Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gips tussen de balken - tips?

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2010-03-07 14:15:19

Beste mensen,

In ons huisje heeft de vorige bewoner de vloer van de eerste verdieping belegd met lewisplaten en hierop beton gestort. Voor zover alles ok. Nadeel is dat ik op de begane grond tegen de onderkant van die lewisplaten aan zit te kijken. Deze liggen op de balken.

Komend weekend ga ik met twee maatjes gipsplaten tussen de balken schroeven op rachels. Intussen heb ik 2 stempels gekocht om de platen hoog te houden en ben ik de gelukkige bezitter van een schroefautomaat (met schroeven op een band) om het mijzelf gemakkelijker te maken.

Ik dacht aan een draadje te spannen in de lengte van de balken om als geleiding voor de rachels te dienen en de ruimte tussen de balken eerst op papier af te meten waarna ik deze op de gipsplaat leg en uitsnij.

Heeft iemand nog wat slimmigheden, tips?

Groet,

Robert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-03-07 19:11:21

Ik heb bij ons gekeken of de vloer waterpas lag en heb een lat genomen op afstand balk plus de afstand onderkant tot gipsplaat.

Daarna heb ik de latten tegen de balken geschroefd met de lat staande op de vloer.

Dat de gipsplaat niet evenwijdig loopt met d ebalken komt doordat de balken niet recht zijn of liggen, dat hoort bij een oud huis.

Tussen de latten andere latten overdwars om de zestig centimeter te overtrekken en leidingen over d elatten gelegd, plus islolatie tegen geluid en voor warmte.

Daarna gips.

Een ander vertrek waar de balken wél recht liggen een afstandhoudertje gemaakt en die gebruikt om d elatten te schroeven.

Cees. 

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2010-03-08 12:37:20

Robert, ik heb er wel eens over gedacht maar nog niet uitgevoerd. Het grootste probleem lijkt me om de platen behoorlijk pas te maken tussen onregelmatig gevormde balken die ook niet precies evenwijdig aan elkaar liggen. Ik weet niet precies wat je bedoelt met ruimte tussen de balken eerst op papier af te meten. Met papier werken boven je hoofd lijkt me sowieso moeilijk.

De beste methode voor het afmeten is waarschijnlijk de volgende:

- Span een draad (of maak een tijdelijke lat met een potloodlijn)  zoveel mogelijk  midden tussen de balken op de hoogte van de aan te brengen platen.

-Zet merken op de balken op regelmatige afstand, b.v. 20 cm (afhankelijk van de onregelmatigheid van de balken). 

- Meet de afstand van de draad (of lat) naar de balken (dus twee maten) bij ieder merk

- Indien je een helper hebt kan de één meten, en de ander de maten opschrijven.

- Zet vervolgens een lijn in het midden van de pas te maken gipsplaat. 

- Zet merken op die lijn op dezelfde afstand als gebruikt op de balken.

- Breng alle opgematen afstanden over op de gipsplaat en verbind met een lijn.

- Daarlangs kan je de platen op de goede maat afsnijden.  

Tijdrovende klus, maar beter direct redelijk goed passende platen dan te grote spleten die je naderhand moet proberen dicht te smeren en vlak te maken. Kleine openingen hou je natuurlijk langs de balken maar die kunnen met kwartronde hoeklatten worden weggewerkt.

Of men gipsplaat direct op houten latten gemaakt tegen de balken mag schroeven is een beetje de vraag gezien het werken van de balken. De schroeven in het gips zouden teveel ruimte kunnen krijgen na verloop van tijd. Sommige vakmensen nemen in deze geen risico en gebruiken een metalen frame waarop ze de platen schroeven. Maar aan de onderkant van lewisplaten zal je wel moeilijk iets kunnen bevestigen....... Het lijkt mij geen probleem (en een doe het zelver hoeft geen garantie te geven).

Misschien hebben andere forumleden daar ervaring mee??

