Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Phase en Neutre

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2010-03-07 11:58:31

Moest vorige week in LDF zelf in de groepenkast werken. Na opnieuw aansluiten van de neutre en de fase op de groepen in een opwelling meten en ik kom tot de ontdekking dat vanaf de hoofdschakelaar blauw de phase is en zwart de neutre. Het EDF heeft in het verleden (1974) waarschijnlijk achter het houten paneel (wat verzegeld is en waar ik dus niet bij kan) verkeerd om aangesloten. Nog eens meten en kijken en ja het klopt echt. Verder het huis in vanaf de groepenkast is alles goed aangesloten met de juiste kleuren (blauw neutre en rood/zwart Phase) De eletricien heeft een paar jaar geleden bij installeren van de groepenkast blauw op blauw aangesloten en zwart op rood en zeer waarschijnlijk niets gemeten. Dus blauw is  een paar jaar Phase geweest en rood de neutre. Ik heb het nu omgedraait maar mijn vragen zijn: moet ik hier wat mee en heeft iemand dit al eens eerder meegemaakt?

Willem 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-03-07 13:00:51

Willem,

Wat ook nog zou kunnen is dat in den beginne de EDF monteurs het correct hebben aangesloten, maar dat naderhand bij een reparatie of een uitbreiding naar een nieuwe abonnee boven in zo'n elektrapaal wat is omgedraaid.

Vraag is waar je wat hebt omgedraaid: wanneer je die twee dikke (10 mm2 ?) draden op de twee aansluitklemmen in de groepenkast hebt omgedraaid heb je daar inderdaad wel de juiste phase en neutre invoer, en daarmee klopt het ook in de rest van de installatie. Alleen de kleurcode klopt niet. Lastig wanneer iemand anders een keer die groepenkast zou openschroeven, die denkt dan meteen een grove fout te zien. Eenvoudigste oplossing: omwikkel de zwarte invoerdraad over een zo groot mogelijke lengte met blauwe tape, en de blauwe invoerdraad met zwarte. Nettere oplossing: schroef het onderste kapje van de disjoncteur de branchement er af, en verwissel de blauwe en zwarte draad van positie. Officieel hoort blauw daar links te zitten, en zwart/rood rechts. Hiermee verschuif je het kleurprobleem dus iets stroomopwaarts wanneer daar phase en neutre verkeerd om binnenkomen, geen echte oplossing, maar in de groepenkast klopt het dan tenminste, en daar vinden uiteindelijk de meeste ingrepen plaats.  En vergeet niet weer terug naar de groepenkast te gaan om daar blauw en zwart wederom van plek te verwisselen indien je daar al bezig was geweest. Die kant van de hoofdschakelaar is voor de EDF coté client, dus wanneer er daar een loodje zou zitten bega je geen overtreding door er met enige precisie de kniptang in te zetten, en later weer in bijna originele staat terug te plaatsen. De instructievideo voor de vernieuwing van een complete groepenkast staat hier, en daar zie je ook hoe de hoofdschakelaar opnieuw wordt aangesloten.

Vervolgvraag is - nu komen we bij het echte EDF werk - hoe onder het bovenste kapje (le bornier supéreur) van je compteur de boel is aangesloten. Dat is verboden gebied voor de client. Daar zitten twee aansluitklemmen waar de EDF stroom binnenkomt, en twee aansluitklemmen waar de stroom richting disjoncteur de branchement gaat (de A1, A2, A3 en de A4). Twee kansen dus om de phase en de neutre verkeerd aan te sluiten. En nog een derde kans: onder het bovenste aansluitkapje van de hoofdschakelaar zijn beide draden op de verkeerde klem bevestigd. De stroom die hier binnenkomt valt niet uit te schakelen, dus afblijven is het devies. Geven we de EDF een herkansing? Vroeger wel denk ik, maar tegenwoordig met een prijskaartje aan bijna alle interventions op verzoek van de client die allang geen geen koning meer is misschien toch eerst even informeren. En in het Frans uitleggen dat ze misschien 36 jaar geleden een fout hebben gemaakt, en of ze dat willen komen herstellen.

Rob

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2010-03-07 15:24:19

Hi Rob,

Het zal wel tapen worden want verder is alles met een zegeltje gezekerd. Het is nog een oderwetse lichtblauwe teller (1974) en de automaat is simpel met rode/zwarte knop. Zelfs 1 van de 4 schroeven van het houten bord is verzekerd en de draden komen er gewoon bovenaan achter vandaan. Durf daar ook weer niet te hard aan te trekken. In mei ga ik nog eens goed kijken wat ik kan doen maar ik begrijp van jou dat er genoeg mogelijkheden zijn geweest om de boel te verwisselen. Dank voor je snelle reactie.

