Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De ecologische hoek

De ecologische hoek

In deze rubriek is plaats voor berichten over milieuvriendelijk bouwen en klussen in Frankrijk, het toepassen van duurzame energie (zonne-energie e.d.), gifvrij tuinieren enz.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

electra uit zonlicht

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-04-22 17:12:23

Beste allemaal,

Ik heb al eens van die lampen gekocht met zo'n zonnepaneeltje er bovenop, maar werken doet het niet hé, als de winter is vertrokken hebben ze het spontaan opgegeven.

nu geloof ik al niet in die onzin dus koop er telkens maar een om eerst maar eens te proberen, want je weet maar nooit, ooit zal er een goede tussen zitten.

Ik heb er een die op ledlampjes werkt, en een zonnepaneeltje van pakembeet 15 bij 15 centimeter zorgt voor de energie, en die doet het toch al wel een poosje, maar ja, het licht blijft weinig.

Nu zag ik ook al een inrijpoort op zo'n zonnepaneel, dus er bestaat steeds meer.

Wat ik nu eigenlijk wil is een zonnepaneel neerzetten, daar de energie van opslaan, en dan de lampen bij het zwembad er op aan sluiten.

Maar ja, of er zijn die flutlampen die er ook nog eens lelijk uitzien, of je zit gelijk aan een edf levering met zoveel vierkante meter panelen, en dat wil ik ook niet.

Is er nu nog steeds geen manier om gewoon drie of vier lampen aan te sluiten op een accu die gevoed wordt door een zonnepaneel ?

Ik ben maar een leek dus wie weet.

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-04-22 21:19:23

Cees,

  Een recht toe, recht aan manier die ik twintig jaar geleden op heel wat volkstuincomplexen toegepast zag worden is denk ik nog steeds een standaard oplossing. Zonnepaneel, regelunit, grote 12 Volt accu, en dan een omvormer van 12 naar 230 Volt erop aansluiten. En dan kom je meteen bij de de vraag hoeveel vermogen je er op wilt aansluiten, en hoe lang het aangesloten apparaat of verlichting autonoom moet kunnen blijven draaien. Hoe hoger je eisen zijn wat betreft de hoeveelheid licht en verlichtingsduur, des temeer zonnepanelen heb je nodig om een aantal zwaardere accu's nog in een acceptabel tijdsbestek weer op te laden. Ik heb bij iemand een houten kist, schuurtje kan je beter zeggen, zien staan met een stuk of vier grote scheepsaccu's van elk toch zeker 120 Ampère, en een zeer zware omvormer daarop aangesloten. Om de wasmachine te kunnen gebruiken. Lastige met die omvormers is dat die weer rendementsverlies betekenen. En dat de EDF niet erg gesteld is op installaties die mogelijkerwijze op de een of andere manier zelf spontaan energie kunnen gaan leveren aan het elektriciteitsnet. Daar gelden steeds strengere voorschriften en installatie eisen voor. En aangepaste wetgeving. Hetgeen in jouw geval zou betekenen dat je om maar meteen naar de praktijk te stappen twee stopcontacten zou kunnen monteren. Eén gevoed door de EDF, en de ander door je eigen elektraproductie. En de verlichting aangesloten op een stekker. Op die manier hou je dan fysiek nog iets van een waterdicht schot tussen beide elektranetwerken. En hou je de controleurs nog even buiten de deur.

 Goed, rendementsverlies door een omvormer, en wellicht nog de hete adem van de EDF in je nek. Dus dan zou je die stap over kunnen slaan door rechtstreeks 12 Volt halogeen lampen op de accu aan te sluiten. Technisch is dat niet altijd de beste oplossing. Normaal sluit je dat soort lampen, de huiskamer types, aan op een transformator. Op het moment van inschakelen wordt de inschakelstroom beperkt door de serieweerstand van de wikkelingen van die transformator. Maar ik herinner me een verhaal over halogeenzoeklichten aan boord van boten van dacht ik Rijkswaterstaat die om de haverklap vervangen moesten worden. Men kwam er uiteindelijk achter dat er door de stevige partij scheepsaccu's zo'n enorme hoeveelheid stroom geleverd kon worden aan de bij het inschakelen nog koude halogeenlampen, dat ze daardoor al snel het loodje legden. Dus verzon men een oplossing om die piekstroom te beperken, en toen was het leed geleden. Goed, je zult bij je zwembad geen zoeklichten willen hebben. Wat van een aantal breedstralers uit de autobranche? Dat soort autoverlichting is gemaakt voor accugebruik. En werkt dus op een veilige laagspanning van 12 Volt, toch mooi meegenomen vlak bij zo'n zwembad. Laten we er nu eens vier stuks van 55 Watt aansluiten, op elk hoekpunt van het zwembad één. Totaal aangesloten vermogen 220 Watt, dus dan loopt er een stroom van in totaal 18,3 Ampère. Dan zou je bij een 90 Ah accu toch ruim vier uur licht moeten kunnen hebben. Toch voldoende om een paar baantjes te trekken lijkt me. 

Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-04-24 19:55:58

:-)

Ondertussen wacht ik nog steeds op de studie / offerte voor m'n photovoltaïsch parkje... Neen, dit project schiet niet echt op.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-05-02 22:48:17

Bedankt Rob,

Ik ga eens kijken waar ik die panelen kan kopen en dan zelf iets in elkaar brutselen.

Ik wil helemaal geen aansluiting op het net, ik wil gewoon een simpele manier om wat lampen te kunnen aansluiten buiten de hele edf mikmak om.

Weet iemand een adres waar je die panelen kunt vinden misschien ?

ik heb opverigens in de keuken 12v LEDlampen aangesloten van 1.2w per stuk, die kunnen dus weken op een accu branden.

Als je meer wilt weten over LED lampen moet je niet in de winkel zijn waar ze op 220 werken met een omvormer, maar kijk in de watersport of vrachtwagenbranche.

Deze LED wereld is de laatste paar jaar enorm ontwikkeld. 

Het probleem is de armatuur voor een LED-tuinlamp, maar een beetje een handige bliksem pruts wel iets in elkaar, toch ?  

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-05-03 07:13:09

Cees, was jij niet thuizer in de jachtbouw ? Caravans en vrachtwagens zoeken telkens stopcontacten op, op zee is dat lastiger.

Al die moderne jachten staan stijf van de stroomvretertjes (navigatieverlichting, auto-pilot, gps, radio en 'n koelkastje op z'n minst) en als ik de plaatjes zie, valt het oppervlak aan fotovoltaïsche panelen mee. Bovendien lijken die systemen me robuuster dan wat aangeboden wordt voor droge sleurhutten en luxe trucks.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-05-03 08:18:33

Klopt Peter, alleen op zee heb je niet de intense je zwembad te verlichten.

Verder is het zo dat als je onder zeil bent de enige stroomvreter die aan staat de nav is of eventueel de radio, verder is alles uit.

Op de motor wordt alles continu van stroom voorzien en opgeladen.

De panelen die in de jachtbouw worden gebruikt zijn dan robuuster, dat is de prijs ook, je weet toch dat alles wat boot heet duurder is ?

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2010-05-03 09:30:57

Natuurlijk is alles voor bootjes duurder want mensen met bootjes hebben geld, dat weten de marketeers ook (vandaar dat exact hetzelfde materiaal voor bergbeklimmers de helft goedkoper is, want dat zijn armoedzaaiers).

En ja, dagelijks 'n uurtje motoren om die batterijen op te laden herinner ik me ook. Maar we wilden toch zeilen ? Ik althans wel, en zoveel mogelijk.

Hoe doen die oceaanracers dat ? In die zestigvoeters zit toch geen torretje om maar  'n gram ballast winnen ? Zijn er in die hoek geen ontwikkelingen ?

En 's nachts zwemmen is leuk bij maanlicht, lijkt me. Eigenlijk ook leuker in zout water overigens.

Ik denk met je mee, al heb ik geen zwembad. Ik denk met je mee want ik wil wat doen voor "onze" energievoorziening. En van autonomie houd ik ook.

Peter (in de geest van en met respect voor Hans Vandersmissen).

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#7 Geplaatst: 2010-07-24 14:33:01

Je zou een paar van de LED lampjes slingers kunen kopen, die mensen hier in Frankrijk gebruiken om rond Kerstmis hun huis te versieren.

Wij verlichten er het hele jaar onze veranda mee.

Omvormer verwijderen en op een 24 volts Accu (2x 12V in serie) aansluiten die via een laadregelaar door een zonnepaneel  gevoed wordt.

Verbruik van een sterretjes guirlande van 15 meter met 80 lampjes is 4,75 Watt per uur. Zulke guirlandes kochten wij bij Mr. Bricolage voor 30 euro per guirlande. Als je er 4 koopt kun je het hele hekje rond je zwembad sprookjesachtig verlichten bij een verbruik van 19 watt per uur.

Je kunt dan  2 zonnepanelen van 135 Wp kopen met 2 gelaccus'van 165 Ah en dan zouden die sterretjes theoretisch ook na een minder zonnige dag de hele nacht kunnen stralen. De hele installatie zal tegen de 2.000 euro kosten.

Zie op deze website


Ikzelf zou die omvormers aan die guirlandes laten zitten en ze gewoon met van EDF betrokken stroom voeden. Kosten per maand voor 6 uur stralen via een 5 euro timer 6x31x19W=3,5 KW à 9,55 eurocent = ca 30 eurocent per maand.

