Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verspilling, economisch, zuinig, duurzaam of too much!

Auteur Bericht

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2010-04-28 21:21:50

Beste forumleden,

In ons gezin ( man,vrouw en kind) proberen wij het wat zuiniger aan te doen. Zo'n drie jaar geleden zijn we er mee gestart. Dit uit zich in minder de auto te gebruiken, of althans gerichter. 16,5 graad in de winter met trui is ook warm genoeg. Uitvinden hoeveel je eet en daar je inkopen op aanpassen; Het grote electriciteit/ water en gas verhaal. Per saldo levert het niet zoveel op. Het geeft ons echter wel een bewuster gevoel. Precies daar klemt ook de schoen. Enerzijds doen wij ons best om groener maar zeer zeker ook financieel zuiniger te leven. Anderzijds vinden wij dat er nog zeer veel rek is, maar hebben toch een gevoel dat het onze kwaliteit van leven zou kunnen gaan aantasten. Bewust heb ik dit niet in de ecologische hoek geplaatst, omdat het m.i. vooralsnog meer met (het) leven te maken heeft.

Kortom: hoe gaat u  bijvoorbeeld met bovengenoemde zaken om?

Groet,

Anton.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-04-29 00:04:45

Nederlanders zijn slordig wat betreft stroom, dat is een vaststaand feit.

Fiets door een willekeurige straat en je ziet als eerste de lampen in de straat de hele avond en nacht aan.

De lamp bij de voordeur gaat uit als men naar bed gaat, als die al uit gaat.

In de gang brand een lampje, net als de keukenverlichting en de spotjes onder de keukenkastjes want dat is erg gezellig.

In de vensterbank staan twee enorme schemerlampen meer het tuingrind te verlichten dan de huiskamer waar de tv aan staat terwijl moeders met de buurvrouw telefoneert.

Boven staat dochterlief anderhalf uur in de badkamer terwijl in haar kamer de bedlampjes aan staan en de stereo en computer beiden actief staan deel te nemen aan een lege kamer.

Natuurlijk moet de lamp op de overloop aanblijven voor het geval iemand er door komt en de lamp die ze op haar ouders’ kamer aan had gezet doet ze straks wel uit als ze er langs komt.

Al met al tetteren we hier bijna 8 centen aan electra door de draadjes, tja, waar hebben we het over.

Dat is op een beetje een avond maar dertig centen, toch ?

Net hoe je het bekijkt, toch een dikke honderd euro per jaar.

Vervang nu die keukenlampjes eens voor led, net als de lampen in de kamer, de badkamer en tuin.

Draai eens een wasje minder ipv elke dag, en laat de kids gewoon een paar dagen langer in de kleren lopen.

Zet de tv eens uit als men niet kijkt, en gebruik wat netter de afzuigkap (buiten roken)

Ah, eten en drinken, drink eens geen coca maar gewoon water met bijvoorbeeld sap uit de tuin.

Groenten uit de tuin, verser kan niet en veel goedkoper, een zak gemixte sla kost 1.79 bij de intermarche en voor hetzelfde geld koop je een doos sla-plantjes of een zak zaad.

Tomaten kosten veel, en zijn niet lekker bovendien, in menig dorp zijn troc’s waar je tegen ruil (tomaten)planten kunt verkrijgen.

Chips en snoepjes zijn overbodig, bak een cake en doe daar lekker eigengemaakte jam op, veel lekkerder dan een voorverpakt ding van een of ander fabrieksmerk.

Op verwarming bezuinig ik absoluut niet, als ik met een jas aan in huis moet gaan zitten ben ik in vijf minuten weg, 16.5° is koud, veel te koud (ons huis is altijd 21°)

Stoken moet je leren, maak je slaapkamer boven een kamer waar je leeft, de warmte gaat door het plafond en verwarmd zo de slaapkamer.

In de winter ovenvoedsel maken, of raclette.

Een warme oven en de daarna opgediende ovenschaal geven enorm veel hitte af.

