Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schema's elektrische installatie

Auteur Bericht

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#0 Geplaatst: 2010-02-27 10:30:09

Hallo

Weet er iemand welke elektrische schema's verplicht zijn als je een keuring wil laten doen bij de consuel? Heeft er iemand voorbeeldschema's?

mvg

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-02-27 10:45:19

Paul,

   Vanuit een vrij ver verleden herinner ik mij de eerste tentamenvraag van een hoogleraar: "Welke kleur heeft de kaft van het boek dat u geacht wordt bestudeerd te hebben". Er was namelijk een uitstekend uittreksel in omloop.

  In het elektraverhaal op deze site, en waarvan ik soms tegen beter weten in hoop dat het gelezen wordt, staat vermeld:

3.11. Handig, maar ook verplicht tegenwoordig, is een schema in de groepenkast waar per groep op staat welke gebruikers daar allemaal op zijn aangesloten, en waar die zich bevinden. Voor de  groepenkast zelf zijn er ook systemen: papiertjes achter een plastic stripje op de deksel van de groepenkast, of een plastic venstertje op de module zelf waarachter je de tekst kwijt kan. Of symbolen: de meeste fabrikanten hebben velletjes A4 in hun assortiment, waar bijna alle aanduidingen op staan voor wat je zo al kunt tegenkomen aan elektrische apparaten en aansluitingen. Voor mensen met een onduidelijk handschrift, en tegen verblekende, nauwelijks meer leesbare krabbels een nette oplossing. Want deze repérage moet leesbaar (lisible) zijn.

Voorbeeldschema's (Hager, pg 56 t/m 63) zijn er te over, in boeken en op internet. Op de website van volta-electricité staat een uitstekend artikel over de aanleg van de elektra in een pavillon van 250m2, met deze schema's voor de inspectie door Consuel.

Rob

avatar#7775
Loir
Berichten: 0
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2010-02-27 15:35:11

Rob,

Ik heb nog geen voltje in m'n boshuisje ontvangen en heb net m'n handtekening onder de aanleg van de bekabeling naar mijn perceel gezet, maar denk nu al dat jouw elektraverhaal  een soort bijbel voor mij gaat worden.

Ik krijg een één fase 230 aansluiting in een kast aan de weg en vandaar moet ik er aan gaan breien. Te beginnen met zo'n 65 meter grondkabel.

De hoogspannings trafo zit 250 meter van mijn grondje af bij een buurman voor de oprit, deze delen we (ook in de kosten). Hij doet 3 fasen 230 voor een stoomcabine geloof ik.

Ik mag dus creatief worden nu het geheel nog moet worden ingegraven en aangelegd.

Als ik er niet uit kom mag ik je dan lastig vallen met wat vragen?

Groetjes, Wouter Castendijk

Vaux-Villaine

Ardenne

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-02-27 16:02:28

Wouter,

  Wanneer je die grondkabel nog moet gaan (laten) aanleggen, hou dan rekening met de NF C 14-100 normen. En met de vereiste dikte van je toevoerkabels, hier een antwoord met een aantal handige links. En vergeet niet dat er naast die twee dikke stroomtoevoerkabels ook nog twee kleinere meegetrokken moeten worden, voor de fil-pilote, het stuursignaal voor dag/nacht tarief. En eventueel nog meer, wanneer de meter op afstand uitgelezen zou moeten kunnen worden. Maar dat hangt van de afstand af, of ze de meter bij je toegangshek willen plaatsen, of dat ze een boîtier de téléreport willen plaatsen. Check dat bij je regionale elektraleverancier, waarschijnlijk de EDF ondanks de nieuwe firma's die op de Franse markt verschenen zijn. Uiteraard bereid om verdere vragen te beantwoorden, daar is dit forum voor, maar een bijbel heb ik niet geschreven, het is niet meer dan een inleiding, un petit tour d'horizon. Voor het echte werk moet je bij de heren Thierry Gallauziaux en David Fedullo zijn, die een inmiddels als klassieker bekend staand boek geschreven hebben waar je niet om heen kan: Le grand livre de l'électricité. De kleine vijftig euro die het kost heb je binnen de kortste keren terugverdiend. Succes.

Rob van der Meulen

avatar#7775
Loir
Berichten: 0
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2010-02-27 16:42:06

Rob,

Dank voor de snelle reactie. Zoals je begrijpt ben ik pas net in deze materie gedoken. Jouw verhaal is dusdanig duidelijk dat ik m’n ogen heb geopend mbt de regelgeving in La Douce France.

Ik noem mezelf handig maar niet echt slim als het om elektriciteit gaat. dwz draad en leidingen trekken gaat me goed af, na twee renovaties (waren stalen leidingen met stof-beklede draden). Klassieke auto’s bedraden heb ik ook vaak gedaan dus kleuren en de + en – uit elkaar houden gaat goed. Maar nu een vers project in een taal die ik maar 20% beheers is weer een geheel nieuwe uitdaging !!

