Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zelf schuifdeur maken

Auteur Bericht

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#0 Geplaatst: 2010-02-24 13:04:11

Hallo allen,

Ik heb een vraag. Op deze foto zie je ons overdekt terras, waar we ook buiten de zomer lekker in het zonnetje kunnen zitten. Helaas hebben we dan last van de wind die meestal van de linkerzijde waait (door de smalle boog dus).

Die boog willen we winddicht maken met een schuifdeur. Deze zou op het overdekte deel van de muur richting de pilaar schuiven. Helemaal dicht is geen optie. Ik had ook nog gedacht aan een rolluik, maar dat is niet zo esthetisch en de afmeting van 265 x 145 cm is niet standaard.

Mijn plan is een luik, dus ook met de dubbele Z-versteviging (zie deze pagina), te maken die op 2 rollers op de vloer rolt en aan de bovenkant 2 rollers die in een U-profiel zitten, zodat de deur niet omvalt.

Heeft iemand op dit punt nog adviezen?

Dank,

Nils

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-02-24 15:28:49

Nils,

ten eerste gefeliciteerd met dit mooie terras!

... plan is een luik, dus ook met de dubbele Z-versteviging (zie deze pagina), te maken die op 2 rollers op de vloer rolt en aan de bovenkant 2 rollers die in een U-profiel zitten, zodat de deur niet omvalt.

De in de handel verkrijgbare schuifdeursets (voor garage-, schuur- en werkplaatsdeuren) werken anders. De deuren worden opgehangen aan rollen die in een rail lopen, de onderkant heeft een geleiding door schoenen met een U-profiel aan de deuronderkant en een T-rail op de bodem. De bovenrail moet voldoende stevig aan de muur vastgezet worden (en de muur zelf moet ook voldoende stevig zijn). Bij de onderrail is het voldoende dat er een stukje (zeg 10cm) op beide eindposities van de deur zit, dus geen struikelrail over de hele deuropening.

Natuurlijk kan je ook kruiwagenwielen met luchtbanden aan de onderkant zetten en boven een geleidekonstructie, maar ik vrees dat dit totaal-zelfbouw wordt.

En bedankt voor de eervolle vermelding van deze samenstelling.

Christian von Klösterlein

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#2 Geplaatst: 2010-03-11 12:01:16

Nils,

het kan ook eenvoudig en esthetisch als je de aan de binnenzijde van de boog horizontaal een rail bevestigt waar de "deur" aangehangen wordt zoals Christian beschrijft; als je deze deur in vier of vijf delen maakt die aan elkaar scharnieren, een harmonica- of  vouw- deur, heb je geen ruimte verlies als je het luik/de deur open hebt. Je hoeft echt niets te bedenken met wielen of rails aan de onderkant. Met een eenvoudige verrou barrière houdt je de delen (in gesloten toestand) op hun plaats.Ik heb helaas geen foto meer, maar heb deze constructie toegepast gezien bij een luik van 3 x 3 m2.

Cees

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2010-03-11 13:36:04

Nils,

Afgelopen najaar hebben wij een schuifdeur van 2m' breed x 4 m' hoog laten plaatsen ter afsluiting van de glazen pui met voordeur van onze grange. 

De ophanging is een U-profiel waarin de ophanpunten van de schuifdeur met rollers lopen (handelsartikelen).  Aan de onderzijde zijn uitsluitend 3 geleidepunten om te voorkomen dat de deur gaat staan klapperen. De 2 buitenste zijn een combinatie van geleiding en eindstop.

Om de deur hanteerbaar te maken hebben we gekozen voor een sandwichpaneel met ingefraiste gleuven. De bovenkant van de deur is met een massief hardhouten balkje afgewerkt om inregenen van het hout te voorkomen.

Ik heb wel een paar foto's van het ophangen van de deur, alleen het ophangmechanisme zit in de schaduw van de dakgoot en is niet te zien. Indien je er prijs op stelt kan ik je ze opsturen.

Jan Joost