Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EHIC nieuwe stijl....en toen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-04-04 12:42:23

De meesten hebben het inmiddels al wel begrepen denk ik.

We, de in een ander EU land wonenden/gepensioneerd e.d. zijnden, krijgen dus per 1 mei a.s. de EHIC, de internationale Health Insurance Card voor binnen de EU+ voortaan uit NL van CVZ en niet meer via de lokale Ziektekosten autoriteit.

En.....als wij, als NLers, dus in NL ziek worden, dan hebben we voortaan recht op de zorg in NL volgens NL maatstaven en wordt de vergoeding geregeld via de AGIS.

Niks zelf betalen en rekening indienen bij de CPAM, want je hebt van hen geen EHIC. Niks via de EHIC via CVZ naar de CPAM, want je hebt geen Franse EHIC meer.

En als je dus in bv Oostenrijk ziek wordt, dan moet je met je in NL verkregen EHIC je kosten betalen en declareert Oostenrijk bij NL, niet bij Frankrijk.

In beide gevallen kan het zeer wel zijn, dat je bovenwettelijke kosten hebt.

In de oude situatie, je afrekening ging via de CPAM, zorgde die er voor dat je Mutuelle/Aanvullende verzekering werd ingelicht en kreeg je je aanvullende vergoeding.

Hoe zal dat nu gaan?

Ik denk dus van NIET. Je Mutuelle/Aanvullende Franse verzekering ziet je aankomen met je rekening. Want bij de CPAM hoef je niet langs te gaan. En hoe vertel je/toon je aan, wat al wel is vergoed in NL?

Dat wordt dus weer heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel vervelend.

Iemand al over nagedacht.

Nuttige adviezen, kennis e.d. in deze worden zeer op prijs gesteld.

(ellenlange uitweidingen en klaagzangen minder)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-04-04 12:49:49

Het CVZ heeft gemeld dat alle buitenlandse Nederlanders nog nader bericht zullen krijgen over deze Europese maatregel. Op 1 mei a.s. zou het een en ander in werking moeten treden.

Ik houd inderdaad mijn hart vast:

1. intrinsieke geklungel van het CVZ;

2. dom- en onwetendheid bij de Franse uitvoerders van Europese maatregelen.

On verra.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-04-04 14:12:46

Dat bericht is inmiddels alhier en bij vele vrienden binnen, Wim, en je vermoedens worden slechts bevestigd.

Sterker nog, ik denk dat hier heel de EU klungelt.

Ik heb elders op fora ook berichten geplaatst en ben een vraag aan NL kamerleden aan het voorbereiden.

Ik blijf de goegemeente op de hoogte houden en ben dus zeer geïnteresseerd in bevindingen van anderen.

Jaap

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#3 Geplaatst: 2010-04-16 13:30:36

Het ziet ernaar uit dat we straks de klos zijn. Behalve de aanvullende Franse verzekering ook nog eens 165€ pp eigen risico wanneer je in Nederland medische hulp nodig hebt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-04-17 21:51:06

Onderstaand bericht werd recent gepubliceerd op het forum Zorgverzekering buitenland. Voor een zo groot mogelijke verspreiding breng ik dit graag onder de aandacht van de forumlezers van Wonen in Frankrijk.....

"Deze mail verspreiden onder verdragsgerechtigden

Betreft: dienstverlening van het CVZ

Geachte heer/mevrouw,


Zoals u bekend is besteed ik in mijn werkzaamheden in het Europees Parlement veel aandacht en zorg aan de positie van grensoverschrijdende werknemers en gepensioneerden.

Ik ontvang regelmatig signalen over de kwaliteit van de dienstverlening van het College voor zorgverzekeraars (CVZ) voor wat betreft de afhandeling van de heffing van de zorgbijdragen over 2006 en later. Ik wil de Minister van VWS Ab Klink persoonlijk aanspreken op de kwaliteit van de CVZ dienstverlening.

Ik verzoek u daarom mij kort te berichten wat uw persoonlijke ervaringen zijn met het CVZ. U kunt dit kenbaar maken door mij een mail te sturen naar : ria.oomen-ruijten@europarl.europa.eu. Ik verzoek u in uw correspondentie uw naam, adres en telefoonnummer te melden. Gelieve mail kort en zakelijk te houden (maximaal ½ A-4 aan tekst). U kunt uw beoordeling van de dienstverlening aangeven met de cijfers 1 t/m 10. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Bijvoorbaat dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Ria Oomen-Ruijten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-04-17 22:20:05

Beste Argos/Roelof

Dank voor je bijdrage. Mij was dit bekend.

Ik zal zelf geen actie ri. mevrouw Oomen nemen, aangezien zij één van de bedenkers is van de vernieuwing van de EU regels rond de EHIC en de thuislandrechten voor uitpandigen, waarover ik in mijn item hier juist een ernstig probleem heb aangekaard.

Een probleem dat zij met haar companen heeft laten liggen cq genegeerd heeft of over het hoofd gezien.

