Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wat doet u aan uw veiligheid en dat van uw woning.

Auteur Bericht

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2010-04-16 18:26:28

Beste forumleden,

Hier nieuw op het forum. Over enkele weken hopen we de sleutel in handen te krijgen van ons (voorlopig) 2de huis in de Indre vlakbij Merigny. Sinds wij het nieuws in onze omgeving bekend hebben gemaakt worden we overvallen met horrorverhalen. 7 inbraken in 3 jaar en erger dan dat. Het eerste jaar brengen we niets waardevols, maar toch. Het huis zelf is nu zeer slecht beveiligd en ligt behoorlijk geisoleerd. Wat hebben jullie aan ervaringen en wat hebben jullie zoal gedaan of juist niet.

Alvast dank voor eventuele reacties.

Anton.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-04-16 18:51:47

Welkom, en gefeliciteerd.

Wat die horror-verhalen betreft : verklaarbaar onbewoonde woningen (zoals de uwe als vakantiehuis) zijn gemakkelijk te herkennen, en een gewild doelwit. Dat geldt in de Indre, in Frankrijk, in Drenthe en overal elders.

Zorg voor deugdelijk hang- en sluitwerk en goede luiken, maak vrienden met de buren opdat ze 'n oog in 't zeil houden.

En zorg natuurlijk voor 'n verzekering, daar houdt men in Frankrijk van. Verzekeren, verzekeren, verzekeren en aldus de verantwoordelijkheden elders leggen.

Veel plezier, laat u niet gek maken en blijf goed slapen.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-04-16 20:44:53

Beste buurman Anton,

ten eerste welkom, en gefeliciteerd met jullie beslissing!

Echt, laat je niet gek maken. Op een door Peter genoemd punt wil ik nader ingaan: deugdelijk hang- en sluitwerk.

De sloten van buitendeuren zijn in Frankrijk meestal goed, het zijn namelijk meerpuntssluitingen. Maar de beveiliging van de slotcylinders vind ik vaak beneden de maat. Óf zij steken uit en zijn daardoor met een krachtige tang te torderen, óf de afdekplaten zijn zwak en vaak geschroefd met van buiten toegankelijke schroeven. Kies voor een dikke afdekplaat en vooral een die alleen van binnen geschroefd is.

Ik heb bij een buitendeur de bestaande afdekplaat met een massief ijzeren plaat van 6mm opgedikt en dan de nieuwe en de oude plaat samen met slotbouten vastgezet. Zie hier:

u

En goede buren zijn vaak de beste bescherming.

Christian von Klösterlein

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#3 Geplaatst: 2010-04-16 21:22:15

Ik kan niets toevoegen aan de noodzaak voor goed hang en sluitwerk. Maar als permanente bewoner valt het mij altijd op wanneer tijdelijke bewoners weer naar hun thuisland gaan. Zo te zien! En dat zijn natuurlijk niet alleen Nederlanders. Het is gewoon te opvallend! Luikjes dicht, gras niet meer maaien etc. Vaak ook nog luiken met de moertjes van de scharnieren aan de buitenkant, wat wil je.

Je zou ook nog een bord in de tuin kunnen zetten: "WIJ ZIJN WEG"

Hier in de buurt, (Lot, Dordogne) hebben we gehoord dat het wel gebeurt bij afgelegen woningen dat gewoon alles wordt gestript. Gewoon een verhuisauto voor de deur en alles in laden. Geen bangmakerij, maar gewoon rekening mee houden.

Groet, Kees

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2010-04-16 21:53:53

Een 2 honderd meter van ons huis, staat een huisje van engelsen, aan een drukke weg maar ook site isolee zeg maar. Het dorp ligt namelijk 500 meter verderop. 's avonds is er geen kip op straat als het donker is. De engelsen zijn er af en toe een paar weken. De afgelopen jaren zijn er dus verschillende malen strippartijen geweest (huis staat waarschijnlijk op een lijstje). Waarschijnlijk midden in de nacht, met geweld breken ze de luiken open en dan de ramen en deuren, niemand die het hoort (jammer, want ik heb altijd een dubbelloops klaarstaan). Als ze willen komen ze er toch wel in. Daarna alles weg: meubilair, bestek, alles met een snoer. Ze hebben meestal nog gezellig een biertje of wijntje zitten drinken. Het moet wel met een verhuiswagentje, want grote spullen, al hebben we geconstateerd dat een en ander wel eens uit elkaar geschroefd wordt. Tja, dan ziet zo'n woonwagen er opeens weer leuk aangekleed uit he.

Ook leuk is als je dan als buurman de gendarmerie mag bellen, vooral voor de zoveelste keer. Die zeggen dat inbraken bijna niet voorkomen in de regio en vragen gekscherend of jij misschien de dader bent. Maar je mag gerust over hun schouder meekijken als ze dusten-for-fingerprints, erg CSI hoor. Ze beloven wat vaker langs te rijden. En de eigenaar kan op vakantie weer eens naar IKEA.

