Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wijn ! Weer zoiets waar ik geen verstand van heb.

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-03-03 17:54:59

Er is een tijd geweest dat wijn -voor mij- niets anders was dan een deftige verpakking voor alcohol. Bier idem, misschien minder deftig, maar het bleef een verpakking. Met een dergelijke insteek komt men maatschappelijk niet verder; de wereld heeft behoefte aan uiterlijkheden en wie ben ik om dat te bestrijden. Deze aandacht voor de verpakking schept wel een probleem.

De inhoud van de zaak -alcohol- is een simpel molecuul: twee C- en zes H-atomen en één O-atoom. Je kunt de stof op verschillende manieren kwantificeren en daarmee het gebruik ervan regelen. Praten over de verpakking, in casu wijn, is direct veel lastiger. Met begrippen als bouquet, kleur en geur wordt geprobeerd grip te krijgen op de materie. Daarmee wordt een tsunamie aan wazigheid en flauwekul geïntroduceerd, zodat het aanschaffen van wijn een opgave wordt. In NL wonend was dat probleem kleiner, de inkopers van Albert H. beslissen wat je daar drinkt. Je drink eerst twintig jaar Franse wijn en dan weer twintig jaar Chileens spul of anderszins.

 

Hier in Frankrijk ontbreekt die leidende hand. Ook je Franse vrienden zijn onbruikbaar, zeker als twee Fransen tegelijkertijd om advies vraagt. Veel woorden en altijd tegenstrijdigheden en zeker geen concrete adviezen.

Nu is het mij niet te doen om een directe verwijzing naar het Kasteel van Jan Kloot Vanderots. Ik zoek een eenvoudige, praktische uitweg voor mijn drankprobleem: hoe kom je tot een tot een wijnkeuze ?

Ben

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-03-03 18:46:19

Gewoon proberen (veel proeven), drinken wat je lekker vindt. Zo langzamerhand vind ik de niet-Franse wijnen een veel en veel betere prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Jammer dat ze hier zo zeldzaam zijn. Lang beve, eh, leve Chili!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2010-03-03 19:39:44

Wat ik jammer vind van de vele Nieuwe Wereld wijnen à la Albert Heijn is dat de smaak vaak vervlakt is of hoe moet je het zeggen, een allemans smaak. Het heeft weinig karakter. Ik praat niet over de duurdere 'blends' maar de cépage Merlot bv. Vaak een fruitige, soepele, soms zelfs zoete rode wijn. Ik noem het altijd 'wijn voor de Engelsen'. Niet voor aan tafel maar voor later op de avond en dan nog erbij 'grignoter'. Nu ja, doen veel Nederlanders ook.

Het leuke is nu juist dat je hier weer allerlei lokale wijnen leert ontdekken die je in NL niet vond bij de supers. Er kunnen juweeltjes bij zitten. En soms moet je er moeite voor doen om de wijn te waarderen. Niet alle wijnen zijn gemakkelijk toegankelijk maar kunnen heel rijk zijn. Als ik Ben was zou ik met de eigen regio beginnen. Koop nog een Frans wijngidsje en dan braaf noteren maar dat laatste vergeet ik altijd. En gebruik maken van proeverijen op markten en bij cooperaties.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-03-03 20:00:11

Niet gek laten maken.

Rondkijken, rondproeven, onthouden wat echt goed is. Niet wat anderen goed vinden. Wel proberen.

Mijn tips:

- Cahors: Château de la Coustarelle. Zeer karaktervol, goed bij wild + kaas. Eigenwijze producent, wil niet leveren aan de Grandes Surfaces maar is daar soms toch te vinden. Prijs tussen 7-10 euro. Als ik hem vind, koop ik gelijk een paar cartons.

- Bordeaux: Malesan. Overal te vinden voor tussen 3 en 5 euro. Lekker wijntje voor alle dag. Vol met lekkere "chêne" smaak. Zullen wel een zak met zaagsel in het vat hebben gehangen voor die smaak maar daar zit ik niet mee. Allen de rouge, de rosé en blanc smaken naar niks.

- Gewürztraminer vendanges tardives: nec plus ultra van de zoete blancs. Die van Geiler is uitstekend maar de meeste zijn goed. En duur. In van die verdomd kleine flesjes van 50 cl. Dessert.  

En in mijn buurt zijn steeds betere Côteaux du Giennois (blancs et rouges) te vinden. Poupat uit Briare heeft er medailles mee gewonnen. Paardepis toen ik hier 10 jaar geleden kwam wonen, nu lekker. Fris drinken bij een filet de sandre... neigen met de prijs te overdrijven maar voor 7 euro moet het lukken.