Als het donker is buiten kun je het ook gewoon donker laten en dan hoef je ook de gordijnen niet open te laten om de tuinlampen te zien, goede gordijnen stevig dicht tegen de kou.

Vroeg naar bed, scheelt minder licht en minder verwarming.

Laat een huis niet koud worden, een fout die veel mensen maken, een koud huis verbruikt veel meer energie om warm te worden dan een huis wat voortdurend een beetje warm is.

Bouw een veranda aan de zuidkant van het huis met ramen of een deur van veranda naar huis die je open kunt zetten, de zon verwarmd een beetje een veranda tot wel veertig graden, warmte die je het huis in spoelt aan het einde van de dag door de deur even open te zetten.

Cees.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#2 Geplaatst: 2010-04-30 05:34:07

Zelf woon ik momenteel nog altijd in het meest vervuilde werelddeel op aarde namelijk HK/China. Het liefst loop ik graag lange afstanden, maar daar waar dat in Europa goed voor je gezondheid is, kun je dat hier dus maar beter niet doen. Gewoon niet gezond. Zoals jullie beiden opmerken valt de financiele besparing tegen. Soms kan een bedoelde bezuiniging ook wel eens erg kostbaar uitpakken. Ik zal je een mooi voorbeeld geven. Ik kan zelf alleen maar fatsoenlijk werken in het licht van ouderwetse gloeilampen. Deze mogen in Nederland niet meer verkocht worden. Ik ben als de doods dat ze in HK op termijn ook wel eens aan die flauwekul gaan beginnen, dus ik heb permanent 1000 van die lampen op voorraad.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-04-30 08:20:26

Anton en Cees,

wij proberen het ook iets zuiniger te doen, voor ons portemonnaie, onze gemoedsrust en het leven van onze kleinkinderen.

De door Cees genoemde onnodig brandende gloeilampen hebben bij elkaar een vermogen van 0,5 à 1kW. Peanuts dus vergeleken met een verwarming van 20 of 30kW, die onnodig loeit. 

Wat wij gedaan hebben en doen:

- Het huis overal waar het kan goed geïsoleerd.

- Een HR-ketel geïnstalleerd.

- Niet benodigde vertrekken consequent niet verwarmen (antivriesstand).

- Een aantal lampen op bewegingsmelders gezet.

- Niet minder rijden met een verspillende auto maar een zuinigere gekocht en daarmee normaal rijden.

- Minder vlees eten. In mijn jeugd hadden wij ook alleen driemaal per week vlees.

- Bij gebruik van chemicaliën in huis, tuin en garage liever driemaal nadenken dan een keer te gemakzuchtig iets gebruiken.

Iedereen heeft zeker, afhankelijk van zijn leven en zijn omgeving, andere mogelijkheden. Sommige zijn meer voor de gemoedsrust, andere voor je portemonnaie.

Christian von Klösterlein

- Wij hebben deze wereld niet van onze ouders georven mar van onze kinderen geleend -

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#4 Geplaatst: 2010-07-27 14:06:39

Aangezien ik gepensioneerd ben heb ik meer tijd dan geld en moet ik zorgen dat ik in beweging blijf om mijn gezondheid te handhaven.

Allles wat wij in het stadje zelf doen, doen wij lopend in een straal van ca 2 kilometer. Dat werkt aanstekelijk want Franse vrienden, die op circa 1800 meter van ons af wonen, kwamen in het begin met hun auto op bezoek en komen nu lopend. 

Noodzakelijke autoritjes sparen wij op , zodat de auto maar 1 of 2 keer per week uit de garage komt. Ik rij alltijd beneden de maximum snelheid, dus hier in de buurt 85 km over de departementale wegen.

Mijn vrouw kweekt onbespoten kersen. appels, tomaten en komkommers, ook voor buren en vrienden om weg te geven.

Zij is een specialist in het koopjesjagen en wij maken gebruik van allerlei aanbiedingen zoals de 100% remboursées van Carrefour.

Wij kopen veel bij Lidl , Leader Price en Le Grand Frais, waar bijvoorbeeld ijsbergsla 99 cent kost inplaats van 2,99 bij de Intermarché. 

