Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

een heer in't verkeer

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-03-18 13:13:15

Is zeker geen fransman en al helemaal geen gendarme.

Met verbazing kijk ik terug op een aanvaring die ik had met een mede weggebruiker en de daarop te hulp geroepen gendarme.

Al voor de tweede keer sta ik gillend op de remmen op een rotonde.

Een motorrijder en ik staan naast elkaar te wachten op het groene licht op een dubbelbaans rotonde, het licht springt op groen, ik spurt weg en daar vliegt de motorrijder door de struiken heen op het midden van de rotonde.

Verbaasd als ik was stop ik en kreeg als welkom een regiment Frans ten gehore waarvan ik tekst nog betekenis ken, althans, ik wil het niet kennen.

Ik ben maar ingestapt en dacht er het mijne van, hij wilde met klaar geweld rechtdoor steken op de rotonde terwijl een rotonde toch duidelijk rond is.

Gisteren een auto bijna in m’n deur, ook deze wilde recht oversteken, en daar kwam de gendarme aan te pas die door de woedende fransoos was opgebeld.

Ik kreeg met boekje in de hand een flinke uitbrander, dus brandde ik terug.

‘Een rotonde is ten eerste een voorrangsweg, en een rechtdoorgaande weg, dus die hele idioterie met richtingaanwijzer uitdoen linksaf de rotonde op is onzin, een rotonde ga je op zonder richtingaanwijzer, want je kunt niet linksaf, je kunt alleen maar rechtdoor, en als je d’r af wil doe je de richtingaanwijzer wél uit, en niet zoals jullie linksaf uit doen en dan gewoon rechtdoor rijden.’

De gendarme was het niet met me eens, (zucht wat een land.)

‘En als er twee banen op een rotonde zijn gebruik je er elk een, dus gewoon het rondje rijden en niet rechtdoor oversteken.’

Daar kon die mee doorgaan maar toch moest ik op mijn rijstijl passen.

Hoe is het mogelijk, ze rijden uren met de richtingaanwijzer uit, en doen hem niet uit als het wél moet.

Over verkeer kunnen we een boek schrijven neem ik aan., alleen al de inhaaldrang is een hoofdstuk waard.

Rij je honderdveertig op de snelweg, zitten ze op je bumper, dan halen ze in en gaan voor je langzamer rijden.

Gevolg, je haalt ze na vijf minuten weer in, en jawel hoor, daar komen ze weer aan.

Wat is dat toch met die inhaaldrang ?

Cees.

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-03-18 14:19:41

Cees, je weet toch dat de heer in 't verkeer vaak 'n vrouw is. Mondiaal en grosso modo.

Die inhaaldrang stamt nog uit de tijd van voor de régulateur de vitesse. Het is dus 'n erg oude gewoonte, men weet niet beter. Of dit 'n typisch französisch verschijnsel is, vraag ik me trouwens af.

Onder gendarmes heb je natuurlijk ook de rekkelijken en de preciezen. Laatst parkeerde ik de bus voor 'n half uurtje aan de buitenkant van 'n onoverzichtelijke bocht naar rechts (op het platteland). Aan de linkerzijde dus, fout ! Een passerend gendarme-team (met z'n drieën) stopte en de Chef wees me terecht, ik stond fout geparkeerd. Ik gaf hem gelijk en legde hem uit waarom, aan die zijde zag men van beide zijden die bus wel staan en in de binnenbocht was dat link.

De Chef bleek 'n pennelikker, maar z'n twee collega's hadden gezamenlijk méér strepen.

M'n Franse omgeving vond me overigens erg moedig, Amsterdams vooral. In discussie treden met 'n gendarme, oh la la.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-03-18 23:03:16

Ach heren,

Na enige jaren in FR ben ik tot de conclusie gekomen dat het "chauffeur-gen" (zo dat al bestaat) in de FR bevolking in het geheel niet aanwezig is. Of om het korter te zeggen, Fransen kunnen gewoon niet rijden. Dat is niet dramatisch, maar wel iets om rekening mee te houden als je in FR onderweg bent. Dan kun je baat hebben bij de volgende wetenswaardigheden:

- Richting aangeven doet men in principe niet. Dus sta je ad infinitum te wachten om een voorrangsweg op te rijden, en alle van links komende verkeer draait zonder richting aan te geven de weg in waar jij uitkomt. Op rotondes sta je te wachten tot je een ons weegt, want niemand geeft bij het verlaten van de rotonde richting aan.