Dit waren de wijnberichten van vanavond. Ik ga me nu een paar uur ergeren aan de Nederlandse Gemeenteraadsverkiezingen....

Steven 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-03-03 22:53:29

Ik weet niet waar Ben woont maar in vrijwel elke stad is wel een cave te vinden die de wijn vrac verkoopt.

Een beetje een goede cave is er alleen maar bij gebaat jou een fijne wijn te geven waardoor je terug komt en misschien zelfs wel een vaste klant wordt.

Ik ken caves die een dikke vijftigtal wijnen vrac verkopen, dus even je glaasje onder het kraantje en proeven maar.

Gewoon jouw smaak proberen te omschrijven aan de wijnboer dus.

Wijn wordt beoordeeld op smaak, geur, en kleur, en dat is te leren.

Een goede wijn voor mij of een ander, hoeft nog niet perse een goede wijn voor jou te zijn, smaken verschillen tenslotte.

Wat je wel kunt leren is de smaak van een wijn te definiëren, en dat doe je door gebruik te maken van bestaande (bekende) smaken.

Dat wordt in de wijnwereld altijd gedaan, en zo kun je een karakter van een wijn vinden.

Een wijn is wrang, wat zegt dat eigenlijk ?

Een lekkere zoete wijn, wat zegt dat dan ?

Het zijn onbeduidende frasen die je op deze manier zegt maar geen enkele waarden hebben om de smaak te omschrijven.

Een wrange wijn kun je ook omschrijven als bijvoorbeeld; er zit een zure gistsmaak aan, het nijgt naar kurk.

Of een zoete wijn, maar wat is zoet, appel ? nee, een appel is scherpfris, banaan ? een banaan is bitterzoet, een bosbes ? nee een bosbes is zuur zoet, een kers misschien, of een pruim ?

Vandaar dat in het bouquet van een wijn vaak wordt gesproken over bijvoorbeeld een kaneelsmaak, daarna rode bessen, er zit zelf roos aan.

Rode bessen, roos kaneel ? nee, dat is weer een heel andere smaak.

Je proeft de wijn, en het eerste wat je proeft pak je en schrijf je op.

Daarna een tweede slokje, je slaat de eerste proef over en probeert en nog een te vinden, ja, kers.

Zo kan de kenner een wijn redelijk goed uitzetten en is de keuze eigenlijk altijd wel goed.

Schrijf jouw ervaringen op, week het etiket van de fles en plak dat in een schrift, en dan omschrijf je de wijn op jouw manier.

Ik weet zeker dat je het veel leuker zal gaan vinden dan de wijn die je door albert hein in je handen wordt geduwd.

Laat je niet gek maken door kak etiketten, men hoort zus en men hoort zo, het meeste is snobistische onzin.

In de champagne drinken ze elke dag champagne, omdat het gewoon wijn is.

Wij hebben vrienden in monbazillac en die drinken bij elke gelegenheid monbazillac, omdat het hun wijn is.

Witte wijn voor vis en rode voor vlees zei men altijd, onzin, je drinkt wat je lekker vind en voor mij is een lekkere jonge rode wijn beter dan wit bij vis.

Bordeaux de beste wijn ? voor U misschien maar niet voor mij dus.

Mij krijg je uit bed voor een chateauneuf du pape.

Goed nieuws, na ongeveer vijfhonderd liter begin je redelijk de wijn te begrijpen ;-)   

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2010-03-03 22:54:37

Grappig prinsesje, ik vind juist de meeste Franse wijnen onder de 8 euro (wijn hoort zeker niet duurder te zijn dan dat) veel te waterig, te wrang of te weinig smaak hebben, een Spaanse, Chileense of Australische daarentegen die ik tegenkom (nee, niet bij de Albert Heyn), hebben vaak een volle, sterke smaak. Als je er bij eet is een Franse wijn algauw geen probleem, maar gewoon een glaasje als aperitief, doe mij dan maar de nieuwe wereld.

Ik neem aan dat de wijnsnobs onder ons met kromme tenen meelezen?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2010-03-04 08:43:13

Jean-Paul, ik moet zeggen dat mijn mening wel gekleurd is door de streek waar ik woon. Hier in het zuidwesten natuurlijk veel tanninerijke wijnen. Ik keek gisteren weer eens op de site van de Salon d'Agriculture (www.cga-paris.com) en dan zie je weer wat er aan moois geproduceerd wordt. Hier de wijnen uit les Landes zelf, de Tursan. Er zitten hele fraaie bij onder de 10 euro. Ook wijnen uit de duingebieden van les Landes. Natuurlijk onze buren in de Gers: Saint-Mont (beetje Engelse smaak), Madiran, de gewone Vin de Gascogne, vaak echte tafelwijn, Tariquet. Verderop de Fronton, Gaillac. En ik ben een groot fan van Pécharmant uit de Bergeracstreek. En ga maar door. Goed, ik geef toe, als wij boodschappen gaan doen in Spanje laden wij de auto vol met Spaanse wijnen want die zien we niet zoveel hier.... Zo is het ook.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-03-04 08:52:15

Ik denk dat er onder ons niet veel wijnsnobs zitten Jean-Paul.