Onze sterke drank kopen wij in Spanje.

Wij drinken prima wijnen uit BagInBox voor ca 10 euro  per 5 liter direct op plaatselijke wijndomeinen gekocht.

Wij hebben de electrische radiatoren vervangen door 'climatisation reversible', waardoor ons electriciteitsverbruik in de winter met 40% afnam.

Ongebruikte kamers wordenín de winter op ca 10 graden gehouden.

De open haard brandt op druivenstronken van gerooide wijndruif percelen.

Alle lampen in huis zijn spaarlampen en op de veranda LED.

Mijn vrouw draait wasmachine en afwasmachine tijdens de goedkope stroomuren 'heures creuses'

De jacuzzi filtert en verwarmd alleen tijdens de 'heures creuses'.

Tuinverlichting is met zonnelampen.

Wij besproeien onze tuin met opgepomt grondwater via een 'forage'.

Wij scheiden ons afval zorgvuldig en composteren zelf ook.

Klussen probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen.

Wij zijn echter niet bereid om ons comfort in te leveren. Zodra de temperatuur in mijn kamer de 30 graden bereikt gaat de airco aan. De thermostaat van de verwarming staat in de winter op 22 graden, want ik ben niet naar Frankrijk verhuisd om te koukleunen.

Als mijn vrouw geen zin heeft om te koken haal ik 'nems au poulet' en een heerlijke 'boeuf au diable' schotel van de Vietnamees.

Wij verbruiken dus niet te veel, maar dat is meer uit economische dan uit ecologische overwegingen. 

avatar#8253
Un dimanche a la campagne
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2010-08-24 23:11:24

Wij hebben vorig jaar zomer een "double feu" laten installeren in onze cantou. Onder de haard in de grond (cave) is een bak geplaatst waar hout in gestookt wordt. Erop kan de pan soep trekken, de macaroni garen, het vlees sudderen.

De cantou is ongeveer 15 cm minder diep geworden, omdat er een buizenstelsel is geplaatst dat het hele huis verwarmt.

Wij zijn dol op een open haard en met dit systeem kan dit bovenop de bak gestookt worden. Wanneer we 's avonds naar bed gaan, trekken we de bak onder dit vuur open zodat het laatste restje hout in deze bak valt en weer het huis verwarmd. 's Ochtends een nieuw blok erin en we kunnen weer even vooruit. Geen gevaarlijk smeulend vuur meer 's nachts.

Kostenbesparing: veel minder hout verbruik en minder gas doordat ik er 's winters op kook!

Groet,

Veronica

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#6 Geplaatst: 2010-08-25 10:07:21

Wij zijn vorig jaar overgestapt op een houtkachel - de centrale verwarming (op gas) is er natuurlijk nog wel, maar die gebruiken wij veel minder, want de houtkachel verwarmt gewoon het hele huis - alle nuttige vertrekken toch. De precieze besparing ken ik dus nog niet, hij draait nog geen 12 maanden, maar ik ben nieuwsgierig.

Nu vind ik het hout hier (nabijheid Rennes) ook vrij duur, ongeveer 230 € per corde (dat is 3 stères). Het is dan wel op 33cm gezaagd, dat maakt duidelijk uit in prijs.

En ik was vooral nieuwsgierig hoe de houtprijzen in andere delen van Frankrijk zijn, want dat lijkt me nogal verschillend per regio.

Groet, Jeroen

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#7 Geplaatst: 2010-08-25 11:54:21

In de Hérault kost bois de chauffage, chêne/hêtre op 50 cm gezaagd en vanaf 3 stères thuisbezorgd tussen 50 en 71 euro, op 33 of 40 cm gezaagd is het 5 euro per stère duurder.

Zoals bekend zou een stère een m3 moeten zijn, netjes in een bak van een m3 gestapeld zou je dan 0,85 m3 hout over houden. In deze streek gaan de leveranciers meteen van die 0,85 m3 uit en maken de bakken 1x1x0,85 meter zodat je in werkelijkheid maar 0,70 m3 krijgt.