Ik ga veel afkijken bij mijn buurman (Fransman) die in het zelfde schuitje zit als ik.

Mijn eerste horde is de soort grondkabel. YmvKas gaat niet werken, daar dat niet Frans is. Dan krijg ik van mijn buurman de mededeling dat ik véél beter aluminium kan gebruiken dan koper en dus naar 50mm2 moet volgens de boeken.

EDF meldt mij alleen 35mm2 maar niet hoeveel aderig of welk type kabel. Enfin, ik wacht eerst tot er iemand een paar potaux in de grond gaat zetten, voor dat ik ook maar een meter draad koop. Die heren kunnen mij vast wel vertellen wat ik in de grond moet stoppen (voor de hoofdprijs!). Dan ben ik zeker 3 a 4 maanden verder denk ik. 

Vast bedankt voor de toegezegde hulp en hoop dat ik er weinig gebruik van hoef te maken (ik zeg hoop!)

Goed weekend,

Wouter

Naarden

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-03-08 16:58:19

Paul,

Wat me nog te binnenschiet, en waar je hopelijk zelf al aan hebt gedacht. Wanneer de aanleg van je elektrische installatie de goedkeuring van Consuel nodig heeft (nieuwbouw/grote renovatie) hou er dan rekening mee dat je niet met een eenvoudig groepenkastje kunt volstaan. Je zult een GTL (Gaine Technique de Logement) constructie moeten aanleggen. Hetzij prefab, hetzij zelfbouw. Inclusief een apart tableau de communication met alle bedrading die daar bijhoort naar de diverse pièces principales. Zie verder ook de info van fabrikanten als Schneider/MerlinGerin, LeGrand en Hager. En de brico sites, bijvoorbeeld Volta. En misschien dat je het al een keer ergens hebt vermeld, maar is er nu al een bestaande elektra aansluiting in dat huis dat je aan het verbouwen bent, met een lopend EDF abonnement? Want dan hoeft Consuel doorgaans niet langs te komen, tenzij het hele huis volledig op de schop genomen wordt, met bouwvergunning en al. Of wanneer je een aanzienlijk zwaarder EDF abonnement (puissance souscrite) zou gaan nemen. Zo'n eenvoudige ingreep als voor die drie veluxen, met slechts een déclaration préable, telt hiervoor niet mee.

Rob

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#6 Geplaatst: 2010-03-08 23:03:04

Hallo Rob

Ik heb de consuel niet nodig, de elektrische installatie is wel totaal vernieuwd. Er was in het huis geen zekeringkast aanwezig. Het huis werd door de vorige eigenaar  uitgebreid met een badkamer, bij deze uitbreiding heeft een electricien een mini zekeringkastje in de hall naar de badkamer gemonteerd, dit heb ik ook afgebroken.

Voorlopig heb ik geen extra stroom van edf nodig, ik zit wel op een magere 30A maar laat de grootverbruikers gecontroleerd in/uitschakelen. 

Een bouwvergunning had ik ook niet nodig, enkel nu die déclaration.

Maar ik vraag  me wel af bij de telefoonaansluitingen:

Je dient bij nieuwbouw de voornaamste kamers te voorzien van een telefoonaansluiting. Hebben al die huizen dan een huistelefooncentrale of worden die 2 draadjes gewoon met een lusterklem verbonden in de GTL?

De vorige eigenaar heeft de telefoondraad afgeknipt om te kunnen parallel doorverbinden naar een tweede plaats, Ik wil die voor mij te korte draad die rechtstreeks komt van France telecom vervangen door een nieuwe langere kabel; Mag dit, kan dit? 

Groeten

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2010-03-09 00:17:39

Paul,

  Dat maakt het allemaal wat eenvoudiger, geen Consuel over de vloer. Neemt niet weg dat het op tekening zetten van je elektrische installatie, en in je groepenkast een overzicht bevestigen van wat er op welke disjoncteur aangesloten is nog steeds valt aan te bevelen.

  Wat die bedrading voor de telefoon betreft. Ooit beschouwden telefoonmaatschappijen hier in Europa iedere centimeter telefoonkabel in je huis en de wandcontactdoos voor de telefoon als hun hoogst persoonlijke staatseigendom. Desnoods mocht je er naar wijzen, maar dat was het dan wel. Iedere ingreep was verboden. Vandaar dat in de begintijd van het modem nog met akoestische "couplers" op de telefoonhoorn werd gewerkt. Rechtstreeks iets anders aansluiten dan de door de PTT of France Telecom welwillend ter beschikking gestelde zwarte of grijze telefoon was ernstig verboden. Tijden veranderen: verlengen mag tegenwoordig, zelf een telefooncentrale aansluiten mag, zelf een wandcontactdoos aanbrengen mag, zelf een modem aansluiten mag.

