Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bouwvakvakantie

Auteur Bericht

avatar#7519
cornelli
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-03-17 12:00:26

Weet iemand wanneer de bouwvakvakantie 2010 in de Midi-pyrenees begint?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-03-17 13:35:27

Bouwvakantie? Bestaat dat in Frankrijk? Ik dacht het niet.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-03-17 17:59:00

Bouwvakvakantie bestaat niet. Wel zijn in de regel, zeker in het zuiden, de bedrijven de maand augustus dicht. Ook al vanwege de warmte.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-03-17 18:06:02

Jaaaah! Augustus! Dat heet geen bouwvak, dan ligt gewoon driekwart Frankrijk plat (en is parkeren downtown Paris - daarom - gratis).

:-)

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-03-17 18:42:13

Sinds de "canicule" (de hittegolf) van 2003 moeten alle bedrijven maatregelen nemen om hun werknemers tegen hitte te beschermen. Dat is een gedoe.

Nu gaat toch inderdaad 3/4 van Frankrijk met vakantie in augustus.

Bovendien is er de "crise économique".

Dus reken er maar op dat in veel bedrijven, zoals vorig jaar, de tent dicht gaat in augustus.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2010-03-17 20:10:56

Ben je zeker van dit verband, Steven ? In mijn herinnering is augustus altijd al dè vakantiemaand in F geweest, in ieder geval al sinds WO II (hoewel ik die niet zelf heb meegemaakt maar je leest weleens wat).

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-03-17 20:48:27

Peter,

Ik heb alleen recht van spreken voor de région Centre waarin ik bijna 11 jaar als bedrijfsarts werk. Dat betekent dat ik elk jaar met de bedrijven een "Plan Canicule" opmaak, verplicht sinds 2004. Zag ik tussen 1999 en 2003 steeds meer bedrijven die in juli of augustus -maar zeker niet alléén in augustus- vakantie hadden of met minimale bezetting gewoon open bleven, na 2004 gingen er veel gewoon dicht, vooral in augustus. Oorzaak: teveel gedoe om dat plan in de praktijk in te voeren. Bovendien klagen werknemers al veel sneller als het warm is dan voor de canicule van 2003.

Het Plan Canicule is wel een heel doordacht plan dat concrete maatregelen vraagt, zie http://www.service-public.fr/actualites/00855.html . Moest ook wel, de canicule heeft terecht de kop gekost van de toenmalige minister van gezondheid Mattei die op vakantie was en zijn ambtenaren durfden hem niet te storen... en in de periode van grote hitte waren ook nog 2/3 van alle huisartsen op vakantie en draaiden de "Urgences" op crisisterkte. 15.000 oversterfte in 2003 als gevolg van de hitte.

Ik extrapoleer mijn ervaringen dus maar naar andere regio's en hoor van collega's die daar werken ongeveer hetzelfde.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2010-03-18 06:15:16

Ja Steven, ik herinner me "2003" nog goed, al ben ik geen medicus. We hebben toen in augustus mijn schoonvader moeten begraven na 'n marteling in het lokale ziekenhuis. Hij was één van die vijftiendiuzend.

Ik trok slechts het verband in twijfel tussen die canicule-maatregelen en de jaarlijkse vakantiepiek in augustus. Volgens mij lag die piek altijd al rond de 15e, dat zal wellicht erger - of zichtbaarder - zijn geworden door die maatreglen die je noemt.

Terzijde : geef een werkgever die de arbo-regels poogt te omzeilen niet zomaar ongelijk. Natuurlijk zijn die arbo-regels er niet voor niets, maar er zitten soms regeltjes tussen, en controleurs... Zo herinner ik me er eentje in NL die een drukkerij wilde sluiten omdat de asbakken niet deugden (toen mocht er nog gerookt worden en die asbakken stonden er al eeuwen).

Succes met jouw werk, het lijkt me niet gemakkelijk om telkens met de redelijkheid in gevecht te moeten.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2010-03-18 07:50:19

Peter,

Je voorbeeld van de asbak in NL is een beetje grotesk (ik werkte toen in NL bij de Arbeidsinspectie en kan het weten...) maar meer dan in NL, is het in F een nationale sport om regels te omzeilen.

Ook Arbo-regels.

Frankrijk haalt echter hard in. Kijk maar eens naar de veroordeling gisteren van de directeur van de Clinique du Sport die de hygiène aan zijn laars lapte.... 4 jaar cel en anderhalf jaar écht vastzitten. Gaat natuurlijk in hoger beroep verminderd worden, maar toch.....

Gelukkig luisteren bedrijven in F nog naar de dokter.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-03-18 10:07:26

Ha Steven, ik luister ook altijd naar de dokter. En hoop dat artsen net zo goed luisteren naar hun klanten, overigens.

Groteske asbakken ? Begin jaren negentig, de drukkerij stond te Amersfoort (NL), de baas heette Piet. Meer zeg ik niet maar hiermee zul je de archieven in kunnen.

