Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fosse septique op helling

Auteur Bericht

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2010-05-13 14:48:33

Ik heb net een klein huisje met 1 slaapkamer gekocht dat op de grens van ons huisje ligt in het zuiden van de Dordogne

Dit huisje is erg vervallen en oa moet de fosse septique vervangen worden

NU heb ik 2 offertes gevraagd en gekregen

Een gaat uit van de verplichting om 1000 liter opvang te hebben per slaapkamer en omdat 2000 nauwelijks meer kost dan 1000, wordt 2000 lt geoffreerd met een epandage op een iets lager gelegen, maar nog steeds hellend vlak

De andere offerte gaat uit van een opvang van 3000 liter (volgens hem een verplicht minimum sinds kort) en een grote zand filter bak van 5x5 meter, omdat de buizen van de epandage niet werken op een hellend vlak

Wie kan mij hierin adviseren

Uiteraard wil ik een geodgekeurde fosse hebben en zal de gemeente daarvoor een verklaring moeten afgeven, maar heb geen zin in onnodige discussies achteraf met en de gemeente en de leverancier 

groet

André

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-05-13 15:26:35

André,

   Zo te zien op internet stellen de diverse SPANCs net weer iets andere eisen. Lijkt me dus verstandig bij jullie locale controle instantie de benodigde info op te halen, en bij de mairie te informeren. Zo'n eisenpakket wordt vaak in een fiche technique samengevat. Over een uitvloeiveld en pente kwam ik een paar pdf files tegen, a en b. Meer algemene info: c, d en e. Het zijn, afgezien van het CSTB artikeltje, allemaal regio gebonden verhalen, dus wie weet hebben ze bij jou in de buurt  iets afwijkende interpretaties. Neem aan dat je het verhaal van Christian von Klösterlein over de fosse septique al gelezen hebt.

Rob

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#2 Geplaatst: 2010-05-13 16:08:55

dank je, ik zal jullie over het vervolg op de hoogte houden

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#3 Geplaatst: 2010-05-17 14:18:53

Heb afgelopen week zelf een nieuwe fosse aangelegd, achter de schuur en ook op een iets hellend terrein.

Bij de Brico Depot (bestaan dit jaar 30 jaar en hebben dus regelmatig aanbiedingen) was de 3000 liter septic tank incl 3 inspectieputten en een hele zooi bochten en andere hulpstukken in de aanbieding; voor maar € 559,--.

De epandage buizen (9 stuks) kostten € 14,-- per stuk (Point P) en de vetafscheider kostte € 179,-- bij Brico Depot. Het zand (5 m3) en grind (10 m3) kwam op € 500,-- (vond ik wel erg duur).

Het graafwerk is door een buurman boer gedaan voor € 400,--: het gat voor de tank en aanliggend het horizontaal uitgraven van het epandageveld (ca 3 x 12 meter).

De burgemeester heeft het vloeiveld al (schriftelijk) goedgekeurd dus is dat gelijk van geotextil ( € 30 voor een rol van 0,70 bij 50 m) en een laag aarde voorzien om vervuiling te voorkomen.

Het terrein rondom de fosse moet nog worden opgevuld en geegaliseerd; dat was met al de regen van afgelopen zonder glijpartijen met de tractor niet mogelijk. Afwerking geschiedt door het maken van een terras tegen de schuur aan bovenop de fosse met rondom een muur van pierres. De aanwezige sources worden ingedamd en met een pijp onder het terras geleid naar een aan te leggen waterpartij.

Had voor de fosse al een offerte gekregen van een artisan die alles wel voor bijna € 7.000,-- wilde aanleggen. Nu ben ik ca. € 2500,-- kwijt incl het terras.

Voordeel was dat er geen fosse aanwezig was en dus ok niet behoefde te worden opgeruimd.

Dus zaken in  eigen beheer uitvoeren kan een hele hoop besparing opleveren!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-05-29 16:35:19

Mag ik hier even op doorvragen?

Een van de eisen bij de aanleg is afstand van bron tot septic tank moet >35 meter zijn, en de septic tank moet >10 meter van het huis staan .
Maar hoe tellen ze het stroompje dat van de bron over mijn terrein loopt naar een riviertje mee? Moet ik daar ook 35 meter vanaf blijven? In dat geval kan ik de septic tank niet aanleggen want er is dan geen ruimte.  

