkje????.......kom toch naar de Limousin. Een echt aardige bevolking, behulpzaam, fijne buren, feestcomités, en ja, de Franse eigenschap van ja zeggen en niet of veel later komen is inmiddels zo bekend, dat als je er op dit forum op gaat zoeken, je waarschijnlijk omkomt van de hits.

Sterkte Cees (en Martinique is mij te warm)

Jaap

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2010-02-04 18:48:35

Cees Cees Cees, wat 'n litanie, wat 'n gejeremieer. Mag ik hardop 'n paar vragen stellen, want ik ken La Rochelle 'n beetje en zeker "kustbewoners" in het algemeen.

Grosso modo is men meer op zichzelf, wellicht geslotener, maar tegelijkertijd opener want gewend aan "vreemde contacten". Dit viel me op aan alle kusten waar ik heb mogen komen.

Ben zocht al naar iets pathologisch, met hem zoek ik verder want jouw mentale omslag is me te groot.

Wat is er gebeurd?

Heb je werkelijk met iedereen zulke negatieve ervaringen?

En zo opeens?

Wat is met jou gebeurd?

Ik heb ook wel eens periode dat ik met iedereen en alles ruzie maak, maar dat wijt ik aan mezelf en ik weet inmiddels aardig waar dat door komt. Dat ligt niet aan hullie, dat ligt aan mij.

Kop op, spring uit die negatieve spiraal want dat leidt tot niets.

Peter.

P.S. Gefeliciteerd met die zeventien liter rum, maar is Martinique-Parijs geen binnenlandse vlucht? Hoezo dan die douane-controle? Drugs, wapens, ja, daar is men naar op zoek maar tegenwoordig ook al alcoholische versnaperingen?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2010-02-04 19:08:44

De DOM vallen buiten het Schengen accoord.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-02-04 19:37:10

Huh? Sinds wanneer vallen nationale accijnzen onder het Schengen-akkoord ?

Maar goed, het was maar 'n PeeEsje, het ging me meer om Cees' gesteldheid.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-02-04 20:07:48

Inderdaad, dus als je een fles teveel in je koffer hebt betaal je keurig het omgerekende bedrag van 900 euro per 100 liter alcohol.

Op een fles rum is dat snel een eurootje of vijf.

haha, ja, naar Duitsland vertrekken doe ik dus nooit hé ;-)

Ik zal proberen het verhaal niet te lang te maken, en nee, ik zit niet in de put en ben niet depri.

Wat is er gebeurd ? heel eenvoudig, je verhuisd, mooie omgeving, moeilijke mensen maar alors, ik woon er net, geduld is een schone zaak.

Je werkt je het schompes aan het huis, geen tijd om al die dingen te zien en dan opeens na jaren, huis af, en de mensen zijn nog hetzelfde als voorheen.

Je verromantiseert een beetje de boel, oh wat is het toch fijn in Frankrijk, zoekt naar jezelf, en dan opeens ben ik het spuugzat (en dat duurt echt vreselijk lang want ik heb veel geduld) en kan niet anders dan de waarheid onder ogen zien, het is gewoon zo.

Ligt het aan mij ? haha, als er iemand open en met iedereen staat te lullen dan ben ik dat wel.

Een mevrouw uit het noorden spreekt me aan op straat, ken haar van een restaurant, en opeens staat ze te janken als een klein kind, wat een kl….lui hier, wat is dat toch? Vraagt ze me.

Woont in een dorp waar ze niets heeft, en alles wat ze probeert met haar werk wordt afgedaan als “lukt toch niet”.

Heel lang geleden heb ik eens een oproep gedaan om een bakker, en die hebben we ondertussen.

De mevrouw van de gemeente heeft er hard voor geknokt er een te vinden.

Nu rijd er sinds de nieuwe bakker er is een busje rond, ook een bakker.

En waar koopt deze mevrouw haar brood ? ik zeg niets.

