Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vorstschade?

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2010-03-24 09:25:56

Ik kan mij voorstellen dat de een of ander door de strenge winter vorstschade had (of van vorstschade bij de buren weet).

Hoe zou het zijn als men hierover bericht geeft:

- soort schade

- plaats , materiaal en omstandigheden

- misschien ook toegepaste herstel- en preventiewerkzaamheden.

Iedereen kan hiervan profiteren (en natuurlijk ook advies bij onopgeloste problemen vragen).

Maak gebruik van de mogelijkheden die dit forum biedt en breng verslag uit in deze draad!

Christian von Klösterlein

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#1 Geplaatst: 2010-03-24 11:25:03

Hoewel het bij ons in de Lot -naar verluidt- enige tijd flink gevroren heeft, hebben wij bij aankomst in februari in ons huis gelukkig geen problemen aangetroffen.

Was daar aanvankelijk wel bang voor omdat enkele (buiten) afsluiters niet al te diep in de grond liggen. Ook de open liggende leidingen in pasgebouwde local technique voor het zwembad waren intact (overigens alles in tyleenslang)

Binnenshuis ook geen problemen met boilers etc. Gewassen hebben we nog niet, gaan we in april doen, maar ook daar geen probleem te verwachten.

Uiteraard is de hoofdafsluiter gedurende de winter dicht geweest.

Aftappen van de leidingen is bij ons niet mogelijk omdat de leiding laag gelijk de beton in gaat. (niet zo handig maar ja)

Al met al blijkt de installatie dus wel wat te kunnen hebben.

bas

avatar#7576
Dirk (63)
Berichten: 0
Reacties: 9

#2 Geplaatst: 2010-03-24 21:11:59

Hoi,

vorige winter, toen hadden we nog een gas-boiler in de keuken hangen met een schouw die in de schuur uit kwam. Deze schouw hadden we niet afgedekt tijdens de wintermaanden ( het betreft hier een vakantiewoning) en toen we tijdens de nieuwjaarsvakantie 2008-2009 in ons huis aankwamen en het water terug open draaiden kwam het uit de boiler gespoten. De koperen leiding van de boiler was net onder de schouwopening doorgevroren !

We hebben de gas-boiler dan maar verwijderd en vervangen door een el.boiler in de schuur boven de keuken. Deze hebben we nog eens extra geïsoleerd alsook de leidingen en dit heeft deze winter geen problemen opgeleverd.

Dus hopelijk gaat ie nog jaren mee ;-)

Mvg,

Dirk

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#3 Geplaatst: 2010-03-24 23:25:54

Hallo

Toen ik met de krokusvakantie in ons huis in de Dordogne aankwam, wilde ik de hoofdkraan van het water opendraaien. Na een fractie van een seconde spoot het uit de watermeter. Direct gebeld naar de watermaatschappij Sogedo, binnen een halfuur stonden ze er al. De watermeter en aansluiting was in de zomervakantie door Sogedo net vernieuwd. De watermeter staat in een bak onder de grond, het deksel van deze bak is volledig geïsoleerd. Volgens de waterman had mijn meter het niet begeven door de vorst maar door luchtdruk. Dat begreep is niet en nog altijd niet. De man heeft een nieuwe meter (zonder kosten) geinstalleerd. Volgens hem waren er waterwerken in het dorp gebeurd, en dit kon mogelijks de oorzaak zijn.

mvg

Paul

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-03-25 09:09:24

Beste Paul,

citaat:

Volgens de waterman had mijn meter het niet begeven door de vorst maar door luchtdruk. Dat begreep ik niet en nog altijd niet.  

onderstreept = gecorrigeerd

Eerlijk gezegd, ik begrijp het ook niet.

Maar ik wil een poging doen dat met mijn natuurwetenschappelijke kennis te analyseren.

Als er ergens aan het waternet gewerkt is komt normaliter geen gevaarlijke druk op het leidingnet. Ook als onderdelen van het waternet met lucht leeggeblazen worden gebruikt men geen druk die hoger is dan de gebruikelijke waterdruk. En als er lucht in het systeem blijft kan de druk ervan niet hoger oplopen dan de druk van het water die daarna weer op het net staat.

Verder had je toch zeker de hoofdkraan dichtgedraaid die tussen het openbare net en je watermeter ligt. Dus de watermeter was drukloos en kwam na het openen van de hoofdkraan weer op druk. Ook als uit de leiding eerst lucht kwam kan die geen hogere druk gehad hebben dan de waterdruk in de leiding.

Er is alleen een ding waarin een gas (hier: lucht) en een vloeistof (hier: water) zich verschillend gedragen: lucht die onder druk staat zet uit zodra die zich ontspant, terwijl water dat vanwege zijn incompressibiliteit niet doet. Zou de watermeter door het ontspannen van de lucht in zijn hydraulische delen geknapt zijn? Maar dan gaat volgens mij hooguit iets in het meetmechanisme stuk, het huis blijft intakt.

Theorie, theorie, en geen sluitende verklaring.

Wie het denkt te weten mag het zeggen. Heb ik misschien iets over het hoofd gezien?

Ik heb geaarzeld dit in dit forum te zetten, het is uiteindelijk niet specifiek Frans. Maar toch.

Christian von Klösterlein

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#5 Geplaatst: 2010-03-25 14:11:34

Hallo Christian

Volgens de depanneur was het meetmechanisme defect, het huis was nog intakt.

Er kwam door water doorheen het plastieken deksel naar buiten gespoten.

Toen ik die dag aankwam was wel het deksel van de meterkoffer verwijderd (nu heb ik er een grote tegel opgeplaatst). Binnenhuis had ik natuurlijk alle kraantjes afgelaten en de hoofdkraan afgesloten. Toen ik belde naar de depannagedienst (na de diensturen) wist men direct waar ze heen moesten, zonder verder uit te leggen waar de boerderij nu juist stond.

mfg

Paul