Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

3 phasen elektrische boiler

Auteur Bericht

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#0 Geplaatst: 2010-04-07 18:02:28

De spoel van het Telemechanique schakelkastje uit de jaren 60 van de vorige eeuw maakt zoveel lawaai dat we er s'nachts wakker van worden. Het moet dus vervangen worden. Nu heb ik van Legrand een voorbekabeld kastje gevonden wat zo maar een vervanging zou kunnen zijn, ware het niet dat deze slechts voor mono phase bestaan, althans zo werd mij verteld. Ik zal dus zelf iets moeten bouwen. Ik denk nodig te hebben:

1) een 3 phase contacter

2) een aanstuurrelais voor dag / nacht

3) een bescherming voor de spoel van de contacter

4) een kleine behuizing ( coffret)

In het oude kastje gaan vanaf het hoofdboard: 3phasen, neutraal, aarde + 2 schakeldraadjes van de EDF dag / nacht. Uit gaan 3 phasen en aarde naar de boiler (chauffe eau)

Kan iemand mij aan een schemaatje helpen hoe ik die elementen aan elkaar knoop?

(Rob?) alvast bedankt.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-04-07 18:54:01

Kees,

 Vermoedelijk is enige modernisering van je installatie langzamerhand nodig. Hier is een schema voor het aansluiten van een triphasé elektrische boiler. Het fil-pilote signaal - zie eerdere discussies hier op het forum - komt of uit een moderne digitale meter, of bij de oudere generatie uit een apart relais de découplage. Met dat signaal stuur je de triphasé contacteur jour/nuit aan. En hier staan twee tekeningen ter download gereed voor de lay-out van een complete 3-fase installatie.  De benodigde 3-fase onderdelen bij elkaar opgeteld zijn behoorlijk duur. Vaak kunnen 3-fase boilers ook monophasé worden aangesloten. In dat geval zou je de hele installatie door de EDF over kunnen laten zetten naar monophasé, dat levert aanzienlijk meer gebruiksgemak op dan de gemiddelde 3-fase aansluiting. Dat zou waarschijnlijk ook nog goedkoper zijn, zelfs wanneer je bij het bedrag dat de EDF voor zo'n intervention rekent nog de prijs optelt voor de losse monophasé onderdelen. En voor een mono-phasé opstelling heb je deze onderdelen nodig, of zo'n kant en klaar kastje van Legrand. 

 En in ieder geval de EDF bellen dat het fraaie stukje nostalgie, volgens mij een oud relais de découplage van Telemecanique, het niet goed meer doet, is niet jouw eigendom, maar van de EDF, en of ze dat willen komen vervangen. Is het misschien een oud systeem voor een EJP abonnement? Of zit dat kastje elders in het systeem? En is het een oude contacteur jour/nuit? Maar die maken hoogstens een licht zoemend geluid wanneer er stroom door het spoeltje loopt, geen herrie waar je wakker van wordt.

Rob

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2010-04-07 22:10:18

Rob, vriendelijk bedankt voor de link naar het schema wat ik zocht. Ik heb me suf gezocht bij Legrand en Leroy, op forums, en uiteindelijk maar hier ten rade gegaan. Ik zal het kastje maar bewaren als het inderdaad van EDF is, ik heb het er net uitgesloopt. Ik kan ook warm water maken op gas, dus liep alvast vooruit op het feit dat een schema wel gevonden zou worden. Er zaten geen zegels op het kastje van Telemechanique en het zit ook niet op de grondplaat met meter etc van EDF. IK ben wel blij met mijn 3phasen, en heb het dacht ik goed uitgebalanceerd. Enige tijd geleden heb ik ook wel eens hier gevraagd naar het aanstuurrelais voor dag / nacht stroom. Ook dit relais maakte een hoop kabaal, en na veel heen en weer gepraat met Blue Ciel is dit uiteindelijk vervangen door een modern exemplaar. De meter is uit 1972, en werd niet vervangen. 1972 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin het huis voor de eerste keer elektra kreeg.

De bedrading, aardlekschakelaars en dergelijke zijn allemaal rond 2000 venieuwd, maar is verre van de norm. Om licht en stopcontacten te scheiden b.v. zie ik echt niet zitten en voor mezelf is het ook overbodig.

