Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aow en CVZ

Auteur Bericht

avatar#7343
peugeotje
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-02-13 14:44:41

Mijn (Franse) man en ik wonen sinds 4 jaar in Frankrijk. Hij ontvangt hier al 4 jaar een Frans pensioen en op grond daarvan hebben wij toendertijd beiden een carte vitale via de CPAM ontvangen. Mijn man wordt dit jaar 65 en zal dan ook Nederlandse Aow- en bedrijfspensioenen gaan ontvangen over de jaren dat hij in Nederland heeft gewoond en gewerkt.

In hoeverre zijn wij dan verplicht (?) ons via het CVZ te verzekeren met een fml. 121 ?

We hebben ook al 4 jaar geen enkele uitkering vanuit Nederland waarop belasting of premies worden ingehouden. Zijn ook niet vrijwillig verzekerd voor de AOW.

Corinne

P.S. Kon deze vraag niet terugvinden in het archief noch op de site van het CVZ

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2010-02-15 15:51:55

Beste Corinne,

U en uw Franse man hoeft alleen bij de SVB AOW aan te vragen. Nu hij alleen een Frans pensioen geniet - op grond waarvan hij de langste tijd in F. heeft gewerkt- tellen zijn Nederlandse jaren en dus AOW opbouw via premie niet mee om als verdragsgerechtige te worden aangemerkt door CVZ.

Dit zou zich alleen kunnen voordoen indien hij naast de Franse Nationaliteit ook de Nederlandse heeft en Nederland dan op grond van Verordening 1408/71 de wettelijke Pensioenstaat zou zijn, hetgeen hier vooralsnog niet het geval lijkt.

U beiden zijn helemaal niet verplicht om u aan te melden met E 121 bij het CVZ omdat u al bij de CPAM ingeschreven staat en de bepalingen in art. 69 van de ZVW hoegenaamd niet op hem van toepassing zijn.

Voor uzelf kan de situ een andere zijn, omdat u niet vermeldt of u nog de Nederlandse Nationaliteit heeft, of ook daarnaast de Franse. Als Nederlandse voltrok uw AOW-opbouw zich anders en sinds Nederlandse vrouwen door invoering van wetswijzigingen een zelfstandig recht hebben gekregen op AOW.

Maar dat recht zou dan alleen ingaan als u ook 65 wordt.

Al met al een veel gecompliceerdere situatie sinds de Nederlandse Staat het zg. Nikula arrest van EHvJ alleen uitlegt zoals het uitkomt.

Dit arrest bepaalde dat inhoudingen tav. Sociale Verzekeringen door Bronstaat op wettelijke pensioen(en) alleen gepleegd mogen worden, voorzover die bijdrage/heffing/premie het totaal van dat pensioen niet te boven gaat.

Dit lijkt het niet geval bij u beiden.

Gelieve verder kennis te nemen van de materie hier en de bovengeschikte rubriek Nederland en zijn emigranten. Verder kunt u beter ook vragen stellen op dit forum aan bv. Jan de Voogd daar. 

Mvg,

Bruin.

avatar#7343
peugeotje
Berichten: 2
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2010-02-19 11:10:07

Bruin, hartelijk bedankt voor je antwoord en verwijzing naar het forum van Jan de Voogd. Ook daar kreeg ik de bevestiging die ik zocht.

Gisteren het CVZ gebeld waar ik bijna 1 uur in de wachtstand heb gestaan.

(lang leve de Neuf-box met gratis bellen). 

Ze vertelden me dat ze een 121 afgeven waarmee ik naar de CPAM moet gaan omdat het woonland in deze bepaald waar mijn man verzekerd moet worden.

Zodra het CPAM -positief- heeft beslist wordt het CVZ op de hoogte gesteld en zullen de inhoudingen op de AOW -uiteindelijk- stoppen.

Mvg, Corinne

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-02-26 19:39:44

Corinne, You are welcome. :-)

Ik weet bijna niet meer wat ik schrijven moet tav. de mis-info van CVZ!

Speechless zogezegd ...

Je man én jij zijn sinds jullie 'retour' al verzekerd bij de CPAM punt uit!

