Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

huis met twee eigenaren

Auteur Bericht

avatar#7738
chevigny
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2010-04-13 11:52:50

het bezit van een huis met twee eigenaren waar achterstalig onderhoud is en een van de eigenaren niet wil investeren wat te doen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-04-13 12:49:00

Lastig. Zonder verdere achtergrondinformatie over de eigendoms-constructie en mogelijke verdere afspraken (zwart op wit?), en de grootte van de te verwachten reparaties is het enige dat ik je zou willen adviseren om in ieder geval alles wat er nu door jou aan betaald gaat worden pijnlijk nauwkeurig te archiveren, en de mede eigenaar schriftelijk mee te delen dat hij geacht wordt de helft daarvan te betalen. Gebeurt dat niet, dan kun je bij een mogelijke verkoop in de verdere toekomst de vordering (al dan niet rentedragend) die je dan hebt opgebouwd in elk geval verrekenen bij de toedeling van de opbrengst aan de partijen A en B. Maar ook dat gaat niet zomaar vanzelf wanneer de beide partners niet meer door één deur kunnen. Ik zou zeggen, geef de ander nog een pause de réflexion, en bekijk of het njet van heden ingegeven is door hopelijk tijdelijke financiële tegenvallers bij de andere partij, of dat er sprake is van een meer principiële keuze. Wanneer dat niets oplevert wordt het echt tijd om een gedegen juridisch advies in te winnen. Of wanneer het achterstallig onderhoud nog in eigen beheer valt te doen, zou de minder kapitaalkrachtige partij wellicht zijn arbeidskracht nog in kunnen brengen. Eén investeerder, één arbeider. En dan nog een acceptabel uurloon afspreken en iets over de arbeidsproductiviteit. Maar in Frankrijk verlopen loononderhandelingen meestal iets emotioneler dan in Nederland, dus dit is waarschijnlijk geen oplossing.

Rob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2010-04-14 13:04:17

Het maakt nog uit of het 'ondverdeeld eigendom' is, of dat ieder een etage heeft, of een deel. Bij onverdeeld, zie tips boven, als het wel opgedeeld is, dan zijn diverse bouwdelen gezamenlijk. Dus als het dak lekt, en een der eigenaren gaat repareren, omdat hij anders niet verder kan wonen, dan kan hij de andere eigenaar in gebreke stellen en de kosten als vordering neerzetten (zie ook boven, met de kosten bijhouden) Zoals de vraagstelling eruitziet, zou ik zeggen, uitkopen van de ander, of jouw aandeel in het goed, te koop zetten. Dit.

avatar#7738
chevigny
Berichten: 1
Reacties: 4

#3 Geplaatst: 2010-04-17 10:49:11

Sorry voor de late reaktie

het huis is op 50/50 basis .

er schijnt een wet in frankrijk te zijn als er noodzakenlijke dingen moeten gebeuren,alle patijen mee moeten gaan ?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-04-18 15:13:01

In de Franse variant op de Nederlandse vereniging van eigenaren, de copropriété, is dat duidelijk geregeld. Voor regulier onderhoud een meerderheid van stemmen, voor grotere werkzaamheden en investeringen een 2/3 meerderheid, zie hfst III. Wanneer er slechts twee eigenaren zijn, en er verder niets vooraf is afgesproken, staken de stemmen wanneer je dat model gemakshalve zou doortrekken naar het 50/50 model. En wordt het dus aanzienlijk moeilijker. Overtuigingskracht, investeringen naar de toekomst doorschuiven, onderhoud in stukken opknippen om het betaalbaar te houden, zelf veel klussen, bij gebrek aan liquiditeiten een verbouwingskrediet zien te regelen zijn de dingen die me dan te binnen schieten. Pragmatische oplossingen dus, geen juridische. Heb zo mijn aarzelingen bij het dreigen met wetsartikelen, en daarmee te kennen geven dat er wellicht een gang naar de rechter aan staat te komen. Je weet immers nooit of je je gelijk zal kunnen halen, rechtspraak blijft iets onvoorspelbaars houden, het kost veel tijd, energie en geld. En de deur naar andere oplossingen gooi je dan wel stevig dicht.

Een andere benadering. Het probleem van de indivision is berucht in Frankrijk, lees hier hoe gemeenschappelijk familiebezit soms tot jarenlange non-communicatie tussen familieleden kan leiden, omdat er iemand is die niet wil bijdragen aan het onderhoud, of omdat er één persoon is die niet wil verkopen. Wanneer er effectieve rechtsmiddelen zouden bestaan om mede eigenaren te dwingen zich te schikken naar wat je eigenlijk redelijkerwijze zou mogen verwachten, dan zouden er aanzienlijk minder problemen zijn rond de indivision.

Rob

avatar#7738
chevigny
Berichten: 1
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2010-04-22 11:26:31

bedankt voor de reacties het wordt nog een lange weg .