Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

open haard bouwen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-02-11 11:45:38

hallo allemaal,

Ik wil in onze keuken een openhaard bouwen.

Aangezien ik eigenlijk het model van de charente zoek en men deze tegen bespottelijk hoge prijzen aanbied, zit ik te denken om dan zelf maar een haard te bouwen.

Nu kan ik de stenen niet vinden die men er in vroeger tijden voor gebruikte, de nieuwe zijn te modern en een complete set wil ik niet want ik wil gene inbouwhaard.

Ik wil gewoon twee staanders met daarop een ligger en daarop is de schoorsteenmantel gebouwd.

Nu dacht ik, kan ik deze staanders zelf metselen, en met welke steen ? en die ligger kan ik die gieten van beton of moet dat vuurvaste beton zijn ?

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-02-12 08:16:03

Cees,

Ik ben net zo min als jij een expert in het bouwen van openhaarden. Maar ik heb met succes twee openhaarden afgebroken en de een met een prefab vuurbox en metselwerk eromheen weer op laten bouwen, de andere heb ik zelf op de traditionele wijze weer opgezet. Omdat dit op je project lijkt wil ik mijn werk beschrijven.

Ik heb de staanders een stuk voor de muur geplaatst en de ruimte daarachter met vuurvaste bakstenen opgevuld. Dan heb ik aan de binnenkant nog een laag vuurvaste stenen gemetseld, alles met ciment refractaire. Ik heb de oude ligger weer op de staanders geplaatst en daarop de schoorsteenaansluiting gemetseld, ook weer met vuurvaste bakstenen.

Op de grond heb ik nog een laag van deze stenen gelegd om de vuurplaats hoger dan de vloer te leggen. Hierin zit ook de luchttoevoer vanuit de belendende schuur.

Nog als antwoorden op je specifieke vragen:

Aangezien ik eigenlijk het model van de Charente zoek en men deze tegen bespottelijk hoge prijzen aanbied …

Ik heb bij de Societé Maconnaise des Cheminées Anciennes (SMCA, zie hier) gezien dat zij openhaarden uit alle streken van Frankrijk hebben. Welke prijzen jij of ik normaal vinden en wat niet is een andere vraag.

Nu kan ik de stenen niet vinden die men er in vroeger tijden voor gebruikte, de nieuwe zijn te modern en een complete set wil ik niet want ik wil geen inbouwhaard.

Volgens mij werden vroeger de stenen gebruikt die in de regio te vinden waren. Bij ons dus Bourgondische zandsteen.

Ik wil gewoon twee staanders met daarop een ligger en daarop is de schoorsteenmantel gebouwd. Nu dacht ik, kan ik deze staanders zelf metselen, en met welke steen ? en die ligger kan ik die gieten van beton of moet dat vuurvaste beton zijn ?

Je kan het zo doen als ik: bij de staanders buiten als dragend element de stenen die je mooi vindt en aan de binnenkant vuurvaste bakstenen, met ciment refractaire gemetseld. De ligger is bij ons niet van vuurvaste steen, ik denk niet dat je vuurvast beton nodig hebt.

De twee afbeeldingen maken duidelijk wat ik bedoel. De complete foto-reportage stuur ik per privé-mail.

mm

mm

mm

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-02-13 10:21:11

bedankt Cristian,

Ik heb dus niet die mooie staanders die jij hebt (is ook niet de stijl van hier) maar wil enigzins proberen in d ebuurt te komen van de originele, dus daarom mijn vraag.

Het is dus mogelijk de staanders te metselen en deze een de binnenkant te voorzien van een laag vuurvaste steenen, en de ligger, werd me verteld hoeft niet van vuurvaste beton te zijn maar kan gestort worden met wat ijzer in een mal.

Nu gaan we dus de mal maken, wordt een flink klusje.

Cees.    

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-02-13 11:23:12

Bonjour Cees,

Wellicht ten overvloede als je de ligger gaat storten: houd rekening met de verschillende eigenschappen van beton en wapeningsijzer bij hogere temperaturen.

In principe hebben beton en wapeningsijzer dezelfde uitzettingscoefficient, dus ze blijven mooi bij elkaar bij varierende temperaturen. Anders zou gewapend beton niet lang de normale temperatuurschommelingen overleven.

Echter, bij een open haard zijn de verschillen tussen minimum-en maximumtemperatuur relatief groot, en verlopen temperatuurveranderingen in relatief korte tijd. Derhalve krijg je niet alleen te maken met de uitzettingscoefficienten van beton en ijzer, maar ook met hun warmtegeleidingsvermogen. En ijzer geleidt warmte beter dan beton!

Je moet dus voorkomen dat bij het opstoken van de haard het wapeningsijzer (veel) sneller opwarmt dan het beton, en dat doe je het beste door het wapeningsijzer relatief diep in de beton (dus ver van het oppervlak cq de warmtebron) te houden. 

In dit opzicht verschilt de ligger van de open haard dus wat van een gewone latei, waar je het wapeningsijzer relatief dicht onder de oppervlakte houdt, om zodoende het effect van de wapening ("uiterste vezelafstand") te maximaliseren.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-02-13 13:43:52

Kijk, dat zijn adviezen.

Bedankt Jos, heb ik tenminste wat aan.

Cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-02-14 11:41:54

Nog een vraagje;

Kan ik deze ligger ook in blanke cement maken ?

of is de grijze cement sterker dan de blanke ?

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-02-14 16:28:34

Cees,

Voor zover ik weet en kan nagaan kun je net zo goed "ciment blanc" gebruiken. Zowel de traditionele grijze Portland als witte cement zijn verkrijgbaar in de in FR bekende "basis" klasse "CEM I 42,5" en zelfs in de sterkere klasse "CEM I 52,5". Mijn conclusie, wat je normaal gesproken in "grijs" kunt maken kun je ook in "wit" realiseren, tenzij je over extreme toepassingen gaat praten zoals voorgespannen hoogbelast beton in aggressieve milieus (kerncentrale oid).

In het geval je met witte cement wilt werken moet je natuurlijk ook extra aandacht besteden aan de andere beton toevoegingen, namelijk zand en grind (granulaat) en eventuele kleurstoffen maar dat spreekt eigenlijk vanzelf. En natuurlijk een heel schone betonmolen, bekisting en gereedschappen, zonder roestsporen ;-)

Wil je er echt alles over weten, kijk dan hier en download het PDF document, dan ben je zo ongeveer een witte beton wetenschapper geworden.

Salutations, Jos