Nu moeten wij als uitpandigen maar weer zien hoe we in de uitvoering in NL er hopelijk toch nog een redelijke draai aan kunnen geven.

Maar wie weet leest ze mee en stijgt het schaamrood haar nu naar de kaken.

Kan ze misschien in die zin nog iets moois voor ons doen.

Jaap

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#6 Geplaatst: 2010-04-27 18:37:22

Het ziet ernaar uit dat we straks de klos zijn. Behalve de aanvullende Franse verzekering ook nog eens 165€ pp eigen risico wanneer je in Nederland medische hulp nodig hebt. Dit zei hierboven cass.

Ik heb contact gehad met Kantoor Oomen Ruijten en inderdaad klopt dit. Deze kosten kunnen nergens gedeclareerd worden en worden gepareerd met de leus gelijkheid met de Nederlanders, die immers ook die € 165,= moeten betalen....

Dus ik betaal een forse premie die wordt ingehouden van mijn WAO bijna 10%, een aanvullende verzekering van € 72,80 en straks als ik in Nederland iets krijg nog een eigen risico van €165,=.

Daar komt nog bij dat mijn man in Nederland verplicht verzekerd is, omdat hij er werkt (Wij wonen wel permanent in Frankrijk).
Tel uit je winst wat wij bij elkaar aan premies betalen.

Ik heb ook begrepen dat het voor sommige mensen voordelen meebrengt zoals de vrijheid je in Nederland te mogen laten behandelen zonder toestemming vooraf van Franse CPAM.

Maar voor ons is het alleen nog maar meer financiële ellende geloof ik....

Sylvie

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#7 Geplaatst: 2010-05-01 18:12:02

Ik ben al enkele dagen bezig met het verzamelen van informatie voor wat betreft de nieuwe regeling. Met cpam en aanvullende verzekering was ik altijd uitstekend verzekerd in frankrijk, maar ook in het buitenland.

Met de nieuwe regeling gaat er nogal wat veranderen. Als ik het goed begrepen heb dan geldt de nieuwe regeling (en dus ook het eigen risico van euro 165 per persoon) in alle landen behalve het woonland Frankrijk. Het eigen risico, wat nergens te verhalen is, gaat na afloop van het jaar in de CVZ afrekening verrekend worden. 

Een nog groter probleem is dat er alleen nog maar zorgkosten vergoed gaan worden die onder de nederlandse basisverzekering vallen als je van medische zorg gebruik maakt in alle landen behalve woonland Frankrijk. In de nederlandse basisverzekering zit bijvoorbeeld geen vergoeding voor de aanschaf van een bril of kosten van een tandarts (urgent of niet).

Voor niet franse zorgrekeningen kan ik niet meer terecht bij mijn cpam. Ik kan de niet franse zorgrekeningen ook niet meer naar mijn aanvullende verzekering sturen omdat zij alleen uitbetalen als aanvulling op de cpam.

Extra verzekeren kan ook niet.

Omdat ik dezelfde aanvullende zorgpremie blijf betalen, terwijl ik alleen nog maar aanvullend verzekerd ben in Frankrijk, heb ik heb mijn aanvullende verzekering gevraagd om een oplossing te bedenken.

Afwachten maar. Het is voorlopig inderdaad alleen maar financiële ellende.

Lonneke

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#8 Geplaatst: 2010-05-01 18:24:50

En wat nu? als je ,zoals ik, helemaal niet bij het CVZ geregistreerd sta.

Ik heb n.l. een zogenaamde  niet wettelijk pensioen en het CVZ wil helemaal niets van mij weten (tot mijn groot genoegen) tot ik uiteraard 65 ben en AOW ga ontvangen.

Ben hier keurig verzekerd met mutuelle

Hoe kunnen dan in mijn geval de kosten via CVZ verekend worden.

Willem

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#9 Geplaatst: 2010-05-01 18:41:19

De nieuwe regeling geldt alleen voor Nederlanders die door nederlandse pensioenen/uitkeringen verplicht verzekerd zijn voor zorg via het CVZ. Voor Nederlanders in Frankrijk die niet via het CVZ verzekerd zijn verandert er niets!

lonneke

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#10 Geplaatst: 2010-05-01 18:59:17

Als aanvulling op mijn bovenstaand verhaal de volgende vraag: Ik ben via het cvz verplicht verzekerd voor zorgkosten. Kan ik rekeningen van zorgkosten gemaakt in een ander land dan Frankrijk, doorsturen naar mijn franse verzekering, als blijkt dat deze zorgkosten niet vallen onder de nederlandse basisverzekering?

lonneke

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-05-01 19:45:48

Lonneke en anderen

Ik wil voorstellen dat we met zoveel mogelijk mensen gaan navragen bij onze aanvullende Franse verzekering of en hoe men aldaar kan vergoeden wat we niet vergoed krijgen via de NL AGIS cq CVZ route.