Die 3 stères worden in je tuin gestort en achteraf als je het netjes opstapelt merk je dat er maar 2,1 m3 geleverd is.

Volgens een leverancier groeit het hout in Frankrijk sneller dan de Fransen het verbranden en is het dus 'énergie renouvelable' zie boisdechauffage34 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2010-08-25 12:24:41

Aude (11), chêne, thuisbezorgd, 240 euri voor 4 "stère" (gekloofd, 1 meter). Definitie stère is volgens mij een houtstapel van 1 x 1 x 1 meter (bestaande uit ongekloofde stammen van een meter). Ze worden aan mij gekloofd geleverd, dus is het volume minder dan 4m3.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2010-08-25 12:33:19

Interessant deze discussie over hout. Wij gaan in oktober verhuizen naar 5 km verderop. We hebben een houtkachel gekocht want het huis is uitgerust met vecteurs electriques en ik ben daar geen fan van. geef mij maar de 'chaleurs éstivales' van een houtkachel. Wij moeten dus nog hout kopen. waar moet je op letten? Dus geen dennenhout, dat had ik al begrepen. Hoe controleer je de 'humidité' ? Gebruik je een apparaatje wat je in het hout steekt? zoals huischilders ook doen om de kozijnen te controleren? Hoe sla je het op?

Wat voor houtkachel hebben jullie,

Ingrid

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#10 Geplaatst: 2010-08-25 12:42:38

Wij hebben een Olivia van Palazzetti, zeer tevreden over. Wij hebben een niet al te groot huis, en het is uitsluitend voor verwarming (niet voor warm water of koken of) en de poêle staat in de huiskamer, dus moest mooi zijn en niet al te groot. Er kan dus maar hout van 33cm in - en dat is meer werk of duurder. Over het rendement zijn we goed te spreken.

Ons hout komt van de plaatselijk brandstoffenboer die aan het halve dorp levert en waar iedereen over te spreken is. Dus eerlijk gezegd heb ik het hout niet echt op vochtigheid gecontroleerd. In ieder geval: geen dennenhout voor dit soort kachels, dat is niet goed!

Jeroen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2010-08-25 12:52:31

Wij hebben een foyer die we als poêle gebruiken (normaal te lelijk in huiskamer, maar deze was heel stoer). Lekker groot, veel glas. Makkelijk aan, rustige manier van lekker warm stoken.

Stoken doe je niet met resineux, maar liefst met iets van eiken, beuken, acacia (die laatste knettert lekker) etc. Je vraagt de buren naar een betrouwbaar mannetje. Wij hebben de ruimte dus laten hout gewoon nog 1 a 2 jaar liggen na levering, terwijl het bij levering al niet vers uit het bos komt. Het ligt buiten, onder bitumen golfplaten. Er ligt dus altijd een voorraad te wachten op de volgende winter(s). Als je 2 stukken hout tegen elkaar slaat moet dat 'droog' klinken. Afijn, na 2 jaar goede opslag is het altijd droog genoeg.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#12 Geplaatst: 2010-08-25 12:55:09

Bois de chauffage moet twee jaar drogen liefst onder een afdak, dan weegt het nogt maar de helft van vers hout en dan weet je dat het 'sec'is.

Je kunt het dus zelf drie jaar vooruit vers kopen of voor ca 10 euro meerprijs 'sec' kopen.

Wij hebben geen houtkachel, maar stoken een open haard op kille avonden.

Dat is overigens niet zo efficient, want de meeeste warmte gaat door de schoorsteen weg,

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-08-25 13:08:28

We stoken eiken, noten en beuk in 'n FrancoBelge. De cv (op gasolie) draait er 's winters bij, in na- en voorjaar niet.

Coeur du chêne kost hier (03, tegen de 18 en 23 aan) bij de zagerij 35,-/stère (droog, op 1 m gezaagd), bij 'n buur haal ik stukken eik e.d. van ± 40, 45 cm, voor 30,-/stère.