De straffen in Frankrijk zijn straf, ja. Of ze zijn elders mild, ook hier is het perspectief bepalend.

Over de arbo : het verminderen van het gewicht van zakken cement naar 25 kilo, ter bescherming van de ruggen van bouwvakkers, is zo'n fraai - en werkelijk - voorbeeld van de idioterie van de regelgeving. Want wat gebeurde er ? De bouwvakker nam dus voortaan twee zakken tegelijk terwijl de oorspronkelijke zak 42,5 kilo woog. Toenmalig SZW-staatssecretaris Frank de Grave had hierop desgevraagd slechts één antwoord : controle en straf... Ik hoor het hem nog zeggen want ik mocht de vraag stellen. Jaja, maar regels waarvan de redelijkheid wordt betwijfeld worden niet nageleefd, heb ik geleerd.

Over de hygiène : de kantinejuffrouw hier die de maaltijden voor de schoolkinderen verzorgt, werd op haar vingers getikt. Ze betrok verse steack hachée van de lokale coöperatieve slagerij. Dat mag niet, het moet ingevroren zijn. Die slagerij ligt 'n kilometer of vijf verderop, de bestelauto is frigorifique, we houden van "direct van het land" en zo.

Enfin, het ging over de bouwvak, neem me niet kwalijk. Maar jij haalde de arbo erbij. En van gezagsargumenten houd ik niet. Dat zijn drogredenen (ad hominem).

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2010-03-18 12:13:31

Ik erger me groen en geel aan het feit dat alles plat ligt in augustus. Gelukkig kunnen we het aardig onderling regelen op het werk maar er zijn altijd twee collegae die vrij moeten hebben omdat de medische-pedagogische centra waaraan zij verbonden zijn, twee weken sluiten in augustus. Ja, ja, de eerste twee weken van augustus natuurlijk. Dus die ouders zijn ook verplicht om dan vakantie op te nemen. De ziekenhuiscreche gooit de boel ook dicht, jawel, de eerste twee van augustus, wat handig!

Als je vraagt aan ouders of verpleging waarom iedereen nou zo graag in augustus vakantie heeft wordt geantwoord dat men graag laat opneemt want als je in juli vakantie neemt is 'alles alweer zo snel voorbij'. Het liefts neemt men twee weken in augustus en nog een week rond de rentrée scolaire. Vergeet ook niet dat er in juli nog veels clubs en colonies de vacances zijn maar in augustus is het aanbod duidelijk minder. De maand juli is de papie-mamie maand want de ouders werken nog.

Tja, en schoolvakantiespreiding bestaat niet voor de zomervakantie. Denk je eens in dat het éducation nationale zijn planning moet vervroegen en hoe moet het dan met de mutaties? Schijnt een onmogelijke opgave te zijn. Stel je voor dat de leraren op verschillende momenten zouden beginnen in het nieuwe schooljaar, dan kan er ook niet makkelijk gestaakt worden.

Maar goed, het ziekenhuis kan je niet dicht gooien maar de secretaressen werken zich letterlijk in het zweet op hun bureau aan de zuidkant. Wel zijn er her en der mobiele climatiseurs geplaatst en hebben we overal ventilatoren. Wat zijn de maxi temperaturen Steven, voor de werknemers? 30 graden voor kantoren?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2010-03-18 18:46:56

Peter,

We dwalen af van het oorspronkelijke onderwerp. Ik zat trouwens niet de regio Amerfoort maar ken de "casus" wel. Van die cementzakken: hier in F zie ik ze ook van 35 kg, met als argument dat ze er daar nooit twee van kunnen dragen.

Ik vind au fond dat de Grave wel gelijk heeft: waarom durft een werkgever zijn werknemers wel aan te spreken op de kwaliteit van het werk dat ze leveren en niet op hun veiligheid? Dat zegt iets over de discipline in het bedrijf.

Ingrid,

Er zijn geen regels over de maximale of minimale temperatuur. Alles hangt af van co-factoren als luchtvochtigheid, fysiek wel of niet zwaar werk doen, dragen van (isolerende) werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen en niet in de laatste plaats van de gezondheidstoestand (leeftijd, chonische ziekten, medicijngebruik, zwangerschap) van de individuele werknemer.

Het aardige van een "Plan Canicule" is juist dat op bedrijfsniveau naar dit soort factoren gekeken wordt. En dan kunnen er creatieve oplossingen gevonden worden: aangepaste roosters, meer pauzes, 's nachts stevig luchten, fysiek werk beperken, hitteprodurende apparaten en machines uitschakelen, airco aanbrengen, distributie van water. Enzovoorts. Daarmee wordt de "dialogue social" gestimuleerd en dat is niet kwaad in F.