Trouwens is het altijd zo dat wijn, net als piepers bier of wiskey, smaakverschillend is en het is maar net wat je lekker vind.

Ik persoonlijk drink alleen wijn bij het eten, dan moet het een goede wijn zijn, maar de hollandse gewoonte is dat men nà het eten een wijntje drinkt, en die is veelal veel forser ben ik achter gekomen.

Waarom ? men wil iets stevigers, en een belangrijk punt denk ik ook is dat men er (weer) bij eet, kaas of nootjes of zo.

Dus terwijl wij een cognacje nemen voor het slapen gaan, drinkt de noordeling liever een stevige bordeaux, of die spaanse wijnen die bijna zwart zijn.

Franse wijn zijn niet per definitie de beste, ik ken wijnen uit bijvoorbeeld Israel en Egypte die aan smaak zeker niet onderdoen aan de franse, maar vaak is een betere andere wijn dan franse moeilijk te vinden.

Je moet zoeken, proberen, proeven, en onthouden.

Wil je een tip ? bij carrefour kun je soms aardappels vinden uit Marokko, die zijn subliem! een betere heb ik nooit op.

(zijn er niet altijd en liggen los in een doos, kosten wel wat) 

Cees. 

Prinsesje was me net voor, inderdaad Fronton en Gaillac zijn lekkere wijnen, de moeite waard om die eens te proberen.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#8 Geplaatst: 2010-03-04 09:32:56

Ha Ben,

De zin en onzin over wijn, wel, er zijn boeken vol over geschreven. Ik ben nog steeds van mening dat wijn heel persoonlijk is en dat alles afhangt van wanneer en waarom je drinkt. Met het Franse motto: "Wijn??!! Daar spoel je je eten mee weg" heb je andere verwachtingen alsdat je als NLer die om 17h30 een bord bloemkool met gehaktbal heeft weggewerkt en daarna nog gesport en gewerkt heeft om 22h30 nog een flesje opentrekt om vervolgens nog in een zakje te grabbelen en vervolgens even na twaalfen vol en waarschijnlijk voldaan in z'n bed ploft.

Prijsvergelijkingen zijn uit den boze, want wat vergelijk je??? Hierboven werd ergens de 8 euro grens genoemd,..... Hier in de Franse supermarkt heb je vele lekkere wijnen voor 2 à 3 euro terwijl je in NL helemaal niets in die prijsklasse hebt.

Persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van alle "nieuwe" wijnlanden. Chili, Californië, Australië en, het vreselijkste van alles, Zuid-Afrika, dank u, maar nee dank u. Ik hou het bij de Franse wijnen en soms een Spaanse of Italiaanse (meestal als we in NL zijn, want hier "en France" vullen alleen Franse etiketten de wijnkelder)

In Nederland heb ik een aantal jaren een wijnwinkel gehad in een klein Noord-Hollands dorpje. Mijn gemiddelde klant kocht alleen wijn als er verjaardagen waren, het mocht niets kosten, het moest natuurlijk wel lekkere wijn zijn en het moest door iedereen te drinken zijn, want stel je voor dat ze nou overhielden??? Wat moesten ze dan met die wijn??!!! Uiteindelijk had ik DE fles gevonden. Een Spaanse "castillo" die ik verkocht voor 3€25. Bij 6 flessen kregen ze dan ook nog eens 10% korting. Ik verdiende er haast nietsl op, maar heb er wel pallets vol van verkocht, en iedereen kwam ervoor terug, want ze hadden het op verjaardag gedronken bij die en die en wilden het nu ook!!!

Dussss, wijn is héél persoonlijk. Alles hangt samen met het moment, wat en hoe eet je, wat drink je ervoor of erna en vooral, geniet je er zelf van??? Want als jij het lekker vindt, waarom jezelf dingen opleggen???

En als de Franse buurman op bezoek komt, neemt 'ie misschien wel een flesje mee!!! Dan kun je daar samen lekker over praten tijdens het eten, leer je misschien wat en breidt je kennis vanzelf uit.