Als men dat dan hier wil melden. dan zal ik het op me nemen met instanties en politiek in NL te kijken wat men bereid is te doen voor ons.

Dank vast aan allen die hier aan mee willen werken.

Jaap


avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#12 Geplaatst: 2010-05-01 22:26:55

Jaap,

Dank voor uw reactie!

Mijn CPAM en mijn aanvullende verzekering vergoeden niets als er vergoed wordt door AGIS.

Ik heb echter nog steeds geen idee of de franse verzekeringen zorgkosten vergoeden die buiten de basisverzekering van AGIS vallen.

Lonneke 

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#13 Geplaatst: 2010-05-13 15:58:44

In de onderstaande nieuwsbrief heb ik het antwoord op mijn hierboven gestelde vraag gevonden. Zie punt 9!

Redelijk dramatisch!

Lonneke

digitale nieuwsbrief FR NL

Nummer 3

Mei 2010 Fanfare

Een periodieke uitgave van de Fédèration des Associations Neerlandaise en France

Overleg tussen Ministerie van VWS + FANF over de zorgverzekering via CVZ

door Guido Smoorenburg

Op 27 april vond er overleg plaats tussen Mr. A. G. Bloemheuvel, hoofd afdeling Verzekeringen en Verdragen, Directie Zorgverzekeringen en Mr. L. C. Mineur, senior beleidsmedewerker, beiden van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en J. W. G. de Jonge, G. F. Smoorenburg en H.Th.W. Grethe van de FANF (Fédération des Associations Néerlandaises en France) in aanwezigheid van G. van de Wetering, consul en G. Numan, consulent VWS, beiden van de Nederlandse Ambassade te Parijs. Onderwerp van overleg was het functioneren van de huidige zorgverzekering van gepensioneerde Nederlanders in Frankrijk via het CVZ en aspecten van de nieuwe regeling die per 1 mei is ingegaan.

De belangrijkste conclusies over de huidige regeling zijn:

1.Vanaf volgend jaar zal in de jaarafrekeningen worden opgenomen dat bijbetalingen in termijnen kunnen

worden voldaan.

2.De woonlandfactor is in 2010 t.o.v. 2009 met 14% verhoogd. De FANF heeft het Ministerie gevraagd na

te gaan hoe dit kan zijn ontstaan. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de zorgkosten in Frankrijk in één jaar

met dit percentage zijn toegenomen. De premie in Frankrijk is niet zodanig omhooggegaan. De FANF is

van mening dat een dergelijke verhoging verantwoord dient te worden.

3.Het Ministerie zal op verzoek van de FANF aan het CVZ vragen een contactpersoon aan te wijzen die

goed te bereiken is voor ingewikkelde problemen.

4.De FANF heeft het Ministerie gevraagd of het CVZ na ieder kalenderjaar een afrekening kan sturen met

een balans van alle betalingen in dat jaar (inhoudingen + betalingen op aanslag - restituties) die dan aan de Franse fiscus kan worden overhandigd. De premie van de verplichte zorgverzekering

(niet die van de vrijwillige aanvullende verzekering) is in Frankrijk fiscaal aftrekbaar maar de Franse fiscus

verlangt een definitief overzicht, geen voorlopige afrekening.

5.De hoge AWBZ premie in de jaarafrekeningen van het CVZ moet niet worden afgezet op de omvang van de Franse AWBZ vergoedingen. Deze premie is gebaseerd op het Nederlandse stelsel. De totale zorgkosten (ZVW en AWBZ) van Nederland en Frankrijk worden echter met elkaar vergeleken. Hierop wordt de woonlandfactor gebaseerd. Zou men niet de totale zorgkosten met elkaar vergelijken maar ZVW en AWBZ gescheiden dan zou de AWBZ premie lager kunnen uitvallen maar de ZVW premie hoger. Het

gaat om de totale kosten.

De belangrijkste conclusies van de nieuwe regeling zijn:

6.Men krijgt per 1 mei recht op zorg in Nederland zoals iedere Nederlander in Nederland, dus niet alleen in spoedeisende gevallen, maar naar wens. Dit onderdeel van de verzekering wordt verzorgd door de Nederlandse verzekeraar AGIS. Men dient hiervoor de “Verklaring Aanspraak op Medische Zorg in Nederland” te overleggen die van AGIS is ontvangen. Deze verklaring is een bewijs van verzekering! Men dient deze verklaring bij zich te hebben. Omdat deze verklaring vaak zal moeten worden overhandigd is het raadzaam een aantal kopieën mee te nemen.

7.Naast de “Verklaring Aanspraak op Medische Zorg in Nederland” heeft men het blauwgrijze kaartje “European Health Insurance Card” (EHIC) ontvangen voor spoedeisende hulp buiten het woonland maar in de Europese Economische ruimte. Men heeft nu te maken met Carte Vitale voor Frankrijk, met de AGIS verklaring voor geplande zorg in Nederland en met de EHIC kaart voor acute zorg in Europa maar buiten het woonland. Voor andere dan deze verdragslanden zal men apart een dekking moeten regelen.

