Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tuinhaard metsellen

Auteur Bericht

avatar#7558
Evert M
Berichten: 4
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2010-02-24 22:59:54

Daar het buiten niet altijd even warm is wil ik een tuinhaard metsellen.

Veel info is al te vinden, dank aan de broodoven link.

Nu is mijn idee; gewoon een tulp-vorm met een enkelwandige metalen pijp erbovenop als schoorsteen. Die pijp kan ik nog wel meenemen uit NL, maar die stenen niet natuurlijk.

Echter hoe geraak je op een nette manier in Frankrijk aan steen? (we zijn nog nederlanders, mag niks kosten als het even kan, want dan kan ik natuurlijk ook een kant en klaar aardenwerk exemplaar kopen)  Af en toe zie je wel eens half vervallen cq ingestorte woningen staan, maar vraag mij sterk af of het acceptabel is als je daar gaat winkellen....

Dan vraag ik mij tevens af, hoelang moet ik als droogtijd aanhouden alvoorns ik het zand eruit zou kunnen graven en een vuurtje stook? Zit er maar een week of drie, zou leuk zijn als ik er ook nog wat lol van zou kunnen hebben...

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#1 Geplaatst: 2010-02-24 23:27:30

Hier in de Lot is naar ik begrepen heb de authentieke gevelsteen een schaars goed geworden. Dakdekkers, metselaars verzamelen graag de stenen van (uiteraard in opdracht) gesloopte gebouwen. Daarentegen, even graven in de grond, bijv voor een zwembad of een fundering uitgraven levert zo maar een tot enkele m3 bruikbare steen op.

Een ding weet ik zeker. Met het geopperde winkelen bij bouwvallen maak je zeker geen Franse vrienden. Voor zover mij bekend is prop.prive in dit land geen loos begrip. En ook wij voelen ons daar zeer comfortabel bij.

bas

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-02-24 23:57:38

Evert,

ook hier geldt wat ik in de laatste alinea van het stuk over tuinmuren geschreven heb. Net zoals Bas zegt: nooit pikken, soms duur, soms gratis, soms in de grond te vinden.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-02-25 08:45:13

Stenen die je zo uit de grond "opgraaft" zijn natuurstenen, die kun je niet lukraak als haardsteen gebruiken, die klappen (exploderen) kapot als het heet wordt.

Het beste is een gebakken steen te gebruiken en daar waar de haard het heetst is, namelijk vloer en achterkant, moet je vuurvaste steen gebruiken.

Alles is te koop bij de brico of de vakhandel.

Droogtijd ? dat red je niet in jouw vakantie.

Na het metselen moet je nog altijd rekening houden met zes tot acht weken droogtijd en dan héél rustig aan beginnen te stoken.

Wil je jouw kachel uitsluitend voor terras verwarming ?

heb ik een veel beter idee.

Ik heb bij dedecheterie een oude druktank gevonden van zo'n twee honderd liter, ik denk dat het bij een zwembad hoorde of bij een eigen water voorziening.

Er ziten pootjes onder, heb er een vierkant gat in gezaagd aan de voorkant en een rond gat aan de bovenkant waar ik de pijp op gelast heb.

zo kan ik hem in de tuin zetten en tuinafval verbranden, in de hoek van de tuin als het daar fris is op een tarrasje bij de fruitbomen, of op het grote terras in de zomer, of zelfs bij het zwembad.

Ik heb er zelf wel een deur voor gemaakt omdat ik de kachel ook in de werkplaats zet in de winter en dan afvalhout opstook.

Cees.