Het is niet zo ecologisch, maar wel veel goedkoper.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2010-09-14 11:08:30

Meeliftend met de titel van dit onderwerp, door Cees gestart met een praktische vraag, door naar de algemene problemen rond de zonnepanelen. De technische kant en het wat wild-west achtige karakter van deze nieuwe branche in Frankrijk. Wim heeft daar op de voorpagina van deze website al uitvoerig over bericht. Ook Promotelec besteedt daar nu in een dossier technique aandacht aan onder de titel: Photovaltaïque: prévenir les désordres techniques pour mieux développer le marché.

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-08-23 15:27:27

Updates voor je pc, voor je software, en voor regelgeving, het blijft doorgaan. Voor het aansluiten van zonnepanelen - wanneer je wilt gaan leveren aan de EDF - is de regelgeving geleidelijk aan verscherpt. Per 13 september a.s. gelden er nieuwe regels laat Consuel ons weten. Maar al te vaak werden er gebreken aan de te keuren installaties gekonstateerd, en moest er een contre visite worden aangevraagd om de noodzakelijke attestation te kunnen krijgen. Voortaan moet er een uitvoeriger dossier technique worden opgesteld. Bedoeld om de controle vooraf door de aanvrager wat vollediger te laten zijn. Op de website van Consuel staan twee gewijzigde formulieren voor download gereed: het dossier SC 134-2 en het dossier SC 132-3.

Ander aspect: betrouwbaarheid van zonnepanelen. Op een conferentie eerder dit jaar in de VS kwam een vracht aan praktijkervaringen naar voren. Zomaar een greep uit alle presentaties: dit verhaal van een zekere Bradley Hibberd. Wat opvalt in zijn verhaal is het grote aantal problemen met inverters (omvormers, onduleurs). Maar ook onze oosterburen laten zich niet onbetuigd, getuige deze vergelijkende test en de uitleg over de gebruikte testmethodes.

Rob van der Meulen

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2011-08-24 09:54:14

Rob, die vergelijkende test van omvormers is alweer wat gedateerd (feb. 2009).

EDF 'doet het met' SMA-onduleurs, ze garanderen 'n levensduur van zeventien, achttien jaar. Is hierover al wat meer bekend ?

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2011-08-24 11:19:17

Peter,

 Er zijn recentere Duitse testrapporten, maar die staan niet integraal als een keurig pdf verhaaltje op internet, tenzij je abonnee zou worden van dat soort bladen. Iets oudere tests verschijnen nog wel eens compleet als overdruk, zie bijvoorbeeld ook de accutest indertijd uit de Waterkampioen. In ieder geval levert die Photovoltaic Module Reliability Workshop in februari dit jaar in Colorado voor meer dan een weekend leesvoer op. Aardige is dat je daar naast vergelijkende tests ook praktijkervaringen van installatiebedrijven tegenkomt die een aantal jaren terugblikken. En die een breed scala aan technische oplossingen en fabrikanten bestrijken. Wat hebben we zo al aan problemen gezien de afgelopen vijf, tien jaar. Ik heb zo snel geen Franse (EDF) deelnemers gezien op de deelnemerslijst van die workshop, zou aardig zijn geweest. Soms krijg je van EDF technici in het buitenland meer te horen dan hun bazen en reclameafdelingen in het binnenland kwijt willen.

Komend weekend zal ik eens kijken of er ook meer specifiek Frans onderzoek is verricht. Het gegeven dat Frankrijk wel erg laat uit de startblokken is gekomen maakt longitudinaal onderzoek er niet makkelijker op. En omdat heel wat startende installatiebedrijven in deze branche door een wild-west aanpak vroegtijdig het loodje hebben gelegd denk ik dat er in tegenstelling tot de ervaringen in de VS en Duitsland niet al te veel Franse bedrijven zullen zijn die verslag kunnen of willen doen van hun bevindigen. Je kunt natuurlijk gaan kijken naar enquètes van consumentenorganisaties, maar dat soort tevredenheids onderzoek, hoe nuttig ook, kent zijn beperkingen. 

Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2011-08-24 18:43:45

'k Neig naar 'n contract met EDF / EDF ENR ... Help me uit de droom.