- Als men wel richting aangeeft, doen men dat verkeerd. Dus zet men de rechter richtingaanwijzer aan op de rotonde, maar verlaat deze niet. Zet men de linker richtingaanwijzer aan bij het invoegen op de snelweg, alsof er ook een andere richting gekozen zou kunnen worden. En geeft men bij het inhalen geen richting aan naar links, maar wel bij het terugkeren naar rechts.

- Als men wil inhalen, gaat men voorafgaand aan deze manoeuvre zo dicht mogelijk op de voorligger rijden, zodat men zichzelf alle zicht op mogelijke tegenliggers ontneemt. Dat compenseert men door af en toe even half op de linker rijstrook te gaan rijden om te kijken of er iets tegemoetkomt, deze tegenliggers daarbij een doodschrik bezorgend.

- Bij mist en duisternis voert men bij voorkeur geen- of zo min mogelijk verlichting, parkeerlicht is ruimschoots genoeg. Op de autoroute bij klaarlichte dag is grootlicht in combinatie met breedstralers, ook wel dramlampen genoemd, het absolute minimum. En liefst de linker richtingaanwijzer continu aan, natuurlijk.

- Ook al is de auto voorzien van airco of zelfs klimaatregeling, natuurlijk moet het linker portierraam geopend zijn teneinde daar nonchalant met een ledemaat uit te kunnen hangen. Hoe moet men anders tonen dat aardse bezigheden als het besturen van een auto eigenlijk ver beneden de bovenaardse talenten en vaardigheden van de gemiddelde FR bewoner vallen?

- Bij het parkeren is men pas tevreden als de auto zodanig is gepositioneerd dat deze tenminste drie parkeervakken in beslag neemt. Hoe meer mede-automobilisten men het parkeren onmogelijk maakt, hoe beter. Het doeltreffend blokkeren van uitritten of andere automobilisten levert bonuspunten op.

- De claxon is een onmisbaar attribuut. Niet voor het afwenden van dreigend gevaar, maar voor het lawaaierig groeten van buren, vrienden, bekenden, toevallige voorbijgangers en appetijtelijke dames. Als u in FR een claxon hoort, vooral niet schrikken, voor wie het ook bedoeld is, zeker niet voor u!

- Het enige interessante in het leven is wat voor u gebeurt. Men heeft dan ook geen enkele aandacht voor wat zich achter het voertuig afspeelt. Een der grote raadsels van de moderne FR auto-industrie is, dat men de geproduceerde voertuigen hardnekkig blijft uitrusten met binnen- en buitenspiegels. Dat kan uitsluitend verklaard worden uit Europese regelgeving, omdat deze accessoires voor de FR chauffeur net zo nuttig zijn als een fiets voor een vis.

- Qua snelheid zijn er twee mogelijkheden, extreem traag of extreem snel. Dus haalt men iedereen in, of wordt men door iedereen ingehaald. Conclusies ten aanzien van het eigen rijgedrag moet men hieruit vooral niet trekken. Alle andere weggebruikers zijn immers cochons!

- Bij snelheidscamera's langs de weg trapt men demonstratief het rempedaal door de vloer heen, teneinde tenminste 20 km/u langzamer dan de maximumsnelheid langs deze meetapparaten te sukkelen. Daarna trapt men weer stevig op het gas, tot minimaal 30 km/h boven diezelfde maximumsnelheid. Kijkt eens hoe slim wij zijn, haha!

- Bochten neemt men in zijn "ideale lijn". Dat wil zeggen, voor het rechtsaf slaan stevig naar links uithalen. Bochten naar links snijdt men af door een stukje linkerbaan mee te pakken. Voor bochten naar rechts begint- en eindigt men op de linkerbaan. Onoverzichtelijke bochten zijn geen punt, de wegen zijn zo rustig dat je toch nooit een tegenligger ziet.