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2010-05-30 19:57:11

Mag ik ook nog doorvragen. Je ziet de kant en klare fosses van plastic en beton. Bij de plastic variant wordt weleens aangegeven dat hij ca 70 cm grond boven zich moet hebben om indeuken te voorkomen? als je erover loopt / rijdt met lichte dingen (kruiwagen etc) Klopt dat verhaal? Een reaktie van iemand die het zelf heeft aangelegd: is er een plastic of een betonnen fosse geplaatst ? En dan lees ik in de docu zo snel niets over de afstand tussen huis en fosse, 10 m minimaal? Voor de laatste reaktie: als het eigen stroompje vanaf een bron over je terrein loopt naar een riviertje kun je die het beste in een buis leiden, dan is het geen stroompje meer, maar een leiding. Contact tussen afval water uit de fosse en het water in die buis is dan uitgesloten. Dan geldt hoogstens de afstand van 5 (?)m van fosse tot andere installaties (electra, waterleiding buis, palen voor telefoon, bomen etc) Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-05-30 21:18:34

Merci Dit,

Dat is een oplossing waar ik wat mee kan, dat geeft mogelijkheden (en veel werk, maar soi) Het is een soort aanpassing die wel kan daar. Top.

Afstand tot objecten is ook afhankelijk van de hellingshoek. Bij hellling moet je afstanden verhogen. Over je plastic septic tank heb ik geen idee. Maar als de bovenkant 70cm diep ingegraven is dan lopen de buizen dus nog veel dieper! 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-05-30 23:15:49

Nog even een laat antwoord aan André:

epandage op een hellend vlak kan alleen als de geperforeerde buizen langs de hoogtelijnen aangelegd zijn en daar een afschot van 0,5 à 1% hebben; alle niet 'horizontal' lopende toevoer- en verbindingsbuizen moeten van het dichte type zijn (tuyau plein).

Dit is ook op de door Robert du Moulin aangevoerde documentatie duidelijk te zien.

 

Christian von Klösterlein

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#8 Geplaatst: 2010-05-31 10:49:43

Ik heb een kunststoffen fosse geplaatst. Zoals ik al aangaf was die op het moment van aanschaf zowaar in de aanbieding. Het zal een goede aanbieding zijn geweest, want de voorraad (zo'n 15 stuks) was binnen 2 dagen uitverkocht.

Een betonnen moet in het werk worden gemaakt/gestort. Heb er (bij Point P) ook nog een gezien van een soort glasvezel; maar die had maar 2000 liter inhoud.

Nadeel van een kunststof fosse is dat er bijna niet met zwaar materieel (het maximale is wel een gewone zitmaaier) overheen gereden kan worden; dan moet je hem inderdaad flink dieper leggen en goed inpakken in / afdekken met zand of gemalen graniet. En dan nog bestaat kans op beschadiging. Vandaar dat ik heb gekozen de fosse onder een nog aan te leggen terras te plaatsen en de tan kopeningen (waar je altijd bij moet kunnen) ca 15 cm te bedekken (de tank is dan voor 25 cm bedekt). Er over heen lopen en meubilair plaatsen blijft mogelijk. Hetzelfde geldt voor het vloeiveld; ook daar kun je niets anders meer mee dan gazon/tuin.

De hele installatie ligt achter de schuur, op zo'n 15-20 meter uit het huis.

De vetvangput moet nog aangelegd worden, vlak tegen het huis aan; ivm het stollen van vet in de afvoerpijp moet de afstand tussen de gootsteen en de vetvangput niet groter zijn dan 7 meter.

Het vloeiveld heb ik relatief groot gemaakt; had daarvoor de ruimte. Als je weinig ruimte hebt kun je er voor kiezen een dubbellaags vloeiveld te maken. De putten en bochten/hulpstukken die bij de fosse zaten waren daar al op voorbereid. Het betekent wel dat je dan veel meer grind nodig hebt (zeker wel zo'n 20 m3).

De burgemeester gaf bij de keuring aan dat ik nog wel een soort overlooppijp in de achterste regard moet maken voor als de epandagebuizen eens verstopt zouden raken of het aanbod van gereindigd water uit de fosse op een moment groter is dan het vloeiveld qua capaciteit aan kan.

Verder wat betreft het zelf aanleggen .................... tjonge wat een ontzetend zwaar werk (zeker op een hellend terrein). Het graafwerk gaat gemakkelijk met de grote tractor, maar het egaliseren van het zand- en grindbed moet wel met de hark, dus handmatig. De zware klei is geen pretje en bleef omdat het zo nat was gewoon kleven aan de schep.

Ook het dichtgooien van het gat met de fosse moet met de hand; het zal je maar gebeuren dat de tractor het werk afglijdt of de buizen van het vloeiveld beschadigd.

