Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Overdracht eigendom franse huis aan de kinderen

Auteur Bericht

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#0 Geplaatst: 2010-03-29 11:11:20

Beste Forumgenoten,

Mijn vrouw en ik willen het eigendom van ons Franse huis overdragen aan de kinderen, uiteraard met behoud van het vruchtgebruik, vrije bewoning tot beiden overleden zijn. Het huis is nog (gedeeltelijk) in restauratie en niet bewoonbaar en daardoor nog laag gewaardeerd.

De vraag is, waar loop ik tegen aan: overdrachtbelasting, notariële kosten, plus value, SAFER (het is agrarisch terrein (8000m2) fiscale consequenties voor ons en onze kinderen (2, nog alleenstaand) etc., etc. en wat kost dit allemaal. Ik heb wel gezocht op verschillende zoektermen op het Forum maar vond soms alleen heel oude postings. Kan iemand mij hier meer over vertellen?

avec sincère salutations,

Dominique

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-03-29 19:45:50

Bonjour Dominique,

Ik ben geen deskundige maar misschien zou een verkoop "a viager" hier een oplossing kunnen zijn? Zie hier op dit forum voor nadere informatie.

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-03-29 22:54:16

Ik citeer bij uitzondering en gemakshalve uit de vorige week verschenen zevende druk van La Maison:

De Franse belasting heeft ook nog wel iets aardigs in petto voor de aandeelhouders van een SCI die in Frankrijk wonen en daar belastingplichtig zijn. Het gaat dan om het verminderen van de successiebelasting door bijvoorbeeld ‘aandelen’ (parts) van de maatschap tegen een fiscaal mild tarief te schenken aan de kinderen. Elke ouder mag per kind elke zes jaar € 156.974 belastingvrij schenken. De overdrachtsbelasting bedraagt 5,09% (0% als de overdracht plaatsvindt binnen drie jaar na de oprichting van de SCI.) In de loop van de tijd kan op deze manier vrijwel het gehele bezit in de SCI  belastingvrij aan de kinderen worden geschonken. Wie onroerend goed wil schenken, hoeft niet het volledig eigendom van de hand te doen, maar kan ook alleen het bloot eigendom of alleen het vruchtgebruik weggeven. Dat kan ook via een SCI die met het geld dat de kinderen/aandeelhouders via een schenking hebben gekregen en vervolgens aan de SCI hebben uitgeleend, het blote eigendom koopt. Bij schenking van parts in bloot eigendom worden de schenkingsrechten berekend over de waarde van dat bloot eigendom (lager uiteraard dan het volle bezit.) De waarde van dat bloot eigendom wordt vastgesteld door een fiscaal schijvensysteem. Bijvoorbeeld: de vruchtgebruiker is 20 jaar, dan is het deel van het bloot eigendom vastgesteld op 10% van het volle eigendom. Dat laatste percentage neemt geleidelijk toe tot 90 bij een leeftijd van 91 jaar en ouder van de vruchtgebruiker. Ten slotte: bij overlijden van de schenker ontvangen de kinderen automatisch het vruchtgebruik en worden zo volledig eigenaar van de aandelen zonder successierechten te betalen. De werkelijke waarde van het onroerend goed in deze gevallen: de schulden op het onroerend goed worden eerst afgetrokken en over het actif net wordt de belasting berekend bij het doen van schenkingen.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-03-30 02:08:54

Dat is ALLEMAAL waar dus wat je stelt Wim  tov. Franse belastingen en zelfs voor buitenlandse erfgenamen deelnemend in een SCI.

Was het nu maar zo, dat je dan een NL erfgenaam zonder deelneming in een Franse SCI gevrijwaard zou zijn van betaling van een NL succesie belasting. Maar ook is dat geen gelopen race  indien de erflater in feite buiten NL leefde.

Want als ik zou overlijden binnen een (opgerekte termijn van 12 jaar) betaalt de NEDERLANSE rechtsreekse erfgenaam dus over mijn bezitting in F. in feite 2x successie belasting betalen!

Dan is dan al of niet het bezit ondergebracht in een SCI een internationale rare fiscalteit ivm. heffingsbevoegdheid van een Staat. De Franse Staat gaat voor, maar de NL fiscus zal à tort tov. van mijn erfgenamen een belanrijk graantje mee willen pikken. :-) En als ik dus zou overlijden binnen 12 jaar ontstaat hoe dan ook een juridisch gesproken vervelende situ tov. van mijn erfgenameb.

Weet je wat? Wim ik zal die vraag hoe dan ook voorleggen aan mijn oudste dochter, een bekende fiscaliste op gebied van internationale ondernemingen.

Internationaal Fiscaal Recht hangt dus niet af van een tot NLgepromoveerde Staatsecretais (in casu dus de Jager voor Financiën) in demissionaire regering!

Simple Bruin.