- Op kruisingen komt men zo hard mogelijk aanrijden, en men remt zo laat mogelijk. Altijd kans dat de andere bestuurder dermate wordt geintimideerd dat men er een voorrangetje aan over houdt. En het is hoe dan ook een goede test voor de constitutie, als je aan deze gebeurtenissen geen hartaanval overhoudt is het met je gezondheid prima gesteld.

- Uitsluitend autorijden in een auto is een significante onderbelasting van de vrije en creatieve FR geest. Dus heeft men genoeg geestelijke capaciteit over om te telefoneren, de kaart of de krant te lezen, de autoradio of de airco te herprogrammeren, een cabaretvoorstelling voor de passagiers op te voeren en minimaal een minnares te behagen.

- In sommige delen van FR rijden zich wel erg veel FR chauffeurs kort en klein tegen de stevige platanen langs de weg. Niet kunnen rijden, in combinatie met late nachten en veel drank zijn daar debet aan. Dat lost men op door deze platanen onverwijld om te zagen. Op plaatsen waar nog veel verkeersdoden valllen zijn er dus nog niet genoeg bomen omgezaagd. Jawel, het leven is eenvoudig...

- Om te garanderen dat de eigenaardigheden van de ouders onverkort worden overgenomen door de kinderen heeft men de "conduite accompagnee" uitgevonden. De ouders kunnen op het gemak hun "kennis en ervaring" overdragen aan de volgende generatie. Hoe kan men er zich beter van verzekeren dat er nimmer enige verbetering zal optreden in het FR rijgedrag?

Tsja, en de gendarme? Die kijkt of u wel helemaal tot stilstand komt bij een stopbord, of niet 0,01 km/h te snel onderweg bent.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de FR bestuurder slechts voor uitsterven wordt behoed door het feit dat er relatief weinig bestuurders per strekkende KM route onderweg zijn. In de NL omstandigheden was deze groep reeds lang ten onder gegaan. Dus in plaats van ons te ergeren, laten we de FR bestuurders beschouwen en behandelen als een bedreigde diersoort....

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-03-19 09:24:46

Prachtig Jos. Ik overleg met je privé nog om je ontboezemingen elders op de website nog een plaatsje te geven. In de rubriek Auto bijvoorbeeld.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-03-19 13:29:57

Wees blij dat jullie 'jeunes hommes' zijn.

Toen ik nog met mijn R4-tje met vakantie ging over de weg Troyes - Lyon - enz. en verder naar het Zuiden was de weg nog een driebaans weg. De populairste auto's waren snoeks (DS).

De nationale sport was op de middenbaan blijven rijden, waarbij de lafaard als eerste terug gaat in zijn baan, als dat tenminste nog kan en daarbij door iedereen als minkulel werd aangewezen.

Van mijn hele lange leven heb ik 99% van alle ongelukken en 100 % van alle dode verkeersslachtoffers gezien in die 5 jaren. Ik praat over 1965 - 1970.

Het waren leuke tijden in Frankrijk, maar ik heb er wel iets van overgehouden: vertrouw geen enkele fransman in een wat snellere auto dan een R4

Er is niet veel veranderd, alleen is dit gedrag wat moeilijker gemaakt door de autoroutes, maar je vangt een franse automobilist op zoek naar zijn kick niet voor 1 gat:  afgelopen zomer op een vrijdag middag scheurde er nog een golfje met meer dan 150 km/u over de periferique. In de krant stond een verhaal van iemand die dat wilde nadoen, maar die reed slechts 150 km/u te hard op de periferique. Moet kunnen.

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2010-03-19 13:50:58

Ha Pie, je "De nationale sport was op de middenbaan blijven rijden, waarbij de lafaard als eerste (...)" roept sentimenten op, James Dean !

Hebben de Fransen van toen toch iets van de Amerikanen overgenomen, want Rebel without a cause is van 1955.

Dank,

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2010-03-19 16:11:15

@ Jos: Mooie samenstelling!

