Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kledingmaten

Auteur Bericht

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#0 Geplaatst: 2010-03-31 20:58:33

Wat ik me afvraag : is er verschil in kledingmaten tussen Nederland, België en Frankrijk ?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-03-31 21:07:27

Soms wel, soms niet. Hangt af van soort "habillement".

Zie: http://fr.wikipedia.org/wiki/Pointures_et_tailles_en_habillement 

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2010-04-01 12:48:21

Hangt dus af of de 'maten' die in NL, BE en DE ingekocht worden.

Voor FR vind ik als man meestal wel wat me past. In NL meestal dus helemaal niet! De 'maatvoering' en France schijn je dus niet (meer) te kunnen vergelijken.

Heeft volgens mij ook te maken met het feit dat het confectie-maatstelsel aanzienlijk aan verandering van oa. eetgewoonten is 'geevolueerd' Dat maakt dan dat de bandbreedte van een bepaald confectiemaatstelsel niet meer klopt.

Voor Franse vrouwen geldt (min of meer) dat die dan nu iets meer opgeschoven zijn naar een 'Rubens type'.  Verder is het gewoon mode die bepaalt of je nog 'past' binnen een  modern flitsend plaatje.

Bruin. ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-04-01 14:22:27

Franse, Belgische, en nl maten zijn exact hetzelfde, daar zit helemaal geen verschil in, waar die ook ingekocht worden.

Als je op het label kijkt van een beetje een wereldzaak dan zie je zowel de europeesche als de amerikaanse maten.

Mijn broeksmaat hier is zowel in nl als in frankrijk hetzelfde, je denkt toch niet dat levis broeken gaat maken voor ieder land ?

Alleen de amerikaanse aanduiding is dan in plaats van cijfertjes omgezet in M.

diezelfde M is ook goed in Frankrijk overigens als er toevallig naast de cijfertjes ook lettertjes in staan.

Bij de aangemeten kleding moet je uitgaan van bandwijdte, of andere, en kan het voorkomen dat de franse pantalon even een extra zoom moet hebben, (fransen beentjes zijn korter) maar ook hier geld dat een beetje een zaak dan alleen maar pantalons verkoopt die met een schijnstiksel zijn voorzien.

Europeesche maten zijn wat beter dan amerikaanse, een M loopt van 46 to 48 bijvoorbeeld, net genoeg om de adem in te moeten houden de hele avond.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2010-04-01 15:21:12

Damesmaat 44 in Frankrijk is 42 in Nederland. Dat is persoonlijke ervaring. Voor schoenen weet ik het niet want die koop ik alleen maar in Nederland. Het is bijna onmogelijk voor mij om iets aardigs te vinden in schoenmaat 42 in zuidwest Frankrijk.

Ik mag mij nu gelukkig prijzen met een kort verblijf in Rotjeknor. Een hoop herrie en steenkoud. Morgen mag ik weer terug. In ieder geval een rondje langs de winkels (is een straf voor mij) en jawel, de kledingmaten staan nu vermeld van 21 Europese landen op ieder kledingstuk. Spanje spant de kroon: damesmaat 42 in NL is aldaar 46. De noordelijke landen houden het op 42 en alleen de UK doet heel afwijkend 16 maar dat zijn imperiale maten denk ik. Misschien toch handig om wat universele maten te bedenken die bij niemand nostalgie opwekken: 2 tot en met 12 of zo.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-04-01 19:33:53

Maten in alle Europese landen hetzelfde?

Was het maar zo.

Ik moet in F en D andere maten kopen dan in NL. Een Nederlandse herenmaat 48 past, een Duitse of Franse niet. Duits: dezelfde lengte, maar meer buik. Frans: dezelfde lengte, te smalle schouders.

Soms koop ik (bij jeans) damesmaat 42 ;-))

En van de Amerikaanse S, M, L etc klopt helemaal niets. Maar die zijn tenminste over de hele wereld hetzelfde.

Een Franse vriendin van ons vindt in Nederland geen schoenen van maat 35/36, het zijn allemaal meisjesmodellen (princesje zei hetzelfde andersom).

Europese standaardisatie? Niet bij de mensen (gelukkig) en niet bij de confectiematen (helaas).

Christian von Klösterlein

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-04-01 22:30:20

Ik ben het dus wél eens met Cees hier dat die confectiematen al lang vast lagen, ook dus in een beetje andere maateenheid tussen bepaalde maatstelsels in de wereld.

Maar als je als man of vrouw niet valt binnen een ruime bandbreedte van vergelijkingsmaten heb je het überhaupt veel moeilijker om kleding te vinden die past! Evenzo voor schoenmaten ... evenzo als je al helemaal niet valt te kwalificeren BINNEN een vrij rigide maatstelsel.

Ik wil de volgende vraag stellen: "Is de Euro als betaalmiddel overal, sinds z'n invoering eigenlijk wel beschouwd als een evenredig betaalmiddel internationaal  binnen Fr of daar buiten ?".  En eigenlijk is 'mijn' uitgegeven Euro nog evenveel waard voor basis voedingsmiddelen ?

k denk gewoon dat je in dit land afhankelijk van wat anders (elders in de EU) beantwoord zal worden binnen het EU gebied een vingerwijzing biedt om een aangepast maatstelsel ingang te doen vinden.

