Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Afdichting schoorsteen

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2010-03-22 22:26:13

Ik probeer een beeld te krijgen hoe een waterdichte afdichting te krijgen tussen een vierkante schoorsteen en een asbestvrij golfplatendak. Iemand een idee of tips?

De schoorsteen is van dubbelwandig verzonken ijzer.

Bedanks alvast en gr.

Robert2cv

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-03-23 08:48:48

Bonjour,

Een overzichtelijk plaatje voor een ronde schoorsteen vind je hier, handig voor de terminologie. Voor een vierkante schoorsteen werkt het vergelijkbaar.

Een voorbeeld van een hulpstuk ("garniture") voor de afdichting wat je mogelijk zou kunnen toepasssen vind je hier.

Rest nog het probleem hoe de aansluiting tussen de garniture en de verzinkte schoorsteen waterdicht te krijgen. Bij mij hebben ze er simpelweg een paar lagen aluminiumtape omheen gewikkeld. Je zie het vanaf de grond nauwelijks en het is erg effectief.

Bij gemetselde vierkante schoorstenen passen ze meestal dit type hulpstukken toe, waar dan de afwerklaag overheen komt, dit lijkt me voor jouw vierkante stalen schoorsteen echter minder bruikbaar.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-03-23 09:44:58

Jos, Robert2cv heeft het over een asbestvrij golfplatendak, de voorbeelde die jij geeft zijn voor pannendaken.

Ik begrijp het probleem wel, je hebt ene golfplatendak, zet er een kachel onder, boort een gat in de plaat maar dan.

Ik heb een dubbelwandige pijp genomen die ik in het gat heb geschoven en daar omheen heb ik cement met veel kalk gesmeerd.

Zit redelijk dicht bahalve als ik teveel hout op het vuur gooi, dan knapt het weer kapot.

De voorbeelde van Jos kun je gebruiken maar dan moet je dus de platen gaan inkorten.

Er zullen best wel speciale plaatdoorvoeren zijn neem ik aan.

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-03-23 10:39:58

Bonjour (martini)Cees,

Ja ik was er mij van bewust dat Robert2cv het over een golfplaten dak had. En inderdaad, mijn voorbeelden gaan over pannendaken. Maar volgens mij levert dat geen principieel verschil op. Of mis ik nu iets? Voor de zekerheid leg ik even uit wat ik bedoel...

Bij een pannendak maak je een doorvoer in het dakbeschot en laat je enige pannen weg om met de schoorsteenpijp naar buiten te komen; dat levert dus een min of meer vierkante of rechthoekige opening op die je moet afdekken.

Bij een golfplaatdak kun je elke gewenste vorm opening maken.

De truuk is natuurlijk dat aan de "hoge" kant de loodslab "onder" moet liggen, en aan de zijkanten en de "lage" kant de loodslab "boven". Eigenlijk net zoals bij het aanbrengen van een dakraam. Bij een pannendak is dat redelijk eenvoudig, bij een golfplaatdak zal dat wat creativiteit vragen.

Hoe moeilijk het echt wordt, hangt natuurlijk af van waar de overlappingen van de golfplaten zitten, in relatie tot het gat voor de doorvoer. Zitten de breedte-overlappingen toevallig net boven het schoorsteengat aan de "hoge" kant en de lengte-overlappingen netjes aan weerskanten dan heb je geluk. Zo niet dan krijg je meer of minder extra werk.

In het uiterste geval kun je nog kiezen om een extra golfplaat aan de "hoge" kant van de schoorsteen op de bestaande te leggen, deze wordt dan overlapt door de eersthogere plaat en overlapt zelf de loodslab aan de "hoge" kant van de schoorsteen.

De reden dat ik deze oplossing voorstelde is, dat ik er in een vergelijkbare situatie niet in ben geslaagd om een speciale golfplaatdoorvoer te vinden. Dus ook ik ben benieuwd of die dingen bestaan....

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-03-23 20:03:52

@ Jos.

De aansluiting tussen garniture en schoorsteen met alutape? Houdt het plaksel ervan ook bij hoge temperaturen jarenlang?

