Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Onweer en computers

Auteur Bericht

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#0 Geplaatst: 2010-05-23 15:49:18

Als er onweer nadert,  trek ik de stekkers van de computers en het modem uit het stopcontact. Als het heel erg is, ook de telefoon en de TV-antenne (Ik kan makkelijker zonder TV dan zonder PC...)

Maar misschien ben ik wel te voorzichtig, vandaar dat ik een aantal vragen heb:

1) alle computers en het modem zitten via een stekkerdoos met "protection contre les surtensions" in het stopcontact. Die stekkerdozen kosten maar 20 euro of zo, dus ik kan me niet voorstellen dat ze veel bescherming bieden. Klopt dat? (Er zijn namelijk ook véél en véél duurdere oplossingen te krijgen.)

2)Op de laptops kunnen we enige tijd doorwerken, ook zonder stroom. Kan het dan kwaad als je via een wifi modem internet op gaat? (Behalve dat ik dan het modem riskeer.)

3)Bij een van onze stekkerdozen deed het lampje in de normaal verlichte rode aan/uit knop na een hevig onweer en stroomuitval het niet meer. De stekkerdoos gaf nog wel normaal stroom door, maar ik heb hem toch maar vervangen. Was dat nodig?

4)Is het waar dat je als je je modem wilt veiligstellen, niet alleen de stekker uit het stopcontact moet halen, maar ook het telefoonkabeltje?

U ziet: ik heb totaal geen verstand van deze dingen. Bovendien geloof ik wat te snel in fabeltje is gebleken ;-)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-05-23 16:17:08

Adriana,

ad 1) Dat soort stekkerdozen biedt slechts een zeer beperkte bescherming. Lees hier een misschien wat technische uitleg met onderaan een paar links naar wat achtergrond informatie.

ad 2) Je modem bevindt zich in de gevarenzone, je op de interne accu werkende laptop niet.

ad 3) Zo te lezen heeft alleen het lampje de overspanning niet overleefd, veronderstellend dat het zo'n dertien in een dozijn stekkerdoos is. Tenzij het zo'n geïntegreerd geval is met wat onderdelen die zo'n spanningspiek moeten afvangen, en bij voortijdig heengaan van zo'n onderdeel dat op die manier signaleert: geen beveiliging meer aanwezig. 

ad 4) Ook het telefoonkabeltje er uit s.v.p.: de telefoonleidingen op het Franse platteland, meestal over palen kronkelend hun weg door een fraai landschap zoekend, zijn uitstekende transporteurs van heftige spanningspieken tijdens onweer, en dat kost jaarlijk een respectabel aantal (adsl)modems het leven. Sommige merken sneuvelen eerder dan andere. Voor sommigen aanleiding om maar een huurmodem bij één van de internetproviders te nemen, en geen geld te investeren in de aanschaf van een eigen modem. Is al veel over heen er weer geschreven hier op het forum. Bijvoorbeeld hier en hier, en via de zoekfunctie is er nog veel meer te vinden.

Rob

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#2 Geplaatst: 2010-05-23 16:36:06

Reuze bedankt, Rob, voor je heldere uitleg. Ik zal de informatie in de links die gje geeft bestuderen.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2010-05-25 21:20:30

Zo'n stekkerdoos met protection van 20 Euro, als er ook een telefoonaansluitinkje op zit (25 Euro zal het dan wel worden :-)) beschermt naar mijn ervaring voldoende je ADSL kastje tegen blikseminslag via de telefoonlijn.

In een paar maanden 3x een kastje naar de bliksem gehad (1x zaten we er naast te lunchen, "BAF!" dan kijk je raar op), maar sindsdien al een paar jaar niet meer.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2010-05-28 14:44:50

Sorry Doperwt,

Het is dus niet helemaal waar wat je schrijft. En waarom?

Ik heb al jaren een zg. 'onduleur'. Ik dacht bij de aanschaf zeker 150 Euro volledig beschermd te zijn dans La Creuse tegen blikseminslagen ook voor je telefoonlijn die dan via die UPS loopt.

Nou mooi dus niet dus want wat onze 'electricien' schijft is volkomen waar.

De huisinstallatie daar bestaat uit uiterst gevoelige aardlekschakelaars. Die schakelden al uit bij over- of onderspanning van het net voordat mijn onduleur op noodstroom overschakelde door ingebouwde accu.

Dat staat dus apart van je ADSL telefoonlijn want meet het maar na ca 70 Volt op die 2 koperdraadjes. Bij mij liep die leiding via die ondulateur en dacht bij naderend onweer toch beschermd te zijn.

Ik zat nog even te werken op die compu en ineens een groot gesis uit die ondulateur die op noodstroom overging, maar de telefoonlijn zag ik gegrilleerd worden en dus ook geen Internet meer. Het was gewoon geen directe blikseminslag bij mij daar, want hoewel de hoofdschakelaar van de netspanning er al uitgeknald was bleef m'n compu wél werken.

Tastend in half donker herstartte ik de electra, maar wat ik ook deed geen telefoon, geen Internet!

Ik ben toen maar gaan slapen, het onweer had mij daar niet geraakt door een directe inslag. De volgende ochtend nam ik mijn Volt/Ohmmeter ter hand en ik constateerde dus dat op nivo van telefoon in- en uitgang op ondulateur de boel kapot was. Dus niet voor netspanning op die compu.

Het rare was dat toen ik naar mijn Franse buren ging om te melden dat ik geen tel.verbinding meer had, zij gewoon konden bellen. Zij hebben toen FT gebeld dat mijn 'lijn' er uitlag. Het duurde ruim 4 dagen voordat een figuur verscheen van FT om de boel te repareren. Het bleek uiteindelijk dat over meer dan 3 km afstand dat de bovengrondse telefoonkabel door inslag volledig geperforeerd was. Mijn onduleur was kapot op het nivo van telefoon, maar ik heb die voor de verzekering volledig vergoed gekregen. Moest wél verklaringen overleggen via mijn informatica shop dat dit fenomeen door buitengewone omstandigheden was veroorzaakt.

Miin famillie in NL was dodelijk ongerust, want ze hoorden alleen maar een vreselijk gekraak op die telefoonlijn.

Ik ben een vreselijk eigenwijze fysicus, die niet geloofde in wat de Fransen doen bij naderend onweer ...alle stekkers er uit trekken incl. TV, maar toch de topic starter (Adriana) heeft op grond van ervaring naast de Fransen gewoon gelijk.

Ik moet en zal mijn ongelijk erkennen tegen al die moderne middelen die je laten geloven dat je beschermd bent.

Groeten van,

Bruin.