Peter.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#14 Geplaatst: 2010-08-25 14:07:36

Mijn hout komt uit eigen bos; eik, charme en pseudo acacia(rubinia). Denk echter niet dat het dan gratis is, want ik heb een motorkettingzaag, een elektrische ketting zaag, houtsplitser, diverse kloofbeitels, voorhamers, een slijpmachientje voor de zagen. En al dit spul moet onderhouden worden of / en van olie en benzine voorzien. Eer het onder mijn afdakjes ligt heb ik me er al 10 keer aan gewarmd en dan is het nog niet eens verbrand.  Gekliefd en op lengte gezaagd is het na 1,5 @ 2 jaar droog.

Als kachel gebruiken wij een Rizolli met watermantel die in het cv circuit is opgenomen (veilig geinstalleerd, want het is een potentiele stoomketel). s'Morgens gaat de gas cv ketel gewoon aan op de klokthermostaat en s'middags om een uur of 4 steken we de houtkachel aan, die het dan vanzelf overneemt van de gas cv. Het hele huis, best groot, kan warm gehouden worden met deze houtkachel, waar je trouwens ook nog op kan koken. We gebruiken dan zo'n 10m3 droog hout per jaar (waarde moest ik het kopen ongeveer 350 euro) plus 4-500 euro aan gas.

Vind ik zelf niet duur voor een huis van 200m2 vloeroppervlak. We wonen in de Dordogne, dus winters zijn matig koud.

Groet, Kees

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#15 Geplaatst: 2010-08-25 15:28:20

Hier in de "Pomerol" (33), nabij saint Emilion, koop ik jaarlijks eikenhout wat afval is van de talrijke wijnvaten fabrieken alhier, de stukken hout zijn ongeveer 40 cm lang en dus de afzaagsels van de planken waar het vat uit bestaat.

Staandaard levering is hier in een benne van 7 m3 voor 150 euros.

Goed gedroogd  en prachtige kwalitatief eiken.

Ik gebruik het alleen om voor de gezelligheid s'winters een kachel in de keuken mee te stoken, er gaat niets boven de stralingswarmte van een kachel.

Het huis wordt verwarmt met een pompe a chaleur air/air met een plafondrooster in ieder kamer/ruimte, scheelt de helft aan stookkosten dan met de vorige centrale verwarming middels een chaudiere a fioul.

Peter

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#16 Geplaatst: 2010-08-25 16:01:03

Beste Peter, Dat lijkt mij perfect open haard hout en de prijs is prima.

Hoe heet dat precies in het Frans, dan kan ik op zoek gaan naar een wijnvatenfabriek in de Hérault om het daar te kopen.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#17 Geplaatst: 2010-08-25 16:56:19

Beste Hendribik,

Een wijnvaten fabriek noemt men "Tonnellerie" en ik hoop dat er in jouw buurt ook zijn, want hier in de Gironde (Aquitaine) zijn er veel en ook grote bedrijven die  de barriques door het hele land leveren en zelfs exporteren international.

Succes,

Peter

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#18 Geplaatst: 2010-08-25 17:53:00

Beste Peter,

Mijn dank voor je informatie, er zijn drie tonnelleries in de Hérault.

Ik wil graag de Franse uitdrukking voor dat resthout weten, dan kan ik ze bellen om te vragen of zij dat ook verkopen aan particulieren.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#19 Geplaatst: 2010-08-26 08:55:56

Beste Henri,

Hier wordt dat "chute de bois scierie"genoemd, hetzelfde chute als je afsnijsels van vlees bij de slager vraagt voor je hond, het zijn immers de stukken plank die afvallen.

In de zagerij word van de eiken stammen (diameter 100a120cm) eerst plakken gezaagd waarvan daar weer de planken voor de wijnton van gemaakt worden.

Er zijn dus verschillende soorten afval, bv ook de uiteinden van de ronde stam die door uitdroging vaak scheuren vertoon of beschadigd is en dus niet bruikbaar, maar deze grote ronde schijven moet je dan zelf kloven om er kleine stukken hout uit te produceren voor je kachel.