Dus vaak je huisje (laten) bezoeken, dan kost het de inbrekers te veel tijd om in de bosjes te gaan zitten kijken of het huis wel of niet bewoond is. Lamp op tijdklok, hang iets aan de waslijn, laat het gras maaien, verwittig de gendarmerie, etc. En als je pech hebt, tja, niets aan te doen.

NB. In de krant staat dat in de grotere plaatsjes in de buurt, tussen 1400-1600 het meest geliefde moment is voor inbraken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-04-17 00:18:23

Wij hebben hier -Loiret 45- een aantal malen een golf van inbraken gehad.

Ikzelf gelukkig niet.

De methode was dat in het weekend de "cambrioleurs" op hun gemakje de streek doorrreden en alle huizen noteerden waar auto's met een buitendepartementaal kenteken stonden, bij voorkeur eindigend op 75, 92, 94...

Door de week nog eens; ter verificatie.

Inmiddels wisten ze dus perfect waar de "résidences sécondaires" stonden en hadden ze dus alle tijd om het huis door de week leeg te halen.

Wij zorgen er in elk geval voor (buiten de dubbele sloten e.d.):

- dat de brievenbus dagelijks wordt leeggehaald

- dat er altijd een auto voor de deur staat met een departementaal kenteken

- dat er op (on) regelmatige tijden licht brandt (de luiken blijven open)

- dat er halogeenstralers met bewegingsdetectie aanstaan

De kippen die om het huis scharrelen maken het allemaal heel bewoond ogend en er is iemand die elke dag even langs komt om de post uit de bus te halen. Het hek staat gewoon open.

Geen last gehad. Pourvu que ça dure....

Steven

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#6 Geplaatst: 2010-04-17 08:21:58

hartelijk dank voor uw reacties,

Niet altijd geruststellend, maar ik denk dat dit toch een van de eerste projecten wordt. De bijgevoegde foto van Christian lijkt mij een goede oplossing en oogt ook nog goed. bewegingssensoren en een postbus in het nabij gelegen dorp denk ik dan.

Gister ,hier in Brussel, bij onze franse buren gegeten en deze hebben hun huis in de Campagne na zoveel inbraken verkocht. Volgens hun komt het louter op geluk neer.

Vooralsnog ga ik er dus ook vanuit dat wij geluk hebben.

Anton.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2010-04-17 09:11:11

Bonjour Anton,

Allereerst gefeliciteerd met de aankoop. Ondanks alle griezelverhalen ga ik er van uit dat je daar geen spijt van zult krijgen.

Alle hierboven genoemde tips om het huis er zo min mogelijk onbewoond uit te laten zien zijn natuurlijk zeer waardevol. Niet in het oog van de cambrioleurs lopen is de beste manier om niet met inbraak te maken te krijgen.

Als je verder wilt gaan zou je een alarminstallatie kunnen overwegen. Toen ik nog in NL woonde was ik vaak lang van huis en kreeg dus ook met inbraak te maken. Ik heb toen mijn huis voorzien van een professioneel model alarminstallatie, van een type dat in staat was doormeldingen te geven aan de alarmcentrale. Echter, deze doormelding was niet gerealiseerd. De inbreker weet dat niet, ik had niet de kosten van een abo bij een alarmcentrale en niet de zorg van plotselinge alarmmeldingen op mijn mobiel.

Afgaan van het alarm ging gepaard met brulsirenes binnen (die je buiten vrijwel niet hoorde) en zwaailichten aan de topgevels (van verre zichtbaar doch geen geluidshinder). Dus geen burengerucht en geen gemier met vergunningen voor systemen met een buitensirene.

Het is geen bewijs, maar sedert aanleg van deze installatie geen inbraken meer gehad. Bovendien zie ik een huis-tuin-en-keuken inbreker nog niet rustig door'werken' als er sirenes loeien, zwaalichten knipperen, en hij moet vrezen dat er op dat moment een doormelding plaatsvindt.

Lat but not least, hierboven wordt nog de aanwezigheid van een dubbelloops genoemd. Dat spreekt mij aan. Ik lijd namelijk aan een kleptoide (homicidus kleptomanis??) persoonlijkheidsstoornis, dat wil zeggen de schier onbedwingbare neiging om dieven, inbrekers en dat soort tuig acuut naar de eeuwige jachtvelden te (doen) verhuizen. Het enige nadeel van de dubbelloops oplossing is dat er iemand de inbrekers moet zien alvorens de trekkers te kunnen overhalen. Vandaar de alarm suggestie.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-04-17 10:51:11

Anton,

over het beveiligen van luiken heb ik een aantal foto's en beschrijvingen in mijn archief, sommigen gekregen van andere forumleden. Een luik moet in principe een drie- of vierpuntsbeveiliging hebben:

- de twee hengen (waarvan natuurlijk in gesloten toestand geen bouten of moeren aan de buitenkant liggen!)

