Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vragen over taxes foncieres en taxe d'habitation

Auteur Bericht

avatar#7776
La Cour
Berichten: 6
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2010-02-27 17:59:16

Wij vinden dat we veel belasting moeten betalen voor ons 2e huis in Noord Frankrijk.

Wie weet welke factoren de hoogte van het belastingbedrag van de 

taxes foncieres en taxe d'habitation bepalen?

Taxes foncieres wordt, meen ik, hoofdzakelijk bepaald door de luxe binnenshuis. Kan je, door minder luxe aan te brengen, het bedrag verlagen?

Hoe kan je, door een renovatie, de taxe d'habitation omzeilen?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-02-27 19:45:42

De bepaling van deze plaatselijke belastingen is gebaseerd op een ingewikkelde berekening, met tal van wegingsfactoren. De zg. kadastrale huurwaarde is het vertrekpunt. De ene regio is duurder dan de andere. Je zou bij de mairie langs kunnen gaan om te vragen hoe bij jullie in de buurt al die rekenfactoren er uitzien. Het is niet zozeer de luxe binnenshuis die meetelt - in Nederland hadden we ooit een soort weeldebelasting, de personele belasting  - maar eerder het totaal aantal kamers, en de oppervlakte die habitable is. Een extra tv, pc of een Rembrandt meer of minder aan de muur doet er niet toe. Wel zorgt iedere renovatie ervoor - een lege zolder wordt omgetoverd in een fraai gastenverblijf met badkamer etc. - dat je meer belasting moet gaan betalen, niet minder. Inderdaad is 500 euro een stevig bedrag, maar stel dat het geïnvesteerde geld nog op een Nederlandse rekening had gestaan, dan zou je er jaarlijks via Box3 1,2% van aan de fiscus mogen afdragen. Waarschijnlijk meer dan de optelsom van deze plaatselijke belastingen. En zo'n Frans huis is wat minder gevoelig voor een gure bancaire wind uit IJsland of Noord-Holland, zoals die behoorlijk wat Nederlanders aan het huiveren heeft gebracht.  Lees verder wat er op deze website al over staat geschreven.

Rob

avatar#7435
wieger
Berichten: 2
Reacties: 11

#2 Geplaatst: 2010-10-06 11:53:07

Dag Rob, weet jij ook of de taxe Fongiere et de taxe Habitant verminderd als je voormalige tweede woning eerste woning wordt?

Per 1-12009 vestigden wij ons na al 8 jaar het huis in bezit te hebben, voorgoed in frankrijk en hebben ons, naar later bleek ten overvloede, ook nog even netjes bij de gemeente gemeld.

Deze twee belastingen echter zijn sindsdien onveranderd gebeleven.

We betalen inmiddels keurig onze franse IB.

wieger

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2010-10-06 13:37:28

Beste Wieger, De taxe foncières blijft gelijk of je in het huis woont of niet. In 2010 ging die in ons stadje in de Hérault ca 2 % omhoog ten opzichte van 2009.

De taxe d''habitation kan veranderen indien je inkomen beneden de 28.500 per jaar is. Dan krijg je 7. een 'plafonnement selon le revenu' . Het staat allemaal keurig achter op je aanslag formulier en een goede uitleg geeft ook deze website zelf onder het kopje : fiscus en Franse onroerende zaak

Overigens heb ik in 2004 uitgerekend wat ik hier in de Hérault betaalde aan

belastingen op mijn huis + watergebruik+afwaterreiniging

en dat vergeleken met een huis van deze waarde in Rijswijk ZH aan

OZB eigenaar + OZB bewoner + waterschapsbelasting + reinigingsheffing + watergebruik + gemeentelijke heffingen

en ik kwam op ongeveer hetzelfde bedrag uit.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-10-06 17:39:04

Wieger, de taxe d'habitation voor 'n vakantiehuis is aanzienlijk duurder dan die voor 'n primaire woning.

Het loont dus zeker de moeite de Belastingdienst van de huidige status in kennis te stellen.

Peter.

avatar#7435
wieger
Berichten: 2
Reacties: 11

#5 Geplaatst: 2010-10-30 11:32:16

Hallo Peter, dank voor je reactie van 6-1- j.l. ik ga een breif opstellen met wat copieen erbij, ben benieuwd naar hun eactie!

dank, wieger

avatar#8546
Gouda
Berichten: 2
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2010-10-30 14:08:46

Als je een bezwaar indient over de hoogte van een van beide taxen hou er dan rekening mee dat het kadaster kan besluiten een expert langs te sturen. Op dat moment worden ook eventuele verbeteringen e/o uitbreidingen waarvoor vorige eigenaren nooit vergunning hebben aangevraagd voor de belastingdienst in kaart gebracht.

Om te voorkomen dat een bezwaar juist tot een hogere imposition leidt, zou ik dus eerst opvragen wat bij het kadaster bekend is.