Nog twee tips

- Zorg dat je ook een spijkermachine (tacker) bij de hand hebt (voor nagels van 50-60 mm). Daarmee kan je makkelijk latten boven je hoofd vastzetten, en eventueel verder nog vastschroeven (uitproberen of dat nodig is).

- Er bestaan speciale bits voor gipsplaten die voorkomen dat je te diep schroeft (zal wel bekend zijn).

Laat nog eens horen op dit forum hoe de klus verlopen is!

Maxandr

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#3 Geplaatst: 2010-03-08 21:53:16

Robert,

In aanvulling op de methode van Max Andre een methode die ik zelf gebruik. De plaat gips, min of meer evenwijdig, tegen 1 balk aanhouden met een over stekend stuk bij de andere balk. Met een blokje hout van een bekende breedte waartegen een potlood rust de contouren volgen van de balk waar je de plaat gips tegenaan houdt. Na aftekenen (of van tevoren) bepalen wat de grootste afstand (holte) is tussen de gipsplaat en af te tekenen balk. Als je aan de hand van de getekende lijn vindt dat je teveel materiaal verliest desnoods de lijn transleren en op de lijn doorsnijden. Resultaat is dat je dan een plaat hebt die heel aardig de contouren van de balk volgt.

Voor de andere zijde haal je dezelfde truc uit. Een en ander is veel aftekenwerk maar levert tamelijk nauwkeurig passende platen op.

Ik heb deze methode niet voor gipsplaten gebruikt maar om OSB platen passend te krijgen en was redelijk tevreden over het resultaat.

Succes Jeroen B, 62

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#4 Geplaatst: 2010-03-09 21:12:17

De methode die ik gebruikt heb is door aan de zijkanten van de balk het stalen grondprofiel van de metalstud te schroeven en vervolgens dwarsprofielen van staanders en daar de gipsplaten tegen geschroefd. Ik heb van de platen stukken gesneden ter breedte van de strook tussen de balken zodat je steeds een stukje van 60cm hebt (tenminste als je nederlandse platen gebruikt). Vervolgens de naden en de randen afgestuct. Tot nog toe werkte dat goed. 

Voor de bevestiging van de platen tegen de lewisplaten, en nou ga ik waarschijnlijk vloeken in de ogen van de vakman, is het misschien een idee om ze met montage kit er tegenaan te plakken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier nog geen ervaring mee heb maar wel met het plakken van plinten tegen muren en dat werk goed.

Groetjes Ad le Servonnais

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-03-09 21:40:47

@ Ad

Ik ben hier weken bezig geweest om de trappen te ontdoen van dertig jaar geleden met Eurocol vastgelijmde vloerbedekking om de zaak weer glad te krijgen. Ben dus zeer onder de indruk van de hechtkracht van dat soort lijmsoorten, en die is met de moderne montagekit alleen nog maar toegenomen. Maar wat ik me afvraag is of je met deze hangende montage door het gewcht van de gipsplaat niet hetzelfde risico loopt als met het aanbrengen van een stuclaag op gipsplaat, nl. dat het papier ergens los begint te laten van het gips, het "peeling" effect waarvoor Christian in de eerdere discussie over ditzelfde onderwerp al waarschuwde.

Rob

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#6 Geplaatst: 2010-03-10 22:35:40

Dank zover voor alle adviezen. Ik ga morgen met de andere mannen overleggen welke adviezen we opvolgen of als inspiratie gebruiken.

Ik zat alleen nog even te denken. De afstand tussen de balken onderling is ongeveer 40 cm. De gipsplaat wordt dus 40cm breed. Is het dan nodig om dwarsbalken te maken of kan ik die (gemakshalve) achterwege laten...

Dank alvast voor de antwoorden.

Robert

p.s. lijmen lijkt mij voor de lange tijd op de een of ander maniet niet de juiste wijze, ik heb bij de fabrikant van de lewisplaten in Dordrecht (!) nagevraagd en direct op stucen is ook geen optie... Dat was wel het makkelijkst geweest.