En wie heeft deze bakker uit een grote stad de vergunning verleend ? ik zeg echt niets.

En weet je waarom ? lekker makkelijk, hoef je de deur niet uit.

De bakker heeft ondertussen de gedachte om er maar mee te stoppen, hij verkoopt zeggen en schrijven vijfenveertig baguettes per dag, op een dorp met 800 inw.

En de gemeente betaald zijn salaris.

Hoe stom kun je in hemelsnaam zijn.

Het is niet het hunkeren naar buurtjes, ik heb contacten en vermaak me wel, maar het is het begrip om je heen dat je voor elkaar iets kunt zijn, kunt betekenen.

De arrogantie, de ongeïnteresseerdheid, de altijd ongemotiveerde mensen om je heen, daar wordt je doodsmoe van.

Ik probeer al drie jaar een sportevenement te organiseren, doen ze niet zo ver van hier ook en komen honderden mensen op af, wat zeggen de gemeente en de andere associations “lukt toch niet”

Het lukt overal, behalve hier, ze verrekken het om er ook maar aan te denken.

Ohh, een geintje, le francofolie de La Rochelle, een van frankrijks grootste spectacles, hou je vast……. Je zou denken dat ville de La rochelle dat organiseert, FOUT, het is een vereniging in Parijs die dat doet, haha !

Overal in Frankrijk en elders op de wereld schijn je er te zijn voor elkaar, behalve hier.

Ze komen m’n discospullen halen en duwen een briefje achter de ruitenwisser “kan lawaaiig worden vanavond”  maar we worden niet uitgenodigd, zelfs niet na het geven van de installatie en een cadeau voor de jarige.

Val d……

Rare lui die rochellaise.

Ik heb geen ruzie, en het ligt niet aan mij, het is gewoon zo dat ik nu iets anders heb gezien en eindelijk die romantische blinddoek voor m’n ogen weg moet halen en in ga zien wat er om me heen gebeurd.

Ik zit nu in een proces van “ga ik gewoon alleen leven met de mensen om me heen en laat ik verder alles vallen” of ga ik toch nog proberen om het voor andere mensen ook leuk te maken in het dorp.

Blijf ik er voor knokken dat de bakker zijn lekkere broodjes blijft verkopen, of gaan we af op een fabrieksbrood uit een busje met z’n allen, en haal ik dan ook de schouders op.

Blijf ik proberen te roeien of laat ik de boot gewoon zinken en zwem naar de kant.

Dat is niet mijn mentaliteit, en dat is soms pijnlijk te zien dat er geen of weinig keuzes zijn.

Sorry dat ik een deuk heb getrapt in dat mooie koekblik frankrijk.

Cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2010-02-04 21:35:38

Cees verwoordt iets dat ieder die -min of meer- fulltime in Frankrijk woont en werkt meemaakt. Ik noem het mijn "moments de désespoir". Komen vooral in de winter voor.

Er gaat een aantal zaken mis en plotseling zie je alles zwart. In de zomer, met een rosé op het zonovergoten terras kun je dat wel relativeren. In de winter, gedwongen om binnen te blijven, niks op TV, niks te "bricoleren", buiten guur....

Cees, ga als de sodemieter die kachel installeren! Enige therapie. Klagen helpt niet! Frankrijk en zeker de Fransen veranderen er niet door.

Steven

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#12 Geplaatst: 2010-02-04 21:38:15

Rebonjour,

Het is een serieus probleem als minimale omgangsvormen tussen dorpsgenoten niet meer worden gehanteerd. Voor mij valt dat onder de term voisinage. Een term die wij vanaf het begin hebben gebruikt tegenover de buren. Niet zozeer om ze Frans bij te brengen, want dat zou nogal zot wezen, maar om te toetsen of we hetzelfde bedoelen met de ongeschreven weten van de voisinage.

Elkaar twee keer per week uitnodigen op een twaalf gangen diner kan getuigen van goede bedoelingen, maar het is natuurlijk zwaar overdone. Maar gewoon eens per twee maanden bij een weduwe (van 98) binnen lopen voor koffie is normaal.