- en dan stevige grendels boven en onder, of een haak (haken) waarmee de sluitkanten van de luiken vastgehouden worden.

- er bestaan ook draai- zwenk of andere espangolets speciaal voor luiken.

Bijzonder handig vind ik les barres, die in beugels aan de binnenkant van het luik gelegd worden, zie op de afbeelding hieronder. De barre ligt hier op de buitenvensterbank gereed, de opnamebeugel is links boven te zien, net onder de louvres. Dit soort barres bestaat ook in een uitvoering met hangslot, un cadenas. Deze luiken hier hebben overigens een espangoletsluiting.

ttgh

Christian von Klösterlein

PS. Moet ik misschien een stuk over beveiliging schrijven ;-))  ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-04-17 12:27:10

Er is altijd wel wat te schrijven over beveiliging, maar ik denk dat net als bij mobieltjes en verzekeringen het maar net is wat je uitkomt, en dan door de bomen het bos niet meer ziet.

Wellicht kun je er een verhaal van maken Cristian, maar het merendeel kun je heel eenvoudig vinden in de winkel.

Ieder slot, van cilinder tot insteekslot, van hengsel tot scharnier, is voorzien van een code, deze code geeft de veiligheidsgraad aan (vraag er naar aan de verkoper)

Je bent duidelijk een man van de theorie, een “ingenieur met papieren” noemen wij die altijd, in de theorie zo mooi, maar ach, de praktijk is dikwijls zo anders.

Eerste advies van mij, eerst goed afsluiten, zoals Cristian aangeeft.

Tweede advies, zorg voor constante onregelmatige aanloop of zicht, dat wil zeggen een buur of/en lampen binnen op een schakelaar.

Die alarmtoeters van Jos zullen ongeacht menig boef de stuipen op het lijf jagen.

Bij iemand hier hebben ze het huis leeggehaald, en een buitenlandse mevrouw vraagt me haar huisje te voorzien van nieuwe sloten en luiken.......

In de zomer gedaan, in november belde de buur of ik wilde komen kijken.

Ze hebben gewoon een ketting aan de deurklink gemaakt en de auto er aan gezet, toen dat niet lukte hebben ze een boomstronk in het bos gevonden en die met de trekhaak (afdruk van de knobbel zit er in) tegen de deur gezet en de deur er gewoon uit geramd.

Afgelegen huizen zijn een drama, zet er niets waardevols in, en maak foto’s van al uw bezittingen, is makkelijk voor andere boefjes, namelijk de verzekering.

Wat hier vrij vaak voorkomt is dat uw huis tijdelijk bewoond (lees uitgewoond) wordt.

Het voordeel van Frankrijk dat je ongestoord kunt rommelen omdat het de fransen een rotzorg zal zijn wat er “daar” gebeurt, is ook een nadeel omdat het ze een rotzorg zal zijn wie er daar in de straat rijd met een vrachtwagen.

Stevens advies is een van de beste, ook wij hebben kippen, en natuurlijk zijn inbrekers als de dood voor onze gans die je behoorlijk in je fl.... bijt.

En een niet onbelangrijk advies, als je een kenteken ziet uit een voorheen Oostblokland (behalve polen) (wil geen namen noemen) met de motorkap open, stop dan niet maar bel onmiddellijk de gendarmerie.

Ook in nl, maar dan bel je natuurlijk de pliesie.

Vroeger waren het de mensen met de caravan, nu hebben we er een concurrent bij die nog veel erger is.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2010-04-17 12:40:01

Cees,

tegen dit soort geboefte kun je je huis redelijkerwijs niet beveiligen (--> ketting, trekhaak, boomstronk, of met een vrachtwagen de hele voorgevel inrammen).

En de Franse gendarmerie zegt natuurlijk dat het mensen uit het ex-oostblok zijn, natuurlijk is het geen Fransman, want Fransen doen zoiets niet ;-))

Christian von Klösterlein

... en dank voor je complimenten man van de theorie of ingenieur met papieren

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2010-04-17 12:45:00

Waardevolle suggesties allemaal, maar de behoefte aan beveiliging is volgens mij omgekeerd evenredig aan de rust in je hoofd.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, better safe than sorry en zo, Laat ons de dijken versterken, Rijkswaterstaat werkt met 'n kans (of risico) van 1 : 1250 (één overstroming in de twaalfhonderdvijftig jaar). Dat zagen we in de jaren '90, het kan morgen weer gebeuren.

Kansen, risico's en statistiek. De laatste is wetenschap (waarmee je alles kunt 'bewijzen'), de eerste zijn emoties.

