Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

la Montagne of het Dorp

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2010-03-13 21:03:44

Bij de dood van Jean Ferrat sta ik stil. En ik betrap me erop : de dood van Wim Sonneveld deed me minder.

Twee zangers, twee dode zangers, en ook nog Hans van Mierlo. Wat ben ik blij met m'n platenspeler, het ding draait overuren.

Voor wat het u waard is,

Peter.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#1 Geplaatst: 2010-03-14 08:56:58

Salut Peter,

Deze post over de dood van Jean Ferrat breng je erg ingetogen en contemplatief. Misschien is nostalgie het sleutelwoord. Dat maakt een reactie moeilijk. Toch een poging. Ik wil het niet hebben over Jean Ferrat en zeker niet over zijn dood. (79 is natuurlijk jong, maar zeker niet TE jong.)

 

Ik wil het hebben over zijn chanson La Montagne en het lied Het Dorp en de verhouding tussen die twee. Het Dorp wordt altijd genoemd als een vertaling van La Montagne. Ik ben van mening dat Het Dorp een zelfstandig product is. Zeker, het is geschreven op dezelfde melodie maar verder is het totaal wat anders. In mijn ogen is het een van de hoogtepunten van de Nederlandse liedkunst.

De samenhang tussen beide is nostalgie. Maar La Montagne kijkt terug naar het bestaan op het platteland en verheerlijk dat bestaan tegenover het bestaan in de grote stad. Het Dorp kijkt terug in de tijd en vraagt zich af of het toen niet beter was, maar de toeschouwer blijft op zijn plaats (in het dorp). Ik bespeur zelfs in La Montagne een politieke stellingname, iets wat in Het Dorp ontbreekt.

Tenslotte: Ferrat noch Sonneveld(t) (?) waren Pavarotti. En Sonneveld(t) moest erg “nauwkeurig” zingen om de zeer lastige melodie vast te houden. Ferrat kon zich meer permitteren en komt daardoor bij mij authentieker over.

Groet,

Ben

PS In de haast te reageren vergeet ik hommage te brengen aan de tekstschrijver van Het Dorp: Friso Wiegersma.

B.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-03-14 20:41:17

Ben, alle eer aan Wiegersma vanwege 'het Dorp', en Sonneberg heb ik nog nooit op kritiek op maatschappelijk gevoelige kwesties kunnen betrappen. Ik heb het altijd 'n katholieke gladakker gevonden.

Ferrat daarentegen... zijn plaatjes werden op de radio geboycot, toen. En nu jankt iedereen vanwege zijn thuiskomst, wat 'n huichelarij.

Maar je hebt volkomen gelijk : het is allemaal nostalgie. Is nostalgie niet alles ?

Als D66 nu maar de wind mee heeft, met Hans blaas ik mee.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-03-14 21:13:13

Eigenlijk vind ik Fransen veel leuker nolstalgisch dan Nederlanders. Ze tillen zich uit boven politieke antipathieën als het om zangers en andere kunstenaars gaat.

Zal naturlijk ook wel een katholieke oorsprong hebben "van de doden niets dan goeds" maar Nederlanders kunnen soms stevige terpentijnzijkers zijn...

Echte nostalgie is niet het missen van iets maar het gevoel dat iets vertrouwds dat je leven mede bepaald heeft er niet meer is.

Steven

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2010-03-15 00:02:14

@Peter,

Bedankt voor de juiste spelling van de naam, het is inderdaad Sonneberg. 'K was eve de hoektande kwijt. Overigens, Sonnedinges heeft wel degelijk ooit politiek stelling genomen. Ik citeer: "Is die verrekte non nou alweer binnen". Hij sprak over een zuipschuit verpakt als non, die hypocryte dame dronk sterke drank uit een thee kop, remenber. Hoogst actueel right now.

@Steven

Mooi geformuleerd, je bent een echte filosoof. Ik zou A. voorstellen met pensioen te gaan, laat de boel de boel. Je kunt als filosoof meer voor de wereld betekenen.

Ik ga naar bed, bonne nuit,

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-03-15 00:16:03

Bedankt Ben, maar ik hoef nog niet met pensioen.

Ook in mijn vak zijn er velen die uitgebreid filosoferen met diepe gedachten en weidse bespiegelingen. Met de nodige theatraliteit worden wij uitgenodigd om tot in de diepste krochten van de gedachtenwereld van eminente preventeurs af te dalen en daar te horen van collegae die gemiddeld éénvijfde van onze workload hebben (want werken bij een overheidsbedrijf) hoe wij het al jaren verkeerd doen.

Aangezien hun navel zo onpeilbaar diep is en als zodanig een "zwart gat" is geworden, gaat er héél veel in maar komt er niets meer uit......

Filosofie dus genoeg.......

Steven

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#6 Geplaatst: 2010-04-24 00:44:17

Sonneberg? Het was toch Wim Sonneveld die ´Het Dorp´ zong? Die had een conference waarin iemand ´meneer Sonneberg´ tegen hem zei. Ging over gebrek aan humor ´in de Ferdinand Bol´ (FB-straat bedoelde hij waarschijnlijk). Komt daar mogelijk die naamsverwisseling vandaan?

Overigens: twee mooie nummers, elk met hun eigen strekking, want La Montagne gaat meer over de ontvolking van het platteland, terwijl Het Dorp meer over de modernisering van de dorpen gaat. Ze zijn allebei helemaal waar.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2010-04-24 19:49:48

Ja Agnes, die was het. Maar misschien dat we die grap dòòr wilden zetten, ook 'n beetje aan eerbetoon wellicht.

't Is net als met die frater F., wiens naam vandaag de dag ook niet meer voluit de kranten haalt vanwege al die poperiaanse toestanden.

't Is me toch ook wat.

Peter.