8.Het eigen risico van Euro 110,- per persoon voor 2010 dat in de CVZ brief wordt genoemd geldt alleen voor medische hulp is ontvangen in Nederland, niet voor de hulp die in Frankrijk werd ontvangen.

9.Een vrijwillig aangegane Franse aanvullende zorgverzekering geldt alleen voor medische hulp verkregen in Frankrijk. Bij medische hulp in Nederland dekt deze aanvullende verzekering dus niet de kosten van zorg die niet in het Nederlandse basispakket zijn opgenomen.

10.Er wordt nog nader overleg gevoerd over afstemming van de twee verzekeringen, bijvoorbeeld wanneer men zich wil laten behandelen in Nederland maar nazorg verkiest in Frankrijk.

Het officiële verslag van de bijeenkomst in Parijs vindt u op de web site van de FANF en mogelijk op de web site van uw eigen vereniging.

Nederlandse verenigingen in Frankrijk kunnen vrij beschikken over de informatie uit deze nieuwsbrief Redactieadres: wouter.tetrode@gmail.com

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2010-05-14 17:18:59

Ik had dit nog niet gezien. Zal er een bericht van maken voor de website.

Met anderen sprekend over deze kwestie hoor ik tal van bijzondere varianten op het verzekerd ziek worden in het buitenland/woonland/pensioenland. Naast 'het grijze kaartje', de EHIC, zijn er ook mensen die niet verdragsgerechtigd zijn en particulier zijn verzekerd bij de bekende Secara (Franse verzekering voor Nederlanders), ook in het buitenland.

Anderen melden dat er naar tevredenheid wordt gewerkt met een doorlopende reisverzekering en weer anderen zeggen tevreden te zijn over de verzekering die behoort bij de dure credit cards, de Golden Card bijvoorbeeld.

Wie het weet, mag het zeggen.

Wim

avatar#7421
Popeye
Berichten: 0
Reacties: 3

#15 Geplaatst: 2010-11-24 16:04:56

Proef op de som: wonend in FR en gekozen voor medische ingreep in NL.
Via (eerdergenoemde) Secara verzekerd bij April Mobilité. Dekking geldt uiteraard in FR, maar eveneens bij tijdelijk verblijf in het buitenland (tot 90 opeenvolgende dagen) mits uw verplichte verzekering dit verblijf dekt, en behoudens andersluidende bepalingen in het dekkingsoverzicht. .... Alle uitgaven voor medische zorg in het buitenland, behoudens medische of chirurgische ziekenhuisopname, worden gedekt onder dezelfde voorwaarden als voor de in Frankrijk verleende medische zorg (citaten uit de Algemene Voorwaarden).

Juist vanwege deze mogelijkheid tot behandeling in NL heb ik gekozen voor April Mobilité, (nota bene: "l'assurance de votre santé à l'étranger").

 

Nu word ik sinds 1 mei 2010 voor hulp in NL verwezen naar Agis (ik hoef ook niets aan de CPAM te melden). Mijn aanvullende verzekering in NL was wegens emigratie niet meer mogelijk en deze moest dus in FR geregeld worden.

In de praktijk blijkt nu dat April Mobilité het standpunt inneemt dat alleen zorg die ook door de CPAM wordt vergoed in aanmerking komt voor een aanvullende vergoeding.

Kortom: een mutuelle zou juist door de nieuwe constructie per 1 mei j.l. geen bijdrage meer hoeven leveren omdat niet meer de CPAM, maar Agis zorgdraagt voor de basisverzekering.

Dit kan toch niet de bedoeling geweest zijn van de nieuwe aanpak, die toch op het oog had voor Europeanen (dus ook Nederlanders in Frankrijk) wettelijk te regelen dat zorg elders in Europa (bijvoorbeeld Nederland) eenvoudiger toegankelijk is.

Heeft iemand enig idee of het hierboven aangegeven verzekeringsaspect wel is meegenomen in de gedachtegang van de bedenker, ofwel: "Is dit beleid, of is hierover nagedacht?"

 

Jan Punt

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2010-11-24 16:15:16

Dit is dus exact zoals voorspeld door velen.

De bedoeling is dat men in zijn pensioenland gewoon verzekerd is voor de BASISverzekering alsof men in dat land woont.

Dus het standpunt van uw Franse mutuel is juist. U zou een NL aanvullende verzekering moeten sluiten als dat kan (hoge kosten)

Inderdaa, niet nagedacht in Europa, met dank aan mevr Ooemn van EU parlement namens CDA.

Waterman

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-11-24 18:08:41

Mij is gevraagd of ik maatschappijen ken in Nederland, die (aanvullende) verzekeringen leveren voor buitenslands verblijvenden. Die vraag is door mij niet te beantwoorden. Wellicht weten anderen meer.

Let er wel op, dat de status van uw verblijf van grote invloed is op de mogelijkheden cq onmogelijkheden.

