Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aftakkingen na EDF meter

Auteur Bericht

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2010-03-23 23:40:25

Zo veel gelezen op dit forum over elektra en toch nog onzeker over de volgende situatie:

EDF meterkast aan buitenzijde Grange (gastenverblijf)

In de Grange een uiterst summier groepenkastje met daarin:

voor de Grange zelf: 1 interrupteur diff en 2 disjoncteurs.

voor de verbinding naar het hoofdhuis 15m verder: 1 interrupteur diff.

In het woonhuis een simpel groepenkastje met 5 gewone zekeringen.

Dit alles zeer primitief, vrijwel zeker niet volgens de normen en de bedoeling is stapsgewijs de boel op orde te krijgen.

1e fase is het aansluiten van een nieuwgebouwd Local Technique (LT) voor het zwembad ongeveer 20m van de Grange.

In dit LT is een groepenkast gepland die naast de techniek van het zwembad ook de stroom van een separate berging en een verdergelegen atelier (werkplaatsje) moet gaan verzorgen.

Nu de vraag:

Mag ik in de EDF meterkast buiten, na de hoofschakelaar direct een aftakking maken (buitenom de grange, ingegraven) naar het LT en daar beginnen met een interrupteur.

In een volgende fase wil ik dan tevens wederom vanuit de EDF kast een (nieuwe) aftakking maken naar het woonhuis en daar de nieuwe situatie gaan opbouwen.

Feitelijk is er dan een installatie die -direct na de meter en hoofschakelaar in de buitenmeterkast van EDF- 3 aftakkingen kent.

1. Hoofdhuis

2. Grange

3. LT en bijgebouwen

Hiermee voorkom ik dat ik met extra kabels in- en uit de grange moet enkel om in de grange de interrupteurs te hebben, wat sowieso lastig is omdat je bijv. bij een probleem in het woonhuis altijd naar de grange moet om te resetten.

Hopelijk is mijn vraagstelling duidelijk.

Bas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-03-24 14:25:56

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-03-24 14:38:02

Bas,

 

 

Geen pasklaar antwoord in dit stadium, alleen een aantal overwegingen.

 

1) Nemen we de standaardsituatie even als vertrekpunt. Dan hebben we een panneau de contrôle waarop bevestigd de compteur en de disjoncteur de branchement. En daaronder de hoofdgroepenkast, het tableau de répartition principal. De dikke draden die uit de hoofdschakelaar komen zijn daarin aangesloten op een blauw en rood klemmenblok, de borniers de phase et neutre. Van daaruit krijgen de aardlekschakelaars hun voeding, en tevens de disjoncteur die een hulpgroepenkast – tableau de répartition divisionnaire - van stroom voorziet. In die hulpgroepenkast dan eerst een aardlekschakelaar, met daarachter de disjoncteurs. Welke draaddikte bij welke calibre du dispositif de protection (zekering, automaat) in de hoofdgroepenkast hoort, en wat daarbij de maximaal toegestane lengte is, valt elders op het forum op te diepen. Soms is de hoofdgroepenkast wat verder weg van het tweetal compteur/disjonteur de branchement, en moet je gegeven de te overbruggen afstand naar je hoofdgroepenkast rekening houden met de minimale draaddikte die nodig is voor de stroomsterkte waarop je hoofdschakelaar is afgeregeld door de EDF. Je puissance souscrite, maar daarover straks meer.  

 

2) In je vraag lijk je de huidige positie van de EDF meter als een vaststaand gegeven te hanteren. Ik vraag me af of dat verstandig is. Waarom niet, je wilt immers alles toch geleidelijk aan upgraden, de EDF aansluiting laten verleggen naar la maison principale, en daar een moderne groepenkast monteren. Vanuit die groepenkast dan vervolgens met een disjoncteur van 20 of 32 ampère een kabel getrokken naar een hulpgroepenkast in het nieuw gebouwde Local Technique voor het zwembad, en idem richting grange. De verplichting dat de hoofdschakelaar binnenshuis bereikbaar moet zijn, niet buitenom moeten lopen met onderweg wellicht een gesloten deur, een nogal essentiële veiligheidsoverweging, pleit ook voor dit scenario.