  De twee koperdraadjes van France Telecom komen tegenwoordig binnen op een speciale aansluiting: DTI geheten, Dispositif de Terminaison Intérieur. Omdat vanaf 2008 de specifiek Franse T-aansluiting in nieuwe installaties niet meer mag worden gebruikt, zou ik bij jou dus ook maar vanaf die DTI meteen met RJ-45 aansluitingen gaan werken wanneer je nu de kans hebt om het tijdens grofbouw en afbouw aan te leggen. Die ethernetbedrading moet namelijk door aparte elektrapijp gaan, mag niet samen met de 230 Volt draden. Je werkt dan in een ster opstelling: vanuit het centrale punt - le tableau de communication - met ethernetkabel naar alle kamers toe. Ik heb het zelf nog niet zo aangelegd, maar wat ik zie van de manier waarop in zo'n tableau de communication de diverse verbindingen worden gemaakt doet me dat denken aan een variant op de "patch-cables" achterop de switches en routers in bedrijfsnetwerken. Zie ook het gevarieerde aanbod van dit soort korte kabeltjes, soms aangeduid als "cordons de brassage". En de tv aansluiting mag nog steeds over coaxkabel gaan, mits het antennesignaal maar binnenkomt in de tableau de communication en vandaar via een répartiteur naar een aantal tv aansluitingen verdergaat. Die lusterklemmen, de Belgische aanduiding voor Franse domino's, een alias voor de Nederlandse kroonsteentjes: die komen in het hele verhaal niet voor. Tenminste, wanneer je zo'n modern tableau de communication zou willen plaatsen, met alles wat daar in kan worden ondergebracht.

  De norm schrijft voor dat je in ieder pièce principal zo'n aansluiting moet hebben. Met andere woorden: de mogelijkheid om daar telefoon, pc, of tv aan te sluiten met een RJ-45 kabel. Het is (nog) niet wettelijk verplicht om een telefoonabonnement, internetprovider,  tv of pc te hebben. Ergo: een traditionale huistelefooncentrale is niet verplicht of nodig. Want ik zie ze sporadisch meer aangeboden: achterhaalde "hardwired" technologie.

  In die ethernetkabel (met afscherming), bestaand uit 4 aderparen, zijn volgens deze Franse normen 2 aderparen bestemd voor dataverkeer (10/100 Base T), 1 voor telefoon, en 1 voor video.  En dat zijn dan de basistoepassingen.  Iets afwijkend van wat we standaard in de computeromgeving tegenkomen, dat vergt dus enige oplettendheid. Kijk maar eens naar deze handleiding voor de diverse pintoewijzingen die allemaal mogelijk zijn. Veel electriciens zijn er niet erg happig op om dit stukje van de NF normen aan te leggen. Ben overigens benieuwd wat er gebeurt wanneer je een pc of laptop met een moderne 1 Gigabit ethernetaansluiting - alle 4 aderparen worden daarvoor gebruikt -  per ongeluk met een gewone ethernetkabel aansluit op zo'n Franse  RJ-45 wandcontactdoos. Wanneer daar ook een analoog telefoonsignaal op één van de aderparen staat met spanningen van tussen de 48 Volt gelijkspanning (lijnniveau) en tegen de 100 Volt wisselspanning (belsignaal). Misschien dat anderen hier op het forum daar ervaring mee hebben. We horen het wel. Maar niemand zal je tegenhouden wanneer je  met gewoon  telefoonsnoer wat aansluitingen in huis aanbrengt. Of gewoon draadloos, dat hadden de opstellers van de normen eind negentiger jaren nog niet helemaal voorzien.

  Maar we zouden het eenvoudig houden. Eenvoudiger dan deze video van Michaud kan het niet. De namen van Legrand, Schneider (pg 36/37), MerlinGerin, ABB en Hager (pg 41/43) heb ik al vaak genoeg laten vallen. En kijk maar eens wat ze bij de bricowinkels in de buurt hebben liggen, of wat er op internet allemaal te vinden is aan informatie over dit onderdeel van de Franse NF normen. En er is niet één standaard oplossing. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Eenvoudige en uiterst luxe. De bekabeling in huis is wel een vast gegeven, maar je tableau de communication is verkrijgbaar in Fiat 500 en Rolls Royce uitvoeringen.

Rob

avatar#7576
Dirk (63)
Berichten: 0
Reacties: 9

#8 Geplaatst: 2010-03-09 22:27:55

Hoi,

ook wij hebben de el.installatie vernieuwd en uitgebreid

daarbij hebben we vorige zomer de hoofdzekering laten verhogen naar 60 A

en dit alles zonder dat er sprakke was van een keuring ...

of komt die nog ?