Ik bespeur nog iets anders bij Cees: zijn ongetemde ondernemingslust en de wil dingen te verbeteren. Ik ken hier in het durp ook twee gevallen (allebei Nederlanders, waarvan één zéér dichtbij) waarvan de energieke inslag om zaken eens goed aan te pakken heeft geleid tot teleurstellingen. De gewenste veranderingsslag was te groot. Dus gas terug nemen en accepteren dat -bijvoorbeeld- het muziekonderwijs voorlopig knudde blijft. En grommend accepteren dat een groots opgezette spektakel niet door kan gaan om dat kort voor de grote dag enkele sleutelrollen geen zin meer hebben.

Ik zie nog geen reden om de “sociologische” verklaring 'het zijn kustbewoners' te onderschrijven, eikels heb je overal en weerstanden tegen veranderingen heeft zelfs iets menselijks.

Ben

PS

Cees, dat beeld van het koekblik is erg plastisch. Reageer maar lekker af. Misschien moet je een blik nemen met een afbeelding van Nicolas S.

B.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-02-05 06:22:45

Bovendien - als we toch gaan telediagnosticeren - is er naast Stevens "moments de désespoir" wellicht nog iets anders aan de hand dat niets met Frankrijk maar alles met "het paradijs" heeft te maken.

In de jaren zeventig werd m'n vader twee, drie keer uitgezonden naar Papoua Nieuw-Guinea, iets met ontwikkelingssamenwerking. Hij is hierna nooit meer de oude geworden, werd grootverbruker van pillen en poeders. "Manisch depressief", zeiden de artsen. Na jaren volgde 'n "schone" hartaanval en is hij rustig gestorven, maar wel erg eenzaam. Hij had daar immers Het Paradijs gezien, niets of niemand kon meer deugen.

Peter.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#14 Geplaatst: 2010-02-05 08:47:55

oh ja, de mentaliteit op Martinique zal Cees vast beter bevallen...

over 6 maanden is La Rochelle een verademing voor een ADHD-er

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-02-05 09:38:24

Haha, nee, zo steekt het niet in elkaar heren, en ehhh steven, het is niet de winterse periode.

Ik heb gezegd, ik had nooit hier in de charente moeten komen, dat wil niet zeggen dat nu niets goed meer is in en rond me.

En natuurlijk heeft de paradijselijke omgeving invloed, maar het is niet de eerste keer en het zal ook  niet de laatste zijn dat ik ergens woonde waar het “beter” was, we woonde immers ook op bali.

Alleen als je ergens werkzaam bent, dan zie je graag dingen groeien, veranderen, en geloof me, ik ben me er zeker van bewust dat de fransen heel langzaam en heel anders voortgang maken dan de ons, iedere cultuur heeft zijn trekken immers.

Maar je zit al vijf of zes jaar te kijken tegen een omgeving die je een beetje vreemd vind, “ze doen zo raar” en dan geef je de schuld aan jezelf, je bent nieuw, andere cultuur, noem maar op.

Toch raar om soms te lezen hoe jullie omgaan met de fransen, zelfs met burenruzies ! dacht je dat je hier burenruzie krijgt ? man zelfs voor ruzie doen ze de luiken nog niet open.

Je ziet het, je bemerkt het, je denkt het ligt aan mij, je ontmoet andere mensen die er ook problemen mee hebben, wissel met hun van gedachten hierover, maar je blijft het beeld verromantiseren voor, ja, voor wat eigenlijk.

Familie ? vrienden ? ohh wat is het hier toch fijn.

En op een dag denk je, ach stik, waarom zou ik mezelf voor de gek houden; het is een feit en dat kan ik niet verstoppen.

Ik heb het naar m’n zin hier, gelukkig dat nog wel, straks weer lekker lunchen met vrienden, maar géén komt van hier !