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-09-02 10:36:29

Peter,

 De tijd heeft me ontbroken om uitgebreid te gaan zoeken naar gebruikerservaringen met de inverters/omvormers/onduleurs van het merk SMA. Het is een Duits merk, dat aan de overkant van de Rijn vaak wordt toegepast. Goede kwaliteit, met misschien één aandachtspunt. Ik kwam bij eerdere rondzwervingen op internet problemen tegen met een bepaald type SMA omvormers die om de omvang wat beperkt te houden voor de koeling grotendeels zijn aangewezen op een ingebouwde ventilator. Je raadt het al, die willen het wel eens begeven na een x-aantal draaiuren. Dat kennen we ook van de ventilatortjes die op wat zwaardere grafische kaarten in de pc gebruikt worden: meltdown. De voorkeur gaat m.i. uit naar omvormers met een passieve koeling, zo'n groot zwart aluminium koelblok. Zie bijvoorbeeld deze foto. Ik zou je ook een foto kunnen laten zien van een klasse A-eindversterker die ik een keer heb gebouwd: groot koelblok, altijd maximale warmte dissipatie. Maar bij een huiszoeking naar verboden gloeilampen ben ik er met zo'n soort versterker natuurlijk ook gloeiend bij. Op heterdaad betrapt heet dat dan, ik stuur nog wel een ansichtkaartje uit de gevangenis.

Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2011-09-02 18:59:38

Dank Rob. De door SMA opgegeven garantie van zeven- à achttien jaar is dan wellicht ingegeven door de duur van het contract met EDF ENR.

Peter.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#15 Geplaatst: 2011-11-03 20:54:01

Peter,

Waarom zonnepanelen op je dak? Voor de bezuiniging of voorgeschotelde winst , of voor de subidie, of vanwege mileuwinst?

bezuiniging/ winst; De toekomst zal het uitwijzen.Inverstering tegen levensduur app. + panelen.

Subsidie: bizar maar alle lage inkomens welke die investering niet kunnen doen krijgen boven op hun elektra rekening een toeslag  waarmee de subsidie wordt betaald.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#16 Geplaatst: 2011-11-03 21:02:59

Ik zal wel een verkeerd toetsje hebben bediend want opeens had ik letters van 2 cm.

Nu dan de mileuwinst; Die is er dus niet, erger nog het kost meer energie om een zonnepaneel te produceren ( en dus ook meer co2 uitstoot) dan dat datzelfde paneel in zijn hele werkende leven kan produceren!!!!!!

Het is een politiek verhaal waarbij die verhoogde co2 uitstoot wordt verlegd naar landen als China, om zo zelf te voldoen aan de norm. Als er op dit moment geen fossiele brandstof meer zou zijn zouden er ook geen zonnepanelen meer worden gemaakt.

Groet, René

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#17 Geplaatst: 2011-11-03 22:36:45

Ik moet toch even in de pen (wat een anachronisme egenlijk) naar aanleiding van de bijdrage van René. Ik kan er niet tegen als iets wordt afgekraakt zonder dat de schrijver enig blijk geeft van kennis terzake. Sorry, René dat ik je zo moet afvallen. Maar het gaat o.a. om de volgende alinea.

Nu dan de mileuwinst; Die is er dus niet, erger nog het kost meer energie om een zonnepaneel te produceren ( en dus ook meer co2 uitstoot) dan dat datzelfde paneel in zijn hele werkende leven kan produceren!!!!!!

De bewering wordt wel vaker gedaan door personen die om één of andere reden milieuvriendelijker energieopwekking zo snel mogelijk de nek om willen draaien. Alsof ze zelf een oliesjeik zijn die zich in de broodwinning bedreigd ziet.

De gewraakte alinea is vroeger wel eens waar geweest. Als we de productietechniek van 20 jaar geleden bezien zit er in één bewering  wel waarheid namelijk dat toen de benodigde hoeveelheid productie energie groter was dan de opgewekte. 

De huidige techniek is echter zover geëvolueerd dat de energiebalans tussen opgewekte en productie energie  ongeveer 5 op 1 is voor de nederlandse situatie. Voor zuideuropese plaatsen loopt dat op naar 7 op 1. 

Wat de CO2 uitstoot betreft gaat René geheel voorbij hoe die benodigde productieenergie opgewekt wordt. 

Bijna alle energie die voor de productie van zonnepanelen nodig is (+/-80%) wordt gebruikt in de vorm van elektriciteit.  De elektriciteit kan bijvoorbeeld opgewekt worden via aardgas, dat geeft dan een uitstoot van 590 gram CO2/kWh, Via steenkool kost dat 834 gram CO2/kWh. Maar via windenergie slechts 8 gram CO2/kWh en Via zonnepanelen 2 gram CO2/kWh en zelfs via kernenergie 15gram CO2/kWh. Hoewel daar weer andere problemen spelen natuurlijk.

Daarom wordt er altijd voor gepleit om zoveel mogelijk wind en zonne energie in te zetten om de CO2 uitstoot te beperken.

Dat het een politiek verhaal is daar heeft René gelijk in maar dat slaat dan meer op het feit dat er nu eenmaal een enorme fossiele- en kernenergielobby in de wereld rondwaart die zich aangetast ziet in hun inkomen als energie anders opgewekt kan worden.

