Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Belastingformulier

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2010-05-24 12:28:56

Vóór het stellen van deze vragen ben ik bij de belastingdienst geweest. De adviezen van de belastingdienst bleken niet allemaal te kloppen. Daarom heb ik me tot een accountant gewend. Die zei na een kwartier dat hij er allemaal niets van begreep en dat ik maar weer naar de belastingdienst moest gaan. Vandaar deze vragen. 

I. Van mijn AOW en een klein aanvullend pensioentje worden AWBZ- en ZVW-premies ingehouden. Vanwege de hoogte van mijn inkomen ontvang ik ook zorgtoeslag. Maar ik heb nog steeds geen definitieve afrekeningen ontvangen, niet van de premie-inhouding noch van de ontvangen zorgtoeslag.

1. Waar moet ik het bedrag van de zorgtoeslag invullen en hoe moet ik dat noemen? Of moet ik dat gewoon bij m'n inkomen optellen, omdat ik ook genoemde premies van m'n inkomen af kan trekken?

2. Als ik de ingehouden premies AWBZ en ZVW van het bruto-bedrag aftrek en de zorgtoeslag erbij optel, hoe moet dat dan als het later bij de definitieve afrekeningen toch anders blijkt te zijn?

De inspecteur beweerde dat ik de premies beslist niet van m'n bruto-inkomen mocht aftrekken. Op deze site lees ik dat dat wel degelijk mag.

II. Waar moet ik het bedrag aan rente invullen, dat ik begin vorig jaar van een NL spaarrekening heb ontvangen en hoe moet ik dat noemen? Of moet ik dat onder 8 DIVERS invullen bij Revenus étrangers soumis en France à l'impôt sur le revenu et imposables à la CRDS. De inspecteur heeft hier een kruisje bij gezet, maar de accountant wist absoluut niet wat hij daarmee bedoelde.

III. Er staat een vraag bij of ik me in 2009 nieuw in Frankrijk heb gevestigd na 3 jaar niet in Frankrijk te hebben gewoond. Dat is bij mij het geval. Iemand vertelde mij dat je de eerste twee jaar na vestiging in Frankrijk helemaal geen belasting betaalt. Toen ik dit aan de inspecteur vertelde, moest hij hartelijk lachen. Later zag ik de vraag op het formulier. Waarom wordt deze vraag dan gesteld?

De inspecteur heeft me ook niet gewezen op de vraag of ik alleen kinderen had grootgebracht. Dat heb ik. Wat heeft dat voor gevolgen voor de belasting?

IV. In NL werd vanwege de hoogte van mijn inkomen helemaal geen belasting ingehouden. Volgens de inspecteur zou ik hier ongeveer 500 euro moeten betalen. Is dat mogelijk?

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#1 Geplaatst: 2010-05-25 11:13:46

Op formulier 2047 bij pension het brutoloon vermelden - sociale premies. Vervolgens dat bedrag op 2042 vermelden. (+zorgtoeslag) Zo doen de Fransen het ook. Ook meneer de inspecteur.

Latere correcties verwerk je in dat betreffende jaar gewoon als kosten (van het brutoloon afhalen) of als opbrengst (optellen bij het brutoloon).

Rente op formulier 2042 bij 2B. En dat dan weer overbrengen op formulier 2042 TS.

In Frankrijk mag je gelijk belasting betalen, geen vrijstelling van drie jaar. 

Met vriendelijke groet,

Rob van Schijndel

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2010-05-25 17:41:56

Rob van Schijndel, heel erg bedankt. Ik ben hiermee buitengewoon goed geholpen.

avatar#7014
Pussycat
Berichten: 2
Reacties: 5

#3 Geplaatst: 2012-05-03 11:39:40

Hallo, ik heb ook een vraag m.b.t het belastingformulier. Ik ontvang rente uit Nederland en dat moet ik invullen op het roze formulie onder IV B. Maar ik begrijp niet wat ik met die 11,2 % of 0 moet uit de landentabel. 

Kan mij iemand daar meer over zeggen misschien ?

Alvast hartelijk dank, Annemiek Driessen,      

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2012-05-03 14:03:37

LET OP

Op deze site zegt niemand wat precies mag en niet mag. Daarvoor is de situatie in Frankrijk te warrig. De enige die zegt wat mag of niet mag is de lokale controleur (geen inspecteur!). U moet uw formulieren op een copie invullen en vooral naar u toe rekenen. Als u het helemaal niet meer snapt, dan gaat maakt u een afspraak met de controleur en neemt u alle inkomensstukken mee (ook van de bank). Bedenk wel goed van tevoren wat u wil. Wasnt ook bij de belastingdienst zien ze het niet zo duidelijk en ze zijn blij met een redelijke sugestie uwerzijds. Ik heb 15 jaar geleden samen met de controleur een opzetje uitgewerkt en dat stuur ik altijd in copie mee, aangevuld met de actuele bedragen. Ga niet u kruit verschieten met 'men zegt...' of 'dat is niet eerlijk...', want wat men zegt interesseert de controleur al helemaal niet (ook niet als het de Minister van Financien zelf is) en aangezien belastingen 'diefstal van staatswege is' heeft eerlijkheid er al helemaal niets mee te maken. U moet met zachte hand en een beetje onderdanigheid de belastingen sturen naar de voor u meest voordelige uitkomst. Het aftrekken van van AOW premie en andere Nederlandse sociale lasten van uw inkomen wordt dan geaccepteerd, niet omdat da mag, maar omdat de betreffende controleur u dat toestaan. Maak hen er evenwel niet op attent. Aan bijdehandtjes hebben ze evenwel een broertje dood.

Het is een spel dat een beetje op pokeren lijkt.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#5 Geplaatst: 2012-05-04 12:09:50

Hallo Annemiek,

Je moet daar 0% invullen. Nederland int immers geen voorheffing op de rente. Daarom hoeft Frankrijk ook niets te verrekenen en kunnen ze volledig heffen over de Nederlandse rente inkomsten. Het bedrag ook overnemen op het blauwe formulier, vakje 2TS.

Succes!

Rob van Schijndel

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#6 Geplaatst: 2012-05-05 08:48:19

Forumleden,

Omdat ik hier iets over 'belastingen' las leg ik het volgende voor. Ik kan me niet voorstellen dat ik enige ben die worstelt met Franse belastingformulieren betreffende inkomstenbelasting uit de verhuur van een maison secondaire. Woon zelf in NL, maar verhuur af en toe onze woning in LDF. Vorig jaar is op het regionale belastingkantoor een formulier (no 2042 C) ingevuld. Omdat ik non-resident ben was ik volgens die dame daar niet aan het juiste adres. Wel wilde ze me 1x helpen, dus kan daar niet weer terecht. Nu heb ik nieuwe formulieren toegestuurd gekregen (2042 CK), maar daar is het net weer even veranderd. Vorig jaar zijn de inkomsten ingevuld in vak 5NB, maar door de gewijzigde tekst vraag ik me af of het daar nu ook weer moet.

Groet en dank,

Norbert

avatar#7014
Pussycat
Berichten: 2
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2012-05-05 14:49:38

Dank je wel!, Rob van Schijndel. Het is me nu tenminste duidelijk.

groet, Annemiek Driessen