Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De gevolgen van isoleren

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-02-19 21:18:02

Met veel enthousiasme in Frankrijk een grange aan het renoveren. Zoals, veel Nederlanders wil ik het authentieke van het gebouw in stand houden. Zo ook, de massieve natuurstenen muren zoveel mogelijk eerlijk stucwerk of pierre apparante. Het winterseizoen leert dat de koudestraling van de massieve buitenmuren weinig comfortabel is.

Maar na het lezen van de mooie informatieve artikelen over isoleren en vochtbestrijding/voorkoming op deze website, word ik voor dilemma's geplaatst.

Daar komt nog bij dat de overheid het isoleren stimuleert en certificaten en classificaties stelt, die van belang zijn bij de verkoop van je woning.

Ergo, hoe ga je natuurstenen massieve muren isoleren met het behoud van het authentieke karakter, t.w.: eerlijk ademend stucwerk cq. pierres apparantes.

Ik denk nu grote delen van de buitenmuren aan de binnenkant van voorzetwanden met isolatie en placo te voorzien en te stucen. Dit heeft mijnsinziens als nadeel dat het ademend karakter van de muur teniet wordt gedaan met als mogelijk gevolg dat de voegen buiten sneller worden aangetast door weersinvloeden.

Wat is wijs om te doen ?

Bij voorbaat dank,

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-02-19 22:05:03

Argos,

Het forum is een uitstekende plek om antwoorden te krijgen, maar op een ander deel van de website hebben een aantal forumdeelnemers al heel wat van hun know-how op dit terrein opgeschreven, ondermeer hier over isolatie, en hier over vochtproblemen. Dit alles in de rubriek wonen/klussen.  Maar ik zie nu pas dat je die artikelen al gelezen hebt, dus het vervolgantwoord zal van een ander moeten komen. Of is misschien te vinden in een uitstekend boek van Thierry Gallauziaux en David Fedullo met als titel: Le grand livre de l'isolation. Beide heren hebben al eerder op het terrein van de elektra aanleg voortreffelijke boeken geschreven, en dat zijn ze niet verleerd. Dit is de inhoudsopgave. En onder direct handbereik ligt deze gids van Leroy Merlin over verwarmen en isoleren. Zolang je die muren aan de buitenkant niet voorziet van een pleisterlaag waar cement in verwerkt is, maar op basis van kalk, denk ik dat het met de vochtbalans in die muren wel meevalt. Dan kunnen ze nog steeds ademen. Probleem is hoe je het vocht in huis weg krijgt. Het standaard antwoord daarop is een mechanisch ventilatiesysteem, een VMC. Bij mij - met ook isolatie aan de binnenkant van de zeer dikke buitenmuren en afwerking met gipsplaat - werkt dat al decennia goed.

Rob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-02-20 15:57:55

Bram, bedankt voor je reaktie.

Je begrijpt het probleem. Ik zal je advies ter harte nemen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-02-20 17:02:49

Het is maar net waar je het accent in je afweging legt: esthetiek of lagere stookkosten. En of je van plan bent er tijdens koude jaargetijden veel te bivakkeren, of dat het bij een incidentele kerstvakantie blijft. De séjour bij ons heeft een keurig balkenplafond à la Francaise, de muurpartij is voorzien van een aantal oude deuren, verder een grote open haard en een fraaie trap naar de bovenverdieping. Ondanks de strakke muren is het daarmee dus nog geen pavillon geworden van binnen, integendeel. Een makelaar zou in een verkooppraatje zeggen dat er nog veel authentieke details aanwezig zijn. Voor ons een sfeervolle balans. En dat na een paar dagen warm gestookt hebben van die dikke muren zonder isolatie? Dat zal best lukken, maar vraag niet hoeveel energie dat kost, èn om de initiële opwarming te realiseren, èn om die temperatuur te handhaven. De tweede alinea op de eerste pagina van het isolatieverhaal mag ik in dit verband van harte ter lezing aanbevelen.