Ik herken en onderschrijf vooral je stellingen

De claxon ...

extreem traag of extreem snel ...


Alleen bij je stelling

Men heeft dan ook geen enkele aandacht voor wat zich achter het voertuig afspeelt

heb ik toch een kanttekening.

Ik heb dit in LDF alleen in het verkeer binnen de bebouwde kom geobserveerd. Op de snelweg wordt, anders dan in NL, de van achter opkomende snellere verkeersdeelnemer niet door plotseling inhalen gehinderd, in de zin van 'nu kom ik'. 

Neem de volgende situatie:

vooraan rijdt A met 80km/h

daarachter B met 100km/h

en daarachter C met 120km/h.

Als allen hun snelheid aanhouden moet B zijn voorligger op hetzelfde moment inhalen als hij zelf door C ingehaald wordt. Een van de twee moet dus ietsje snelheid minderen. In NL is dat C, in alle andere landen B.

Is toch ook logisch, want snelwegen vervullen hun taak alleen als de snellen het tempo aangeven en niet de langzamen.   

Maar voor de rest - waard om bewaard te worden, zoals Wim B. schreef.

@ Cees:

Ken je de in Zwitserland geldene definitie van een rotonde?

Een rotonde is een gekromde oneindige weg met eenrichtingsverkeer waar de normale verkeersregels gelden:

- rechts rijden, links inhalen

- geen richtingaanwijzer zolang men op deze weg blijft

- richtingaanwijzer rechts als men de rotonde wil verlaten.

Christian von Klösterlein

PS.

Ik zou aan de opsomming van Jos nog kunnen toevoegen:

- Laat, als je bij de bakker of de dorpswinkel je boodschappen doet, rustig je auto met draaiende motor op straat staan. Wij hebben immers nog niet begrepen dat de huidige auto's zonder een extra dot gas makkelijk weer starten.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2010-03-19 17:35:59

Vragen:

- Waarom zou een rotonde met al of niet meerdere rijstroken zich onderscheiden van een normale voorrangswegskruising ?,

- waarom zou men niet elke verandering van rijbaan, alsmede afslaan (links/rechts) moeten aangeven ?

Le rond-point is dacht ik voor het eerst uitgevoerd in LDF en had tov. bestaande voorrangsregels op allerlei soorten wegenkruisingen één duidelijke voorrangsregel nl. deze;

elk voertuig dat zich niet op de rotonde bevindt moet voorrang aan het van links komende verkeer geven. En als consequentie van gedwongen rechtsom rijrichting bij het verlaten van die rotonde aan het rechtsrijdende verkeer. Meestal aan langzamer verkeer, zoals fietsers en brommers al of niet rijdend op een gereserveerde strook. Blijft echter dat je ook op le rond-point een rijstrookverandering moet aangeven, dus bij 3/4 rond geef (ik) met linker knipperlicht aan dat ik er niet bij 2e afslag af ga! Kwestie van je bedoeling duidelijk te maken, hoewel dat dan niet obligaat is.

Ook in LDF wordt het niet richting aangeven behoorlijk beboet en zo hoort dat ook. Dat veel Fransen de Code de la Route in feite niet meer kennen of naleven is getuige de punten van Jos (bijna) gemeengoed geworden. ;-)

Vorig jaar werd ik bij het verlaten van la route de péage nog bijna beboet door de Gendarme omdat ik mijn mist/bermlampen nog had aanstaan. Vond ik beetje vreemd, maar die blijk je alleen te mogen voeren bij dichte mist ...

Bruin.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#8 Geplaatst: 2010-03-20 10:55:44

Geachte gemotoriseerde forumleden, Laatst was ik in Nederland en reed van Rotterdam naar Amsterdam!!!!! Ik vind het hier (Limousin) heilig vergeleken bij Nederland. Ben ik een eenling? of kippig?? Of heb ik een Franse zonnebril op?

Ton 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2010-03-20 12:02:29

Nee Ton,

Als grijsgekrulde middelbare automobilist, rijdende in steeds morsiger wordende 10 jaar oude Renault Mégane met Frans kenteken en braaf gehoorzamend aan de overvloedige geboden tot snelheidsbeperking, schijn ik een mikpunt te zijn voor met name in zwarte SUV rijdende getatoueerden die het een sport vinden aan mijn bumper te kleven.