Proost, hoewel, tis nog vroeg :)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2010-03-04 10:00:44

Waarom zo moeilijk doen? Voor het daagse gebruik van de wijn als begeleider van de maaltijd is de keuze immens, uiteenlopend van de slobber en vrac van € 2,20 per liter tot een mooie, door de sommelier aanbevolen St. Emilion van € 83,50 per fles. 't Is allemaal een beetje onzin, dat gedoe met wijn. Proeven en je persoonlijk welbevinden daarbij de doorslag laten geven. Daarbij is het soms wel lollig om er een termpje tegen aan te gooien, zoals 'de afdronk is licht aarzelend, maar laat toch een vlezige indruk achter', of 'de fruitigheid is van een hoog raffinement, de wilde lemoenen wedijveren hierbij met het vermoeden van de framboos'. Ik moet altijd proberen om de aldus sprekenden niet te ridiculiseren.

Proeven en dan een doosje kopen is wel zo overzichtelijk.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2010-03-04 14:09:02

Eén ding is duidelijk : start 'n gesprek over wijn en in no time vliegen de bijdragen je om de oren. We lijken wel Fransen, zouden we al zo ver zijn geïntegreerd ?

Met iedereen die pleit voor proeven, drinken ook, doe ik mee. Hoe anders smaak te ontwikkelen ?

Een Bordeaux koop ik overigens zelden, "ik ben toch niet gek ?"

Tegenover de vele uitroeptekens van Linda ["En als de Franse buurman op bezoek komt (...)] plaats ik graag 'n enkel vraagtekentje. Laat u zeker verrassen door 'n flesje dat 'n Fransman u cadeau doet, maar pas hier omgekeerd mee op. De kans is groot dat-ie denkt dat u vindt dat zijn wijn niet te drinken is, of dat u pretendeert verstand van zaken te hebben, méér dan hij (m/v). Met 'n bosje bloemen loopt u minder risico, want daar schijnen alle Bataven veel van te weten.

Peter.

P.S. Ik herinner me 'n uitzending van de Keuringsdient van Waarde (RVU). Ze hadden allerlei Franse wijnen gekocht (in Nederland) en gingen vervolgens op zoek naar de châteaux op de etiketten. U raadt het al...

P.P.S. Heel lang geleden, toen ik begon te drinken, in Nederland, raakte ik geboeid door (Franse) wijnen en alles daarom heen. Zo viel me iedere keer op het etiket de afkorting "HPA" gevolgd door 'n nummer op. Na 'n hoop gezoek - ik sprak de afkorting dan ook verkeerd uit want op z'n Frans - bleek het te staan voor Hoger Produktschap Akkerbouw, het nummer sloeg op de loods waar het spul gebotteld was.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2010-03-04 17:57:46

Peter,

Dat verhaal over dat Fransen het niet waarderen als je wijn meeneemt is uit de tijd. Oudere boeken over "étiquette" vermelden dat nog wel.

Je moet natuurlijk niet komen aanzakken met een Château Migraine van 2 euro maar toch met een goeie, gereputeerde wijn. Veel Franse vrienden en bekenden nemen bijvoorbeeld champagne mee.

En mijn eerste Saint-Julien was ook een cadeau..... naar later bleek gejat ut de cave van Papa maar hij was er niet minder lekker om!

En voor de prijs die je in F betaald voor een bos bijna uitgebloeide blommen kan je met een goed wijntje aankomen!

Steven 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2010-03-04 18:53:25

Op 'n paar kanttekeningen na snijden Stevens opmerkingen natuurlijk hout. Over de gedateerdheid van die etiquette kunnen we twisten, mij werd dit 'n jaar of zes geleden discreet meegedeeld door - inderdaad - 'n oudere man, 'n heer ook. Wellicht de schrijver van die oude boeken, ik zal het hem binnenkort eens vragen want we verkeren inmiddels op 'intiemere' voet. En zes jaar geleden is inderdaad 'n lange tijd in deze moderne tijden.

Over de bloemen : zelfs de discounts bieden vandaag de dag tulpen aan voor 'n paar euro, en die zien er redelijk uit. Niet dat ik ze koop, ik ben tevreden met mijn Groene Bende om het huis.

Maar ook in 'de stad' tekent zich 'n steeds rijker aanbod aan, met dalende prijzen. Aangevoerd door Poolse chauffeurs in Holländische Kraftwagen met  Roemeense aanhangers, de bloemen komen uit Kenia maar zijn wèl geveild te Aalsmeer.

Wil je goede sier maken bij de gastvrouw en/of -heer : bloemen uit eigen tuin doen het erg goed. Ik ging er blindelings van uit dat ik dat bedoelde en als zodanig zou worden begrepen.

Maar eigenlijk wilde ik ter relativering 'n vraagtekentje plaatsen tegenover al die uitroeptekens, niet meer en niet minder. Ik lijd immers aan point d'exclameritis en dat gaat maar niet over.