Gewoon met uw case in NL gaan shoppen kan altijd. lijkt me

Men vroeg mij ook of mevrouw Oomen aanspreekbaar is hierop. Ik zou dat gewoon proberen. Via de site van het EU parlement vast eenvoudig te vinden.

Succes en hou ons op de hoogte. Hebben anderen er wellicht ook nog wat aan.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2010-11-26 17:17:14

Interessante en belangrijke discussie.

Ria Oomen is communicatief, zo leert de ervaring.

ria.oomen-ruijten@europarl.europa.eu

Wim

avatar#7793
journaille
Berichten: 0
Reacties: 7

#19 Geplaatst: 2011-01-04 10:53:09

Ik heb er vorig jaar in mei al uitvoerig emails over gewisseld met het adres van Ria Oomen en kreeg alleen te horen dat de meeste Nederlanders in het buitenland heel tevreden zijn met de nieuwe regeling. Curieus, toen ik nog Europees journalist was, was Ria Oomen bereid om desnoods op haar kop te gaan staan om publiciteit te krijgen. Nu laat zij bezwaren tegen de door haar verdedigde regeling afwimpelen in de wetenschap dat de Nederlandse politiek voor kiezers in het buitenland geen belangstelling heeft (behalve als ze in de grensstreek wonen). Iedere keer als ik schreef dat het van de gekken is om het functioneren van mijn Franse mutuelle buiten Frankrijk onmogelijk te maken, kreeg ik als antwoord dat de meeste mensen blij zijn dat zij nu in Nederland naar de dokter kunnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2011-01-04 11:00:11

Misschien is het een idee om bij haar eens navraag te doen naar die 'meeste Nederlanders'.

Ik heb zo mijn bedenkingen. Het zouden er wel eens heel weinig kunnen zijn, zodra men verder dan 50 km van de NL grens komt.

avatar#7793
journaille
Berichten: 0
Reacties: 7

#21 Geplaatst: 2011-01-04 11:36:20

Haar kiezers wonen in en bij Limburg.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2011-01-04 11:41:18

Dat verklaart ALLES.

BEDANKT mevrouw Oomen.

En nu maar hopen dat Mevr. Schippers, de minister, meeleest. De eerste actie om de marktwerking een beetje terug te dringen heeft ze al genomen. Is er hoop?

avatar#7421
Popeye
Berichten: 0
Reacties: 3

#23 Geplaatst: 2011-01-04 12:23:54

In december 2010 heb ik meerdere malen e-mail contact gehad met het bureau van mevr. Oomen. Ik kreeg daarbij een uitgebreide uitleg en ook de nodige schriftelijke onderbouwing van de genomen besluiten. Taaie materie voor niet-ingewijden.
Op zijn kortst samengevat komt het er op neer dat men op Europees niveau wel afspraken heeft kunnen maken over de wettelijke regeling van de zorgverzekering, maar niet over de niet-wettelijke, particuliere verzekeringen. Daar schijnen de problemen, gezien het aantal spelers, onoverzienbaar complex te worden.

Dat de Franse mutuelle zich niet inlaat met de Agis, is even begrijpelijk als de logica dat een NL particuliere verzekering zich niet verbindt aan de CPAM. Het zou eleganter geweest zijn als deze consequentie ook was overzien en was meegedeeld bij de regeling die op 1 mei jl. ingegaan is.

Kortom: iedereen moet voor zichzelf besluiten eventueel de Franse mutuelle op te zeggen en een (veel duurdere) particuliere verzekering af te sluiten met de gewenste inhoudelijke en geografische dekking.

Ik had als Nederlander --zij het wonend in Frankrijk-- mijn NL particuliere verzekering best willen aanhouden, maar dat mocht niet vanwege een wettelijke regeling (zo werd mij gezegd). Dit had dan m.i. in diezelfde Europese maatregel, die immers (slechts) de wettelijke kant van de zorgverzekering kon regelen, meteen meegenomen kunnen worden. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2011-01-04 12:36:34

Popeye

Inderdaad, zoals u het weergeeft, lijkt me te kloppen.

Wist u al van deze club?

http://www.icng.eu/

Is al vanaf 2005 bezig voor ons allen in Frankrijk en samen met andere landenclubs in een overkoepelende stichting voor ons allen, uitpandigen (t.o.v. NL)  in EU om de onrechtvaardigheden rond de invoering van de ZVW per 1 jan 2006 te bestrijden, tot aan het EU hof van Justitie aan toe.

Met forse geldeijke bijdragen van haar begunstigers. En ook de niet bijdragers profiteren daar natuurlijk van. Zo gaat dat.