Als zij mij nieuwsgierig kijkend inhalen zie ik aan de passagierskant meestal een platinablonde zonnebankgebruinde dame.

Tegenwoordig ben ik -vanwege uiterlijk- minder het mikpunt van Noordafrikaans kortgeschoren types die mij vriendelijk uitnodigen om hen te volgen voor de ruil van Euro's in narcotische substanties van plantaardige oorsprong. Deze lieden schijnen last van chronische neusjeuk te hebben want wrijven daar met hun wijsvinger over als zij nadrukkelijk naar mij binnenstaren.

Als ik wat zoekend rondrijd in al of niet Vinex-achtige verkeerdrempelige wijken wordt er al gauw achter mij getoeterd door oortjesdragende overduidelijke leasebakchauffards die zich blijkbaar naar de baas (7-9h) of de vrouw (16-18h) spoeden.

Aangezien ik mij onregelmatig beweeg op de wegen rondom Rotterdam, kan ik de bemerkingen van Ton beamen.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2010-03-20 19:55:04

Ach Ton,

zoveel Europese nationaliteiten zoveel rijstijlen. 

Ik moet, als ik de grens passeer, ook steeds weer aan de nationale eigenheden wennen. 

In D de voorrang voor de hardrijders.

In CH het manisch-strikte naleven van de snelheidsbeperkingen.

In E het stoppen voor ieder zebrapad.

In NL het onbeschoft naar links rijden van degene die je aan het inhalen bent.

In F de grote snelheidsverschillen.  

Etc etc.

Wanneer worden wij nu één Europa?

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#11 Geplaatst: 2010-03-20 22:36:14

Over het algemeen hebben Duitsers een hoffelijke rijstijl. Toch, op de Duitse 'autobaan' ben ik wel bang voor die ongehoord snelle inhalers.

In Nederland heb ik heel wat kilometers afgelegd tussen woon -en werkplaats. Groningen-Zwolle: in de jaren 90 goed te doen. Zeist-Eindhoven: vreselijk. Zeist-Nijmegen wederom vreselijk. Altijd die flikkerende lichten achter je om te laten merken dat je te langzaam bent. Agressieve en obscene gebaren en snijden, wringen om je te dwingen hen te laten passeren. Dat is Nederland.

Mont-de-Marsan en omgeving: bumperklevers, zenuwlijders, onnozelen en andere landlopers. De mening van Jos, die wel wat gechargeerd is, onderschrijf ik. Hij heeft gelijk, de rétro-viseurs moet je afschaffen. Ik gebruik de binnenspiegel niet en weet dus niet wat er achter me kleeft. Natuurlijk gebruik ik de zijspiegels wel, net zoals een vrachtwagenchauffeur. Zwaan kleef aan, het kan mij niet schelen. Ik tuf door de woonwijken 30-40 km/uur. Men zoekt het maar uit. Een pédiatre rijdt hoop ik geen kinderen dood.

Eén keer per week rijd ik op-en neer naar Pessac over de tweebaans weg door de dennenbossen. Natuurlijk maximaal 90km/uur doch ik word continu ingehaald dus reken er op dat men 100-110 km/uur rijdt op zo een D-weg. Inderdaad, soms schiet de adrenaline door me heen en zit ik met prikkende vingers aan het stuur als in de verte voor mij een vrachtwagen ingehaald wordt en men net voor mij weer naar links 'schuift'. Mmmhh, stress.

Als fanatieke woon-werk fietser heb ik nog altijd het respect van de automobilist: men rijdt met een grote boog om mij heen. En, de rond-points moet je als fietser net zo nemen als een automobilist: richting aangeven, net zoveel ruimte innemen als een auto zou doen (dus niet helemaal rechts blijven rijden), goed om je heen kijken en weer richting aangeven en de auto's blijven braaf achter je. Maar vooral laten zien dat je er bent, ruimte innemen èn oogcontact met de bestuurder.