Een Parijse kapper heeft er geen goed woord voor over, maar zegt hij, ik verdien hier m’n geld.

Een vriend van me gaf een goed voorbeeld; ‘als ik mail of sms om te gaan surfen, krijg ik geen berichtje terug.

Als ik een week later vraag waarom ze niet kwamen, kijken ze je aan of ze zeggen willen, heb je dan een smsje gestuurd?

Het is het negeren waar ze zo goed in zijn, ook al zet je de auto overdwars, ze zeggen niets, ze lopen je gewoon voorbij.

Je nodigt ze uit voor een etentje (mooi argument van voisinage) en ze knikken, en komen gewoon niet opdagen!

Mijn surfvriend (overigens van Lyon) denkt dat de mensen een soort ingeboren bangheid hebben.

Het is de moeite waard er een studie van te maken want het gekke is dat op een steenworp afstand (St-Xandre) de mensen heel anders zijn, en kom je nu weer in Charron dan heb je het gevoel dat ze klaar staan om stenen op je auto te keilen.

En om daar nu Sarkozy de schuld van te geven vind ik erg kort door de bocht, want dat is nu precies wat de fransen hier doen, wijzen naar een ander, en zelf met hun reet op de bank niks doen.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2010-02-05 10:06:21

Waarde Cees, ik ga je nu toch echt 'n beetje aan de oren trekken want je zit in 'n vervelende spiraal.

Lange tijd geleden deed je jouw oproep hier op het forum vanwege de te vinden bakker in jouw dorp. Ik heb je daarover twee, wellicht drie berichten geëmailleerd, waarin ik je vertelde hoe hier enkele gemeenten insprongen om 'n bar, 'n winkeltje, 'n bakker open te houden. Door bij voorbeeld "de muren" te kopen en de boel voor weinig te verhuren. Door te investeren in 'n nieuwe oven, etc. etc.

Je reageerde hierop toen gewoon niet, je leek wel 'n Fransman in jouw waarnemingen en termen.

Later sprak ik je hier nog eens op aan toen ik 'n tagrijn in de buurt van La Rochelle zocht ("Heb je die berichten overigens ontvangen?"), en toen kwam er 'n lullig verhaal dat je niet overal op kon reageren.

Moest ik toen denken "wat 'n arrogante zak?" Neen, dat deed ik niet, ik meende je immers anders te kennen. En jij zegt nu : "Het is het negeren waar ze zo goed in zijn,"

Enfin, doe er iets mee, of niet. Doe er iets aan, of niet. Wat ik heb geleerd in mijn korte leven : ik kan niet de gehele wereld op me nemen, m'n beentjes hebben het al zwaar genoeg met mezelf.

Houd vol, hou' maet,

Peter.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2010-02-05 10:09:31

Als je, je druk maakt over zaken waar je niets aan kunt veranderen ben je jezelf aan het vernietigen. ("je" staat hier voor algemeen, men, de mens)

het is allemaal heel erg zwart-wit wat je beschrijft, zoek het grijze gebied eens op en bedenk dat de mensen niet op jou reageren omdat "ze nu eenmaal zo zijn", nee ze reageren op jou, op jullie en op jullie manier van leven.

Als ik me stoor aan de buurman z'n heg maar ik kan niets veranderen aan zijn onwil om te snoeien dan pak ik zelf mijn snoeischaar en weg heg! Daar kan ik namelijk wel iets aan veranderen en voor mij is het probleem dan opgelost, uit mijn hoofd, klaar.

Tres simple!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2010-02-05 10:16:37

Waarde Cees, ik ga je nu toch echt 'n beetje aan de oren trekken (....)

Hè ? Ik heb toch echt maar één keer op de zendknop gedrukt.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2010-02-05 12:05:28

“ze reageren op jou, op jullie en op jullie manier van leven.”

Hans, het is NIET persoonlijk tegenover ons, of reageren op ons, het is het leven in het algemeen, iedereen.

