Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuw dak met isolatie boven de chevrons

Auteur Bericht

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#0 Geplaatst: 2010-02-06 19:34:11

Hallo

In de maand juli zijn wij van plan om ons dak te vernieuwen. Dat wil zeggen oude pannen vervangen, de planken waarop de pannen liggen worden ook vervangen.

De chevrons zijn van eik en dienen niet vervangen te worden. We willen de ruimte gebruiken als zolder-slaapkamer. Onder de chevrons willen we niks doen (geen isolatie, geen gyprocplaten). Boven de chevrons komt wel isolatie (waarschijnlijk powerroof van recticel).

We willen de zolderkamer afwerken door eerst op de chevrons een lambrisering aan te brengen.  Ik weet niet of dit al een juiste franse benaming is want lambrisering wordt tegen een muur aangebracht. Omdat het dak aan alle kanten een beetje oversteekt, zal de lambrisering in contact komen met de buitenwereld (of zie ik dat al verkeerd). Als dit zo is zullen we een hoogwaardige houtsoort dienen te gebruiken. Iemand enig idee? Volstaat buiten de keuze van houtsoort een dikte van 18 mm?

Heeft er iemand ervaring met het boven de chevrons isoleren, en afwerken?

Met vriendelijke groeten

Paul

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-02-06 19:58:42

Bonjour Paul,

Ik ben op dit moment een dak aan het renoveren en kom precies hetzelfde tegen.

Ik moet wel nieuwe chevrons plaatsen, maar ik wil de isolatie boven de chevrons aanbrengen om van binnenuit een zo authentiek mogelijk aanzicht te creeren. Dus de dakopbouw die ik voor ogen heb wordt van binnenuit gezien:

- Pannes / gordingen

- Chevrons

- Dakbeschot

- Dampdichte folie

- Isolatiemateriaal 6 cm XPS

- Dampremmende folie

- Tengels door-en-door geschroefd op chevrons

- Panlatten

- Dakpannen

Jouw vraag gaat met name over het dakbeschot en daarbij heb ik de volgende overwegingen:

Het dakbeschot moet er voornamelijk van binnen goed uit zien maar het hoeft niet structureel solide te zijn, je gaat er immers niet dagelijks op lopen. Als de chevrons ongeveer 50cm hart-op-hart liggen kun je volgens mij met simpele "lambris" planken van 10mm dik volstaan. Dat is niet al te zwaar en lekker voordelig, reken op 6 a 7 euro per m2.

Als het dakbeschot ook aan de buitenlucht is blootgesteld onder de overstek hoeft dat qua levensduur geen problemen te geven. Het hout  is aldaar nooit blootgesteld aan directe waterbelasting en is bovendien goed geventileerd. Als je je niettemin zorgen maakt zou je die laatste planken aan beide zijden nog flink in de lasure (eventueel kleurloos) kunnen zetten voordat je ze monteert.

Hier in FR steken ook de chevrons uit onder de dakoverstek, en daar maakt niemand een punt van. Maar ook de uiteinden van die chevrons zou je kunnen impregneren als je je daar geruster bij voelt. Maar ik heb de professionele bouwer dat nog nooit zien doen (niet dat dat wat zegt trouwens ;-)

Salutations, Jos