Per bedrijf kunnen afspraken gemaakt worden over welke omstandigheden acceptabel zijn en welke niet. Ik meng me nadrukkelijk in de discussie. In sommige gevallen heb ik gesteld dat er "danger grave et imminent" was waardoor de werknemers het werk ongestraft konden neerleggen. Dat heeft er mede toe geleid dat er maatregelen werden genomen.

Steven

PS. Peter: in veel bedrijven zie je maar twee airco's: één un de ruimte waar de netwerk-server staat, en één in die van de directeur. Hoezo, werknemers "human capital...??

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2010-03-18 21:23:47

Oui ! Stevens PS snijdt hout.

Wellicht zijn er meer onder ons die werknemer of -gever in Frankrijk zijn. Lijkt me 'n aardig onderwerp voor 'n eigen draad : de arbeidsomstandigheden in F, de patroonscultuur, de vakbonden, de medezeggenschap, ik noem maar wat.

Mijn motief is overigens niet om de wereld te "verbeteren", mijn doel is kennis te vergaren en te delen.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2010-03-18 22:54:30

Peter,

Er is tussen NL en F een wereld van verschil als het gaat over bedrijfscultuur, medezeggenschap etc.

Ik heb er flink aan moeten wennen. Nog steeds af en toe. Ik snap nu wel waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren (of vaak niet...).

Ben alleen té Hollands om steeds te zeggen "c'est comme ça".

Of Nederlanders op dit forum er echt op zitten te wachten, weet ik niet.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2010-03-19 14:35:44

@ Steven

Je opmerking

... hitteproducerende apparaten en machines uitschakelen, airco aanbrengen ...

deed me denken aan een project dat ik ooit begeleid heb.

Bij warm weer werden in de productie meer (dure) fouten gemaakt dan anders. Oorzaak: het productieproces leverde gewoon veel hitte op, slaolie werd er bij 180° gestoomd, en de arbeiders kwamen zo min mogelijk in de buurt. Omdat het onbetaalbaar bleek de hele productiehal te climatiseren maakte ik het voorstel op afstandbediening vanuit een geclimatiseerde regelkamer over te stappen. Dat was haalbaar omdat ipv. meerdere honderd kubieke meter productiehal alleen 40 à 50m3 geklimatiseerd hoefden te worden. 

Later werd het in deze bedrijfstak gebruikelijk (ook in de fabrieken in Frankrijk) de grote apparatuur in de stijl van aardolieraffinaderijen in de open lucht te installeren en ergens een regelkamer neer te zetten die 's zomers koel en 's winters warm was.

Ik wil alleen maar zeggen: constructieve samenwerking tussen procestechnologen en arbo-mensen (en natuurlijk bedrijfsartsen!) kan veel teweg brengen.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2010-03-19 18:30:27

Christian,

Dit is het netjes volgen van de arbeidshygiënische strategie: als je de risicofactor niet kunt wegnemen, isoleer dan de mens ervan.

Toen ik net een paar jaar bedrijfsarts was, kreeg ik te maken met twee pompgemaalbeheerders van een waterschap. Op een betonnen plaat van 50 cm waren een diesel- en electrische pomp gemonteerd. Dit om het water uit de polder de pompen.

De twee machinisten die ik al een paar keer gezien had, kregen onverklaarbare buikklachten en hoge bloeddruk. Dit sinds zij in het nieuwe gemaal werkten.

Ik ben maar eens gaan kijken en "voelde" dat er iets niet deugde als beide pompen aanstonden. Ik vermoedde laagfrequente trillingen. De twee pompen stonden op de zelfde betonplaat gemonteerd.

Metingen wezen uit dat er inderdaad trillingen van tussen 3 en 10 Hz waren, de resonantiefrequentie van maag en darmen. Dit als beide pompen aanstonden, hetgeen toch vaak nodig was. Bovendien war er flink wat geluidsproductie.

Er is toen een cabine gebouwd die trillingsvrij en geluidsarm werd uitgevoerd. De machinisten voelden zich als herboren. Weg hoge bloeddruk.

Bedrijven die mensen in een veel te warme werkomgeving laten werken, moeten er niet op rekenen dat mensen nog erg produktief zijn.

Een airco kost tegenwoordig 3 x niks. Bedrijven beginnen het te snappen.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2010-03-20 09:24:13

Steven,

even nog een vraag:

ondervindt jij bij dit soort vraagstukken verschillen in opvatting en/of benadering tussen Frankrijk en andere landen waar je gewerkt hebt?

Ik bedoel niet alleen bij het management, maar ook bij de arbeiders? De 'Franse slag' of juist la logique française?

Niet alleen omdat het onderwerp van dit forum Frankrijk is ...

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2010-03-20 09:34:14

Christian,

Voor mij nog steeds een onderwerp waar ik het vaak over heb, met Fransen en nederlanders en gisteren nog met Amerikaanse en Engelse auditors (die nauwelijks Frans spreken en nog minder van de Fransen snappen).

We dwalen af. Ik open een draad over "Cultuurverschillen tussen Franse en Nederlandse bedrijven".

Steven