Nogmaals dank, ik zal het resultaat laten weten.

Kees

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#3 Geplaatst: 2010-04-08 14:29:33

Vanochtend spulletjes gekocht en alles aangesloten volgens het 3 phasen schema. Werkt weer prima en nu zonder hinderlijk gezoem en een harde klap bij het inschakelen. Er hing wel een behoorlijk prijskaartje aan en dan heb ik nog niet eens Legrand spulletjes gekocht, maar Hager.

Enfin, we zullen niet meer wakker worden van gezoem, en daar ging het om.

Kees

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-03-03 18:24:08

Vaak kunnen drie-fase boilers ook monophasé worden aangesloten schreef ik bijna twee jaar geleden. Hoe moet dat dan precies? Met een paar tekeningen moet het wel lukken. In zo'n chauffe-eau triphasé zitten drie verwarmingselementen die op meer dan één manier kunnen worden aangesloten. Een voorbeeld zat verstopt in onze boiler van het merk Sauter die anderhalf jaar geleden na twintig jaar trouwe dienst de geest gaf. In de plastic afschermkap onder de boiler kwamen deze vier aansluitschema's te voorschijn. Het is niet gezegd dat het voor ieder type boiler ooit geproduceerd opgaat, maar dit zijn ze wel zo'n beetje. Nog even voor de goede orde: triphasé betekent dat er 400 volt tussen de drie fasedraden staat, dus groepsschakelaar of hoofdschakelaar graag uit wanneer u tot nader onderzoek zou besluiten. En als technische achtergond nog deze Amerikaanse intro over three-phase. Let dus niet op de veel lagere U.S. voltages die u daar tegenkomt.

De meest voorkomende manier van aansluiten van de drie-fase boiler is de zogenaamde "Y zonder neutraal" configuratie (soms ook in Delta). In Europa noemen we die Y meestal een ster aansluiting (couplage étoile), de Delta configuratie heet driehoek aansluiting (couplage triangle). Vier draden in het hier gebruikte Y voorbeeld: drie stuks voor de fases L1, L2 en L3 en een afzondelijke aardedraad. Geen blauwe neutrale draad zoals in deze tekening van een Y aansluiting is te zien. En meestal draad van 1,5 mm². Zo'n boiler kan vrij eenvoudig worden omgezet  naar monophasé.

In ons voorbeeld zit er al een barrette de connexion tussen de drie gemeenschappelijke aansluitpunten van de afzonderlijke verwarmingselementen, dus daar kan in de enkelfase opstelling dan de neutrale draad op worden aangesloten. Rest nog aan de aanvoerkant van de thermostaat twee draadbrugjes aan te brengen tussen de drie kontaktpunten, om daar de fasedraad op aan te sluiten. En voor de nieuwe bedrading de vereiste 2,5 mm² gebruiken, ook voor de aardedraad. In de groepenkast een disjoncteur van 20 ampère, et en tête du circuit natuurlijk een aardlekschakelaar. Overigens is in de fabrieksdocumentatie van de betere merken ook veel terug te vinden over de elektrische aansluiting, zoals in deze Notice d'installation van Thermor (pg. 14/20).

En voordat u met ombouwen begint: meet voor de zekerheid de verwarmingselementen door met een multimeter in weerstandbereik. Want ook met een defect element, doorgebrand en dus een oneindige weerstand, blijft zo'n soort boiler gewoon doorgaan met warm water produceren, alleen doet hij er dan wat langer over voordat het water op temperatuur is. 

Het bovenstaande verhaal gaat op voor standaard boilers, nog niet uitgerust met slimme elektronica. Want met zo'n ACI systeem moet je een speciaal ombouwsetje (pagina 11) aanschaffen, en die zijn niet bepaald goedkoop. En mocht u besluiten toch maar een nieuwe chauffe-eau aan te schaffen: dit is de installatie handleiding. Valt allemaal erg mee. Er zijn een paar dingen niet helemaal consistent in deze video, maar dat is spijkers op laag water zoeken. Onder de goede inzenders van die script onvolkomenheden wordt een gratis elektra advies verloot.

Rob van der Meulen