 

3) Komen we bij een bekende onbekende. Hoe groot is je puissance souscrite nu, en hoeveel denk je nodig te hebben, huis, grange en zwembad. Waarschijnlijk zul je een zwaarder abonnement nodig hebben. Vraag is hoeveel zwaarder. Eén vermogensklasse zwaarder wordt door de EDF zonder morren toegestaan, en blijkens berichten van forumdeelnemers behandelt de EDF een sprongetje van twee ook met de nodige welwillendheid. Daarboven moet je ernstig rekening gaan houden met een aanvullende technische keuring, mogelijk door Consuel. En in dat laatste geval moet alles volgens de laatste stand van de NF C 15-100 normen zijn aangelegd.

 

 

Rob van der Meulen

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#3 Geplaatst: 2010-03-25 12:53:06

Rob,

Dank voor de uitgebreide reactie.

De hoofdkast naar het woonhuis verplaatsen heeft nogal wat voeten in aarde.

De huidige plek van de zekeringenkast aldaar is niet echt ideaal, achter een houten trap in de keuken. Veel ruimte om daar een uitgebreide installatie te maken is er niet. Elders in het huis wordt ook lastig, bovendien moeten dan alle draden (die nu achter die trap uitkomen) verlegd worden naar een evt. nieuwe locatie.

Wat ik eigenlijk het liefst zou willen is na de disjoncteur de branchement werken met 3 tableaux de repartition principales; 1x woonhuis, 1x grange, 1x local technique.

De vraag is of EDF regels of andere (praktische) aspecten zich daar tegen verzetten.

Momenteel beschik ik over puissance 9Kw met disjoncteur regle 045 A monophase.

Tot nu lijken we daarmee uit te komen. Afgelopen zomer heeft ook -zij het provisorisch aangeloten- de zwembadinstallatie gefuntioneerd.

Ik begrijp wel dat ik de kabels van de EDF kast naar woonhuis en LT voldoende moet dimensioneren ook oog hebben voor de te overbruggen afstand.

Theoretisch zeg ik dan dat als ik dezelfde dikte neem als waar EDF bij mij binnenkomt het altijd goed zou moeten zijn.

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#4 Geplaatst: 2010-03-25 16:18:17

Na herlezing van de reactie van Rob, en herlezing van diverse forumonderwerpen en hoofdartikel De elektrische installatie, nog een nabrander.

Onze meter hangt buiten aan de grange aan de wegkant. Altijd gedacht dat dat in FR gebruikelijk was ivm meteropname. overigens hangt de meter mij daar best. EDF kan er bij als ze willen.

Nog even over de reactie van Rob waar onder 2 gesteld wordt dat de hoofdschakelaar volgens de regels binnenshuis moet zijn:

bedoel je dan de disjoncteur de branchement (die bij mij nu dus naast de meter zit)?

Zou er in mijn "3 tableaux principales" -model dan niet aan het begin van elk tableau een hoofdschakelaar gemonteerd moeten worden. Dan kun je in elk gebouw de stroom aldaar snel afsluiten. Zo ja welk soort schakelaar zou dat moeten zijn.

In NL heb ik zo'n grote zwarte jongen, knop omdraaien en weg is alle stroom.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-03-25 23:24:54

Bas,

Eerst drie punten waarin ik zoveel mogelijk met je meedenk, work-around oplossingen, om te eindigen met de aanpak die m.i. de voorkeur verdient.

1) Of je nu spreekt over drie stuks tableau principal, of over drie stuks tableau supplementair, aan één ding ontkom je niet, alle égalité in Frankrijk ten spijt. Namelijk dat er ontegenzeggelijk één origine d'installation is. Op die plek moet er een coupure d'urgence mogelijk zijn. Dat gebeurt met le dispositif général de commande et de protection (AGCP). Dat is dus de disjoncteur de branchement, de Franse combi van hoofdschakelaar + aardlekschakelaar van 500 mA + stroombegrenzer en kortsluitbeveiliging. Die dus meestal naast de meter zit. Wanneer die zich in een garage of aangrenzend vertrek bevindt, moet er een directe toegang tussen ce local et le logement zijn. Is dat niet het geval, dan moet in dat logement aanvullend een eigen “hoofdschakelaar” zijn. En voor de zg. foyers logements (bijv. een studentenflat) geldt dat een dergelijk dispositif de commande et protection est situé dans chacun des logements. Dit is wat er in de NF C 15-100 normen over staat, in artikel 771.463 voor wie het op zou willen zoeken. Dit soort schakelaars, in Nederland vaak van die grote zwarte modellen, tegenwoordig veelal kleiner en monteerbaar op DIN rail in de groepenkast, worden in Frankrijk niet zo vaak gebruikt, dat wordt dus even zoeken, of op internet bestellen.

