Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Grote gaten vullen binnen in natuurstenen muren

Auteur Bericht

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2010-03-18 18:38:12

Ik zit met het volgende probleem: oud huis met muren van 50 cm dikte. In deze muren bevinden grote schuren en holle ruimte gemaakt door zevenslapers, muizen vogels ect.

Vorig jaar de grote scheuren gerepareerd met behulp van een gehuurde  'sablon', - compressor die met veel geweld en druk de beton-legering (zak beton 30 scheppen zand)  in de muur spuit. Dit werkt uitstekend behalve dat het veel troep geeft. Vervolgens muurankers geplaatst. Hiermee is het grootste leed geleden. Echter ik kom regelmatig nog diepe scheuren tegen die ik zou willen vullen zonder gebruikmaking van een sablon, maar 'handmatig'.

Ik ben zelf aan het prutsen geweest met een dikke pvc buis (10 cm dia)  en daar een spuit van gemaakt met een slang eraan en die vervolgens tussen de spleten e.d. in de holle ruimte in de muur gestopt. De spuit heb ik gevuld met cement (tamelijk vloeibaar). Allemaal leuk maar het werkt niet. Je moet erg veel kracht zetten om het cement door de slang eruit te krijgen. In het begin lukt het wel, maar daarna wordt het cement te weining vloeibaar.

Toch heb ik iets dergelijks op de tv gezien, tijdens e.o.a. engels tv-huizen-klus-programma. De persoon gebruikte iets dergelijks voor het mooi voegen van pierre apparant. Wat doe ik fout? Moet hier geen cement voor gebruiken, maar een andere middel wat makkelijke te verwerken is, is mijn idee met de 'handmatige' spuit uberhaupt uitvoerbaar.om diepe holtes waar je normaliter niet makkelijk bijkunt toch goed te vullen (middels slang, spuitmond).  

avatar#7776
La Cour
Berichten: 6
Reacties: 12

#1 Geplaatst: 2010-03-19 10:49:09

Joost,

Zelf ben ik ook een prutser.

Tijdens het leggen van mij tegelvloer gebruikte ik alleen lijm in het midden en niet aan de randen. Toen ik op de tegels ging lopen, voordat ik gevoegd had, braken er hier en daar tegels doordat het gewicht van mijn voeten onder de randen van de tegels niet werd ondersteund.

Een kleine ramp want dit betekende dat ik de vloer zou moeten slopen en opnieuw leggen.

Dit heb ik echter kunnen oplossen door het voegmiddel extra met water te verdunnen. Het zeer vloeibare voegmiddel heb in tussen de voegen gegoten met een maatbeker. Het was zo vloebaar dat het onder de tegels stroomde.

Je zou denken dat het voegmiddel na droging sterk zou gaan krimpen, maar dat bleek niet het geval. Na 2 jaar is er nog steeds geen enkele tegel meer gebroken.

Misschien heb je hier iets aan. Kant en klaar voegmiddel lijkt me voor jouw toepassing wat te duur maar wellicht kan je de samenstelling van jouw mengsel daar wat meer op laten lijken en kan je het zo wel door de buis persen.

Veel succes toegewenst.

Jan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-03-19 13:34:35

Bonjour Joost,

Cementmortel is nogal "stug" en als je er teveel water bij doet, verbrandt de cement en hardt het geheel niet meer goed.

Je zou eens kunnen proberen of het beter gaat met kalk. Je koopt een zak Chaux Hydraulique NHL-5 van 35 kg voor minder dan 10 euro. Mengen met zand in de verhouding 400 kg kalk per m3 zand. Zeker als je fijn zand gebruikt, bijvoorbeeld wit metselzand, wordt het resultaat met voldoende water een zeer zachtvloeibare massa. Deze kalkmortel laat zich een stuk soepeler verwerken dan cementmortel. Ook heb je geen problemen met verbranding bij toevoegen van een overmaat water.

Hoop dat je hier wat aan hebt, en succes!

Salutations, Jos

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#3 Geplaatst: 2010-03-21 10:54:33

Hallo Joost,

je hoeft echt geen m3 mortel aan te maken hoor.....

De verhouding die Jos aangeeft klopt overigens wel: 1 op 3. Je moet er wel aan denken dat die kalkmortel snel droogt, maar simpelweg weer wat water toevoegen lost dat probleem op. Voor het voegen van je "pierre apparant" moet je trouwens nooit cement gebruiken. Die krijg je niet meer van de pierres af, dus het resultaat is lelijk maar bovendien is het niet origineel. Bij pierres hoort nou eenmaal kalk. Als je donkere klei ( van te voren gedroogd en fijn gemaakt) toevoegd kun je ook nog de kleur van de voeg aanpassen aan de kleur van de pierres.

Succes met de klus.

(andere) Cees

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2010-03-21 12:10:09

Allen mijn hartelijke dank voor de tips. Ik was er bang voor: het relatief stugge cement is hiervoor ongeschikt. De truc van Jan is zeer het overwegen waard. Hij materiaal vloeit als het ware in de ruimten. Het gaat bij mij wel vaak om grote holten om te vullen. Daarom is de combi van Jos - fijn zand en kalk – voor mij nog de goedkoopste methode en het proberen waard. Bovendien heb ik de kalk toch nodig voor de afwerking aan de buitenkant van de pierre apparant, zoals Cees al aangaf. Kortom au boulot

et merci bien.

Joost

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-03-21 19:29:41

Rebonjour Joost,

Leuk om te horen dat je met de suggesties aan de gang gaat, dank voor de terugkoppeling tot zover. Ik hoop dat je het naar je zin voor elkaar krijgt en dat je je ervaringen hier met ons wilt delen. Succes!

Salutations, Jos