Peter, die zich niet wil opsluiten in z'n eigen gevangenis.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2010-04-17 13:44:48

Cristian, helaas is het niet alleen de gendarme die dit zegt, het zijn ook andere Europese collega’s die dit hebben waargenomen.

Nog niet zo lang geleden is er een stukje op de nl journaal geweest over het fenomeen “pech onderweg”.

Het probleem is dat deze mensen vrijwel altijd in groepsverband werken, en de “handel” direct verschepen naar .......(noem geen land)

Het is een nieuw fenomeen waarvan we nog te weinig kenbaarheid hebben en daarom dus veel slachtoffers kent.

Vroeger wist je als de caravans in de buurt waren, je beter thuis kon blijven, nu weten we dat als er een auto met pech staat, je in de buurt van je eigendommen moet blijven.

Hoe vervelend het ook is dat ook deze mensen verantwoordelijk zijn voor de slechte naam van veel meer goede medelandgenoten.

Fransen staan erom bekend de vingertjes ook los te hebben zitten maar dat is meer klein gericht, zoals sigaretten, je glas bier op de bar, gereedschap van collega’s, en geparkeerde auto’s die langer dan drie dagen op de parkeerplaats staan.

Verbazend trouwens dat als iemand eenmaal een spiegel van de auto heeft afgehaald, hoe snel deze van zijn wielen, ruiten en de rest is gestript.

Maar fransen strippen geen huizen, daar zijn ze veel te bang voor.

Ze stelen een tv, of andere losse goederen, maar geen inboedel, fransen zijn geen helden.

En inderdaad, als je wakker gaat liggen in je nl waterbed omdat je bang bent voor je rembrandje in je franse stekkie dan doe je toch iets fout.

Cees.

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#13 Geplaatst: 2010-04-17 18:59:03

Beste mensen,

Heb de adviezen, ervaringen en meningen met belangstelling gelezen.

Christian: niet alleen een veilige, maar ook mooie oplossing, staat zelfs bij ons boerderijtje denk ik. Vandaag bij de Brico in Brussel alleen interessant voor ons: luik "openhouders" gezien met een kopje van een mannetje. De rest volgt wel in Frankrijk.

Peter/ Jos: zo'n "half" alarm spreekt ook aan. Ik geloof niet dat wanneer er 2 auto's geparkeerd staan ze de exspresso-machine komen halen, dus voorlopig geen dubbelloops.

Cees: dank voor je reactie, maar hier in huis heb je wel wat te weeg gebracht. Volgens mij heeft Christian een duidelijke uitleg en een nog duidelijkere foto gestuurd. Als Christian ingenieur is, is hij dan ook automatisch gehandicapt?

Er worden ook nogsteeds banken overvallen. Maar als je de eerste rem kunt geven lijkt mij dat zinvol.

Onze situatie: de dichst bijgelegen buren wonen op 2,5 Km, zojuist bekeken op google maps. Wij hopen er op dat het huis/boerderij moeilijk te vinden is!

Anton.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2010-04-17 23:57:23

Beste Anton, ik wil/wilde jullie helemaal niet bang of ongerust maken, wat ik wil zeggen is dat je ingenieus uitgedokterde sloten, luiksluitingen of wat dan ook aan kan brengen, er bestaat altijd een kans dat ze binnen komen, al moeten ze met de kettingzaag door je voordeur, op tweeënhalve kilometer afstand is er geen mens die dat hoort.

Als je dan een Picassootje aan de muur hebt hangen net naast die Chinese vaas van puur porselein dan ben je die wel mooi kwijt, ook al heb je voor honderdduizend euro’s aan vergrendelingen.

Gewoon goed beveiligen, scharnieren met borging voor deuren en ramen (dat is zo’n scharnier waar een pennetje aanzit die in het andere blad valt), cilinders van een beter merk met veiligheidsgraad 4, en de luiken van hardhout met extra bar zoals Christian heeft omschreven.

En niet onbelangrijk, laat geen sleutels achter in huis, want ze komen door de velux naar binnen en gaan via de voordeur weer naar buiten, en zelfs de garage werd leeg gehaald want die sleutel hing naast die van de voordeur.

Heb je geen land om het huis liggen ? waar de boer wat schapen op kan weiden ?

Dan heb je én je gras kort én regelmatig iemand op je erf.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2010-04-18 01:31:44

Je kunt je huis wel als een bunker gaan beveiligen maar als er niemand vlakbij woont, schrikt dat hoogstens gelegenheidsdieven af. Hoe zwaarder beveiligd, hoe interessanter ook. En dan kom je er heus wel met een kettingzaag of ander verspanend gereedschap in.

En wat kosten al die beveiligingen en de braakkosten?

Ik geef een voorbeeld. Heb een 2CV uit 1982, in redelijke staat. Doe de deuren nooit op slot. Dieven snijden dan gewoon een gat in het dak en een nieuw dak kost meer dan de krik, de oude autoradio, wat gereedschapjes en een gevarendriehoek bij elkaar. Als ik voor wat langer wegga, haal ik de accu eruit en maak ik rempedaal en stuur vast met een veiligheidsslot.