Ik ben het met Jos eens dat familie je niet kan leren autorijden. Maar snel afschaffen: dat houdt de "mauvaises habitudes" zeker in stand. Ik ben echt supernieuwsgierig hoe nu zo een rijexamen er aan toe gaat. Enfin, misschien ga ik mijn E-rijbewijs nog wel eens halen (ja, als je goed rekent weet je dus dat ik mijn rijbewijs op 'latere leeftijd' i.e 35 jaar, behaald heb).

Ingrid

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2010-04-05 09:29:58

ik herken alle genoemde zaken echter; deze gelden vooral in het zuiden van Frankrijk.

Bij ons in het noord-oosten is het rijgedrag dik in orde!

M.u.v. de knipperlichten die altijd aan staan, het rijden op eigen tempo ongeacht de duizend auto's achter je en het rijden zonder verlichting zolang het nog niet volkomen donker is.

En dan nog deze; Franse motorrijders rond grote steden als Parijs, Lyon en Bordeaux zijn gewoon zelfmoordterroristen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2010-04-05 10:03:53

@ Hans:

Franse motorrijders rond grote steden als Parijs, Lyon en Bordeaux zijn gewoon zelfmoordterroristen.

Ik rij zelf motor. En graag hard (wat relatief is).

Een keer op de boulevard périférique van Parijs met de motor gereden. Doe ik nooit meer. Je schaamt je voor de andere motorrijders die hier het verkeer terroriseren. Netzo als fietsers in A'dam proberen zij overal door te kruipen en lappen zij alle regels aan hun laars. En dat alles liever met 130 dan 100km/h.

In de provincie is het heeel anders.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#14 Geplaatst: 2010-04-06 09:23:33

inderdaad! en dan soms ook nog gewoon zonder helm en in korte broek..?!..

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-04-06 09:33:49

“In de provincie is het heeel anders” 

Ik hoop dat je een grapje maakt Cristian ?

Hier komen ze langs met snelheden waar een spaceshuttle het schaamrood van krijgt en dan moeten die motors ook nog, ja, hoe noem je dat ?

Vroeger knalde die dan uit de uitlaat en dan moest je als de bliksem de ontsteking bijstellen want anders plofte je blok uit elkaar.

Nu schijnt dat te horen, luid jankend komen ze langs, een paar enorme knallen en je hoort dat de motor geen duidelijke benzinetoevoer krijgt, en dan schakelen ze over naar de volgende versnelling.

Oh ja, en als ze achter je rijden drukken ze je min of meer aan de kant, vliegen je met een rotvaart voorbij, beentje als groet en weg zijn ze, als kometen.

Ik ben gestopt met dat opzij gaan, ze worden veel te brutaal en halen in terwijl er tegenliggers aan komen en jij maar opzij moet om ze door te laten.

Als er plotseling een fietser aan de andere kant zit rijd je die dood en jij bent de schuldige.

Ik ben van plan deze situatie eens keurig uit te leggen bij een anwb of zo, maar wie is dat in frankrijk ?

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2010-04-06 21:32:31

@Cees

“In de provincie is het heeel anders” 

Ik hoop dat je een grapje maakt Christian?

 

Geen grapje. Oorspronkelijk had ik willen schrijven:

“In de provincie is het heel anders, tenminste als je niet op een route nationale iemand uit de grote stad tegenkomt”  maar dat leek me dan een beetje provocerend.

 

Ik ben bij ons op het platte land tot nog toe twee keer 'wilde' motorrijders tegengekomen, en ja, geen kenteken 21, 52 of 70, maar 75. Maar op de stille romantische binnenweggetjes kom je die niet tegen.

 

En dan dat gebaar met de uitgestoken voet. Ik was het uit andere landen gewend dat motorrijders elkaar groeten door de linkerhand iets van het stuur te lichten of tenminste de gekromde vingers een beetje te strekken (goed te zien voor wie het wil zien). Toen ik in F het gebaar met het linkerbeen voor de eerste keer zag dacht ik dat het een teken van afkeur was, iets in de zin van 'blijf uit mijn weg', maar het blijkt een heel gewone groet te zijn.