Elders op deze site en forum ook al veel over geschreven.

avatar#7793
journaille
Berichten: 0
Reacties: 7

#25 Geplaatst: 2011-01-08 13:59:32

Beste Popeye,

Elegantie lijkt me hier niet het juiste woord. Het is ongehoord om in Europa massaal zorgverzekerden hun rechten even te ontnemen.

avatar#7793
journaille
Berichten: 0
Reacties: 7

#26 Geplaatst: 2011-01-09 10:27:29

Overigens, mevrouw Oomen heeft zich wel (in verband met kiezers bij Limburg) handig naar voren geschoven bij de EHIC kwestie, maar zij is slechts plaatsvervangend lid van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement. De voorzitster van die commissie is de Franse socialiste Pervenche Berès (een heel slimme dame). Er is maar een permanent lid uit Nederland bij deze commissie: Marije Cornelissen (GroenLinks).

Ik zal eens kontakt opnemen met leden van deze Commissie. Maar zou het niet veel beter zijn als een delegatie van verschillende nationaliteiten met deze commissie van het Europees Parlement een afspraak maakt? Zou dat kunnen lukken? Het gaat erom dat het EP de eigen fout inziet en dit aankaart bij de Raad van Ministers.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#27 Geplaatst: 2011-01-09 19:42:00

Als u naar een delegatie van verschillende nationaliteiten zoekt voor contacten met het EP zou u kunne denken aan de SBNGB , die landenverenigingen bundelt in het verzet tegen onrechtvaardige uitwerking van deinvoering van de ZVW voro uitpandigen.  Voorzitter is Cees van der Wiel in Spanje die ook voorzitter is van de VNGS despaanse club. Die kunt u via www.vngsint.com wel bereiken of anders via de hierboven genoemde Franse club www.icng.eu

Ik ben ervan overtuigd dat het hier genoemde probleem hun interesse reeds heeft en zal hebben. 

avatar#7793
journaille
Berichten: 0
Reacties: 7

#28 Geplaatst: 2011-01-12 14:14:15

De hierbij gaande email wisseling die ik had kan voor anderen ook verhelderend zijn. Van onderen naar boven lezen svp:

Beste Ben van der Velden,

Onderstaande onderschrijf ik volledig, niets aan toe te voegen!


Met vriendelijke groet, kind regards,

Just Dalhuisen

Expatverzekering.nl - JoHo Insurances
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Groningen


Contact:
JoHo Insurances
Paviljoensgracht 18
2512 BP Den Haag
Nederland (The Netherlands)
Tel: +31 (0)88 - 3214563
Fax: +31 (0)84 - 2283498
Email: info@expatverzekering.nl
Internet: www.expatverzekering.nl
Email: insurance@joho.nl
Internet: www.johoinsurances.nl

Bezoek onze LinkedIn Group: JoHo Insurances

Eventueel vermelde premies zijn onder voorbehoud van schrijffouten en premie-wijzigingen door verzekeraars.


Op 12-1-2011 13:50, ben van der velden schreef:

Beste Just Dalhuisen,

Dank voor de uitvoerige informatie. Ik ben heel wat wijzer geworden. Ik denk nog even over de ONVZ.

Voor uw informatie over punt 1: het Franse systeem is niet anders dan het Nederlandse. De Franse aanvullende verzekering vult aan op wat de Assurance Maladie een ziektekosten vergoedt. De Nederlandse aanvullende verzekering vult aan op wat de Nederlandse basiszorgverzekering vergoedt. Het verschil zit hem in die basisverzekeringen. Franse en Nederlandse basisverzekeringen hebben totaal verschillende vergoedingensystemen. Daarom is ook via de rechter afgedwongen dat Nederlanders in het buitenland niet dezelfde premie betalen als inwoners van Nederland. Een Franse aanvullende verzekering is er niet op ingericht om op een Nederlands vergoedingssysteem aan te vullen, zoals een Nederlandse aanvullende verzekering niet uit de voeten kan met het vergoedingssyssteem van de Franse Assurance Maladie.

Nogmaals veel dank,

Vriendelijke groeten,

Ben van der Velden

----- Original Message -----

From: Expatverzekering.nl (Just Dalhuisen)

To: ben van der velden

Sent: Tuesday, January 11, 2011 3:27 PM

Subject: Re: vraag over ziektekostenverzekering

Beste Ben van der Velden,

>>Wat betreft punt 1), dit doet wel ter zake. Toen ik de EHIC kaart vanuit Frankrijk ontving, viel ik bij het overschrijden van de grens geheel onder de Assurance Maladie plus de aanvullende verzekering (mutuelle).
>>Nu ik de EHIC kaart uit Nederland ontvang heb bij overschrijding van de Franse grens alleen de Nederlandse basisverzekering en geen enkele aanvullende verzekering.

Het systeem in Frankrijk lijkt dan dus anders dan in Nederland, wat op zich vreemd is, gezien de Europese regels (maar niet onmogelijk natuurlijk).
In Nederland is er GEEN koppeling tussen de aanvullende verzekeringen, en de EHIC card.
Wat u schrijft lijkt een lokale beslissing van het Franse systeem.

>>Uw punt 2 is wat betreft de dekking van Nederlandse aanvullende pakketten nieuw voor mij. Het gaat alleen om spoedeisende hulp. Maar wat is dat? Valt daar een maand intensive care onder?