Willem

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2010-03-07 18:45:31

Bij mij is het exact hetzelfde: blauw=fase en zwart=nul.

Oorspronkelijk zaten er ook nog gewoon enkelpolige zekeringen in de kast en geen aardlekschakelaar. Bij de eerste keer werken aan de elektriciteit stond er dus gewoon 230 volt op een uitgeschakelde groep! Gelukkig heb ik eerst gemeten  voordat ik aan de slag ging.

Ik heb ook gewoon beide draden in de zekeringkast omgedraaid, merkt niemand.

Aangezien ik de EDF medewerkers niet van onkunde wil verdenken ga ik er van uit dat de fout na de storm van december 1999 is veroorzaakt bij het in grote haast repareren van de bekabeling.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-04-22 22:57:20

Willem, Jako,

  Leuke titel voor dit draadje: "phase et neutre". Doet haast denken aan pakkende filmtitels als "être et avoir". Mocht ik ooit nog eens iets uitgebreiders op papier zetten over de Franse elektra, dan heb ik in elk geval al een aardige titel. Alvast bedankt Willem voor deze suggestie. Maar vandaag werd ik er ook weer eens mee geconfronteerd. Bij mijn oudste zoon hier in Nederland z'n groepenkast gemoderniseerd.  Deksel van de groepenkast, en tot m'n schrik bleek de wasmachine groep niet op de aardlekschakelaar, maar rechtstreeks op de binnenkomende stroom aangesloten. Met wel erg dun elektradraad: slechts anderhalf kwadraat. En dit alles nog zonder hoofdschakelaar, dat mocht tot voor kort nog bij kleinere installaties. Dus zekeringen er uit, automaten er in, nog een tweede aardlekschakelaar, een hoofdschakelaar en voor de bedrading in de groepenkast keurig zes kwadraat gebruikt. Maar ook kwam ik de oude jaren 60 kleurcodes tegen voor phase et neutre, resp. groen en rood. Een verwarrende kleurcode, want velen dachten rood is gevaar, dus dan moet dat wel de fase zijn. En groen is veilig, dus dat is de neutrale draad. En zo had een logisch denkend iemand het dan ook aangesloten in deze groepenkast. Er geen rekening mee houdend dat de wegen van regelgevers voor aardse stervelingen soms ondoorgrondelijk blijken te zijn. Maar de eerste draad die ik zelf vastzette was kleurtechnisch wel o.k., dacht ik, maar positietechnisch niet. Franse gewoontevorming. En ik had het nog wel zo duidelijk opgeschreven allemaal: in Frankrijk is in tegenstelling tot Nederland het linker aansluitpunt op disjoncteurs en interrupteurs différentiel de plek voor de neutrale draad. En hier in Nederland komt daar dus de fase, bruine, zwarte, of een stukje oude groene bedrading. Ook in bedrading van 3-fase motoren ben ik al de meest onwaarschijnlijke kleurcombinaties tegengekomen, die ooit in een bepaald land voorschrift waren. Moraal van dit verhaal: neem niets als vaststaand aan bij de kleuren van bedrading, er kan om allerlei redenen spanning staan op bedrading waar je dat helemaal niet zou verwachten. 

Rob

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#5 Geplaatst: 2010-04-26 21:47:00

Dag Rob,

Tja, heb er niet aan gedacht maar het is inderdaad wel een grappige titel.

Ons huis in NL is van 1935, tijdens de verbouwing kwam ik in gebruik zijnde draad tegen wat was omwikkelt met een soort vettige vaselinelinnen (alleen de schuur) Verderop in huis ben ik ook volop groen en rood tegengekomen (nog in gebruik). Wat werd vernieuwd heeft natuurlijk de moderne kleuren. Bij de "controle" toen we het huis kochten (89) was een blik in de kast voldoende. De groepenkast moet vervangen worden! Ooh, mag ik datzelf doen? Jawel! Moet u dan nog een keer komen? Nee hoor, dat is niet nodig!!

Inmiddels (na de start van dit draadje) is ons EDF abbo verhoogd, de buurman heeft de monteur binnengelaten. Alles oke, pas de probleme. Dus overal veel regels en een wispelturige controle. Als ik mijn controle werk zo zou doen.....

Meten is weten!!! (goede titel voor deel twee?) ;-)

Willem