Jullie zouden precies hetzelfde meemaken als ik, menig van jullie zou hier gillend weggelopen zijn, dat is het nu juist.

Maar waarom is het? dat houdt me bezig en speciaal nu ik net terug ben van Martinique waarvan men weet dat ze niet van werken houden, lui zijn, zich niet druk maken, en er niets aan te doen is.

Dat is het gekke nu juist, de rochalaise hebben een hekel aan anderen, en waarom ?

Het is overigens zo dat (en ik stop ermee) de draad een wending opgaat alsof ik enorm in de put zit en het hélémáál niet meer zie zitten hier, dat is beslist een onjuiste gedachte.

We hebben goede vrienden hier, eten regelmatig bij elkaar of in een restaurant, en hebben lol.

Maar als ik bij een oude man in het dorp langs ga om effe gedag te zeggen en hij klaagt dat er nimmer iemand komt, ik de luiken moet schilderen omdat anders niemand dat doet (man is invalide) dan denk je eerst tja, erg om oud en hulpbehoevend te worden in frankrijk, jij, jullie weten dat allemaal.

Als je dan keer op keer je neus stoot aan zaken die totaal niet relevant zijn maar puur te maken hebben opdat de mensen “lui/ongeïnteresseerd” zijn, dan ga je toch een beetje om je heen kijken.

Ja Hans, dat is exact wat ik heb gedaan, ik heb de kar er naast gezet en in een uur tijd was de hele heg geknipt, en extra kort deze keer (overigens exact op de normen -erfscheiding)

Maar het is toch te gek dat een gemeenteambtenaar je weigert een spiegel te plaatsen omdat, nou ja omdat’ echt, zo reageert men, en dat als ik of wie dan ook binnenkom ze opeens allemaal naar het toilet moeten, of naar het magazijn, en dan kun je wachten tot je en ons weegt.

Er staat nu een spiegel die groter is dan een passpiegel, en de buren zullen waarschijnlijk nog niet geklaagd hebben als de hele heg weg was.

Dat is het hem nu juist, het is het “niets doen” het totaal dood zijn.

De burgemeester (nou ja de bouwvakker dan) zegt me dat ik geen troc de fleur in onze tuin mag organiseren, waarom niet ? nou ehhhh, dat is ehhh.

Do…. op, ik doe dat dus toch, al twee keer, en wat blijkt, ik moet als vereniging toestemming vragen bij de gemeente.

Waarom, nou ja dat doen “ze” nou eenmaal hier.

Maar dat is het gekke, ik moet dat via de roddel horen, zelf komen ze niet.

Het hele erf staat stampvol, iedereen is enthousiast, maar ehhh wie is iedereen?

De leden, allemaal van buiten de omgeving, en de visiteurs, allemaal van ver weg.

Zelfs de buren komen nog niet kijken.

Toch zeggen ze me toe dat het goed is wat we doen, we zorgen voor bloemen in de commune, we gaan bloembakken plaatsen, tuintjes aanleggen, maar alles zonder dat de gemeente en poot uitsteekt en er ook maar iemand uit het dorp komt kijken.

Dan vraag ik me toch ten stelligste af, wat is er zo anders aan de mensen hier en bij jullie, en waarom is dat zo.

Zelfs de schooldirecteur vraagt zich af wat er toch mis is hier.

Nogmaals, het is dus geen persoonlijk klaagzang, het zou een klaagzang kunnen zijn van al de import uit het dorp.

Ik ben in het dorp erg geliefd, dat is zeker zo (denk ik, hihi) ‘bent U die meneer die tegen iedereen goedendag zegt’ vroeg iemand me ooit.

Maar misschien juist wel omdat ik doe wat ik wil, en ik help de buurt waar nodig, dat is zo gek, ik zou het niet in m’n hoofd moeten halen te verhuizen naar Martinique, maar waarom is alles zo dood dan, waarom helpen zij mij niet als ze zo graag bloemperkjes willen.

Ergens is er een oorzaak dat men zo is, en de grote vraag is waar.