Dan hebben ze ook nog de eerste plakken van de stam welke dus nog gedeeltelijk de halfronde vorm hebben met de bast erop. dus voor ieder gebruik is er aantrekkelijk afval van de zagerij, voordat de mooie planken naar de afdeling gaan war de tonnen in elkaar gezet worden.

Peter

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#20 Geplaatst: 2010-08-26 10:38:04

Merci Peter, ik ga het proberen te kopen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2010-08-26 10:47:32

Oeilala, wat een taalkunde.

Een boom zaag je niet aan plakken, maar men spreekt over een boom of stam “opzagen”.

Na het opzagen van de boom blijft er resthout achter.

Na het opzagen hebben we de ruwe planken die uitgezocht worden om te gebruiken voor verschillende doeleinden.

De schors is weinig waard, die gaat naar afvalhout (pizzeria’s zijn er gek op)

De koppen van het hout worden pas nadat de plank gezaagd is afgekort, dus men zaagt niet een stuk van de stam af wat dan gekloofd dient te worden.

De stammen die je zo krijgt/koopt zijn van bomen die gerooid worden voor de kachel.

Het is immers niet mogelijk de stam van binnen te zien zodat je weet waar af te korten.

Wel gebeurt het soms dat men de boom onwillekeurig omzaagt en ter plaatse op lengte zaagt, dus blijft er een blok over, maar dat heeft niets met de gescheurde uiteinden te maken.

Het hout scheurt namelijk pas als het gedroogd is, dus pas maanden later.

Als de stam opgezaagd is wordt hij de droogkamer ingereden, met latten er tussen die uit het afvalhout worden gezaagd zodat de droge wind erdoorheen kan waaien.

Na het drogen wordt het hout bekantrecht, dat wil zeggen men zaagt rechte kanten aan de planken, zo zaagt men de stam eraf.

Een stam kan op verschillende manieren gezaagd worden, op blok zagen / dosse zagen, voor de planken die een mooie houtstructuur zichtbaar moeten hebben, bijvoorbeeld voor de fineerindustrie of tafelbladen, en kwartiers zagen, voor de constructie en bijvoorbeeld wijnvaten.

                  dossestamkwartiers

Een dosse gezaagde plank gaat krom trekken, en kwartiers gezaagde plank (je spreekt eerder van een balk) blijft mooi recht.

Van de dosse gezaagde boom blijft het meeste afval over.

Het afval noemt men inderdaad chute of dechets.

In principe kun je bij allerlei houtbewerkers het afval halen, maar steeds vaker gata men over tot industriële doeleinden in de recycling.

Hier worden de volle containers opgehaald door een bedrijf in Vendee die er briketten van fabriceert voor de kachels.

Voor mij geen gezeur van mensen met een karretje telkens aan de deur.

Overigens gaat het meeste afvalhout op aan privé kachels.

Cees.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#22 Geplaatst: 2010-08-26 13:42:58

Beste Cees,

Kom niet uit het "vak" , vandaar geen "Taalkunde" over dit onderwerp, maar ben wel verschillend malen bij de tonnellerien geweest voor het afval hout.

En bij deze zeer professionele industrie wordt van de boomstam (die reeds jaren goed gedroogd is) de onderkant en bovenkant ongeveer 50 cm afgezaagd omdat dit vaak gescheurd is of gewoon beschadigd, vandaar dat deze ronde plakken van ongeveer 1 a 1.5 mtr doorsnee ook afval voor deze industrie is.

Na het "opzagen" (om even jouw vaktaal te gebruiken) van de resterende stam worden de planken van ongeveer 2 meter lang buiten opgestapelt om verder te drogen voordat dit verwerkt wordt als wijnvat.

In mijn buurt waar veel tonnellerien zijn is het gebruikelijk dat al het houtafval verkocht wordt aan particulieren voor kachelgebruik en het wordt gratis aan huis geleverd, goeie service nietwaar?.