Aat

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#18 Geplaatst: 2011-11-03 23:06:37

Aat, geeft niks als je ergens anders over denkt, maar ik kraak niks af en heb ook geen belangen in de olie oid. helaas. Ik heb nu niet zoveel tijd maar zal binnenkort terugkomen over het mileu verlies.

Wat je toch niet goed gelezen en begrepen hebt over de co2 uitstoot is dat die elektriciteit ook ergens opgewekt moet worden en dat vereweg de meeste zonnepanelen in china worden geproduceerd. en de meeste centrale's daar draaien nog steeds op steenkool en niet op aardgas en niet op windenergie ed. trouwens kernenergie is ook het probleem in de toekomst verleggen.

Je weet de cijfers zo mooi weer te geven dat ik bijna ga denken dat jij aandelen in zo'n zonnepanelen fabrikant hebt.:-)

je stukje over de politiek kan ik gedeeltelijk waarderen. Maar dacht je nou echt dat die lobby's zich druk maken over die paar procent "mileuvriendelijke energie"

Zoals gezegd ik kom er op terug en zal er dan een link bijvoegen zodat een ieder die zich er werkelijk in wil verdiepen zijn eigen oordeel kan vormen.

Met vriendelijke groet, René

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#19 Geplaatst: 2011-11-03 23:22:22

Misschien toch nog even wachten met de aanschaf van zonnepanelen.

Solar Paint

Edit 10-11: onzin geschrapt

janv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2011-11-04 22:02:55

Over cijfers gesproken, de EDF betaalt steeds minder voor zelfgeproduceerde elektriciteit. Een jaar geleden werd al duidelijk dat met ingang van 1 januari 2012 op de inkooptarieven jaarlijks een vermeningvuldigingsfactor van 0,9 wordt losgelaten. Op weg naar morgen gebeurt er onderweg ook nog het een en ander, zie le Parisien van een paar weken geleden. 

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#21 Geplaatst: 2011-11-05 11:59:39

Bonjour Rob,

Begin dit jaar schreef ik al in deze bijdrage:

Iedereen met lagere school en een zakjapanner kan uitrekenen dat die belachelijke terugkoopprijzen per kWh van EDF economisch gewoon niet kunnen. Typisch een maatregel die is voorgeprogrammeerd om slachtoffer te worden van het eigen succes. Uiteindelijk moet het dan buigen of barsten. Die kunstmatige terugkoopprijzen worden onder allerlei dwaze voorwendsels gekort, de consument die daarop rekende om zijn installatie terug te verdienen is de klos, en de snelle jongens die het spul hebben geinstalleerd tegen prijzen waarin het subsidievoordeel allang was verdisconteerd lachen de hele weg naar de bank.

 

Het wordt nog eerder en drastischer bewaarheid dan ik al dacht. Wederom een bevestiging dat overheden onbetrouwbare zakenpartners zijn, en dat men zich beter driemaal kan bedenken alvorens zijn vertrouwen aan één of andere mooie subsidie- of teruggaafregeling te schenken.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#22 Geplaatst: 2011-11-05 12:30:08

Ik krijg het idee dat sommigen hier het idee hebben dat als je eenmaal hebt geinvesteerd in zonnepanelen, dat de overheid na een tijdje je tarief verlaagd dat ze (EDF) contractueel zijn overeengekomen met je. Dat is niet waar. Toekomstige contracten, voor nieuwe stroomproducenten, kennen een lager tarief dan wij ooit contracteerden, maar bestaande contracten worden niet opengebroken. Zelf produceren we nu al 4.5 jaar en elk jaar wordt ons tarief zelfs verhoogd met een ingewikkelde inflatiecorrectie. Wij bedanken hierbij alle EDF consumenten dat zij ons middels het betalen van een taxe in staat stellen iets voor het milieu EN onze portemonnee te doen (door een hoge subsidie die inmiddels niet meer bestaat en het aantrekkelijke tarief zijn wij nu al break-even).

Ons contract is aangegaan voor 20 jaar en uiteraard heb ik veel vertrouwen dat dit gewoon wordt nagekomen. C'est la loi.

Na die 20 jaar zullen de panelen nog steeds, zij het minder, stroom produceren. Of we dat dan verkopen of gewoon consumeren zien we dan wel weer. Dalijk leven die panelen nog langer dan ik!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#23 Geplaatst: 2011-11-05 19:54:56

De prijsdalingen betekenen in ieder geval dat alle fraaie terugverdien grafieken in de glossy folders herzien moeten worden. Voor de nieuwe gevallen zoals dat dan heet in bestuursjargon. Dit nog even los van berekeningsfactoren als subsidies, belastingvoordelen, verwachte levensduur van de panelen en elektronika, onderhoudskosten en prijsontwikkelingen bij de (gemeenschappelijke?) inkoop van zonnepanelen.