Ik had het geluk dat ik geen rotsen / grote stenen tegen ben gekomen. De fosse staat op de goede diepte en heel stabiel op een (waarschijnlijk in het verleden ooit eens) vlak gemaakte rots. Waarschijnlijk, daar zit ook de source met de meeste wateropbrengst (die ook de put in de kelder onder het huis voedt), is daar ooit eens een wasplaats geweest ook gezien de gemetselde afvoergoot van de source.

Om verontreiniging van de source door afvalwater / nadelige beïnvloeding van het epandageveld door de sources te voorkomen worden de (4 of 5 !) sources achter de schuur opgevangen en gekanaliseerd. De bedoeling is aan de verste zijde van het terras een waterpartijtje aan te leggen en die te laten overlopen in het aanpalende weiland (waar ik geen eigenaar van ben). Misschien dat ik met de boer maar moet afspreken dat hij dat water kan gebruiken voor het drenken van zijn vee; het is immers gewoon zuiver bronwater.

Zo help je elkaar ook weer.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2010-05-31 19:37:02

@Sjefke: Je zegt: Een betonnen moet in het werk worden gemaakt/gestort.

Wat bedoel je daar mee? Je kunt gewoon kant en klare betonnen fosses van 3000 liter of groter bij de Point-P bestellen. Als jij het gat graaft, laat de PointP hem er in zakken bij levering. Dat ging prima bij mij en beton was niet duurder dan kunststof.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#10 Geplaatst: 2010-06-01 10:29:24

De franse aannemer die ik een offerte heb laten maken zou een betonnen fosse in het werk storten. Trouwens de transport- en plaatsingskosten van een kant-en-klare betonnen fosse lijken mij best hoog (de e.v. Point-P ligt op ongeveer 35 km). Voor het aanvoeren van het zand en grind vanuit het dorp verderop werd al bijna € 100,-- aan transportkosten in rekening gebracht. Een kunststoffen is toch wat beter handelbaar voor de particulier (paste trouwens maar net op de aanhanger). En ik heb de fosse in de aanbieding gekocht; netto (dus na aftrek van de de waarde van de bijgeleverde hulpstukken / bochten en de 3 regards) was de prijs ca € 250,--. Dat is beduidend minder dan de gebruikelijke prijzen die ik heb gezien en heeeeeel veeeeeel minder dan de nieuwe trend, de mini waterzuivering. Die zou mij incl transport bijna € 4.500,-- hebben gekost en zou, voor de ventilator in dat ding, continue aan de stroom moeten hangen. Maar het voordeel is wel dat die installatie heel erg compact is en dat je ook geen vloeiveld meer nodig hebt.

Dat is wel een oplossing voor gevallen waar maar zeer beperkt ruimte aanwezig is, de installatie in een kelder of schuur geplaatst moet worden of indien een vloeiveld niet goed kan worden aangelegd,

Maar inderdaad als je de grond waar de fosse in geplaatst is later nog voor andere doeleinden wilt gebruiken is natuurlijk een betonnen fosse wel aan te raden. Daar kun je gewoon met de auto overheen rijden lijkt me.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2010-06-01 12:02:00

Sjefke, ja da's wel goedkoop ja. Point-P rekent mij voor 25 km 55 euro HT per levering.

Heb je wellicht voor mij wat web-adressen van die waterzuiveraars?

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#12 Geplaatst: 2010-06-01 14:53:42

Heb ooit eens info ingewonnen van een frans bedrijf dat die dingen uit Engeland importeerde. kan de website nu niet zo snel meer vinden.

Er waren (toen nog) 2 belemmeringen; de prijs en de acceptatie van het systeem door de SPANC.

De unit wordt in zijn geheel op een grote vrachtwagen / dieplader aangeleverd (en  dus moet je zelf ook zorgen voor voldoende mens- en spierkracht om het ding op zijn definitieve plaats te krijgen). En dat gaat tegen en prijs per km.

De equivalant voor een  fosse septique van 3000 liter kwam dacht ik op rond de € 4000,--.  Dat vond ik toentertijd (nog) best wel interessant.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#13 Geplaatst: 2010-07-06 20:19:45

Heb de info toch weer gevonden.

Kijk voor een (brochure over een) micro station op www.wpl.co.uk

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#14 Geplaatst: 2010-07-08 16:22:31

googlen op micro-fosse septique levert exemplaren op die door de SPANC zijn goedgekeurd. Ik heb er in de buurt een paar geinstalleerd zien worden; inderdaad compact en ingeval van weinig of moeilijk (hellend) terrein een uitstekende oplossing. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2010-07-09 08:31:15

heel interessant voor mijn buren, bedankt!

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#16 Geplaatst: 2010-07-10 12:28:01

Deze bedoelde ik !

http://www.angelfire.com/ga2/petergiles/septic.html