In een dergelijke situatie zou ik zo weinig mogelijk van waarde erin laten. Je kunt uitstekend TV kijken met een ouderwetse TV. Ikea-meubelen zijn niet interessant. Boeken ook niet. Keukengerei en bestek: wie zit daarop te wachten.

Als het toch een tweede huis is, gebruik een laptop die je ook weer mee terug kan nemen.

En inderdaad, een brulhoorn die afgaat als er iemand binnenkomt, werkt zeker op de zenuwen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2010-04-18 07:26:43

Ja Steven, zo is het. Ik doe bijna net als jij, al is mijn eend vier jaar jonger. Ik heb zelfs het contactslot eruit geslepen vanwege 'n palletje dat bleef hangen. Ik start met 'n lullig schakelaartje.

Wat betreft keukengerei : het vakantiehuis van vriendin P. is vorig jaar geheel leeg gehaald, ook alle servies, bestek et cetera. Wellicht voor 'n uitzet.

Angst blijft 'n slechte raadgever, daar kunnen technische oplossingen niets aan doen.

Peter.

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#17 Geplaatst: 2010-04-18 18:16:27

Beste forumleden,

Zoals ik al eerder aangaf: het is nu een hot onderwerp hier in ons huis. De ikea- spullen gaan er op wat bedden na niet komen. T.V. komt er uberhaupt niet en indien het mogelijk is een internetaansluiting te krijgen gaat inderdaad de laptop mee.

Gereedschap gaat weer mee naar huis. Hout slaan we op in de schuur. Met de buren moeten we nog kennis maken. Land hebben we een beetje: 4000 m2. hopelijk voldoende voor 2 of 3 schapen. De omheining zou ik in 14 dagen wel kunnen realiseren. Een brulalarm vinden bij de brico. Wat 400 Watt lampen met bewegingssensoren reeds aangeschaft. Ter plekke de sloten beoordelen en indien nodig vervangen. Daarna gaan we pas nadenken over wat we met alle schuren gaan doen. Hoe we het huis verder gaan verbouwen. Wat voor een c.v. installeren. Waar komt het zwembad en hoe verwarmd?  Wat voor een dak ( en ) ? De eeuwige four a pain restaureren? De buitenkeuken? De hond? De kippen? De tractor? De jachtvergunning? Kortom meer plannen en gedachte dan realiseerbaar!

Blij dat ik dit forum heb leren kennen en ik denk dat jullie voorlopig nog niet van mij afzijn.

Groet vanuit een zonnig Brussel, zonder de gebruikelijke Smog.

Anton.

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#18 Geplaatst: 2010-04-18 21:42:12

Beste Anton,

Sedert 1 april 2000 hebben wij ons huis/project in Noord Frankrijk. Vanaf dag 1 heb ik mezelf en mijn vrouw voorgehouden dat het niet de vraag is of er wordt ingebroken maar wanneer.

Die gedachte heeft mij veel gemoedsrust geboden afgelopen deccenium. In totaal is er de afgelopen jaren 2 maal iets gestolen. De eerste maal betrof het een ladder die ik al 5 jaar achter ons huis bewaarde en in zicht is gekomen toen werklui de kerk naast ons huis renoveerden en telkens door onze achtertuin naar hun klus liepen.

De tweede maal betrof het een heuse inbraak waarbij een jerrycan bezine voor de motormaaier werd gestolen. (Zaagtafel, 2 motormaaiers, een fiets,  een kettingzaag in dezelfde schuur werden ongemoeid gelaten. Wondere lui, die inbrekers)

Ik had toen vooral verdriet van de brute wijze waarop de door mij zo keurig afgehangen deur was ontzet. En natuurlijk het werk dat je eraan hebt.

Truukjes om de woonst ogenschijnlijk bewoond te laten lijken heb ik niet. Een beetje snuggere inbreker valt het wel op dat er overdag niets gebeurd en 's nachts een paar keer een lampje aan en uit floept. Maar als het je gemoedsrust oplevert; vooral doen zou ik zeggen. De enige "alarmpjes" die ik heb zijn dingetjes van 2 euro die op kontaktbasis werken en een snerpende toon afgeven. (Daar heb ik vooral zelf last van want ik vergeet ze regelmatig af te zetten voordat ik de ramen open)

Wat wel scheelt is dat ons huis aan de rand van een dorp ligt. Al zijn vanaf de vroege herfst tot het late voorjaar in het hele dorp om 19.30u de luiken dicht. Daarnaast is ons huis niet makkelijk per auto of tractor benaderbaar en kunnen daarom de luiken en deuren niet zomaar uit de muur getrokken worden. De luiken die niet vanaf de straatzijde te zien zijn zijn redelijk degelijk uitgevoerd met een variant op de barre die Christian beschreef. Maar met een forse koevoet krijg je ze met niet al te veel moeite open.