Ik kan me niet vorstellen dat het komt door de katholiek-protestantse oorlog heel lang geleden, dus toch een vissers mentaliteit ?

Ik weet het (nog) niet.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#20 Geplaatst: 2010-02-05 12:22:26

Cees,

Hoewel ik me over het algemeen wél kon vinden in je beschrijving in mentaliteitsverschillen tussen de DOM-TOM en France Metropole, gelden die juist ook zelfs binnen provincies en dorpen. In sommige streken zou ik voor m'n verdriet zelfs niet willen wonen.

Ik vind echter dat je nu zo verschrikkelijk aan het doorslaan bent getuige je uitspraak :

"Het is de moeite waard er een studie van te maken want het gekke is dat op een steenworp afstand (St-Xandre) de mensen heel anders zijn, en kom je nu weer in Charron dan heb je het gevoel dat ze klaar staan om stenen op je auto te keilen.

En om daar nu Sarkozy de schuld van te geven vind ik erg kort door de bocht, want dat is nu precies wat de fransen hier doen, wijzen naar een ander, en zelf met hun reet op de bank niks doen."

Het is dus ook niet Sarko die hieraan schuld draagt, maar zoals je ongetwijfeld weet bij de laatste verkiezingen (landelijk en regionaal!), dat er een 2 stromenland is ontstaan waarvan de lijnen tussen conservatief en links stemmend zo ongeveer van zuid-west naar noord-oost lopen. Daar zijn ook nog enclaves waar men eigenlijk meer sociaal bewogen blijkt door de erg hoge werkloosheid en het historisch stemgedrag/bestuurders die daar de dienst uitmaken.

Die tegenstellingen heb ik bv. in de Creuse ook de laatste jaren zien groeien, terwijl kennissen en vrienden uit andere provincies de bewonners van de Creuse over het algemeen aardiger en hulpvaardiger vonden.

Ik bekijk LDF dus absoluut niet door een roze bril, maar vind het verschijnsel van een mentaliteitsverandering ook verontrustend hier en daar.

Een zelfde verschijnsel doet zich nog sterker gelden in zo'n klein K-landje als NL en als de PVV de grootste partij wordt is daar het hek helemaal van de dam,  hoor. Ikke en de rest kan stikken en Steven beschreef precies wat ik ook voel daar in NL.

Bruin, die voor geen goud meer uit LDF weggaat. ;)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2010-02-05 13:47:15

"(...) Het is overigens zo dat (en ik stop ermee) de draad een wending opgaat alsof ik enorm in de put zit (...)" schrijf je, Cees, en ik respecteer je besluit. Het is immers jouw draad.

Maar je zult begrijpen dat ik zo m'n eigen gedachten over een en ander heb, en dat je me 'n totaal andere indruk geeft dan die ik van je had.

Jammer,

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2010-02-05 15:55:52

Hoe bedoel je dat peter ? want ik zou dat niet willen.

Overigens, nogmaals, het is NIET omdat ik nu terug kom in metropole, het is NIET omdat ik nu opeens vind dat de mensen vreemd zijn, en het is al HELEMAAL NIET omdat ik me niet lekker in m'n vel voel zitten.

Dat ik in een zijlijn op deze draad hier over begin is alleen maar omdat ik jaren heb gezien wat ik nu vertel, het altijd afdeed als, "het ligt aan mij", of, "ik heb nou eenmaal geen tijd om me sociaal in het dorp te bewegen" en nu ik de laatste jaren wel probeer actief te zijn, wel binnen verenigingen zit, zelfs een vereniging ben begonnen, ik opeens deze ervaringen aanschouw bij de anderen die er al veel langer over klagen, maar er niets mee kunnen doen.

Het is dus zo, je kunt hoog en laag springen, zelfs de meeste doorwinterde franssoos van elders bestempeld de rochelaise als "bizar, een kliek, of zelfs snobben".

Als een fransman dat al zegt dan weet ik het niet meer.