Toen in oktober 2009 het aantal aanvragen bij de EDF plotseling explosief begon te stijgen, van 5000 per maand naar 3000 per dag, gingen er een aantal alarmbelletjes rinkelen. Wat te doen tegen hetgeen werd bestempeld als een speculatiegolf. Vanwege die zeer aantrekkelijke 58 centimes par kilowatt heure. Een berekening aan overheidskant liet zien dat het honoreren van al die aanvragen over de looptijd van 20 jaar de Franse belastingbetaler, of beter gezegd de EDF abonnee, uiteindelijk een totaalbedrag van een slordige 56 miljard euro zou gaan kosten. Iedereen die voor 11 januari 2010 zijn aanvrage niet daadwerkelijk zou hebben weten om te zetten in een aansluiting op het EDF stroomnet zag zijn of haar dossier in de prullenbak verdwijnen. Opnieuw meedoen nadat de bel voor de volgende ronde geklonken zou hebben, maar wel tegen een lager inkooptarief.

Rob van der Meulen

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#24 Geplaatst: 2011-11-05 22:14:45

Voor iedereen die zich echt in de PV panelen wil verdiepen hier een ander forum met een interesante discussie hierover. http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=2&t=2004

Het is mischien wel wat veel leesvoer en een ieder kan daarna zelf zijn conclusies trekken. Het is in ieder geval wat genuanceerder dan de mooie blaadjes van de leveranciers / instelateurs doen vermoeden.

Groet, René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#25 Geplaatst: 2011-11-07 20:36:37

Over de transfer van goedkope energie en arbeid gesproken die in de link hierboven wordt genoemd. Le pionnier français du solaire, de firma Photowatt, bolwerkt het niet meer op deze internationale markt.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#26 Geplaatst: 2011-11-27 12:17:43

Ook de Amerikaanse industrie krijgt het steeds moeilijker. In het New York Times deel van le Figaro van afgelopen vrijdag de 25e november een stevig verhaal met als titel: La bataille du solaire a commencé. Vijf jaar geleden was de Chinese industrie vrijwel afwezig op de Amerikaanse markt van panneaux photovoltaïques. Nu is dat marktaandeel al meer dan 50%. Op 9 november is Washington een onderzoek gestart naar vermeende dumpingpraktijken. De Chinese regering zou met miljarden staatssteun de eigen industrie in staat stellen de wereldmarkt te veroveren met zeer lage prijzen voor zonnepanelen. Van de totale Chinese productie is 95% bestemd voor de export. Met groothandelsprijzen die sinds 2008 van 3 dollar per watt zijn gedaald naar ongeveer 1 dollar nu. Beneden kostprijs aldus de producenten elders op deze wereldbol.  De Amerikaanse industrie zou het liefst importheffingen zien van 100%. Een dreigende handelsoorlog dus. Lagere prijzen in het verschiet voor de consument, met als keerzijde van de medaille: de werkgelegenheid in Europa en de VS.

Rob van der Meulen 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#27 Geplaatst: 2012-02-11 00:38:14

Hoe verrassend de ontwikkelingen op de zonne-energie markt ook mogen zijn, in Frankrijk wordt als verweer tegen de chaos die de vrije markt zo nu en dan is met enige regelmaat een vertrouwd eeuwenoud recept van stal gehaald. Een strak hiërarchische aanpak. En wel vanuit het Elysée. De EDF werd gesommeerd om een bod op het in problemen verkerende Photowatt uit te brengen. En 80% van de 440 werknemers over te nemen, en de rest op weg te helpen naar een andere baan. Er zijn namelijk meer gegadigden voor een overname, en wanneer die een groot deel van het personeel de laan uit zouden sturen, dan zou dat wat slecht kunnen vallen in het proces dat presidentiële campagne heet. De gegadigden hebben tot vanavond 10 februari de tijd om hun plannen in te dienen aldus staat te lezen in les Echos. En de EDF is gehoorzaam, getuige dit persbericht. Maar wat wil je, de Franse staat heeft 84,48 % van de EDF aandelen in bezit. 

Genoeg politieke en economische nevelen, morgen meer, nu even naar de praktijk van alle dag. De ERDF heeft de hele aanvraagprocedure voor het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen en andere energie opwekkers - votre installation de production -  in een geactualiseerde brochure voor de consument uit de doeken gedaan. Een stappenplan. 

Rob van der Meulen

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#28 Geplaatst: 2012-02-12 16:48:04

Hopelijk niet teveel off topic, @Rob, de man van de EDF vertelde dat er bij gebruik van een Groupe een schakeling tussen moet zitten die zou kunnen voorkomen dat er spanning richting meter gaat. 