"Kort" omschreven: wat niet kan wachten tot u weer terug bent. Intensive care valt daar dus zeker onder. Een operatie waar bv een wachttijd van enkele maanden of langer voor geldt, valt niet onder de spoedeisende zaken.

>>Uw punt 3 weet ik. Dat betekent wel dat ik in Nederland geen aanvullende verzekering heb.

Dat klopt. Maar:
- dat is dus mogelijk uit te breiden met bv een aanvullend pakket van ONVZ
- de basisverzekering in NL is behoorlijk uitgebreid. Aan wat voor dekking denkt u zelf, wat er tekort schiet in de basisverzekering? Dan kan ik nagaan met welk pakket dat eventueel is aan te vullen.

>>Uw punt 4: Ik zoek een aanvullende verzekering voor het geval mij buiten Frankrijk iets overkomt (in het EHIC gebied).

De ONVZ optie lijkt hieraan te voldoen.Ook hierbij geldt dat het relevant kan zijn welke dekking u wenst / tekort komt. Naast ook de EHIC card!

>>Uw punt 5: aan een doorlopende reisverzekering heb ik ook gedacht. Als ik die in Frankrijk sluit, krijg ik ineens fors hogere ziektekosten. Ik heb begrepen dat ik zo'n verzekering als inwoner van Frankrijk niet in Nederland kan afsluiten. Klopt dit?

Dat laatste klopt. Het zou dan ook om een internationale variant gaan. Die is goed, maar wel fors duurder dan een (zeer voordelige) Nederlandse doorlopende reisverzekering. Desondanks wellicht wel hetgeen gewenst is. Echter, met de EHIC card en/of een aanvullend

Met vriendelijke groet,

Just Dalhuisen


Vriendelijke groeten,

Ben van der Velden

----- Original Message -----

From: Expatverzekering.nl (Just Dalhuisen)

To: ben van der velden

Sent: Tuesday, January 11, 2011 1:39 PM

Subject: Re: vraag over ziektekostenverzekering


Beste Ben van der Velden,

Hartelijk dank voor uw e-mail!

Een lastige situatie inderdaad. Alhoewel ik ook moet bekennen dat ik deze invalshoek mbt de gevolgen van het gewijzigde beleid nog niet geheel had overzien.

Een paar vragen om te zien of ik het goed heb begrepen:

1) Of u van het CVZ of vanuit Frankrijk de EHIC kaart krijgt, doet op zich niet ter zake, toch?

2) Vanuit de Nederlandse situatie is de dekking (binnen EU en verdragslanden) met de EHIC card best goed, en de Nederlandse aanvullende pakketten dekken eigenlijk met name in NL, nauwelijks daarbuiten. Alleen wat betreft de spoedeisende medische hulp, maar daar gaat het dan vermoedelijk ook om?

3) Het NL / Agis verhaal is (voor zover ik weet) als volgt: u heeft in NL ruimere dekking dan alleen EHIC / spoedeisend. U heeft in NL dus de volledige dekking conform de Nederlandse basisverzekering.
Dat dient den wel via AGIS te worden aangevraagd / geregeld, zie ook hieronder. Wellicht dat met de EHIC card wel gewoon de spoedeisende hulp kan worden geregeld, dat durf ik echter niet met zekerheid te zeggen.


Zorg in Nederland

Woont u in een EU-land en verblijft u tijdelijk in Nederland, dan heeft u recht op zorg zonder dat u daarvoor een EHIC nodig heeft of toestemming hoeft te vragen. Het betreft zorg die in Nederland op grond van de Zvw en AWBZ voor vergoeding in aanmerking komt. Hiervoor heeft u de 'Verklaring aanspraak op medische zorg in Nederland' nodig. Deze verklaring ontvangt u automatisch van Agis Zorgverzekeringen, zodra het CVZ u als verdragsgerechtigde verzekerde heeft geregistreerd. Voor meer informatie over zorg in Nederland kunt u terecht bij:
Agis Zorgverzekeringen/Groep Buitenlands Recht
Postbus 1725
3800 BS  AMERSFOORT
De zorgverlener verrekent de kosten van uw behandeling rechtstreeks met Agis.

4) Zoekt u:
- aanvullende dekking in Frankrijk?
- of met name voor buiten Frankrijk? Zoja,

5) Op zich kunnen de aanvullende pakketten van ONVZ Internationaal los (zonder de basisdekking) worden afgesloten.
Er geldt dan wel een toeslag, maar voor uw situatie zou het mogelijk een oplossing kunnen zijn.
Deze mogelijkheid is wel beperkt tot (Nederlandse) woonachtigen in België, Duitsland en Frankrijk.
Zie ook de bijlagen en: http://www.expatverzekering.nl/internationale-verzekeringen/ziektekosten/onvz

Ik leg dit voor de zekerheid wel nog voor aan ONVZ.

