Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektriciteit: ondergrondse verbinding

Auteur Bericht

avatar#7847
Jerome Briola
Berichten: 4
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-03-31 14:37:51

Ik start met het omzetten van een schuur in een woonhuis. Voor de aansluiting op een bestaande 'fosse septique' in naast gelegen woonhuis (tot het moment dat gemeente initiatieven neemt om een gemeentelijk stelsel aan te leggen waaraan de huisaansluitingen worden gekoppeld) wordt een sleuf van 30 meter gegraven. In deze sleuf komt ook de waterleiding te liggen. Veiligheidshalve wil ik ook een mantel voor een elektriciteitsleiding plaatsen. Overleg met electricien moet uitwijzen of ik elektriciteit afneem vanaf de bovengrondse leidingen waaraan de elektrische installatie van de nabij gelegen woning is gekoppeld (evenals de openbare buiten verlichting aan dit woonhuis), of dat een bovengrondse leiding (door EDF?) wordt aangelegd van huis naar schuur.

Vraag: welke mantel (diameter, kleur) moet ik in de sleuf plaatsen. Volgens voorschriften: 1 of twee mantels voor elektra (ik meen, wellicht ten onrechte, zoiets opgevangen te hebben).

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#1 Geplaatst: 2010-03-31 15:31:10

Beste Jerome

Dit is helaas geen antwoord op je vraag maar wel een spontane tip. Bij ons (nieuwbouw) worden ook sleuven met kabels e.d. gerealiseerd. Wij kregen van verschillende kanten (eletriciën, grondwerker) de tip om ook minimaal 1 lege buis (de elektriciën is zelfs voor 2) van 90 MM (met trekdraad) te leggen.

De kosten zijn gering en als er eens wat gewijzigd moeten worden dan is de ingreep erg klein.

Veel succes, Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-03-31 15:52:13

Rare jongens die Romeinen, aardige jongens die Galliërs, maar of ze bij de EDF zo altruistisch zijn dat ze van huis naar schuur wat gaan aanleggen betwijfel ik. Alles achter je compteur en je disjoncteur de branchement is coté client / domaine privé. Dus daar hangt een stevig prijskaartje aan. Tenzij het je bedoeling zou zijn om van die schuur een geheel zelfstandig woonhuis te maken, met een eigen aansluiting op het EDF net. Dan zou je een bouwaansluiting moeten aanvragen, en later na keuring van die installatie door Consuel krijg je dan daar een zelfstandig EDF abonnement. Maar ik vermoed dat je die te verbouwen schuur vanaf de bestaande aansluiting in het huis van stroom wilt gaan voorzien.

 

De ondergrondse elektraleiding, la pose enterrée, mag rechtstreeks in de grond liggen mits het cables armés acier zijn van het type U-1000 RGPFV en U-1000 RVFV (zie ook NF normen onderdeel 529.5). De dikke grijze kabels zonder beschermend vlechtwerk van metaal moeten in een rode conduit van 40 mm doorsnede of groter geplaatst worden, van het type TPC en voor wat betreft de schokbestendigheid voorzien van de markering: N. Diepte: minimaal 50 centimeter, en wanneer er auto's overheen moeten kunnen rijden (oprit naar een garage bijvoorbeeld), dan moet de bekabeling op minstens 85 centimeter diepte liggen. En wanneer je het netjes doet, ga je nog een centimeter of vijftien dieper. Daar stort je dan eerst een laag zand van 10 centimer, kabel er op, en je topt alles af met 10 à 15 centimeter zand, daar overheen de rode grillage. Groen is voor communicatieleidingen. Verder volstorten met grond. Daarbij moet tot water- of gasleidingen tenminste 20 centimeter afstand worden gehouden. Bij gebruik van rode TPC buis is een rode grillage 20 centimeter boven de elektrabuis niet wettelijk verplicht volgens mijn gegevens, maar wordt wel van harte aanbevolen. Kijk ook wat de UTE te vertellen heeft over de NF C-14-100 normen.

 

 

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-03-31 18:19:31

Rob,

is het niet handiger meteen het benodigde kabel te leggen, want het intrekken van langere kabels, in dit voorbeeld 30m, in een conduit  zie ik niet zo zitten. Het gaat uiteindelijk niet om 3x2,5mm²! En dan wil ik het niet eens hebben over een traject met bochten, die vanwege aanwezige bouwsels, zoals een fosse septique, nodig kunnen zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-03-31 20:24:31

Christian,

  Zeker bij grotere lengtes is dat een probleem. Maar je kunt het ook net andersom doen, kleinere lengtes successievelijk over de kabel heen schuiven en met tussenstukjes aan elkaar lijmen. Ik heb dat nog maar een paar keer bij de hand gehad, dus de mensen die beroepshalve met kabelaanleg bezig zijn (geweest) hebben hier vast wel een paar beproefde praktijktips voor.

  Maar ik geef toe, kabel met wapening gebruiken is gemakkelijker, en kan nog een voordeel hebben. Ik heb al diverse malen bij het opgraven van dit soort buis gezien dat er water in stond. In drogere gebieden, en een redelijk eind boven het grondwater zal dat niet zo snel voorkomen, tenzij regenwater de kans krijgt ergens naar binnen te sijpelen. Meestal op het punt boven de grond waar de kabel de buis uitkomt. Dan prefereer ik een kabel met wapening, die slechts tijdelijk met het grondwater in aanraking komt boven een systeem waarbij je kans loopt dat de kabel die daarin ligt vrij constant met water in aanraking komt. Het woord is aan de professionele kabelleggers. 

Rob