Nu ben ik goed in staat daar iets voor te maken maar als het al in de handel is ben ik veel sneller klaar.

Helaas ben ik de naam van het ding vergeten, weet jij die ?

Groeten, Robert.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#29 Geplaatst: 2012-02-12 17:21:07

Een groupe électrogène vermoed ik, die je als noodstroomvoorziening zou willen gebruiken om de hele elektrische installatie van stroom te kunnen voorzien. Geen zonnepanelen om stroom terug te leveren aan het ERDF net. Wat je daarvoor nodig hebt onmiddellijk na je hoofdschakelaar is een inverseur de source. Afhankelijk van je installatie monophasé of triphasé, ook van belang voor de keuze van je groupe. Want bij de triphasé generator heb je weliswaar drie stopcontacten tot je beschikking waar gewoon 230 Volt uitkomt, maar die zijn elk slechts belastbaar tot 1/3 van het totale vermogen waarvoor dat fraais wordt verkocht. En dan kun je in een enkelfasige installatie in noodgevallen alleen wat verlichting laten branden, en nog een ijskastje aan de praat houden. Die inverseurs zijn gewoon in de handel verkrijgbaar, lees ook deze eerdere discussie hier op het forum. 

Rob van der Meulen.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#30 Geplaatst: 2012-02-13 11:59:13

Dat was m' Rob, bedankt maar voor een dikke 800 € ga ik toch zelf maar iets fabriceren.

De hoofdschakelaars had ik al zitten maar ik wil liever iets wat in ieder geval automatisch terugschakelt en de Groupe uitzet, materiaal heb ik nog genoeg.

Groeten, Robert.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#31 Geplaatst: 2012-02-13 13:24:20

Dat prijskaartje van € 800 is inderdaad niet nodig wanneer je de elektronica niet schuwt, dan kun je ook zelf zo'n automatische omschakeling bouwen. Maar voor de minder experimenteerlustigen: voor ongeveer tien pocent van dat bedrag zijn er uitstekende oplossingen te krijgen, de handgeschakelde types. Zelf knutselen niet nodig. In elektronica termen een gewone schakelaar: dubbelpolig om met een neutrale tussenstand. Een inverseur de source manuel. Dit is een zeer degelijke van SDMO die veel wordt gebruikt. Uiteraard hebben ook Schneider, Hager en leGrand allerlei materiaal, maar dat kan soms wat aan de prijs zijn, en is veelal bedoeld voor industriële toepassingen. Maar ook bij hen kom je materiaal tegen dat je zonder een week op water en brood te hoeven leven kunt aanschaffen in de reguliere detailhandel (deze is slechts 40 ampère, net iets te weinig). En het aansluiten is iets eenvoudiger dan het in eigen beheer bouwen van een automatische omschakelaar.

Rob van der Meulen

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#32 Geplaatst: 2012-04-12 18:32:29

Als simpele metselaar-voeger snap ik van al bovengenoemde bar weinig. Wat me echter enorm verbaasd is het enorme prijsverschil tussen een 3 K kit zonnepanelen in Nl en in F. In Nl op de diverse collectieve initiatieven iets boven de 5000 euro, in F echter bijna 9000 euro. Is daar een verklaring voor ? Of misschien zinvol op de EU commissaris Mededinging te vragen hier eens naar te kijken.

Ik krijg een ogenschijnlijk aantrekkelijke , maar dure offerte van Nextwatt voor deze kit incl montage met een financieringsplan dat betaald wordt uit de opbrengst van de geproduceerde electriciteit. Heeft er iemand prettige of onprettige ervaring mee ?

Bram van Zanten

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#33 Geplaatst: 2012-04-13 14:18:02

@ Bram:

de prijsverschillen hebben alles, in ieder geval heel veel te maken met de credit d'impot, ofwel de subsidie die hier in LdF wordt gegeven op dit soort installaties. Concurrentie vrijwel: geen; vergelijk maar eens de offertes van verschillende leveranciers: vrijwel altijd gelijk.

Hetzelfde kennen we met bijv. warmtepompen. Vergelijk de prijs van een pomp in Duitsland met de tarieven die hier in Frankrijk gelden: een opslag van ca 30 % of meer  (!) kom je vrijwel zeker tegen. 

Ikzelf heb een paar jaar geleden een warmtepomp geïnstalleerd, die werd geleverd door een goede vriend, die daarin is gespecialiseerd. Ik heb de pomp tegen kostprijs aangeschaft. Zowel de fiscus, die een "beperkt" bedrag aan mij overmaakte en tot twee keer vroeg of de rekening wel juist was als de SAV van de pomp, die een keer moest langskomen om een probleem te verhelpen, begrepen niets van de rekening (pomp was 45% goedkoper dan het normale "cliententarief").