De door jou aangevoerde documentatie van Poujolat laat duidelijk iets anders zien, namelijk een kraag (collier) die op de schoorsteen zit. Robert2cv zou dus op zijn dubbelwandige verzinkte pijp een kraag  moeten solderen die over de tube van de garniture valt (of waar de garniture van onder ingeschoven wordt). Er moet een overlapping, un emboîtement, zijn.

Verder ben ik het met je eens: je moet ook bij golfplaten een overlapping zoals bij dakpannen vinden of creëren. Bovenplaat over de garniture, garniture over de onderaan aansluitende plaat.

@ martinicees.

Je zegt het zelf: met cement afsmeren deugt niet vanwege het verschil in thermische uitzetting. Het moet kunnen schuiven , en dat bereik je met een combinatie van garnituur met opstaande pijp en kraag op de schoorsteenpijp.

Christian von Klösterlein

edit 24-03-10:

franse termen ingevoegd

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-03-24 08:19:07

@Christian,

Ik heb het onvoldoende duidelijk beschreven.

Mijn situatie is dezelfde als die in het Poujoulat plaatje. Dubbelwandig RVS rookkanaal door het dakvlak gevoerd. Die RVS pijp is aan de buitenkant glad. Daar overheen is dus de solin d'étancheité geschoven, daar zit aan de onderkant een loodslab aan, aan de bovenkant een collerette. Die collerette is als het ware een soort kraag die nauw passend om de buitenkant van de RVS pijp valt.

Er is dus geen sprake van een collier die vast op de schoorsteen zit en dus ook geen emboitement. De collerette wordt tijdens de bouw over de RVS pijp geschoven, zoals hier is weergegeven.  

Normaal gesproken wordt de afdichting tussen collerette en RVS pijp geheel waterdicht gemaakt met hittebestendige kit. Zoals bij het Poujoulat plaatje staat, "L’étanchéité autour du conduit est réalisée à l’aide d’une collerette et d’un joint de mastic à réaliser sur chantier".

In mijn geval zit er aan de buitenkant om de bovenkant van de collerette nog een aantal windingen alutape om de aansluiting met de RVS pijp extra te beschermen. Op die hoogte zijn de temperaturen niet meer van dien aard dat die alutape daar last van heeft. Het zit nu al enige jaren zo en ik zie nog geen spoor van deterioratie.

Wellicht zou een constructie met een vaste collier rond de pijp beter zijn, maar bij RVS schoorstenen lijkt het me constructief en bedrijfskundig niet eenvoudig een assortiment "collier-pijpen" te realiseren dat op redelijke wijze mogelijke schoorsteenhoogten aankan... je valt toch snel in iets "schuifbaars".

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2010-03-24 08:58:30

@ Jos

Bedankt voor de aanvulling. Duidelijk.

@ allen:

Je ziet het weer eens: Der Teufel sitzt im Detail!

Wat iedereen hieruit kan zien:

- er hebben veel vaklui over dit probleem nagedacht en

- er zijn tal van problemen en probleempjes die goed moeten worden aangepakt.

Vivent les bricoleurs (hier niet negatief bedoeld in de zin van knoeiers maar in de zin van amateur-vakman)

Christian v.K.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#7 Geplaatst: 2010-03-27 15:15:31

Wij zitten met dezelfde vraag: hoe dicht je een schoorsteengat goed af in een golfplatendak? Wij komen er niet uit en hebben besloten de schoorsteen naar de zijkant van het huis te verplaatsen: helemaal bovenin de muur naar buiten. Binnenin boven de kachel een pijp die nog warmte afgeeft, dan door de muur eruit, zodat we niet door het dak heen hoeven. Bij ons kan dat toevallig, omdat wij de kachel tegen de kopse muur gaan plaatsen. Kan dat niet, dan blijf je met het probleem zitten. Ik heb nog geen afdoend antwoord op de originele vraag gezien, alle afbeeldingen zijn van doorvoeren door pannendaken, dat is toch helemaal anders.

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#8 Geplaatst: 2010-03-29 14:35:35

Ok allemaal bedankt voor de reacties!