Rob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-02-20 22:07:16

Rob,

Bedankt, voor je ervaringen en de verdere referenties die je hebt gegeven op mijn vragen.

Ik ga er mee aan de slag.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-02-23 10:47:50

Argos,

  Nog wat leeswerk. Op de site van Promotelec staat een nieuw dossier technique over de VMC: ventilation mécanique contrôlée. Isolatie kan immers niet zonder deugdelijke ventilatie. Voor het geval je toch nog iets aan isolatie zou gaan doen in de toekomst. En wanneer je er de voorkeur aan zou geven om het karakter van de murs à pierres vues overal te bewaren, lees dan dit voor het geval je daar nog wat werk aan te doen zou hebben, en het artikel over voegen hier op de site.

Rob

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#6 Geplaatst: 2010-03-05 10:34:59

Beste Argos, hieronder enige ervaring en overwegingen die misschien van nut zijn bij de te maken beslissingen!

Ik ben in het gelukkige bezit (in 71) van een ensemble van twee oude huizen vlak bij elkaar – beide met ongeveer 50 cm dikke natuurstenen muren. Het kleinste en oudste is in min of meer oorspronkelijke staat gebleven. Het huidige “maison principale” is in de 60-er jaren door een voor-vorige eigenaar geheel gemoderniseerd. Daarbij is aan de binnenzijde geïsoleerd (voorzetwanden oftewel “doublage”). Aan de buitenkant is de oorspronkelijke natuurstenen gevel (helaas) bedekt met een strakke pleisterlaag (“à la tyrolienne”). Gezien de hardheid en dichtheid van die pleisterlaag neem ik aan dat die op cementbasis is.

Het gemoderniseerde woonhuis is comfortabel, en snel warm na afwezigheid in de winter. Het oudere huis is nu in gebruik als gastenverblijf en voor maaltijden met veel mensen. Het nam (voor recente isolatie) lange tijd eer er ’s winters een redelijke temperatuur werd bereikt - met elektrische verwarming en loeiend openhaard vuur.

Aan de binnenzijde geïsoleerde muren met een dichte pleisterlaag aan de buitenkant is een constructie die volgens de theorie vraagt om vochtproblemen. Daar heb ik echter totaal geen last van, dus theorie en praktijk kunnen behoorlijk van elkaar afwijken. Een dichte buitenkant zorgt er natuurlijk voor dat het muurwerk niet nat worden bij regen. Dat compenseert kennelijk eventuele interne condensatie en (extra) optrekkend vocht als behandeld in http://www.infofrankrijk.com/pagina/Vochtproblemen/4250/. Zonder de veel geprezen “ademende” muren is het binnenklimaat in mijn gemoderniseerde huis uitstekend. En dat zonder gebruik te maken van de aanwezige centrale ventilator (die overigens alleen op de keuken en sanitaire ruimtes is aangesloten).

Gezien de ervaring met mijn ongeïsoleerde oudere huis kan ik mij moeilijk voorstellen dat een huis (of verbouwde grange) met ongeïsoleerd natuurstenen buitenmuren echt comfortabel is, gesteld al dat men de extra stookkosten en CO2 productie voor lief zou nemen.

Overigens stel ik ook vraagtekens bij de authenticiteit van wanden in pierres apparentes. In boerenhuizen waren de muren aan de binnenkant vrijwel altijd gepleisterd, als men het geld ervoor had. Het concept van die mooi gevoegde natuurstenen wanden, waar iedere steen apart te zien is, is denk ik voortgekomen uit de gedachte dat het “maison de campagne” rustiek moest zijn.

Vanuit dat gezichtspunt zou er geen bezwaar hoeven te bestaan tegen voorzetwanden (ook bij ombouw van een grange tot woonhuis). Eventueel mooi gepleisterd met een kalkmortel? Een enkele wand in pierres apparentes (van een echte binnenmuur in natuursteen, indien aanwezig) kan misschien beter voor het gewenste architectonische effect zorgen? Het is maar een suggestie.

Maxandr