Maar hoe komt het ? dat houd me bezig, waarom zijn ze zo, al eeuwen misschien.

Ik bedoel, kijk eens naar het protestantse gedachtengoed, dat is een bijna genetische aandoening in iedereen, zelfs de grootste heiden weet dat hemel en hel wél even een verschil is.

Toch is het gewoon een opvoeding, omdat hij of zij ooit ergens in de roots zo is opgegroeid.

Ik dacht ermee te stoppen Peter, omdat men er mij door gaat zien, het met mij laat corresponderen, en dat is dus niet de bedoeling.

Jullie schrijven vaak over de welletjes en wetentjes in jullie omgeving, er zijn tientallen boeken geschreven over het perfecte rustieke, romantische leven tussen olijfbomen en zonnebloemvelden, maar, denk ik dan, is dat wel echt zo ?

Als ik hier zo kijk kan ik het net zo leuk maken als ik wil, en geloof me, bij het zwembad en lekker in de tuin vermaak ik me wel, maar buiten op straat, de kapper die zo aardig is, is dat allemaal wel zo ?

Of is het alleen hier niet zo ?

En dan blijft de vraag mij en tientallen anderen bezig houden, waarom ?

Waarom drie dorpen verderop wel en hier niet ? de mensen zeggen; komt door de boeren, stug, vasthoudend, nors, niet te veranderen, en zo'n ander dorp zouden de mensen zijn die al vroeger la rochelle ontvlucht zijn.

Is het dan toch weer die oorlog ?

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2010-02-05 22:57:58

"Hoe bedoel je dat peter ? want ik zou dat niet willen."

Cees, wat bedoel jij ? Wat wil je dat ik je uitleg, ik heb je immers verschillende dingen toegedicht.

Dus wat wil je weten, en ik leg me uit.

En wat zou je niet willen ?

En waarom reageerde je toen zo "Rochelliaans" op m'n goed bedoelde berichten over die bakker die je zocht, want dat ga je ook uit de weg.

Voor nu houd ik erover op, ik heb genoeg gezegd en je doet er maar mee wat je wilt.

Ik heb 'n avondje "Franse democratie" achter de kiezen en ben daar behoorlijk moe en teleurgesteld van. Keizer Napo en presi Sarko hebben meer klonen dan we beseffen, ik nomineer bij deze Monsieur le Préfet de l'Allier, overigens kan m'n eigen burgemeester er ook wat van maar die heeft dan ook ambities om z'n dagen te slijten in de Senaat. Prima, dat lijkt me echt prima.

Welterusten voor nu, gezond weer op en vooral met 'n frisse kijk op het leven,

Peter.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#24 Geplaatst: 2010-02-06 07:00:03

Môgge Cees, môgge u ook want we zitten hier niet alleen.

Na 'n prettige nacht ben ik er uit wat Cees en zijn waarnemingen betreft. Ik zal ze niet meer tot me nemen, want ik raak er beroerd van en kan er niets aan doen en Cees wil - volgens mij - ook niet dat er iets aan wordt gedaan..

Cees, ik heb je helder gezegd wat ik van een en ander vond, en vindt. Vragen naar wat ik bedoel ik is zo'n strategische vlucht, je leest me nog maar eens en nog maar eens.

En wat die bakker bij jou in het dorp betreft : je was toen geen haar beter dan jouw buven en bumen over wie je je nu zo op loopt te winden.

Laat maar weten als het je weer beter gaat,

sterkte,

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2010-02-06 11:54:59

Peter, het is geen persoonlijk drama, en maak dat er ook alsjeblieft niet van.

Ik woon hier fijn, ook al had ik het nooit moeten doen in mijn ogen, en ik heb contact met mensen die dan wel niet van hier zijn maar hier wel (tijdelijk) wonen.

Het frapante is alleen dat de oorspronkelijke bewoners met hun manieren zo "anders" zijn.