Ik heb geen ervaring met zonnepanelen; wel offertes gehad (alles op euro's na gelijk), maar vond het een te lange investering en bovendien niet passen bij mijn huis.

groet JP 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#34 Geplaatst: 2012-10-01 14:50:43

In zijn weblog in Trouw doet Vincent Dekker, hij heeft zonnepanelen op zijn dak, deze keer verslag over zijn eerste jaarrekening stroom en gas. Als rekenmodel misschien ook te gebruiken voor de Franse situatie, dit even los van subsidies, fiscale regelingen en overmatig declarerende installatiebedrijven. Het zou leuk zijn wanneer iemand hier op het forum eens met zo'n praktijkverhaal in de EDF context zou kunnen berichten. 

Rob van der Meulen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#35 Geplaatst: 2012-10-01 17:59:49

Wij hebben sinds 2008 een 14 panelen op ons zelf gebouwde huis liggen met een vermogen van 3kWc. Dit levert per jaar in ons specifieke geval een dikke 3000 kWh op à rond de 60 centimes, wij verkopen alle produktie. Uiteraard laten installeren om het credit impot voordeel en de toen nog (zeer hoge in ons geval) subsidie op te strijken. Hetgeen betekent dat we na ongeveer 5 jaar break-even waren en wij de EDF nog 15 jaar mogen factureren. Wel kan de stroomopwekker (de onduleur) nog één of meerdere malen indien pech gerepareerd of vervangen moeten worden, maar dat zien we wel. Verder geen onderhoud noodzakelijk, alles draait zonder moeite, facturatie peuleschil, etc. Wat er na de totale 20 jaar nog aan produktievermogen overblijft en of we dit zelf gaan consumeren of nog kunnen verkopen, ach...

Uiteraard zijn wij heel blij dat we zoveel geld kunnen verdienen met deze groene milieu activiteit :-)

Oh ja, qua consumptie worden wij elk jaar voor een dikke 700 euro door de EDF gefactureerd, wij stoken voornamelijk op hout en een klein beetje electrisch.

Verder had ik graag mijn huis met een iets steiler dak gebouwd om een hogere produktie te bewerkstelligen maar dat mocht niet van de overheid.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#36 Geplaatst: 2012-10-05 17:16:01

Om de vaak wat overtrokken belastingvoordeeltjes die door de branche in het vooruitzicht worden gesteld wat tegenwicht te bieden heeft het Ministère du Budget des Comptes Publiques besloten de publieksvoorlichting op dit punt wat te verbeteren.  Woensdag 12 september kwam er een speciale website in de lucht waar iedereen het nog eens op z'n gemak kan narekenen meldt QueChoisir. Op die website zullen voortaan ook de specifieke fiscale circulaires gepubliceerd gaan worden, dus niet meer in het algemene circulaires deel van Legifrance.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#37 Geplaatst: 2012-10-31 13:05:04

Voor hen die overwegen zonnepanelen op het dak te gaan zetten levert dit antwoord op het forum van FrenchEntree een aantal aardige gezichtspunten op. Aan de soms fel realistische Franse praktijk ontleend. Er gaan met enige regelmaat bedrijven in deze branche failliet, dus grote voorzichtigheid met (aan)betalingen is vereist. En de EDF blijkt doorgaans niet erg gecharmeerd te zijn van bricoleurs. Bij voorkeur doen ze zaken met officiële installatiebedrijven. Waar hadden we die eerder gezien, deze partenaires préférés? Nee gehoord, aan de telefoon, tot vervelens toe.

En wanneer er dan toch nagedacht gaat worden over de vraag of, en zo ja hoe, dan biedt de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnepanelen (efficienter) nog wat meer manoevreerruimte op voor de keuze van welke kant van het dak. Standaard advies: zuidkant van het dak. Maar dat hoeft niet perse meer. Oost- en westkant kan nu ook. Voor hen zonder dak op het zuiden mooi meegenomen. Lees wat Vincent Dekker daar vanochtend over schrijft in Trouw.

Rob van der Meulen

avatar#9056
distelvink
Berichten: 8
Reacties: 12

#38 Geplaatst: 2012-10-31 14:04:23

Ik lees al twee jaar alle info die ik kan vinden over het installeren van zonnepanelen, ook de berichten van vandaag, dank hiervoor. We hebben op de schuur een flink dak pal zuid. Het dak is in prima staat en omdat we lezen dat (een deel) van de pannen er af gehaald moeten worden om de panelen te installeren hebben we nog geen stappen ondernomen. Ik meen dat in NL de panelen wel op het bestaande dak kunnen worden bevestigd. Heeft iemand iin LDF ervaring met het plaatsen op de pannen? En kan de stroom dan toch aan de EDF worden geleverd?

Groet,

Elly