Mvg,

Dirk

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2010-03-09 23:46:14

Dirk,

  Wanneer je elektriciteitsleverancier zonder verdere vragen te stellen akkoord is gegaan met de voorgestelde verhoging van de puissance souscrite is er niets aan de hand. Bovendien hangt het er ook vanaf hoe zwaar de aansluiting was waarover je al beschikte. Als vuistregel kun je er van uitgaan dat één stapje hoger op de vermogensladder zondermeer wordt geaccepteerd. Een grotere sprong voorwaarts kan - niet altijd, omzetvergroting lokt immers - of tot een paar kritische vragen leiden, en mogelijk even rondkijken in welke staat de elektrische installatie zich bevindt, of tot de voorwaarde dat alles gekeurd moet worden, mogelijk door Consuel. Maar normaal komt Consuel pas in aktie zoals je begrepen zult hebben bij zeer grote renovaties en de keuring van een geheel nieuwe installatie bij nieuwbouw. Sinds 2009 heeft Consuel een nieuwe dienst in het pakket zitten, de veiligheidskeuring, mise en sécurité. Zou er ooit een keuring van een bestaande installatie met een nog lopend abonnement moeten plaatsvinden, dan kan ook een erkende electricien daarvoor worden gevraagd. En wanneer je uit eigen beweging voor je eigen gemoedsrust alles zou wil laten controleren dan kun je ook bij Promotelec terecht. Die organisatie heeft van huis uit meer een adviserende pet op, terwijl Consuel meer een streng controlerende politiepet op heeft. Wanneer je de keuze hebt iets om rekening mee te houden. Of de EDF bij een stevige verzwaring van je abonnement nog een technische keuring wil laten uitvoeren hangt ook wel af van de EDF regio waar je bent, en soms ook van het humeur van degene die zo'n verzoek in behandeling neemt. Maar de grondhouding bij EDF is positief. Op de website staat dat je zo'n aanvraag via internet (espace client) kunt indienen, of dat je telefonisch contact kunt opnemen met je conseiller EDF Pro: << Il fixera avec vous un rendez-vous pour le passage d'un technicien à votre domicile et vous aidera à déterminer la puissance la mieux adaptée à votre installation>>. Dat klinkt toch heel vriendelijk.

Rob

avatar#7576
Dirk (63)
Berichten: 0
Reacties: 9

#10 Geplaatst: 2010-03-10 21:44:37

Rob,

bedankt voor de info

ons vakantie-huisje staat in de Puy-de-dôme en zo te lezen zijn ze hier dus niet al te streng want de verhoging was van 30 naar 60A

Mvg,

Dirk

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#11 Geplaatst: 2010-03-12 13:59:29

Hallo

Weet er iemand of EDF toelaat om de compteur naar de zolder  te verplaatsen?

nu is de situatie zo dat de compteur in de séjour staat, gemonteerd op een pierre de taille naar het venster. Niet erg stijlvol.

ik zou hem 2 meter hoger willen plaatsen, naast de door mij aangelegde zekeringkast. De zekeringskast is gemonteerd op kijkhoogte, dan zou ik graag ernaast de compteur willen plaatsen.

Een tweede optie is om de compteur in de voormalige koeienstal te plaatsen. De koeiestal bevindt zich in de schuur. Het dak van de schuur is volledig gerenoveerd (dus geen lekken) en de koeiestal beschikt over een plafond. 

Wat zou deze verplaatsing mij kosten?

ik heb ook gezien dat bij mijn buurman een bakske van de EDF buiten staat, op de scheiding tussen tuin en openbare weg. Wat zit er dan in dat bakske?

mvg

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2010-03-12 16:50:56

Paul,

In volgorde van het te verwachten prijskaartje:

Optie 1: is veruit het makkelijkst, en ook het meest logische. Is werk voor de EDF, want deze stroom kun je zelf niet uitschakelen. Het enige dat tussen jou en de dichtstbijzijnde hoogspanningstransformator zit zijn een aantal zeer dikke zekeringen van een paar honderd ampère.

Optie 2: ik ken de preciese situatie niet. Dit is de algemene regel voor plaatsing groepenkast, GTL en toebehoren:

* soit á l'interieur du logement, de préférence à proximité d'une entrée

   principale ou de service;

* soit dans un garage ou locale annexe (moet binnendoor bereikbaar

  zijn);

Optie 3: plaatsing op erfafscheiding, dat vergt het nodige graafwerk en het een en ander aan bekabeling. Bij afstanden van minder dan 30 meter komt er alleen een compteur in het kastje, bij grotere afstanden uit veiligheidsoverwegingen ook nog een extra disjoncteur de branchement. Zie tevens de vernieuwde NF C 14-100 normen, de toelichting door de UTE (pg 24/29).

Kostenindicatie: beste is zelf maar eens met de EDF te bellen. Zijn meestal behoorlijk behulpzaam.

Rob