Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Water afvoerpijp

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2010-03-24 12:35:17

Ik wil een (regen)water afvoerpijp ingraven in onze oprit. Gezien situatie en afschot is dit nu eenmaal de beste optie. Er moet dus wel een auto over kunnen rijden zonder dat de boel meteen kapot gaat. Nu zie ik wel her en der betonnen pijpen maar die zijn veel te dik en te zwaar. Ik denk aan een pijp van zo'n 10cm doorsnee en een lenget van 3 m. PVC rioolpijp lijkt me te zwak, weet iemand nog alternatieven (of goede ideeen) welke hiervoor te gebruiken zijn?

Willem

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-03-24 13:57:11

Bonjour Willem,

Één en ander hangt natuurlijk ook een beetje af van de soort bodem die je hebt (zand, rots, klei) en hoe diep de buis moet komen.

Ik heb de volgende suggesties:

- Hoe groter de diameter van de PVC buis, hoe groter de wanddikte. Zo is een buis van rond 125 een stuk steviger dan een van rond 100. In hoeverre dat weer wordt gecompenseerd door het grotere geprojecteerde oppervlak (indrukgevaar bij erover rijden) hangt onder andere af van de ingraafdiepte, daar kun je hele berekeningen op los laten.

- Als je twijfelt zou ik de buis in de sleuf leggen, zand eromheen en goed inwassen, en dan een rijtje van die goedkope betontegels van de Brico van 30x30 of 40x40 boven de buis op de zandlaag leggen. Dan de sleuf verder volstorten.

Wel even een waarschuwing: als die oprit in het geval van brand ook door brandweervoertuigen gebruikt moet worden, kan het zijn dat een PVC buis so wie so niet toegestaan is. Ik ken een geval van mensen die een kleine camping (aire naturelle) begonnen en op last van de brandweer de PVC buis onder de toerit moesten vervangen door beton. Dus misschien voor alle zekerheid toch maar even naar de mairie?

Salutations, Jos