Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

beton cire versus beton cire

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-05-14 16:47:12

Na mezelf grondig geinformeerd te hebben over beton cire tbv mijn douchemuur naar de castorama getogen en aldaar een zak beton cire gekocht tezamen met een flesje kleurmiddel en beschermspul.

Tot mijn verbazing bij het openen van de zak bleek het een mengsel te zijn met grind. Tja, dat smeert nou niet echt op de muur en al helemaal niet in een laagje van 3 a 4 millimeter. Iemand een idee waar dit fout gaat? Heet het spul anders en heb ik gewoon de verkeerde zak gekocht? De bedoeling is het afwerken van mijn badkamer (douche) wanden omdat het waterdicht spul is en je dan niet hoeft te tegelen. Volgens de bedrijven in NL komt het systeem uit LDF en kan je het overal op aanbrengen in 2 dunne laagjes. 

Suggesties welkom,

Groet,

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-05-14 18:18:39

Frans,

  Misschien denk ik wat te simpel, maar bij mijn weten is béton ciré een techniek die je primair voor vloerafwerking gebruikt. Een laag beton met als het even kan daarin meegegoten een kleurstof, en daarna een ciré afwerking. Dat is dus behoorlijk bouwvakwerk. En het is behoorlijk en vogue meldt dit artikel, en zou ook in een laagje van slechts enkele milimeters moeten kunnen worden opgebracht. En daarmee zie je Robert hier aan de gang, en ook met een vloerproduct, autolissant. Maar ik ben bang dat net zoals met tadelakt er velen zijn die op deze markt wel een graantje mee willen pikken, en meeliften door zo'n naam op een product te zetten dat toch niet helemaal het origineel is. Met aangepaste namen als: enduit aspect béton à cirer en vele andere varianten. En dat je het overal op aan zou kunnen brengen: heb er mijn twijfels bij. Béton ciré meer als een generieke verzamelnaam voor alles dat er qua uiterlijk in de buurt komt, maar in technisch opzicht mijlenver uit elkaar kan liggen. Maar zonder de naam van het product te kennen dat je hebt aangeschaft blijft het een beetje gokken wat hier precies aan de hand is.

Rob

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2010-05-15 14:21:08

Rob,

Dank voor je reactie.

Je info geeft weer meer inzicht in de materie.

De door mij gekochte producten lijken hetzelfde als in de instructievideo.

Hierbij een link naar wat ik heb gekocht:

http://www.castorama.fr:80/store/search/searchResults.jsp?question=beton+cire&searchType=1&categoryId=#

Wellicht moet ik het grind eruit zeven om een dunne laag aan te kunnen brengen.

MvG Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-05-15 14:54:04

Frans,

  Met jouw link kom ik op een pagina met diverse producten. Voor horizontale toepassing,  poudre pour béton ciré, pour sol et plan de travail, en die voor de muur, een nogal prijzige enduit déco. En diverse colorants et entretien artikelen. Kun je de verdachte aanwijzen?

Rob

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2010-05-15 17:28:49

Rob,

Het betreft iid de zak poudre pour beton cire.

De foto klopt niet met het product, dat is een zak van 25 kg.

Op de zak stond niet specifiek vermeld dat het voor vloeren is.

Daar ging ik mis denk ik.

De potten met enduit deco stonden in mijn castorama niet in het schap. Blijkbaar is die bedoeld voor de muren. Al vraag ik me af of dat voldoende watervast is om in een douche te gebruiken.

Veronderstel echter dat die zak is aangevuld met grind om een dikkere laag te storten dan de gebruikelijke 3 millimeter die je normaal als afdeklaag zou moeten aanbrengen.

Groet,

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-05-15 18:00:06

Frans,

   Nu die zak al geopend is lukt terugbrengen niet meer, tenzij je met enige overtuiging een case zou kunnen opbouwen dat ze je verkeerd hebben voorgelicht bij Castorama. Een gratis cursus assertiviteit zou dat worden. Wat te doen. In ieder geval een pause de réflexion nemen, en je nog wat verder inlezen, bijvoorbeeld de links bij het tadelakt draadje hier op het forum. En deze link die ik nog tegenkwam, en die een heel illustratief overzicht biedt van diverse technieken, inclusief de manier waarop je ze moet toepassen, zie de fiches techniques. En wanneer je het stucadoren niet zou vrezen, ik heb goede ervaringen met een ook voor de bricoleur plezierig verwerkbare stucmortel op kalkbasis, type 500. Speciaal ook voor natte ruimtes goed te gebruiken. En wel letten op een goede ondergrond. Er zijn zeer veel vergelijkbare producten, ook op de Franse markt. En zeer vele malen goedkoper dan al die speciale enduits in kleine emmertjes die op het etiket en in de reclamefolder zeer veel beloven.

  En wanneer je het experiment niet zou schuwen, zou je kunnen overwegen er iets van een pigment aan toe te voegen. Maar dat luistert zeer nauw: je moet voor ieder kuipje mortel dat je aanmaakt exact dezelfde hoeveelheden droge mortel, overige toeslagstoffen, water en kleurmiddel gebruiken, want anders krijg je kleurverschillen. Wat ook nog zou kunnen: bij het gladschuren er "nat in nat"  een gekleurd toplaagje op aanbrengen al dan niet gemengd met wat marmerpoeder. Of spieken bij de vele tadelakt recepten en een finish aanbrengen volgens de savonnage methode. Maar daar gaat zeer veel tijd inzitten. Vandaar die speciale aanbiedingen - voor de amateur - bij alle bricozaken die beloven dat je in een fractie van de tijd die de professionele vakman nodig heeft het allemaal zelf kunt doen. Met een even fraai resultaat. In mijn oren klinkt nog steeds na de opmerking van een echte stucadoor: "Vlug er op, vlug er af".

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2011-04-15 13:35:02

Het april/mei nummer van Maison & Travaux ligt nu in de schappen, in cellofaan verpakt, inclusief het juli/augustus nummer van vorig jaar, waarin aandacht voor béton ciré. En een paar andere artikelen: opknappen van een tuinhuisje en de aanleg van trappen in de tuin. Offre speciale, 2 numeros pour le prix de 1.

Rob van der Meulen

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2011-04-16 20:49:03

Mogelijk niet wat je wilt maar ik heb mijn douche muren (inclusief douchebak zelf) van beton gesmeerd (wel een dikkere laag +/- 1 cm over een gasbeton muur.

Door het cement heb ik steeds een beetje colle cellulair (de lijn voor de blokken) gemengd om het makkelijker te laten hechten. Daarnaast heb ik een toevoeging door het cement gemengd om het waterwerend te maken.

De verflaag die daaroverheen gaat moet dan wel ademend zijn anders word deze van de muur 'geduwd' door verdwijnend vocht.

zit er nu een jaar goed op nog geen vochtproblemen.

Stuken met dat spul (simpel cement) is wel een hel!

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#8 Geplaatst: 2011-04-27 13:33:38

Een vriend van mij gebruikt voor de douchewanden een coating. Het is een watergedragen epoxy voor natte en chemisch belastbare ruimten.

Hij gebruikt Caparol disbopox 447 en is daarover zeer tevreden. Houdt volgens hem zelfs geen lelijke kalkaanslag in de douche en hoef je dus ook nauwelijks te reinigen.

Nieuw pleisterwerk, best cementgebonden omdat het harder is en minder snel indeukt, beschadigd dan stuckwerk op basis van gips, moet je voorstrijken met disbopox 443 impregneer. Andere merken, als sikkens, hebben soortgelijke produkten. www.caparol.nl