Bij kennissen van ons twee dorpjes verder, verzot op koken, is afgelopen najaar de gehele keuken gedemonteerd en met onbekende bestemming afgevoerd. Dus het komt in onze buurt wel degelijk voor....

Kortom, stel je erop in dat het je een keer overkomt. Dan zal het als het zover is voor je gevoel misschien nog meevallen. Eenzelfde houding heb ik in Nederland waar ik in de randstad woon. En inderdaad er is al een keer ingebroken, maar ik weiger om mijn levenshouding aan te passen aan de minkukel die bij mij iets wil stelen. Ik heb geen zin om dagelijks al mijn sloten na te lopen en deuren driemaal te vergrendelen.

Dat vind ik uiteindelijk het grootste bezwaar van nadenken over inbraak en gevolgen. Je word onvrijwillig in een soort angst-keurslijf gedwongen omdat er "een paar" foute lieden rondlopen. Ik blijf me graag omringen met mijn illusie van vrijheid en veiligheid. De prijs daarvoor is dat je dan een of meer keren in je leven de klos bent. Tot op heden heb ik dat er voor over gehad. En ja, veelvuldig ben ik erop gewezen dat dat een toch wel erg naieve en fatalistische levenshouding is. Zelf ben ik er echter van overtuigd dat het een hele doordachte is.

Veel wijsheid! En vooral veel onbekommerd plezier van jullie huis.

Jeroen B 62

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#19 Geplaatst: 2010-04-18 23:11:08

Driewerf eens !

Zalig zijn de onwetenden, die wellicht de werkelijkheid ontkennen maar vasthouden aan heerlijke mensbeelden.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2010-04-19 08:51:08

Bij een klant (jurist uit duitsland) moest ik zelfs een klein brandkastje bouwen voor de telefoonstekker, nu jeroen het over internet heeft.

Ze zegt, dat het gebeurd dat men inbreekt om het IPadres, voor criminele doeleinden.

Of het waar is weet ik niet maar ik kan het me voorstellen, sindsdien ontkoppel ik de hoofdkabel op een slimme manier.

Cees.   

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#21 Geplaatst: 2010-04-21 20:30:04

Inderdaad is het vaak de vraag niet of, maar wanneer er wordt ingebroken.

Daarbij is het wat minder van belang met welke zware middelen het huis is beveiligd. Want immers de meeste maisons secondaire liggen toch altijd wat afgelegen. Dus ongezien/ongestoord binnenkomen lukt altijd wel, het is maar de vraag met welke schade.

Het is ook niet van belang welke waardevolle voorwerpen in huis zijn. Tv, laptop, dure stereo installatie, ja die moet je natuurlijk niet achterlaten.

Andere zaken kun je het best uit het directe zicht vanuit de ramen opbergen.

Maar ja als ze de dure houtkachel willen stelen, of de keuken verplaatsen  of zaken nodig hebben voor de rommelmarkt, daar is geen kruid tegen gewassen. Gelukkig dekt de verzekering juist die dingen wel evenals de braakschade.

Het beste remedie tegen dat soort volk is toch sociale controle. Goede contacten in de gemeenschap, mensen die op het huis letten/passen en af en toe de zaak bewoonbaar laten blijken. Die het gras maaien, de luiken af en toe openzetten of een auto voor het huis parkeren.

En voor de rest ................... het blijft inderdaad mazzel dat er nog steeds niet is ingebroken.

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#22 Geplaatst: 2010-04-25 19:35:41

Misschien kan een mobiel alarm de oplossing zijn.

Dit werkt met een simkaart en word je gebeld door het systeempje wanneer er een beweging is geconstateerd.Het is zelfs mogelijk beelden op je mobiel te krijgen van de betreffende ruimte.Het is denk ik het beste als de "bezoekers" er niets van merken,en je de gendarmerie kan alarmeren.Het is voor de "bezoekers " een onplezierig gevoel als er tekens als ze net opgang komen bezoek krijgen van die blauwe auto's.De installatie moet natuurlijk niet snel te vinden zijn.Misschien is het mogelijk vooraf de gendarmerie in te lichten over het systeem en het inbel nummer te geven,als er wat is kunnen ze vooraf mee luisteren / kijken.Ik heb zelf gedacht dit systeem te installeren maar ik ben nog niet zo ver gekomen omdat mijn huis in een gehuchtje licht. 

Ger

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2010-04-25 21:23:48


Wat 'n technocratisch gedoe allemaal. En om wat te beschermen ? Alle draagbare kostbaarheden zitten toch altijd in de kofferbak, op en neer van en naar Nederland ? En ondraagbare kostbaarheden zijn er niet.