Peter

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#23 Geplaatst: 2010-09-01 12:36:10

In de Correze had ik 4 stere eiken 33cm lang, thuis bezorgd, voor ongeveer 160 euro. Verder stoken ook al het afvalhout uit de tuin, dit zijn o.a. veel hazalaar takken die we zelf verzagen. Deze takken zijn prima om de kachel of BBQ aan te maken. Als kachel hebben we een flinke Januskachel neergezet, die brand in voor, najaar en wintersport vakanties dag en nacht door. Steeds opwarmen van het huis kost meer energie. Dubbelwandige RVS pijp in de schoorsteen, trekt uitstekend. We kunnen elektrisch bijverwarmen maar dat hoeft meestal niet. Warmte trekt naar boven dus daar laten we de slaapkamerdeuren openstaan. Verder op tijd 's avond de luiken dichtdoen scheelt enorm, evenals warme kleding. Het dak is geisoleerd en kierenjacht is heel belangrijk, scheelt ook een slok op een borrel. Verder veel lopend en op de fiets doen en niet voor elk wissewasje de auto pakken. Overigens hebben we ook nog de nodige olielampen (bijstroomstoring ook erg handig) Inkopen doen we bij de lokale Bioboer en de Aldi of de netto. Benzine tank ik bij de automaat in het dorp. Veel boumaterialen koop ik al in NL, is meestal goedkoper bovendien is de dichtstbijzijnde bouwmarkt 25km verderop. Goed met wensenlijstjes werken is dus ook van belang.

Willem    

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#24 Geplaatst: 2010-09-01 15:35:35

Nu even een vraagje van mijn kant. Aangezien we een leek zijn in hout branden.

We hebben sinds de lente een "poele a bois" laten installeren, paar keer aangestoken maar de stank is niet te harden( en nee, het is geen hout lucht, maar een indringende andere geur) Nu is mij verteld dat het kan komen omdat de poele nog nieuw is maw nieuwe buizen etc,etc.

Ook komt er behoorlijk wat rookontwikkeling in de huiskamer terecht.

Ze vertelden me ook dat ik de regelaar voor de luchttoevoer nooit dicht moest draaien maar een klein beetje moest open laten.

Natuurlijk heb ik DROOG hout gekocht en ligt dan ook enige tijd in de sous sol.

Wie kan mij verder helpen, alvast bedankt voor de reactie's.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#25 Geplaatst: 2010-09-01 15:55:12

Het kan heel goed dat de nieuwe kachel stikt bij de eerste paar keer branden. Dat heeft te maken met de hittebestendige verf, die inbrand. Voor gespoten kachelpijp geld hetzelfde. Maar na een paarkeer flink stoken moet dat toch over zijn. Wat voor kachel is het?

De rookontwikkeling in de kamer is natuurlijk niet goed en heeft misschien te maken met je schoorsteentrek. Kun je aangeven hoe de pijp e.d. is gesitueerd. Komt de rook niet van de kachel zelf af, dus van de verf en dus als gevolg ook de stank.

Als het een nieuwe kachel is zul je er ook een handleiding bij hebben gekregen over hoe je de luchttoevoerschuiven moet gebruiken. 

Willem

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#26 Geplaatst: 2010-09-01 16:33:50

Het is een Godin en de kachelpijp is idd gespoten....

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#27 Geplaatst: 2010-09-01 17:13:31

De eerste paar keer stonk onze nieuwe houtkachel wel bij het gebruik ja, dat herken ik. Maar dat was zeer gauw over, een keer of twee-drie hooguit.

Jeroen

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#28 Geplaatst: 2010-09-01 23:16:25

Michael

Kachelpijp wordt vaak geleverd met een plastic beschermfolie.
Als deze folie verwijderd is blijven er nog resten achter in de felsnaad van de kachelpijp.
Deze resten plastic kunnen bij verhitting rook en stank ontwikkelen.

Oplossing
Een periode de kachel hoog opstoken met de ramen open tot alle plastic uit de felsnaad verbrand is.
Zelf even een wandelingetje maken, in dit geval dubbel gezond.

janv
 

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#29 Geplaatst: 2010-09-02 07:41:33

Djw voor de tips,ik zal het eens gaan proberen:-)