Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Terrasverwarming electrische schakelaar

Auteur Bericht

avatar#7166
fstork
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-05-03 09:40:26

Hallo,

We hebben net in Nederland een terrasverwarming gekocht (infrarood lamp 2500W). Deze is geleverd met een geaarde stekker.

Mijn vraag is: hoe kan ik deze lamp aansluiten op een schakelaar die ik van binnen het huis bedien? Dus niets geavanceerds, maar een gewone huis-tuin en keuken schakelaar.

Ben zelf geen electricien, maar heb me laten vertellen dat je dan een schakelaar van 16Ampere nodig hebt (Die in Frankrijk niet als gewone schakelaar te vinden is). Bovendien zegt met dat ik niet allen de bruine draad moet onderbreken in de schakelaar maar ook de blauwe... Kan dat kloppen?

Heb je enig idee? Alvast dank voor je reactie,

Floris

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-05-03 09:58:38

Floris,

  Het moet dus een interrupteur bipolaire worden, die zowel de fase als de nuldraad schakelt. En waarom alle twee? Uit veiligheidsover-wegingen, zeker wanneer het te schakelen apparaat buiten hangt of komt te staan van belang. Helaas blijken in de praktijk in een huisinstallatie soms de phase en de neutre omgedraaid te zijn. Op de blauwe draad staat dan 230 Volt ten opzichte van aarde, gevaarlijk.

  Niet te vinden? Lijkt me sterk. Zoeken bij een grote bricomarché of bouwmaterialenhandel naar een interrupteur bipolaire avec une puissance de coupure de 16 Ampère. In dit land van kerncentrales zal toch warempel ook wel ergens een iets zwaarder schakelaartje voor de consument in de schappen liggen. En als het even kan met een rood verklikkerlampje ingebouwd, een voyant of témoin rouge. Je hebt gelijk dat je de gewone schakelaars hier maar beter niet voor kunt gebruiken, die schakelen meestal alleen enkelpolig en zijn maar 6 of hooguit 10 Ampère. 

Rob

p.s. In de on-line catalogus van leGrand zie ik een schakelaar staan die zo te zien 20 Ampère kan hebben, helemaal onderaan pagina 778: interrupteur bipolaire à voyant à LED, type nummer: 770.52.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-05-05 18:52:49

Floris en Rob,

een andere oplossing die ik ooit eens gezien heb:

gewone interrupteur die een relais bipolaire de 20 Amp schakelt.

Christian von Klösterlein

avatar#7965
joepm
Berichten: 0
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2010-05-05 21:05:24

Doe een trui aan of ga binnen zitten ! Dat spaart (kern)energie.

Echt een absurde gewoonte om voor de vogeltjes te gaan stoken.

avatar#7166
fstork
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2010-05-06 15:17:46

Beste Rob en Christian,

Heel erg bedankt voor jullie rectie en hulp.

Ik ga er meteen mee aan de slag!

Vriendelijke groet,

Floris

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#5 Geplaatst: 2010-05-13 16:15:19

ik heb er niet zoveel verstand van, maar bij mij heeft de electricien een dergelijke warmtelamp aangesloten

Wat mij opviel was dat het werk van een andere electricien door hem afgekeurd werd. De oude installatie had zoals genoemd een schakelaar met een lampje in zich (binnen gemonteerd) (en dat werkte wat mij betreft prima)

Volgens de nieuwe electricien was dit brandgevaarlijk en mogen dergelijke warmte lampen alleen rechtstreeks op de stoppenkast aangesloten worden

We kunnen die lampen (we hebben er 2 ivm de atoomcentrales) alleen via de schakelaars op de stoppenkast aan en uit zetten

Vraag mij niet hoe en met welke draden hij het aangesloten heeft, aar ik wilde toch even op dit genoemde gevaar wijzen

groet

André

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-05-13 17:58:46

André,

  Een kleine toelichting van mijn kant, de mededeling van jouw electricien iets nuancerend. 

  Voor vast opgestelde radiatoren of soortgelijke elektrische verwarmingselementen geldt inderdaad de règle principal d'alimenter chaque convecteur par un circuit indépendant. En dat is een circuit specialisé: je mag er niets anders op aansluiten. En zo'n radiator moet via une boîte de connexion worden aangesloten, meestal achter de radiator verscholen. Dus niet met een stekker en een stopcontact. Zo'n radiator kan immers vele uren, misschien wel dagen achter elkaar z'n best staan te doen om de boel warm te houden. En met de soms vrij forse stromen die er dan continu lopen zou je bij een ondeugdelijke stekker wel eens oververhittingsverschijnselen kunnen krijgen. Dat is het brandgevaar waar jouw electricien denk ik op doelt. Die algemene regel is in 2002  iets versoepeld, je mag sindsdien meer dan één radiator op zo'n  groep aansluiten zolang je maar het maximum vermogen in de gaten houdt dat je disjoncteur en de daarop aangesloten bedrading (1,5 of 2,5 en soms 4 kwadraat) aan kan. Zie ook deze eerdere toelichting hier op het forum, en de tabel op pagina 23 van deze brochure.

  Ook voor apparatuur die buiten vast wordt opgesteld (bijv. een portail automatique) moet voor de alimentation daarvan een circuit specialisé worden gebruikt, een aparte groep dus.

  Maar verplaatsbare apparatuur, en de meeste elektrische terras-verwarmers die ik gezien heb zijn van die infraroodstralers met een soort parasol standaard er onder met een vermogen van om en nabij de 2000 Watt, kan gewoon op een buitenstopcontact worden aangesloten. Want dat zijn prises de courant non specialisées, je kunt er van alles op aansluiten. Je heggeschaar, een elektrische barbecue, een leeslamp of je infraroodstraler. En zo'n apparaat staat niet continu aan, hoogstens een paar uur. Dus dat kan zo'n stopcontact van 16 Ampère makkelijk hebben. En om de heren Thierry Gallauziaux en David Fedullo te citeren: "Lorsqu'une prise est placée à l'extérieur, il est conseillé d'installer, à l'interieur de l'habitation, un dispositif de coupure (par exemple, un interrupteur bipolaire) couplé à un voyant de signalisation". En is dit nu hun eigen interpretatie van de NF C 15-100 normen? Nee. Want in artikel 771.314.2.4 staat hetgeen zij in iets andere bewoordingen hebben opgeschreven, ze willen immers geen auteursrechtelijke problemen over zich afroepen: "Lorsqu'un socle de prise de courant 16 A, 2P+T est installé à l'extérieur, il est conseillé de placer à l'intérieur du logement un dispositif de mise hors tension couplé à un voyant de précense de tension". En laten we wel zijn, ook in werkplaatsen een goed veiligheidsgebruik, dat je vlak bij machines een aan/uit knop hebt, en niet eerst naar een groepenkast toe moet gaan.

  Vraag is dus, wat voor soort terrasverwarming je hebt laten aansluiten: voor vaste montage, of losse stralers, en hoeveel kilowatt.

Rob van der Meulen