Ik ken m'n klassieken, ken de geschiedenis ook, maar met Colijn wens ik u allen 'n goede nachtrust, en met Sonja B. 'n gezond weerop.

Peter.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#24 Geplaatst: 2010-04-26 17:38:25

Wat betreft het open houden van (een paar) luiken om het huis er bewoond te laten uitzien: veel verzekeringen verplichten je om de luiken dicht te doen als je er niet bent en/of 's avonds na een bepaalde tijd. Onze Franse, permanent-wonende, buren doen alles potdicht al gaan ze maar een dagje weg. De man is gepensioneerd politieagent...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2010-04-26 21:45:50

En gepensioneerde politieagenten hebben de wijsheid in pacht?

En de fabel dat de verzekeraars je verplichten luiken te sluiten steekt ook weer eens de kop op. Al vaker langs geweest op dit forum.

(Ik heb zulke kleine lettertjes nog nooit gezien.)

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#26 Geplaatst: 2010-04-27 12:46:54

Gut, ik wist niet dat dat een fabel was. Ik heb die kleine lettertjes ook niet gelezen, maar het is me verteld door, uh..., een gepensioneerd politieman die in elk geval denkt de wijsheid in pacht te hebben. Het lijkt me eerlijk gezegd ook geen onredelijke eis.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2010-04-27 17:34:14

Het is klinkklare onzin.

Na de revolutie hebben de fransen waarschijnlijk een soort aardappel gegeten uit Bolivia waardoor hun moed en zelfingenomenheid is verdwenen en de angsthormonen het hebben overgenomen van daad en wilskracht.

Ik heb ook nooit anders gehoord dat de verzekering eist dat ramen en deuren met luiken gesloten dienen te worden, vandaar het grote aantal tuinhekken (waar ze in Wassenaar jaloers van worden) en winkelstraten die na sluitingstijd zijn omgetoverd in doodgriezelige bunkers met stalen rolgordijnen als of die drie broden en een tube tandpasta de moeite waard zijn om te stelen.

Tuinstellen in je tuin zijn verboden omdat men aanzet tot diefstal daarvan (zei onze burgemeester me nadat ik een leuk bistrostelletje had gevonden bij de antiekzaak en die tussen de hortensia’s zette) en de auto dient in de garage geparkeerd te worden.

Met al die angstdromen en luiken die zelfs vaak overdag niet meer opengaan, kan ik me heel goed voorstellen waarom Frankrijk zo’n enorm aantal depressieve mensen telt.

Er is één land waar ik me ontzettend fijn voel wat dat betreft, en dat is Denemarken.

Winkels blijven winkels, ook na sluitingstijd, dronkaards zijn dronkaards, ook voor sluitingstijd maar weer niet in de werkweek want dan werk je, en zelfs op de terrasjes laten de mensen de warme deken die over de rugleuning van de stoelen hangt voor als je het koud krijgt gewóón hangen.

Bravo Denen, het mag gerust gezegd worden, jullie zijn echt tof.

Cees

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#28 Geplaatst: 2010-04-27 17:50:13

Wij hebben bij oplevering van ons huis gewoon geen inbraakverzekering afgesloten. Er is behoorlijke sociale controle in onze situatie, en de toegankelijkheid is bepaald niet inbrekervriendelijk. Laptops en geweer gaan naar de buren tijdens vakantie, verder hebben we geen assets van hoge individuele waarde.
Mocht het ooit fout gaan kunnen we lekker alles nieuw kopen. Van de inbraakverzekering krijg je toch geen interessante bedragen terug.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#29 Geplaatst: 2010-04-27 22:06:39

Roerend eens met de laatsten. Want wat is nu eigenlijk verzekeren ?

Was dat niet het gezamenlijk dragen van risico's die je zelf niet kunt dragen ?

Daarbij 'n scheutje socialisme, communisme in de oorspronkelijke zin, en we komen 'n eind verder.

Mijn mening over verzekeren, verzekeringen en verzekeraars in Frankrijk : de consument mijdt ieder risico, gaat iedere verantwoordelijkheid uit de weg en de Axa's c.s. vullen de zakken.

Wellicht ook 'n beetje dank zij fora als deze : iemand roept wat, heeft iets gehoord, en het verhaal zet zich voort. Hallelujah verzekeraars.

Begrijp me goed : voor risico's die je niet kunt dragen, sluit je 'n verzekering af. Dat was het basale idee, en zo moet het zijn.

De gemiddelde consument begrijpt nu ook waarom het zogenoemde "eigen risico" interessant kan zijn voor 'n lagere premie. Want wat 'n doorsnee burger kan dragen, kan 'n Axa miljoenen malen gemakkelijker.

Vandaar die megalomane kantoortorens, bij voorbeeld, of 'n pensioenfonds voor de Rotterdamse havenarbeiders. Zelfs 'n heuze onderlinge trapt in de val van het groot kapitaal. Dit slechts ter overweging.