Sorry Ben, met jouw onderwerp heeft dit inmiddels niets meer te maken. Maar wijn nodigt zo uit tot breedsprakigheid.

Peter.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#13 Geplaatst: 2010-03-05 02:35:41

In Hong Kong hebben ze een paar jaar geleden de briljante actie ondernomen om maar de accijnzen op wijnen volledig af te schaffen. Het gevolg hiervan is dat alle wijnveilingen hier nu plaats vinden. Verder kennen Chinezen geen zuinigheid. Ik heb inderdaad wel eens een klein glaasje Petrus Pomerol 1996, Lafite Rothschild 1999, Mouton Rothschild 1994 en last but not least een namaak Lafite Rothschild 1982 mogen drinken. En nou niet denken dat Chinezen daar verder toch geen verstand van hebben. Ze drinken die dure wijnen zo graag dat als er iets niet ok is, hebben ze het meteen in de gaten. Zijn het dan wel dusdanige snobs dat ze geen goedkopere wijnen willen drinken. Welnee, je kunt hier echt wijnen van over de hele wereld krijgen (Sorry Cees, geen Israelische of Egyptische, maar wel koshere Franse wijnen). En men probeert die ook allemaal.

Goed, ik ben dan nog wel zo’n zuinige Hollander dat ik zelf gewoon geen extreem dure wijnen koop. Wel geef ik graag wat extra’s uit aan wijnen waarvan ik weet dat ze redelijk biologisch/organisch zijn lees zonder toevoeging van al te veel sulfiet, geur of smaakstoffen. Helaas moet ik tot de conclusie komen dat de Franse wijnen in dit opzicht het veel beter doen. Ik heb in het verleden soms een heerlijke Italiaanse of zelfs Zuid-Afrikaanse wijn gedronken, maar vaak was een bezoek aan de drogist de volgende dag zeer noodzakelijk. Ik ben inmiddels dus wel een dusdanige snob dat ik geen niet-Franse wijnen drink zonder verdere info. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#14 Geplaatst: 2010-03-06 10:53:39

Paar leuke weetenswaardigheden over wijn voor als je ooit met die foute wijnsnobjes van doen krijgt

Snob: "mooie champagne vind je niet, je proeft echt de terroir"

Antwoord: "tja zeker als je beseft dat champagnedruiven worden gekweekt op afval uit Parijs en dat de grond geen enkel organisch leven meer bevat, heel bijzonder"

Snob: "Mooi chateau, zou je echt eens naar toe moeten"

Antwoord: "zeker als je van ruines houdt ja, er hoeven immers maar een paar stenen te liggen van wat ooit chateau was om de kwalificatie te mogen voeren"

Snob: "Hier proef ik toch echt de banaan en limoen in terug"

Antwoord: "Ja da's niet verwonderlijk, die smaken zijn namelijk gewoon als gist te bestellen en het juiste mengsel geeft dus het gewenste bouquet, wijnen zijn maakbaar dankzij de chemie"

Snob: "ik hou niet zo van die houtgelagerde wijntjes"

Antwoord: "Dat komt mooi uit want deze komt uit een RVS vat waar wat looizuur aan toegevoegd is"

Snob: "Kijk dat is een wijntje van 75,- Euro en dat proef je toch wel he"

Antwoord: "Ja maar het zou nog lekkerder zijn als het een wijntje van 2,50 was die in een fles van een 90,- kostende wijn is overgegoten. Vele testen hebben namelijk uitgewezen dat mensen wijn lekkerder gaan vinden naarmate ze te horen krijgen hoeveel  duurder hij is"

Snob: "wat vind u van de afdronk van deze?"

Antwoord: "geheel afwezig"

Snob: "De Fransen zijn toch echt de ware meesters in het wijn maken he"

Antwoord: "Wel als je beseft dat Frankrijk qua klimaat eigenlijk een zeer ongunstig en vooral onstuimig wijnland is. De zogenaamde 'nieuwe wijnlanden' doen het qua techniek, modernisering en klimaat veel en veel beter. Spanje heeft ook een veel betere reputatie als je het allemaal puur technologisch beschouwd, en prijstechnisch, dus prijs/kwaliteit wint Spanje op alle fronten van Frankrijk. Maar daar staat tegenover dat Frankrijk de claim heeft op de mythe. De mythe dat Frankrijk het grote wijnland is en daar kunnen ze nog een paar jaartjes op voort. Daarna zullen ze echt moeten gaan moderniseren willen ze nog wat te vertellen houden in wijnland"

Snob: "kijk zo'n fles straalt toch echt iets uit he, mooi etiketje, leuk vormpje, echt kwaliteit"

Antwoord: "Tja en dat voor 7,50... dus een paar euro aan etiket ontwerp en uitvoering, nog wat euro aan speciale fles waar een speciale matrijs voor ontwikkeld moest worden... geeft toch te denken hoeveel euro er overblijft voor de daadwerkelijke inhoud, de wijn zelf 'zeg maar'..."

