Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waardebepaling tweede huis LDF

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2010-02-11 17:32:28

Heeft de waardedaling van onroerend goed in Frankrijk in heel 2009 doorgezet?

Binnenkort moet ik weer de belastingaangifte invullen en ik probeer wel een actuele (markt)waarde van ons tweede huis op te geven in box 3. Of zijn er "handiger" methoden om de waarde van een tweede woning te bepalen t.b.v. de jaarlijkse belastingaangifte?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-02-11 18:43:43

Willem,

   Volgens de Franse makelaarsvereniging Fnaim is de gemiddelde prijsdaling dans l'ancien gemiddeld 4,9% over heel 2009. Gegevens van het notariaat zijn zo te zien nog wat pessimistischer. Tussen steden en regio's kunnen echter grote verschillen bestaan blijkt uit dit overzicht. Maar wanneer je het in Box 3 opvoert, en aan het slot van je belastingaangifte wegens "elders belast" weer kunt aftrekken van je vermogen, maakt het denk ik niet zoveel uit of je hier op de 0,1% nauwkeurig bent, of zou kunnen zijn. Je zou natuurlijk nog eens op de Fnaim site kunnen zien of er voor jouw gebied uitgesplitste gegevens voorhanden zijn, op deze site, of gewoon hier dicht bij huis. Maar zelfs wanneer je 1% onnauwkeurig bent, benadeel je niemand. Zolang je er niet zover naast zit als de Grieken met hun begrotingscijfers is er niets aan de hand.

Rob

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2010-02-12 12:45:25

Duidelijk antwoord Rob, maar is het niet zo dat de waarde van het tweede huis ook bepaald hoeveel vermogens belasting er betaald moet worden in NL? b.v. Vermogen dat eerst op een bankrekening in NL stond en waar belasting over betaald werd is omgezet in onroerend goed in LDF. In box 3 gaat het om vrijstelling van inkomstenbelasting voor buitenlandse onroerend zaken, of haal ik nu zaken door elkaar?  

Willem

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#3 Geplaatst: 2010-02-12 14:07:21

Willem,

Deels haal je het door elkaar. NL kent inkomstenbelasting (box 1) en vermogensrendementbelasting (box 3).

Had je eerst je geld staan in box 3 (effectieve belasting is dan 1.2%) en heb je daarvan een woning in LDF gekocht? Dan voer je de waarde van die woning op in box 3, maar beroep je je gelijk op het verdrag voorkoming dubbele belasting (ergens kun je dat in het programma aanvinken) en trek je hetzelfde bedrag er weer af. Netto nul dus.

Om die reden is er m.i. geen meerwaarde een recente waarde van je woning te bepalen.

Groet,

Nils

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-02-12 14:40:39

Willem,

  Bij het ministerie van Financiën in Den Haag zouden ze blij zijn indien iedere belastingbetaler zoveel mededogen zou hebben met 's lands schatkist. Het zou even doorredenerend betekenen dat er defacto haast een verbod zou zijn op kapitaalexport. Omdat ik mag aannemen dat er in jouw geval geen sprake is van een hypothecaire financiering met daaraan gekoppelde aftrekposten, hetgeen sinds een uitspraak van de Hoge Raad in februari vorig jaar een fiscaal gecompliceerde zaak geworden is, geldt m.i. in dit geval wat er in het belastingverdrag Nederland-Frankrijk is bepaald. In hoofdstuk IV, artikel 23 staat: " 1. Vermogen, bestaande uit ontroerende goederen, zoals omschreven in artikel 6, tweede lid, mag worden belast in de Staat waar deze goederen zijn gelegen." En dat resulteeert dan in het keurig in Box 3 opvoeren, en vervolgens weer in mindering brengen wegens "elders belast". Dat geld van je Nederlandse rekening is er niet meer, dat zit nu in jouw fraaie verzameling Franse stenen. En daar gaat Parijs over, en betaal je dus diverse Franse belastingen. Dat die belastingen misschien iets lager uitvallen dan in Box 3 het geval zou zijn geweest daar zou ik niet wakker van liggen. Het principe is: geen dubbele belastingheffing.

Een aantal jaren geleden lieten overijverige ambtenaren de Nederlandse pers weten dat wat Financiën betrof de jacht op de tweede huizenbezitters geopend was, en dat iedereen daarover in Nederland belasting zou moeten betalen. Een NRC journalist is toen naar Den Haag getogen, om het zich allemaal eens haarfijn uit te laten leggen. En stelde haast argeloos, toneelspelen is ook een kunst, de vraag: maar hoe verhoudt dit tamtam geroffel zich nu tot bestaande belastingverdragen? Toen kwam de aap langzamerhand uit de mouw: het was vooral de bedoeling om de financieringsbronnen van al dat in het buitenland aangeschafte onroerend goed boven tafel te krijgen. De jacht op grijs en zwart geld, en dus ook maar in één vloeiende beweging door een heksenjacht op tweede huizenbezitters.

  Ze hadden die energie beter kunnen besteden aan intercollegiale assistentie over de grenzen heen, bijvoorbeeld in Athene.

Rob