Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Motor 'stallen' in frankrijk

Auteur Bericht

avatar#4382
Francois
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-05-16 14:30:39

Ik heb trouw de diverse threads doorzocht, maar het antwoord nog niet gevonden. Hopelijk kan iemand hier mij helpen.

Mijn vraag is de volgende: een kennis heeft een in Amerika geregistreerde motorfiets en wil die bij een vriend in Frankrijk stallen om op vakanties op te kunnen rijden. De motor is dus meer dan 90 dagen achtereen in Frankrijk, maar NIET steeds in gebruik. De eigenaar woont NIET in Frankrijk.

Moet die motor nu een Frans kenteken krijgen (en dus gekeurd worden en eventueel aangepast aan de Franse baby-eisen van 100 pk) of kan hij gewoon 'buitenlands' blijven?

Alle mogelijke informatie wordt zeer op prijs gesteld. Ook omtrent eventuele andere bronnen waar ik dit kan navragen.

Met vriendelijke groet,

François

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-05-17 09:14:33

Bonjour Francois,

Ik heb een gedeeltelijke ervaring met deze materie, uit het proberen te registreren van een USA Toyota Landcruiser in FR, en het verhuizen van mijn eigen NL motor naar FR.

Allereerst, die 90 dagen termijn zou geen probleem zijn als de motor in een ander EU land stond, want er zijn binnen de EU geen grenscontroles meer. Echter, als de motor vanuit de USA naar FR komt krijg je onherroepelijk met de FR douane te maken. Dat ding komt immers ergens " aan land". De invoer wordt in principe gedeclareerd in een invoerdocument met de naam "enig document" ("single administrative document"), een sympathiek klinkende naam voor een gruwelijk ingewikkeld stuk papier waarmee zelfs professionele import/export bedrijven het moeilijk hebben.

Probleem is nu, dat je bij invoer (enig document) moet opgeven of dit tijdelijk of permanent is.

Bij tijdelijk ben je vrijgesteld van invoerrecht maar wordt natuurlijk op de maximale termijn gelet. Als je wordt aangehouden met het USA kenteken op de motor zal de gendarmerie naast het kentekenbewijs ook de invoerstatus (enig document) willen controleren. Als je ooit de motor weer terug naar de USA wilt brengen, dito. Bingo, je begrijpt al waar dit naartoe gaat.

Bij permanent wordt de motor "communautair", dus dien je invoerrecht, BTW en eventuele andere heffingen (zoals in NL de BPM) te betalen, en dient de motor op FR kenteken te worden gezet (enig document nodig). Omdat het een USA motor betreft zal er geen EU conformiteitsveklaring voor zijn, dus dat wordt ombouwen naar Europese/FR normen en langs de DRIRE voor een RTI ("reception a titre individuelle"). Nogmaals bingo.

Komt nog eens bij dat in FR alleen gecastreerde motoren zijn toegelaten met een maximum vermogen van 100 pk, een soort luxe bromfietsen dus. In NL bezat ik een getunede Honda Blackbird met meer dan 160 pk. Ik kan je verzekeren dat invoer daarvan in FR zo goed als onmogelijk is. Ondanks dat de motor een EU typegoedkeur heeft, geeft Honda FR er geen FR "certificat de conformite" voor af (Europese eenheid, iemand?). Er schijnt een mogelijkheid te zijn zo'n motor door een officiele merkdealer te laten castreren naar 100 pk, maar dat kost een fortuin bij een machine met electronische inspuiting zoals de Blackbird. En wie wil er op zo'n verkracht ding rijden?

Die Amerikaanse kennis kan wellicht beter een EU vriend/familielid/relatie vragen om voor hem een leuke 2e hands motor te kopen, in 1 van de EU landen dus, die wordt "geleend" als die kennis vanuit de USA op vakantie komt. Dat ding kan ongecontroleerd van hot naar haar door de EU landen rijden en overal gestald worden, want de theoretische regeltjes zijn toch oncontroleerbaar, en een en ander wordt vereenvoudigd omdat voor motoren geen APK/CT verplichting geldt.