Succes verzekerd!!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2010-03-06 11:57:02

:-)

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#16 Geplaatst: 2010-03-06 23:24:42

Nu heb ik in mijn jongere jaren zelf wijn gemaakt hoor op traditionele manier.

Als wijnliefhebber 'pur sang' heb ik naar aanleiding van de beroemde wijnatlas van Wina Born ooit diverse bezoeken gebracht aan beroemde châteaux.

De kans was erg groot geworden dat ik tevens een ware snob was geworden als ik die bijbel naast de wijn volledig tot mij had genomen ... ;-))

Gelukkig voor mij bleek het zelf wijn maken toch aanzienlijk moeilijker dan een lyrische adept te worden van het gilde der sommeliers of wat daar voor doorgaat!

Wat ik hier nog niet gelezen heb is dat je eigen smaak van dag tot dag verschilt.

Dus de ene dag smaakt een zelfde wijn totaal anders en vooral ook in combinatie met gerechten. Dus ik proef gewoon vooraf 'sec' en dan valt die of die keuze meestal goed.

Inderdaad is er een ongelooflijk snobisme van de Fransen dat zij alleen maar goeie wijn kunnen maken.

En vgls. mij houdt men dat alleen in stand binnen LDF door zo weinig mogelijk buitenlandse wijnen te verkopen, anders zouden ze moeten erkennen dat hun wijnen in de prijsklasse van 2 tot 8 € vaak inferieur zijn tov. buitenlandse.

Bovendien is er een structurele overproductie en ik voorzie als de binnenlandse consumptie nog verder afneemt dat vele wijngaarden braak zullen gaan liggen.

To be or not to be alors.

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-03-07 20:34:58

Grappig om te lezen en te ondervinden dat hier eigenlijk geen wijnsnobs zitten op de site, of ze houden zich angstvallig stil, hihi.

Wim heeft gelijk, gewoon proeven en dan een doosje kopen dus.

Grappig stukje van h@ns ook, hoewel die kosten van flessen erg meevallen hoor, dat is slechts centenwerk want geloof maar niet dat een “apart” model fles alleen maar gemaakt wordt voor die of dat chateaux.

Fabrikanten van flessen zitten wereldwijd en verkopen net zo makkelijk aan de chateaux in Frankrijk als aan de limonadefabriek in, Japan bijvoorbeeld.

Ik heb bij toeval een devis aanvraag (ik denk aan een handeltje) en de kosten voor een fles zijn echt nog geen tien dollarcent per fles, made in chine.

Kijk bijvoorbeeld ook eens op http://www.voa.fr/web/fr/3-la-voa.php

Dat de fransen wijnsnobben zijn slaat nergens op, natuurlijk weten ze dondersgoed dat ze de grootste wijnleverancier zijn, maar daar heeft de fransman minder aan gedaan dan wel de wijnsnob, kijk maar eens een film of lees een boek, “George Winston opent met een eenvoudige maar sensuele zwier een fles bordeaux en schenkt een glas in voor zijn geliefde michelle die op het hoogpolige witte kleed zit voor de openhaard” of in de film waar je de duidelijke contouren van een cognacfles ziet op het bureau van de president of USA, waarom niet een heineken bierfles of een sligowitchfles ?

Verder wil ik graag zeggen dat de smaak inderdaad van dag tot dag verschilt, maar als de wijn dag één goed smaakt en dag twee niet dan is of de wijn overstuur, of je hebt een dokter nodig, het verschil kan nooit zo groot zijn.  

Dan de opmerking over prijsverschillen; naast het feit of je wel of niet mee wil gaan dat sommigen wijnen middels kinderarbeid en/of onderbetaling zijn berekend is er nauwelijks verschil in (bruto) prijzen van wijn.

Al meer dan tien jaar geleden heeft het franse instituut van wijnmakers onder de minister van agricultuur dit probleem aangekaart en laten onderzoeken en daaruit bleek dat niet de franse wijn te duur zou zijn maar de Nederlandse importeur die zijn zakken flink vult, en aangezien de Chileense wijnen nog niet aan de kwantiteit én populariteit van de franse is het niet aantrekkelijk de prijs “op te schroeven”.