Peter.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#30 Geplaatst: 2010-07-23 13:28:28

Mij is door een makelaar en de AXA verzekeringsagent uitgelegd dat alle ramen van ons huis hier in de Hérault luiken of tralies moeten hebben tenzij ze van pantserglas zijn en dat als wij gaan slapen deuren en luiken afgesloten moeten zijn.

Naar aanleiding van de opmerking van flütiste <En de fabel dat de verzekeraars je verplichten luiken te sluiten steekt ook weer eens de kop op. Al vaker langs geweest op dit forum. (Ik heb zulke kleine lettertjes nog nooit gezien.)>
heb ik de 'Conditions générales' van mijn 'AXA assurance habitation , solution confort' erbij genomen.

Op pagina 7 lees ik vergedrukt dat als mijn hang en sluitwerk niet in orde zijn, slechts 50 % van de schade vergoed wordt evenals

<si vous n'avez pas fermé vos volets ou vos persiennes lors d'une absence de plus de 24 heures>

Het is dus geen fabeltje en er wordt nog eens naar deze regels verwezen in mijn specifieke contract.

Ik heb goede nota genomen van de opmerkingen van Christian en zie inderdaad dat het slot van onze buitendeur verbeterd moet worden, merci.

Voor inbraken ben ik niet zo bang, aangezien wij goed verzekerd zijn en het hele jaar hier thuis zijn en bij korte afwezigheid een vriendin op de kat komt passen.

In onze streek woedt echter een golf van home jackings en hoe ik me daartegen zou kunnen wapenen weet ik niet. Die mannen komen in groepen van 4 met pistolen en geweren, rammen met bijlen de deur open en nemen geld, goed en auto mee.

Volgens de krant Midi Libre zijn daarvoor recentelijk een groep Roemeense zigeuners aangehouden en gisteren 3 Fransen, die hier in Frontignan wonen.

Ik hou niet van honden en heb nooit in het leger gediend zodat ik niet met wapens om kan gaan. Ganzen zijn heel waaks en worden in Indonesië veel als erfbewakers ingezet, maar ik denk niet ze een homejackbende kunnen stoppen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2010-07-23 13:48:54

Het fabeltje gaat over de verplichting die er zou bestaan dat de verzekeraars je verplichten luiken te HEBBEN, niet dat ALS je ze hebt, je ze moet sluiten.

Dat laatste begrijp ik, want dat ze DAT eisen lijkt me logisch. Waarom heb je ze anders.

Dat gaat namelijk over het feit dat je ALLES wat in je vermogen ligt moet doen om diefstal en inbraak te bemoeilijken.

Dus.....toch een fabeltje....denk ik.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#32 Geplaatst: 2010-07-23 13:49:23

Dat soort criminele activiteiten nemen bij ons, in Zuid-West, ook toe. Ik slaap zo vast dat ze al aan mijn bed zullen staan voordat ik mijn jachtgeweer heb kunnen pakken. Dat zou dan wel heel jammer zijn want zo'n kans krijg je niet vaak.

Ik denk dat de kans dat ze bij jou op de stoep staan nog steeds behoorlijk klein is en je gerust kunt gaan slapen. Anders wellicht buiten detectieapparatuur aanbrengen die reageert op mensen en niet op katten, en die buitenlicht en een geluidssignaal laten afgaan zodat je nog eventueel de gendarmes kunt wakkerbellen.

Ik neem aan dat je je dure auto al verkocht hebt ;-)

Zet deze in ieder geval niet in het zicht.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2010-07-23 15:56:05

"si vous n'avez pas fermé vos volets ou vos persiennes lors d'une absence de plus de 24 heures"

Dat betekend niet dat je ze dus moet sluiten als je een avondje gaat stappen of lekker lig te slapen.

Dus toch een fabeltje.

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#34 Geplaatst: 2010-08-01 14:45:11

Deze week kregen wij van Credit Agricole een aanbieding in het Engels voor 'Tele-Surveillance home security'

Het houdt in:

Alarm

video bewaking gekooppeld aan een centrale

een plan voor actie bij inbraak

installatie door een vakman

Zie:

http://www.credit-agricole.fr/particulier/assurances/videos/qu-est-ce-que-la-telesurveillance.html

uitvoering ligt bij CT CAM  http://www.ctcam.fr/

Ingeval je huis in Frankrijk een groot deel van het  jaar leeg staat kan dit een zinnige exercitie zijn.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#35 Geplaatst: 2010-08-01 16:31:14

Willen we de hyperlinks via het opmaakmenuutje maken?

(woord selecteren en link http:// etc. in het opmaakveld plakken via het ikoontje van de schakel).

Dank.

Wim

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#36 Geplaatst: 2010-08-04 11:01:42

Iemand die zijn huis inbraakvrij maakt:

cambriColeur

janv