Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tuintrappen bij de tuinmuren

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2010-03-21 13:36:32

Beste vrienden, messieurs les bricoleurs,

naar aanleiding van een discussie in een ander forum heb ik in mijn archief een stuk over trappen opgedoken, aangevuld en op tuintrappen toegespitst. Misschien een aanvulling op het stuk over tuinmuren op deze website.

De tuintrappen volgens François Blondel
Als door de vorm van het terrein of de aanleg van een terras een buitentrap nodig is, dan kan men die op verschillende manieren aanleggen. Tuinboeken en de websites van bouwmarkten geven veel voorbeelden voor bouwmethodes met hout of steen.
Maar sommige trappen lopen goed en sommige slecht. Dat ligt aan de maatvoering, beter gezegd aan de verhouding optrede/aantrede.
Door Mr.Google doelgericht te gebruiken kwam ik jaren geleden de formule voor de maatvoering van trappen tegen. De Franse architect François Blondel (1617-1686) heeft een op de menselijke staplengte gebaseerde formule ontwikkeld, waarmee alle trappen te berekenen zijn. Hij beschreef die formule in zijn “Cours d’architecture” van 1683, nadat hij alle goed en slecht lopende trappen uit zijn tijd en ook Griekse en Romeinse trappen onderzocht had. De formule van Blondel is:
                               2H + G  =  SL
Hierin is:
- H de hoogte van een trede (het hoogteverschil tussen de bovenzijde van twee opeenvolgende treden), ook optrede genoemd, 
- G (van giron) de diepte of aantrede, de afstand (horizontaal gemeten) tussen de neuzen van twee opeenvolgende treden,
- SL de staplengte, normaal 63-64cm voor een mens van 170-185cm. 
De formule brengt tot uitdrukking dat voor een mens de verticale verplaatsing twee keer zo moeilijk is als de horizontale.

Voor tuintrappen is de uitkomst van Blondel’s formule: 12cm hoog en 39cm diep, voor binnentrappen 18cm hoog en 27cm diep. En na maximaal 18 treden (beter na 16) dient er een bordes te zijn, dat ook weer volgens het principe van de staplengte te dimensioneren is. Bij een tuintrap zou ik na maximaal 12 treden een bordes plaatsen, beter na 10.

Nu moet een tuintrap zeker aan het terrein aangepast worden, en als dit vlak is moeten er vlakke stukken (dus zonder traptreden, hooguit met een helling 1 op 20) toegepast worden. In dit geval nooit treden van verschillende hoogte toepassen, dat loopt voor geen meter; alle trappen in een tuin zou ik met dezelfde H en G aanleggen en waar nodig vlakke stukken resp. tussenbordessen aanbrengen. Over de maatvoering van deze tussenbordessen zegt Pierre Jullien op deze website:

Entre deux marches, if faut garder un nombre entier de pas.
Een schets op de genoemde website maakt duidelijk wat hij bedoelt met de hele stappen tussen twee stukken trap.

Voor meer informatie over trappen in het algemeen zie ook:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Escalier 

En dan aan het werk met de tuintrappen! Ik houd me aanbevolen voor foto's van leuke voorbeelden.

Christian von Klösterlein

PS.

In het park van een Engels landgoed (Port Sunlight Village) kwam ik ooit een trap tegen die voor geen meter liep - die was namelijk aangelegd voor de eigenaar die zich per paard van zijn huis naar een tuinpavilioen pleegde te verplaatsen. Dus staplengte van een paard!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-03-21 13:50:08

Naar aanleiding van de vraag van Cornelli is het misschien ook handig een stuk te maken over metselen in het algemeen.

Er zijn natuurlijk veel mensen die er hun hand niet voor omdraaien, maar er zijn er ook die niet zo gezegend zijn met vrienden familie vaders en ooms die hun als kind al metselen hebben geleerd.

Mensen die niet zo brutaal zijn om bij de bouwvakker en opperman te gaan kijken.

En wij geven toch iedereen graag een kans, niet ?

En kunnen we ook eens wat meer overgaan op video misschien ?

Cees.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2010-03-21 14:30:39

Christiaan,

Dank je wel voor je trappenstuk. Als of je wist dat ik er me het hoofd over brak…

De ingang naar mijn kelder is een stevig hellend vlak van gras tussen twee muren en pierre. Het is geen trap omdat in lang vervlogen tijden er dieren in de kelder werden ondergebracht -  vermoedelijk paarden vanwege de twee stands die er zijn. Maar zeker met regen is het te glad.

Ik zal er de formule eens op los laten.

Ik moet een hoogte van 150 cm over een lengte van 3 meter overbruggen, waarbij die 3 meter iets is te verlengen. Ik wil dat doen met opsluitbanden en steenslag. Dat laatste om te zorgen dat het hemelwater wordt opgenomen en niet meteen de kelder in vloeit.

Groet,

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-03-21 15:21:19

Frans,

ik ben blij dat je er baat bij hebt.

Voor het hemelwater heb ik nog een idee dat ik je privé opstuur.

Christian v.K. (met een a, wel uit te spreken als Christiaaan, maar op z'n Duits/Frans/Engels gespeld)

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2010-03-21 19:27:48

Christian,

Het is die verdraaide spellchecker die Christian iedere keer in Christiaan verandert als ik even niet oplet. Ik heb hem een draai om zijn oren gegeven en als het hierboven het nu goed staat, heeft hij er van geleerd.

Frans