Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Diverse werkzaamheden: tezamen onder te brengen in auto-entrepeneur?

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-02-20 13:56:22

Situatie is als volgt (chronologisch):

* eind juni 2010 definitieve overdracht van onze boerderij in zw-Frankrijk

* dan ook uitschrijving Nederland/inschrijving Frankrijk

* vanaf half juli 2010 rustig opstarten met verhuur van de op ons terrein aanwezige gîte en 2 of 3 tentplaatsen ("boerencamping")

* werk ondertussen ook thuis via internet (marketingwerkzaamheden)

* waar in de loop van volgend jaar ook vertaalwerkzaamheden bij komen

* en eventueel het verrichten van hand- en spandiensten voor een makelaar (bezichtigingen begeleiden, op afroep).

Kortom: nogal veel bezigheden!

Hoe kan ik e.e.a. nou het beste gaan onderbrengen, juridisch gezien? Voor de marketingwerkzaamheden sowieso "auto-entrepeneur", en ik denk dat vertaalwerkzaamheden, én ook de dienstverlening t.b.v. makelaar daar dan ook onder kunnen vallen. Toch?

Maar wat betreft de verhuur van de gîte en de paar campingplaatsen? Het gaat hier maar om kleinschalige verhuur, maar wil het toch bedrijfsmatig aanpakken, zodat kosten (abonnementskosten website, meubels e.d.) en baten netjes in de boeken terecht komen. Kan dit onder hetzelfde auto-entrepeneurschap of moet dit op een andere manier?

Ook nog een vraag over de volgorde hóe e.e.a. aan te pakken: ik ben pas eigenaresse van onze boerderij vanaf eind juni en ook pas vanaf dat moment in Frankrijk ingeschreven. Ondertussen wil ik de komende maanden gebruiken om alle juridische aspecten te regelen. Kan dat al (als je nog domicile in Nederland hebt) en wat is dan de aangewezen weg? Dit geldt ook voor verzekering voor de boerderij (en eventuele gasten), wil dit ruim tevoren al geregeld hebben, waarbij de ingangsdatum dan pas daadwerkelijk in moet gaan vanaf zeg 1 juli 2010. Kan ik dit allemaal al vast gaan leggen als ik 1) nu nog in Nederland adres heb en 2) nu nog geen eigenaresse ben van het complex waar het vanaf 1 juli van toepassing op is? 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2010-02-20 15:32:39

Tsjonge, dat zijn een heleboel vragen in één keer....

Ik zal proberen de belangrijkste eruit te pikken:

1. Dienstverlening aan makelaars. De activiteit zoals beschreven moet worden ingeschreven als 'agent commercial'. Deze activiteit is niet toegestaan binnen het statuut van auto-entrepreneur en vereist een specifieke inschrijving als entreprise inidividuelle.

2. Gîtesverhuur kan worden uitgevoerd als auto-entrepreneur. Er is hier sprake van commerciele activiteiten, die in de categorie BIC vallen.

3. Marketing- en vertaalactiviteiten kunnen (gezamenlijk) ook worden ondergebracht in een auto-entreprise, echter dit valt in de categorie BNC. 2 en 3 kunnen niet worden gemengd in één auto-entreprise.

4. Onder het statuut van auto-entrepreneur is geen sprake van kostenaftrek. U moet gewoon 13% (in geval 2) of 23% (in geval 3) van de omzet afdragen aan de overheid. Dus kosten komen ook niet 'netjes in de boeken'. Als u de reele bedrijfskosten wil aftrekken moet u kiezen voor de entreprise individuelle onder het belastingregime 'régime réel. In dat geval houdt u een boekhouding bij zoals beschreven en betaalt u slechts sociale lasten en belasting over de gerealiseerde winst, in plaats van een vast bedrag zoals bij de auto-entrepreneur.

5. Indien u marketing-activiteiten uitvoert voor een Nederlandse opdrachtgever, pas dan op met het statuut van auto-entrepreneur. Aangezien u geen formele inschrijving krijgt in het register van bedrijven (te bewijzen met een extrait k-bis), is het mogelijk dat Nederlandse opdrachtgevers voor loonbelasting over uw werk worden aangeslagen. U krijgt wel een SIRET-nummer dan soms wel, soms niet als bewijs van bedrijf zijn wordt geaccepteerd in Nederland. Bovendien zijn veel Nederlandse bedrijven niet gecharmeerd van diensten door een Frans bedrijf dat geen BTW zegt te hoeven rekenen. In de Franse context is dat helemaal juist, voor veel Nederlandse opdrachtgevers klinkt dat niet helemaal kosjer. Indien het hier gaat om meer dan incidentele werkzaamheden voor Nedelrandse bedrijven, dan raad ik een BTW-plichtige entreprise individuelle aan . Bestaat het klantenbestand voornamelijk uit particulieren dan is juist een BTW-vrije onderneming gunstiger.

6. Er is geen sprake van 'inschrijving' in Frankrijk, Frankrijk kent geen burgelijke stand of GBA zoals Nederland.

7. Een bedrijf kan pas worden ingeschreven als u een justificatif de domicile kunt overleggen, dus pas na de ondertekening van de acte authentique. Natuurlijk, u kunt uw dossier tevoren al voorbereiden, maar de echte inschrijving kan pas nadat het huis uw eigendom is geworden.

8. De huisverzekering (alsmede aansprakelijkheidsverzekering voor gasten) kunt u tevoren al regelen, zodat ze ingaan op de datum van ondertekening van de acte authentique. Dat kan gemakkelijk vanuit Nederland. Er zijn diverse verzekeraars die alles via internet regelen, desgewenst met Nederlandsetalige begeleiding. 

Tot zover maar even...

Wim

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#2 Geplaatst: 2010-02-25 23:04:50

Bedankt Wim, ben weer stuk wijzer. Ga nu aan de slag met voorbereiding Nederlandse auto hier t.z.t. uit te voeren/in Frankrijk in te voeren!

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2010-04-11 00:49:45

Dit kwam ik tegen, ik heb het niet gelezen, dus ik kan ook niet beoordelen of het goed is.

L'auto-entrepreneur mode d'emploi

janv