 

Cees, ook voor de door jou beschreven motorrijders schaam ik me. Er kunnen twintig man keurig rijden, over de ene die het niet doet wordt gesproken.

 

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-04-06 23:18:28

Nou Christian, ik kan er dit op zeggen;

als jij of wie dan ook zegt dat alle watersporters in principe milieu verstoorders zijn dan zal ik je ten alle tijden tegenspreken.

En zo gaat dat ook met wielrenners die écht niet allemaal midden op de weg rijden ('t zijn d'r wel verdomd veel) en met 4x4 rijders die écht niet allemaal associaal parkeren (heb er maar zelden een goed zien staan) en ook met motorrijders die echt niet allemaal hun beentje uitsteken en inhalen terwijl wij wel even opschuiven.

d'r zullen er best een paar zijn die dat niet doen, d'r zullen best ergens een paar zieltjes zijn die met vijftig kilometer per uur de snor in de wind, van de vrijheid en natuur genieten zittend op een 900cc tweewieler, maar om heel eerlijk te zijn, ik heb ze nog nooit gezien, of hun motor is een museumstuk.

de mentaliteit van de rijders keldert zo dusdanig dat je zo onderhand wel van asso's kunt spreken en ik me zelfs schaam mijn torretje van stal te halen.

Er zijn zelfs automobilisten die vanzelf al aan de kant gaan als je achter ze rijd, zo gewoon is het allemaal.

En omdat een dame dat deed, en eindeloos rechts bleef rijden al kijkend in de spiegel waarom die malloot nou niet inhaalde, ik helemaal niet in wilde halen, reed ze zowat een oude kerel van zijn fietsie af, ging boven op de rem staan, en ik schoot er rakelings langsop.

De weg heeft twee helften, één helft voor een auto en de andere helft voor de tegemoetkomende auto.

Er zijn geen drie stroken dus houd iedere motorijder zich gewoon aan de regels, alleen al voor de veiligheid.

Cees.

    

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#18 Geplaatst: 2010-04-17 21:29:56

jos: schitterend!

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#19 Geplaatst: 2010-05-25 21:45:42

Franchement... de enige motorrijders die ik zich aan de snelheid zie houden zijn diegenen die dood in de berm liggen!

De agressie in het verkeer is in dit land ongekend, alleen in Noord Italie is het nog erger. Overal elders in de wereld is het minder agressief. Rijden op Sicile bijvoorbeeld is een verademing, wel vallen er doden bij bosjes maar het is niet agressief. Heerlijk :-)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#20 Geplaatst: 2010-05-25 22:12:33

Klopt, het is hopeloos met die snelheid. In mijn nabije omgeving moest een françcaise op cursus voor de récupération des points. Ze had er nog maar zes. Ik begreep dat het toch een aardige cursus is waar ze toch wat van geleerd heeft en het was zeker niet bevoogdend.

Als er weer eens gemopperd wordt over punten en radars dan roep ik altijd dat NL helemaal vol staat met radars en dat ik me er maar gewoon aan houd, aan die voorgeschreven snelheid. Lak aan alles wat sneller wil (en dat doe ik ook). Je suis sage. Ik zeg ook altijd dat ik nooit echt haast heb dus wat zou mij dat gejakker? Dan kijkt men mij wat raar aan maar men vindt het wel grappig.

Tocht valt mij wel op dat men oha niet door rood jakkert en dat men ook netjes stopt voor het rode stopbord. En ja, ik fiets altijd naar de stad en naar mijn werk en men rijdt met grote bogen om mij heen. Ongekend 'sage' in vergelijking met Nederland.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#21 Geplaatst: 2010-05-25 22:21:40

Ben met drie Franse familieleden de Koninginnedag gaan vieren in thuisland.

Ze waren oprecht geschokt van moeders die op een fiets met één kind voor en één achter door het verkeer slingerden. Levensgevaarlijk! Vergellijken "onze fietsers" met "hun motorrijders". Zit wel wat in.....

Maar wel zeer bewonderend voor de vele verschijningsvormen van fietsen, vooal die met aanhangers en bakjes.

Steven