CPAM zou dan in mijn optiek die E 121 naar CVZ moeten zenden, omdat jij en je man vallen onder art. 27 (zoals Jan_d_V schrijft op het uitpandigen.nl forum). Maar ik ben het daarmee niet helemaal eens, want het is heel art. 28 van VO 1408/72 en toepassingsverordening 574/72. Daarin wordt bepaald dat je man hoe dan ook het langste heeft gewerkt in F. en dus jullie beiden 'rechthebbende' zijn op dat eventuele (wettelijke) Franse pensioen. Dat is wat bekend staat onder de zg. voorrangsregel.

Ik begrijp dat je man en jij nu recht hebben op AOW én bedrijfspensioen vanuit NL, maar zoals je schrijft : "Hij ontvangt hier al 4 jaar een Frans pensioen" en heeft in feite die NL-AOW nu al aangevraagd en gekregen.

Dan nu schrijf je : "en zullen de inhoudingen op de AOW -uiteindelijk- stoppen."

Ja dat hopen jullie dan, maar ze hadden überhaupt al niet mogen plaatsgevonden hebben!  Er is in jullie situ IETS goed fout gelopen bij SVB én CVZ. (Stelletje notoire leugenaars oplichters !!!)

Uit 2 verschillende zaken één:

- de collissieregel uit voornoemde VO's bepaalt dat LDF de voorrang heeft.

In casu F. dus en niet NL.

- Frankrijk heeft bij terugkeer van je (wettelijke) man, Recht op Sociale Voorzieningen, zoals die al waren vastgelegd tussen NL en FR in Belastingverdrag uit 1973 én dus ook dat NL niets mag inhouden op Sociale Verzekeringen/premies, wát NL nu feitelijk doet  (kruip-door-sluip door) sinds de ZVW.

Je man kan op grond van OVERTREDING van vigerende VO's rechtsstreeks in LDF een procedure opstarten tegen de Staat der Nederlanden.

 

En hier ontstaat dan geenzins mijn verwarring, want hij zal dus op grond van Frans Staatsburgerschap via Franse Rechtbank de navordering van Naleving van 574/72 moeten eisen voor HEM en zijn Nederlandse vrouw.

Ik raad je tot slot aan dat je Franse man de Franse tekst van VO 574/72 raadpleegt die hier staat te bestuderen.

Dan wordt ook duidelijk dat hij op grond van zijn nationaliteit gewoon naleving kan eisen bij CVZ op TOEPASSING van die tekst in't Frans en daartoe zal zijn 'lettre recommendée' om die naleving te vorderen ook in NL geaccepteerd moeten worden! Zo niet; direct beroep aantekenen op fundamentele rechten van de mens EVRM (EJvH).

Zo zou ik het doen in jullie situ.

Mhg van,

Bruin.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2010-02-27 23:36:27

Beste Bruin,

Ik heb hier geen zin meer in, in die ellenlange betogen over 'naar mijn mening',  'het zou kunnen dat', etc. over de gevolgen van de invoering van de Zorgverzekeringswet voor Nederlanders in het buitenland. De discussie is klaar, althans voor 98,2% van de betrokkenen. Er is nog een kleine groep die zich in de details van de regelgeving verdiept en de zaak bij het Europese Hof volgt. Voor hen is een speciaal forum actief, dat zich vermeit in het uitrafelen van de Europese verordeningen op dit gebied. De 'gewone' Nederlander in Frankrijk weet het zo langzamerhand wel: er zitten grote onrechtvaardigheden in het systeem waarbij bijdragen 'plotseling' aan Nederland moeten worden betaald en waarvoor je niets zult terugontvangen (AWBZ). Heel treurig allemaal, om zeer boos van te worden ook. De discussie hierover is in 2006 gestart en we zitten nu in het hopelijk naderende voorjaar van 2010. De talrijke processen zijn verloren, het laatste woord is aan Luxemburg.

Dus we stoppen op dit forum met de 'discussie' in deze vorm. 't Is mooi geweest.

Wim

PS

Wil je vooral ook stoppen met het veelvuldig gebruik van de uitroeptekens en de hoofdletters? Schreeuwen is voorbehouden aan types als Rita Verdonk.