Een goede rode wijn kost hier in de winkel net zoveel of zelfs minder dan een Australische of Chileense wijn in Holland. (andersom waarneembaar bij boerenkaas uit de beemster, ben net terug uit Pays Bas met enkele heerlijke stukken boeren belegen, hmmm)

Dat de wijnen uit andere landen niet verkocht/aangeboden worden is niet zozeer te danken aan de onwil dan wel door de Franse emotie alles wat Frans eigen is voor te trekken, in geen land ter wereld (behalve australie) vind je op heel veel artikelen, consumptie en zelfs techniek, de tekst “fabrication francais” (proudly made in australia)

Ik zelf vind dat een goed streven al denkt mevrouw kroes daar anders over.

Qua overproductie ben ik bang dat men gelijk hebt tenzij de fransen wat commerciëler worden en hun wijn verder de grens over brengen.

Ik vergeet te vermelden dat veelal de eigenaren van niet Franse wijngaarden, Franse wijnboeren zijn die in bijvoorbeeld chili een betere toekomst (dachten) te hebben.

Een Nederlandse meneer heeft een onverkoopbare bordeaux opgekocht en is onder hoofdschuddend Frans publiek hard gaan werken aan zijn vignoble, en tegen alle verwachtingen in is hij uitgegroeid tot een van de grootste onder de kleine wijnhuizen en is direct leverancier aan diverse supermarkten in nl, waaronder ah.

Zij waren net ietsje commerciëler dan de vorige eigenaar.

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#18 Geplaatst: 2010-03-08 10:37:32

De Fransen voeren wel degelijk een prijsbeleid ten aanzien van buitenlandse wijnen hoor.

Ik koop zelf jaarlijks behoorlijk wat wijn in voor verkoop.

Voorbeeldje:

Een wijn uit Spanje uit de streek La Mancha (Crianza 2006 100% Tempranillo dus niet zomaar wat slobberbrol)

Kost in Spanje bij de Makro/Metro 1,25 ex btw (16%)

Kost in de Franse Metro/Makro 4,65 ex btw (19,6%)

Toch een verschil van 268%!!

Ander voorbeeld van soortgelijke wijn:

Spanje Makro: 1,05 ex

Frankrijk Metro: 3,80 ex

Nederland Makro: 2,56 ex

Ik kan nog meer voorbeelden noemen maar juist de genoemde gaan specifiek over dezelfde wijn en dezelfde winkel.

Overproductie:

Er zijn een aantal wijnmakers die expliciet kiezen voor kwantiteit.

Er zijn er ook die kiezen voor kwaliteit met als consequentie een lagere opbrengst in liters.

Die keuze begint al bij de aanplant van de druif en loopt door tot de feitelijke botteling.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#19 Geplaatst: 2010-03-08 13:42:25

Ik beschouw mijzelf niet als een wijnkenner of een wijnsnob, wel als een liefhebber.

Er moet mij van het hart dat de soms belachelijk lage prijzen die worden gevraagd voor (verre) buitenlandse, lees: niet-franse, wijnen volgens mij niet kunnen als je ziet hoeveel inverstering er moet worden gedaan om wijn te maken van enige constante kwaliteit: allereerst de grond en de aanplant (pas na enkele jaren behoorlijk te oogsten, dus al die jaren renteverlies. Daarna de machinerie om te oogsten te laten gisten in RVS cuves en rusten/opslag in eveneens RVS cuves, daarna filtering en eventueel hiervoor of daarna lagering op eiken vaten (alleen houtsnippers kan natuurlijk ook maar.....) en daarna aanschaf van flessen, etiketten, kurken en capsules en de bottelmachine of een machine op de camion laten komen.

Dat in combinatie met de liefde waarmee de wijnmaker over zijn product spreekt, de soort druif, het terroir en het onderzoek wat hij door het laboratoium heeft laten doen, het hele vinifcatieproces en de gehele sfeer die er hangt in de vaak zeer lang in familieverband gerunde wijnbedrijven, maakt dat ik me hierbij geen fles wijn kan voorstellen (ondanks de volumeaspecten) van ruim € 1 tot € 3à 3,5 die op enige eerlijke manier, rekening houdend met het bovenstaande,

kan zijn gemaakt.

avec sincère salutations et à votre santé

Dominique 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#20 Geplaatst: 2010-03-08 15:42:19

Dat is precies de mythe die de grote jongens graag in stand willen houden!

Een oud, gevestigd familiebedrijf kan juist wijnen aanbieden die zeer betaalbaar zijn.

En kan zich daarnaast ook toeleggen op series die juist wat duurder mogen zijn.

Het is  vaak  de tussenhandel die rijk wordt, niet de producent.