6) Zou u eventueel interesse hebben in een doorlopende reisverzekering, waarbij de spoedeisende medische kosten buiten Frankrijk gedekt zijn?

Graag hoor ik ook uw op- en aanmerkingen op bovenstaande.

Met vriendelijke groet, kind regards,

Just Dalhuisen

Expatverzekering.nl - JoHo Insurances
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Groningen


Contact:
JoHo Insurances
Paviljoensgracht 18
2512 BP Den Haag
Nederland (The Netherlands)
Tel: +31 (0)88 - 3214563
Fax: +31 (0)84 - 2283498
Email: info@expatverzekering.nl
Internet: www.expatverzekering.nl
Email: insurance@joho.nl
Internet: www.johoinsurances.nl

Bezoek onze LinkedIn Group: JoHo Insurances

Eventueel vermelde premies zijn onder voorbehoud van schrijffouten en premie-wijzigingen door verzekeraars.


Op 10-1-2011 11:45, ben van der velden schreef:

LS,

Ik ben een Nederlander die in Frankrijk woont. Omdat ik een Nederlands pensioen ontvang wordt er sinds 2006 door de CVZ premie voor zorgverzekering op dat pensioen ingehouden. Het College van Zorgverzekerraars (CVZ) betaalt op haar beurt de Franse Assurance Maladie mijn daadwerkelijke ziektekosten uit. (de gebruikelijke EU-regeling). In Frankrijk heb ik een aanvullende verzekering (een zogenaamde mutuelle) voor alles dat de Assurance Maladie niet vergoedt.

Tot 1 mei vorig jaar ontving ik van de Assurance maladie de zgn EHIC kaart, waardoor ik op reizen binnen Europa (buiten Frankrijk) verzekerd wad. Mijn Franse aanvullende verzekering gold ook voor ziektekosten buiten Frankrijk.

Maar sinds 1 mei vorig jaar wordt de EHIC kaart uitgereikt door het land dat de premie inhoudt, dwz het CVZ. En omdat de Franse aanvullende verzekering alleen geldt voor de Franse Assurance Maladie, heb ik nu geen aanvullende verzekering meer zodra ik de Franse grens over ga.

Een extra complicatie: als ik in Nederland ziek wordt, moet ik niet mijn EHIC kaart tonen, maar een verklaring van Agis zorgverzekering. Agis declareert ziektekosten volgens de Nederlandse basiszorgverzekering bij het CVZ. Ook in Nederland functioneert er voor mij dus geen aanvullende verzekering.

Is het mogelijk dat ik toch op de een of andere manier buiten Frankrijk een aanvullende verzekering heb?

Voor uw informatie: ik ben niet de enige met dat probleem. Bij verenigingen van Nederlanders in het buitenland trekken velen zich de haren uit het hoofd en schrijven hierover op internet forums.

Bij de Europese regeling die vorig jaar mei inging is klaarblijkelijk alleen gedacht aan de relatie tussen publieke zorgverzekeringen, maar is men de rol van particuliere verzekeraars in de landen vergeten.

Mocht u in staat zijn een oplossing aan te drage, dan zal ik er zeker grote bekendheid aan geven.

Met vriendelijke groeten,

Ben van der Velden

avatar#7421
Popeye
Berichten: 0
Reacties: 3

#29 Geplaatst: 2011-01-23 21:22:40

Onlangs (20 januari) een stuk in Trouw, geschreven door Leonoor Kuijk uit BRUSSEL: EU-buger mag naar elke dokter in hele unie / Geen toestemming meer nodig van verzekeraar.

http://www.trouw.nl/krantenarchief/2011/01/20/3387133/EU-burger__mag_naar_elke_dokter_in_hele_unie.html

Het lijkt er op dat er op dit terrein toch ook in de particuliere zorgverzekering iets gaande is. Het EU-parlement heeft de regels daarvoor goedgekeurd, maar de lidstaten moeten deze nog bekrachtigen. Daarna is er 2 1/2 jaar tijd om de afspraken in de wetgeving in een land aan te passen.

Is dit datgene wat nog ontbrak in de regeling die per 1 mei 2010 al geldt?

Waarom daarover niet is gerept bij eerdere contacten met het bureau van Mevr. Oomen is mij niet duidelijk. Wie heeft bevestigende of nauwkeuriger informatie? 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2011-01-23 22:26:03

Ik ben bang dat je het echte punt mist, Popeye.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#31 Geplaatst: 2011-01-24 17:54:28

Popeye

zie ook de discussie die ik hierover op http://uitpandigen.nl aanzwengelde op 06.11.10  "Standpunt Raad EU over concept-Richtlijn Grensoverschrijdende zorg".   zie verder ook de Ra, ra hoe kan dat draden op dat forum van 04.01 11 en 06.01.11 over aanvullende en reisverzekeringen en de vraag of in het buitenland genoten zorg in een particulier ziekenhuis te vergoeden valt voor verdragsgerechtigden (aangekaart door Steenkist uit Belgie) .