... dus ook voor confectie. En ja ik moet bepaald niet gaan shoppen in NL waar buitengewoon lange mannen bestaan. ... Er klopt dan toenemende mate iets niet voor mij, Mss. voor andere mannen die in dat plaatje passen dan wél.

Bruin. :-))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-04-01 23:48:22

De maten van pantalons zijn door heel Europa hetzelfde gestandaardiseerd, ik heb het dus niet over confectie of misschien eventuele kleine merkjes die wat “namaken”.

Maar mijn excuses, er is naast eu nog een landelijke score, die heb ik nog nooit gezien.

In Frankrijk een 44 Amerikaanse maat L, is in Nederland een 42 ook L, en in Italië zelfs 46, en ook L.  

Er zit dus qua letteraanduiding twee punten verschil in.

Ik dacht dat men alleen nog maar eu maten gebruikte, heb nooit andere gezien.

Ik koop sowieso altijd alles op Amerikaanse maten, en een 501 L is voor mij exact hetzelfde in parijs of Amsterdam, behalve de prijs ;-)

Echter ik zou liegen als ik zeg dat de smlxl de enige Amerikaanse maten zijn, want ook daar hebben ze er nog een paar.

Een 44 FR is een 42 in NL, een L in US, en een 12 in USA, en een 32 in US denim, een 14 in Engeland, een 46 in Duitsland, een 16 in Italië en Australië, en een 15 in Japan en een 14 in New zeeland, en een 88 in Korea.

Wat zou nu de formule zijn in deze, en wat is Y ?    ;-)

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-04-02 07:47:24

Nu heb ik het.

In een van mijn pakken staat (behalve aanduidingen over het soort materiaal):

D: 48;  GB:38;  F:42

Sorry dat er geen NL bij staat, hoewel ik dit pak in NL gekocht heb.

En ik heb ook meegemaakt, dat ik in een kledingwinkel waar ik naar mijn gewone maat 48 vroeg, te horen kreeg:

Maar bij dit merk moet u maat 50 nemen.

Is er niemand uit de textielbranche die hierop een sluitend antwoord kan geven?

Christian von Klösterlein

avatar#7882
daisy1968
Berichten: 0
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2010-04-12 14:11:59

Ik kan alleen maar voor de damens maten m'n mening geven.

Maar in Frankrijk hebben de damens een maatje meer. Een maatje 40 wordt hier dus 42.

Bij de bh-maat met je d'r 10 bij tellen een 80C wordt dus een 90C.

Voor de schoenen is de maat hetzelfde als in nederland.

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#10 Geplaatst: 2010-04-28 10:35:02

Het was niet slim een draadje op te starten, kort voor het vertrek naar LDF. Vandaar de late reaktie : dank voor alle bijdragen !

Inmiddels ben ik achter het volgende gekomen: 44 in NL Zwitserland ,Duitsland,Denemarken,en Oostenrijk komt overeen met 46 in België,Luxemburg en Frankrijk, 48 in Spanje en 18 in de UK.

Maar  .... hoe zit dat nu met de kindermaten ??

steenmarter

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#11 Geplaatst: 2010-04-29 01:27:35

Beste Steenmarter,

De afgelopen jaren heb ik de nodige ervaring opgedaan met kindermaten.  Als ik ervan uitga dat mijn kinderen de doorsnee Nederlandse kinderen vertegenwoordigen valt op dat je bij baby's en peuters 6 tot 9 maanden moet optellen bij de leeftijd die in de Franse labels is vermeld.  En dat geldt eigenlijk voor alle merken. Daarnaast is mij opgevallen dat Franse kinderen wat kleinere hoofdjes lijken te hebben dan de Nederlandse. Als een Frans kledingstuk nog net lijkt te passen bij mijn kinderen zijn vaak de armsgaten en "hoofdgat" (wat is daarvoor de goede term?) te klein.  Ook lijken Nederlandse kinderen forser te zijn in vergelijking met de Franse. Daar waar het shirtje of hemdje of broek strak om het Nederlandse buikje zit en te lange mouwen of pijpen heeft, is het bij een Frans kind een goed passend geheel. Wat daarnaast opvalt is dat Franse kinderkleding wat fleuriger en vrolijker is en meer met oog voor detail is afgewerkt. De pijzen zijn er overigens ook naar. Ik heb mijn dochtertjes een paar keer in een hele leuke Catimini-uitrusting gestoken en geleerd dat je daarvoor ongeveer een jaar terecht kunt bij H&M. Maar de kwaliteit is er dan ook naar. Voor mijn zoontje van 8 geldt dat ik ongeveer 1 jaar moet optellen bij de vermelde leeftijd. Ik zal de komende tijd eens op de maten gaan letten.  De doorsnee Nederlandse lengte maten voor kinderen tot ongeveer 156 cm voldoen in Frankrijk in ieder geval niet.

Met passende groet,

Jeroen B 62