En dat is in velen ogen een flinke hindernis en zo ook bij mij.  

En die bakkergeschiedenis zit je schijnbaar nogal dwars, ik heb je daarover persoonlijk gemaild maar schijnbaar heb je dat niet gelezen.

Ik zal het hier nogmaals zeggen;

Ik had met mijn vorige inlognaam een fake e-mail adres omdat ik lastig gevallen werd door "overvliegende vogels" zoals Steven die ooit omschreef, en me plat bombardeerden met mailtjes als "vuile wilders stemmer", of "je hebt zeker een rijke pa", "vieze jood" en nog veel meer van dat onplezierige onzin.

Om me er niet druk om te maken heb ik toen een ander adres ingevoerd en zo krijg je deze mailtjes nooit te zien ;-)

Zo kan het dus gebeuren dat iemand nimmer een antwoord heeft gehad omdat de mailbox zichzelf leegt na bepaalde tijd.

terug:

Je kunt een kijk nemen op de amsterdammers en de rotterdammers bijvoorbeeld.

Een wereld van verschil tussen die twee, en dat heeft niets te maken met het weer, de ligging of de taal, het is puur cultureel gevormd in de historie en het bepaald vandaag de dag de persoonlijkheid van deze stedelingen.

We gaan daarvoor terug naar de gouden eeuw en de vooroorlogse jaren.

Maar wat was het dan hier als het niet de vissersmentaliteit is, de aanliggende konings gezinde Vendee en de schatrijke Bordeaulaise ? 

Cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2010-02-06 12:46:01

Toch aardig, iedereen doet moeite een cultuur -of beter cultuurverschillen- te doorgronden. Voor mij een goed teken. Dat betekent tenmiste dat je niet "restes dans ton coin" maar actief moeite doet om te snappen hoe het in elkaar zit. Ik vind dat pleiten voor integratie en châpeau voor de "participants".

Cultuur is niet ingewikkeld, het is simpelweg "zoals we het gewend zijn". En een Bataaf die in dit rare land waar niet één, maar vele culturen leven, verbaast zich telkens weer. En ergert zich eraan als het zijn belangen treft.

Je kunt zoeken zover je wilt, het is nooit helemaal te verklaren.

Na bijna 11 jaar (jawel!) blijf ik mij nog steeds verbazen, ergeren. Ik lach er soms om maar heb het zo langzamerhand opgegeven om de oorzaken te zoeken. Het heeft geen zin voor het dagelijkse leven, hoogstens als een "exercise intellectuelle" die vooral leuk wordt tijdens een "dîner arrosé".

Cees praatte over verschillen tussen Rotterdam en Amsterdam. Ik ben een echte Rotterdammer ("overhemden worden met opgestroopte mouwen verkocht", "als Amsterdam was platgebombardeerd zoals Rotterdam in 1940 zou er nog niets staan en zaten ze er nog steeds over te ouwehoeren", "In Rotterdam wordt het geld verdiend, in Amsterdam uitgegeven"). Ik vind de humor in Amsterdam niet leuk, gaat vaak ten koste van anderen. Wel die van Rotterdam (Dorus, André van Duin, Berini's, Jules Deelder). 020 is not my thing. Wellicht zou ik er wel kunnen wonen maar dat zou toch een aantal evidente voordelen moeten hebben die ik niet gelijk zie. Heb het niet zo opgrachtengordels en ga nnooit naar het theater.

Die zie ik wel in Frankrijk. Om maar even een Amsterdammer uit Betondorp te citeren: elluk nadeel heb zijn voordeel”. Fransen zijn lichtelijk autistisch? Tant mieux, dan bemoeien ze zich ook niet teveel met mij. Uitgestrekt land? Parfait, heb hier een fermette voor een prijs waarin de in NL nog geen naargeestig rijtjeshuis in een Vinex-gebied kunt krijgen. Bordelique? Nou en, ik ga mijn gang en zie wel waar het schip strandt maar wel de touwtjes in handen houden.

Steven