2) Wanneer je vanuit de grange zonder tussenkomst van een disjoncteur draden gaat trekken, dan moet de draaddikte naar die andere twee groepenkastjes zoals je al aangeeft afgestemd zijn op wat er bij je binnenkomt. In deze tabel van Promotelec staan de meest voorkomende situaties. Bedoeling is niet alleen dat ze opgewassen zijn tegen de stroom die er door heen loopt, maar vooral ook om te zorgen dat ze in geval van kortsluiting een zo laag mogelijke weerstand vormen, en de disjoncteur de branchement zo snel mogelijk de stroomtoevoer onderbreekt. Bij een te dunne leiding loop je het risico dat het wat langer duurt, en die leiding door zijn hogere weerstand oververhit raakt, brandgevaar.

3) Een andere mogelijkheid zou nog kunnen zijn om de groepenkast in de grange toch te te beschouwen als je tableau principal, en van daaruit met bijvoorbeeld disjoncteurs van 32 ampère het huis te bedienen, en met 20 ampère de technische ruimte bij het zwembad. De in die hulpgroepenkasten ingebouwde interrupteur différentiel fungeert dan meteen als coupure d'urgence.

4) Vanuit een andere invalshoek een argument voor het m.i. qua lay-out verre uit te preferen model van de EDF aanvoer met tableau principal in het huis zelf. De bedrading die daar nu loopt is vermoed ik al van wat oudere datum. Dat betekent dat in de eenvoudige groepenkast waarschijnlijk zekeringhouders zijn gemonteerd die alleen de phase onderbreken wanneer je ze openklapt. De bedrading voor de blauwe neutre draden is dan op een groot koperen klemmenblokje met elkaar verbonden, en waarschijnlijk zullen op tal van plekken de neutrale draden van de diverse verlichtings en stopcontactgroepen ergens in een inbouwdoos met elkaar verbonden zijn. Maar waar precies, en welke. Ik ben er hier tijden mee bezig geweest voordat ik alles op orde had bij het monteren van een aantal interrupteurs différentiel. Want wanneer er maar ergens in de installatie in huis de neutrale draden die horen bij verschillende aardlekschakelaars elkaar “zien”, dan klapt die meteen uit door de optredende foutstroom. En toch heb je voor de veiligheid in huis die aardlekschakelaars hard nodig. Kortom, bij het verbeteren van de installatie in je huis ben je er waarschijnlijk niet met alleen het aanbrengen van een modern groepenkastje. Dat ontaardt toch in het opsporen van bestaande bedrading, en gedeeltelijk of geheel vernieuwen. Doe je dat niet, dan loopt het risico dat je je zelf in de toekomst toch een keer tegenkomt. Is mij ook meer dan eens overkomen: zo kan het ook wel. En dan een paar jaar later zeggen, had ik het maar meteen goed gedaan.

Samenvattend: de oplossingsrichting die jij zoekt is in ieder geval niet conform de huidige NF C 15-100 normen. Dan moet je in het woonhuis een GTL installeren. En onder de vorige versie van de normen was dat een wat eenvoudiger tableau principal. Omdat je nu al over een aansluiting beschikt hoef je geen rekening te houden met een controle door Consuel. Dat is dan mooi meegenomen. In een verdere toekomst misschien ooit met een dan wat algemener ingevoerde veiligheidskeuring, zoals die nu al verplicht is bij verkoop. Maar dat is puur speculatief. Maar waar je in ieder geval wel rekening mee moet houden zijn een aantal basisprincipes van elektrische veiligheid zoals die in de NF normen zijn neergelegd, zie mijn eerste drie opmerkingen.

Misschien ook nog maar een second opinion inwinnen bij een electricien of Promotelec (onafhankelijk) om advies vragen, dat is immers hun dagelijkse werk.  

Rob van der Meulen

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#6 Geplaatst: 2010-03-26 07:37:24

Rob

Zeer bedankt voor het uitgebreide meedenken. (Dit forum moet je nogal wat tijd kosten)

Binnenkort in FR ga ik met je tips aan de slag.

Bas