Let wel, ook deze constructie is niet zonder haken en ogen. Je moet aandacht besteden aan de verzekering, dus als dit bijvoorbeeld een FR motor zou worden, op de FR verzekeringspolis expliciet de naam van de Amerikaanse kennis als medebestuurder op de polis zetten. Als die Amerikaanse kennis een ongeluk veroorzaakt, kost dat de polishouder zijn no-claim of bonus. En als die Amerikaanse kennis een snelheidsovertreding pleegt (niet eenvoudig met zo'n FR 100 pk hok maar het kan wel, op een woonerf bijvoorbeeld ;-) dan komt de bon met punten- of andere ellende bij de kentekenhouder terecht.

Misschien kan bovenstaande wat omzeild worden door een "officieel" huurcontract tussen EU eigenaar en Amerikaanse kennis op te maken, maar mijn kennis schiet te kort om alle details daarvan te kunnen overzien.

Wellicht hebben andere forumleden meer creatieve oplossingen te bieden, daarin zou ik zelf ook wel geinteresseerd zijn. Ik wens je in elk geval succes en wijsheid met het vervolg!

Salutations, Jos

avatar#4382
Francois
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2010-05-21 17:08:05

Hallo Jos,

heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord. Zeer verhelderend. Wij zijn zelf bezig ons huis in NL ter verkopen om naar FR te verhuizen, maar die 100pk grens heeft mij (onbewust, denk ik) nog noet erg hard doen lopen om e.e.a. definitief gestalte te geven. De beroerde huizenmarkt hier (en darr?) werkt natuurlijk ook fijn mee ;-)

Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, en ik denk inderdaad dat het veiliger is een motor in Europa te kopen en dan maar te huren/verhuren.

Wel een gedoe he, onze 'Europese' regeltjes :-)

Merci beaucoup,

Francois

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#3 Geplaatst: 2010-05-23 11:25:00

Heb dit jaar ook een van mijn motoren permanent gestald in  Fr.

Want ja waar heb je anders zo'n grote schuur voor :)

Voordeel van het overbrengen van een motor met nederlands kenteken is dat die in NL niet APK plichtig zijn (dus ook in FR geen CT); verder is de motor uit 1978, dus ouder dan 25 jaar en hoeft er in NL ook geen wegenbelasting te worden betaald en kost de verzekering als oldtimer maar € 25,-- per jaar. Dus totaal geen probleem om de motor permanent in Fr te laten staan.

Ben trouwens wel benieuwd hoe de gendarme reageert op de blauwe kentekenplaat.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-06-04 16:20:48

Jos,

even terzijde: begrijp ik hier iets fout?

Mijn tourmotor met 90PK heeft een topsnelheid van meer dan 230km/h en haalt 100km/h vanuit stilstand in rond 5sec.

Gecastreerd?

En ik heb er reeds tal van snelheidsboetes mee 'verdiend'.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-06-05 16:34:59

Die 100 pk is altijd nog een aantal pony's meer dan mijn Berlingo Diesel heeft waarmee ik toch 600 kg bagage de berg mee mag op sjouwen! 

Overigens begrijp ik dat nu goed? Mag ik met een BE rijbewijs gewoon op een 125 cc motor stappen in Frankrijk? Zonder enige cursus?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-06-05 17:51:11

Met een Frans B-rijbewijs afgegeven voor 1 januari 2007 mag je een 125 cc met een vermogen van 11 KW of minder besturen.

 

Équivalences

Avec un permis B, peuvent être conduits également par équivalence :

les tricycles et quadricycles lourds à moteur (catégorie B1 depuis le 1er mars 1999, AT auparavant),

si le permis a été délivré depuis plus de 2 ans, les motocyclettes légères (cylindrée n'excédant pas 125 cm3 et dont la puissance n'excède pas 11 KW), appartenant à la catégorie A1 (anciennement AL).