Voor 3,50 kun je als consument wijnen kopen die; met respect voor milieu en biodiversiteit geproduceerd worden (zonder oficieel keurmerk anders wordt het te duur) die maatschappelijk verantwoord geproduceerd worden, die afkomstig zijn van een goed wijnjaar (1,- a 2,- erbij en dan zelfs uit een uitzonderlijk wijnjaar), 12 maanden houtlagering hebben gehad, die een inkomen verschaffen aan de wijnmaker, zijn gezin en de leverende wijnboeren. En die ook nog eens van hoogstaande kwaliteit zijn.

Maar daarvoor moet je inderdaad niet in Frankrijk of Italië zijn met uitzondering misschien van de streek rond Nimes of Sicilië.

Tip:

Als je ooit plaatselijk op zoek gaat naar wijn vermijd dan het bekende centrum van die wijnstreek en zoek in de aangrenzende gebieden. Daar wonen namelijk veelal de leverende boeren en daar wordt dezelfde wijn gemaakt alleen vallen die net buiten de verzonnen grens van het AOC, DO of DOM.

bijvoorbeeld: Rioja wijnen uit Navarra in Baskenland zijn vaak stukken goedkoper dan twee stappen verderop in de Rioja zelf. De druiven staan echter ook grotendeels in Navarra dus daar kan het alvast niet aan liggen.

Zelfde verhaal geld voor de Chablis en de 'petit Chablis' net buiten de streek zelf.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2010-03-09 13:20:15

Daar geef je precies aan wat ik nou bedoel, de handel, en dat heeft niets met “fransen” te maken.

Ik heb het over de prijs bruto, de prijs van de boer dus.

Ik koop (inderdaad moet je niet bij de gevestigde orde zijn want daar kopen jij en ik met zulke kleine niet noemenswaardige hoeveelheden veel te duur) bij de wijnboeren ietsje meer uit de regio, blaye bijvoorbeeld, en daar koop je voor redelijke prijzen goede wijnen.

Ik betaal voor een premier cote de blaye op eiken gerijpt, en dan praat ik dus echt op eiken vaten, 2.80 per liter, dat is 3.95 per fles.

Diezelfde wijn staat bij de nl wijnhandel voor 17.95 ! exact dezelfde wijn.

Ik koop de huiswijn van trois gros (het beste restaurant ter wereld) en betaal daarvoor 4.95 per fles, van dezelfde domein staat de wijn in nl voor twee keer het dubbele.

Metro en andere doen er net zo aan mee, wat dacht jij dan.

Kijk eens naar aldi, hoe kunnen hun de wijn dan aanbieden voor die prijzen, puur omdat aldi maling heeft aan die torenhoge marges.

Ik sprak ooit een topman van aldi en die zei, ik heb liever duizend klanten voor een dubbeltje dan tien voor tien gulden, en dat is hun kracht, maar dat is weer een ander verhaal.

Onzin dat franse wijnen duur zijn, maar mensen gaan vaak appels met peren vergelijken.

Het verhaal van Dominique is een mooie omschrijving, en dat geld net zo goed voor Spanje Italie of elk andere land, behalve de lage lonen en kinderlanden.

Cees.

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#22 Geplaatst: 2010-03-09 13:50:53

Cees,

Volgens mij is wijn van € 2,80 per liter omgerekend € 1,96 per fles van 0,7 ltr.

Overigens is er, als je zoekt, heel goede vin de pays en vrac te vinden tegen prijzen van €1,50 tot € 2,00 per liter.

Gertjan  

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#23 Geplaatst: 2010-03-09 16:03:27

Ben het met GertJan eens, ook hier in mijn buurt (Pomerol, maar ook in Saint Emilion) koop ik  en vrac bij verschillende wijnboeren de in eikenhouten vaten gerijpte wijn voor onder de 2 euro de litre.

Dit zijn de beter wijnen die inderdaad in de fles voor rond de 8 euro in de winkels staan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2010-03-09 21:06:09

"Volgens mij is wijn van € 2,80 per liter omgerekend € 1,96 per fles van 0,7 ltr".

Dacht al dat er zoiets zou komen Gertjan, alleen ik dacht ook dat de meesten toch zo onderhand wel direct van de chateaux of domein kochten, en dan weet je dat het verschil zit in het in de fles doen en natuurlijk de prijs van de fles.

Want en vrac koop je natuurlijk met je eigen emmertje onder de arm ;-)

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#25 Geplaatst: 2010-03-10 15:11:46

Voor degenen die niet zo goed begrijpend lezen:

ik zeg niet dat er in Frankrijk geen goedkope wijnen te vinden zijn, ik zeg dat je voor wijnen onder een bepaald bedrag waarbij zowel; ...enfin heel het verhaal uit mijn vorige bericht, je niet in Frankrijk of Italie moet zijn.

Ik weet dat omdat ik het onderzocht heb, de wijnen die ik zelf verkoop moeten namelijk aan die criteria voldoen.