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#7 Geplaatst: 2010-03-11 19:03:54

waarom zou je niet stuccen?????????? neem kunststof-mortel die blijft echt wel tussen de zwaluwstaarten hangen. desnoods eerst een primer.

(andere) cees

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#8 Geplaatst: 2010-03-12 18:09:45

Even een tussenstandje na een halve dag zwoegen.

@(andere)cees: Volgens de fabrikant was stucen in welke vorm dan ook geen optie... Dat was idd het makkelijkst geweest zijn...

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#9 Geplaatst: 2010-03-12 19:43:54

hoi Robert,

je schiet al lekker op, flink gewerkt!

Probeer voor de aardigheid eens een stukje te stuccen met enduit pâte direkt op de lewisplaten; aardig te weten voor mij en  anderen of het nu wel of niet kan.

Vroeger werd er ook gestuccet op houten richels en later op matten van steenachtig materiaal die eerst tegen de balklaag werd gespijkerd.

Prettige voortzetting!

(andere) cees

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2010-03-12 20:12:31

Cees,

Ici een eerdere discussie over de voors en tegens van diverse manieren om die lewisplaten wat aan het zicht te onttrekken. Je kunt er natuurlijk een enduit tegen aanzetten. Maar zit dat er over een paar jaar nog netjes tegenaan? De fabrikant van de Lewisplaten raadt het af, dat zegt denk ik wel genoeg. Voor onregelmatige vormen zou steengaas inderdaad een oplossing zijn. Alleen vergt het spannen de nodige tijd (en ervaring), zo je het ergens in de buurt nog zou kunnen kopen. In Frankrijk al helemaal niet.

Rob

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#11 Geplaatst: 2010-03-14 12:23:13

hoi Rob,

.....zoals de beton tussen de zwaluwstaarten "klemt", zo zal ook de enduit blijven hangen........

sterkte

Cees

p.s. bedankt voor de verwijzing naar de eerdere discussie,; ben pas nieuw hier.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2010-03-14 17:29:07

Het is niet het probleem dat je niet op de lewisplaat kunt stuken, het is een probleem of de stuuklaag er na jaren nog aanhangt.

De problemen ontstaan door de grote verschillen in de twee, staal en gips.

Wat ik eens heb gezien is dat men de gipsplaten met MAP tegen de lewis aan had geplakt, en het verbaasde me dat ze stevig zaten maar ik denk dat het werk veel meer is dan gewoon de platen tegen en raggeltje schroeven.

als ik die foto zo bekijk dan zit zo'n kamertje toch in een halve dag in de placo.

Voor kromme balken en een afstand tussen de balken tussen de vijftig en zeventig centimeter;

Neem een brede plank of plaat lang als mogelijk (plaatlengte)

Zet de plank aan een kant tegen de balk aan, maakt niet uit hoe, en schroef deze vast met een of twee schroeven.

Maak een latje van ongeveer vijfenveertig centimeter en zaag daar aan een scherpe punt.

Zet de punt van het latje tegen de balk en maak een lijn langs het latje op de plank, zet een dwarsstreepje op het latje en zet op de plank een dwarsstreepje op de zelfde plaats.

Schuif het latje op, weer een lijntje mét dwarstreepje, schuif het latje op en weer een lijntje met dwarstreepje,ga zo door aan beiden kanten van de plank. (beide balken) ( je gebruikt dus steeds het zelfde dwarsstreepje op het latje hé)

Dan schroef je de plank los, leg deze op de gipsplaat en leg het latje op de eerste streep gelijk met het dwarsstreepje, zet een kruisje bij de punt van het latje.

Doe zo alle lijntjes met dwarsstreepjes.

Dan trek je een lijn tussen alle kruisjes en voila, daar heb je exact de plaat die als een q in een c past.

Cees.