Attention : les titulaires des permis B délivrés à partir du 1er janvier 2007 doivent suivre une formation pratique de 3 heures, délivrée par un organisme agréé, pour être autorisés à conduire une motocyclette légère et la mention de cette autorisation doit être portée sur le permis de conduire.

 

http://vosdroits.service-public.fr/F2828.xhtml

 

Dus niet met een Nederlands rijbewijs.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2010-06-06 21:11:10

Bonsoir,

Het gaat mij niet eens in hoofdzaak om de PK limiet "an sich", maar om het feit dat de FR overheid er zonder enig wetenschappelijk bewijs en tegen de Europese regelgeving in een dergelijke maatregel er door dramt.

In NL bezat ik een motorfiets met ruimschoots meer dan 100 PK. Waar bij de acceleratie je oogballen achter in je schedel belanden. Waar bij gasgeven bij 250 km/h nog steeds het voorwiel los van de grond komt. Met een topsnelheid van ruim boven de 300 km/h. Kortom, meer dan genoeg vermogen om een betonmolen in een baan om de aarde te brengen. En wat mij ongelofelijk afz**kt is dat ik deze Europees goedgekeurde machine in NL straffeloos en wettelijk mocht rijden, en in FR niet. Mijn Europees goedgekeurde NL machine mag niet op FR kenteken. Hoezo verenigd Europa?

Er is geen enkel bewijs dat er een relatie bestaat tussen het vermogen van een motorfiets en het aantal ongevallen ermee. Er bestaan geen onveilige motorfietsen, alleen onveilige rijders, en die kunnen zich met elk aantal PK's op een hoop rijden. Niettemin heeft een of andere FR bureaucraat ooit beslist dat er in FR een PK limiet moet gelden, dus die is er. Niemand is voor rede vatbaar en bijgeloof wordt als feit verkocht.

Dus voor PK-kickers zoals ik is een teruggang van 180 PK naar 100 PK ongeveer hetzelfde als je Ferrari inruilen voor een Lelijke Eend. Wat me eraan doet denken, waarom geldt die debiele PK limiet eigenlijk niet voor auto's?

Salutations, Jos


avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2010-06-06 21:38:46

Net een congres bijgewoond over o.m. verkeersveiligheid. Nogeens is duidelijk geworden dat slechts 5% van de ongevallen door technische gebreken en omgevingsfactoren wordt veroorzaakt en 95% door gedrag.

Jos heeft gelijk. Dit soort indelingen mist elke logica, net als in Frankrijk de verplichting dat je voor een E (aanhanger) rijbewijs een medische keuring moet hebben.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2010-06-07 12:46:20

Steven en Jos,

helemaal eens met de stelling dat meer menselijke dan technische fouten de oorzaak van ongelukken zijn. Maar waar blijft de APK of een andere keuring voor bestuurders?

En natuurlijk is 100PK willekeurig en onzinnig, netzo als snelheidslimieten van 50 of 130km/h. Waarom niet 54 en 142? Zoiets als een hard omslagpunt bestaat niet, het zijn geleidelijke overgangen.

Bepaalde motormerken wilden overigens in de jaren '90 een vrijwillige beperking op 100PK invoeren - ik weet niet wat daaruit geworden is!

In deze context vind ik het interessant dat in de meeste Europese landen nog steeds meer doden door zelfmoord dan door verkeersongelukken vallen. Ik heb voor NL (2007) toevallig de volgende gegevens bij de hand:

verkeer:               791 doden (harde cijfers)

zelfmoord:          1353 (met een zekere onzekerheidsmarge)

medische fouten: 3148 (met een zeer grote onzekerheidsmarge).

Maar wij dwalen af van het eigenlijke onderwserp, de amerikaanse motor.

Christian v.K.