Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe vertel ik het mijn Fransche medemensch ?

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-05-25 19:18:19

Wij Nederlanders zijn gekend om onze kwaliteiten. Waar ter wereld vinden we betere voetballers, imposantere waterwerken of modernere opvattingen aangaande leven en dood. Kortom: Er is geen beter land dan Nederland. Dat we wonen en leven in Frankrijk onderstreept onze brede opvattingen over de mensheid in het algemeen en onze meegaandheid met de Franse medemens.

 

Waar het mij nu omgaat is onze houding naar onze Franse medebewoner. Hoe leggen we hen uit hoe voortreffelijk wij zijn ? En hoe wijzen we ze op de toch wel erg gebrekkige staat van ons woonland en haar oorspronkelijke bewoners ?

 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2010-05-25 21:36:40

Hahahah!!!! Neem ze een tijdje mee naar NL, er is geen andere manier. En je zal dan zien dat de meeste Fransen lak hebben aan voetballers, imposante waterwerken of moderne opvatting t.a.v. leven en dood. Klimaat en lekker eten doen er veel meer toe in het dagelijks leven :-D

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-05-25 21:55:36

Welke Franschman zit erop te wachten om een land te bezoeken waarvan de bewoners sokken in hun sandalen dragen, de snelwegen bevuilen met hun ardappelgevulde sleurhutten en eten uit de muur......???

Ja, de Keukenhof, 2 maanden per jaar open.... maar het Rijksmuseum 5 jaar of zo dicht.... mon Dieu, mon Dieu, ayez pitié de moi et de mon pauvre peuple...

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2010-05-25 22:05:21

Wat ik altijd hoor van de Fransen die verbannen zijn naar het kikkerland is dat het klimaat moeilijk is (afhankelijk van het feit of je uit het noorden of het zuiden van FR komt natuurlijk). Het eten is leuk als het maar een exotisch restaurant is. En dan blijft er niet veel over. Nee, echt hoor, weinig zijn enthousiast. Een enkele Français of Française die hopeloos verliefd is roept iets anders maar dat begrijpen we wel voor zolang het duurt.......

Wel wordt altijd geroemd dat men minder 'méfiant' is, 'cordial' en direct. Verder ergert men zich groen en geel aan schreeuwerige en eisende kinderen......

Maar, toch blijft NL, in de ogen van vele Fransen, een 'pays nordique' vergelijkbaar met Zweden en Noorwegen waar alles beter is: onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid etc. The grass is always greener at the other side of the hill.

Ingrid

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2010-05-26 09:56:21

Welke Franschman zit erop te wachten om een land te bezoeken waarvan de bewoners sokken in hun sandalen dragen, de snelwegen bevuilen met hun ardappelgevulde sleurhutten en eten uit de muur......???

[lachend en instemmend knikkend]

Heerlijk!! ik zou er graag nog 1000 aan toevoegen maar dit zegt eigenlijk alles al

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2010-05-26 10:03:22

De afgelopen keer bij de tandarts vertelde de assistente enthousiast dat ze in Mei een paar dagen naar Amsterdam zou gaan. Nou durf ik haar dus niet meer onder ogen te komen want ze heeft vast de huisvuilstaking meegemaakt...

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#6 Geplaatst: 2010-05-26 11:32:30

Begrijp Flèche niet goed met zijn uitspraken "uitleggen hoe voortreffelijk we zijn en geen beter land dan Nederland".

Mijn idee is dat het voor hem beter is terug te gaan naar Nederland, dan te proberen de Fransman te overtuigen van zijn mening!!!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2010-05-27 08:17:22

Bonjour,

Op Franse scholen wordt verteld over Voltaire. Deze deed Nederland af met de samenvatting "Canards, canaux, canaille". Hier tegenin de Fransen willen overtuigen van de kwaliteiten van Nederland lijkt toch een beetje op een "uphill battle". Dus doe ik geen moeite, nog los van de vraag of ik zelf overtuigd ben van de voortreffelijkheid van Nederland en de Nederlanders...

Salutations, Jos

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#8 Geplaatst: 2010-05-27 09:42:47

De dubbele bodem heeft opnieuw niet helemaal gewerkt.

 

Ik ben bang dat de bedoeling van deze bijdrage aan Entre bavards niet helemaal is overgekomen. De gehanteerde stijlfiguur (ironie) in handen van een bejaarde techneut zoals ik is misschien ook wel wat te veel gevraagd. Ik moet misschien serieuzer gaan schrijven.

Mijn oogmerk is om een draad te starten over chauvinisme. Het is de tweede poging in vier-vijf jaar tijd. De eerste is destijds gederailleerd (regelrechte ruzie) en heeft -gelukkig- maar een kort leven geleid. Ook nu weer slaag ik er niet in enig chauvinisme bij jullie bloot te leggen. Misschien zijn jullie niet chauvinistisch ?

Een nieuwe poging, nummer drie.

Stel: NL speelt in Zuid Afrika in de halve finale tegen Frankrijk. Jullie volgen die wedstrijd in de lokale kroeg. Welke ploeg wordt door jullie aan gemoedigd ?

 

Ben

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2010-05-27 10:27:25

Je pogingen tot het bedrijven van ironie in je vraagstelling, waardeer ik zeer. Als inwoner van Frankrijk ben ik niet voortdurend bezig de autochtoon te informeren over de voortreffelijkheid van de lage landen. Soms wijs ik op een Bataafse prestatie van jewelste (Deltawerken, Cruijff), maar word dan wat meewarig aangekeken. De Fransen houden het warm en droog met elektrische verwarming uit kernenergie en de grootste footballer was toch Zinedine. En die kopstoot was geheel terecht.

Na tien jaar tussen de Fransen te hebben vertoefd, begint steeds helderder het besef te groeien dat de begrippen, of liever de clichés, als grandeur en joie de vivre nog slechts in de geschiedenisboekjes mogen worden gehanteerd.

Elke twee jaar (Europese of wereldcup) kijk ik naar voetballen, althans als Nederland deelneemt. Bij een mogelijk treffen tussen Frankrijk en Nederland zal ik met Fransen om mij heen overdreven luid bijval tonen als Nederland scoort. Die Domenech is een wat enge man. In het geniep heeft hij ingestemd met een ontmoeting met president Sarkozy die zijn opvattingen over de opstelling van het Franse elftal kwijt wilde.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2010-05-27 12:21:41

Sarko vereenzelvigt zich met Mandela, terwijl die film Invictus niets met politiek noch met rugby heeft te maken. En Sarko niet kan tippen aan Mandela, overigens.

Wims waarneming met betrekking tot de tot clichés verworden begrippen deel ik. Ik wil eraan toevoegen dat het cultuurbesef in het algemeen aan het roesten is, ondanks het onderwijsprogramma. Maar dit lijkt me eveneens een Nederlands probleem.

En eh, je krijgt Fransen wel overeind als je vertelt over dat viaduct bij Millau. Aan het rijtje Cruijff en Delta voeg je dan "Arcadis" (voorheen Heidemij) toe, dat willen ze maar niet geloven.

Terug naar Ben : je hoeft geen geretireerde techneut te zijn om slechte ironie te bedrijven. Dit overkomt zelfs 'n minister-president...

Ik verstond althans jouw opening in één keer, maar dat je vaker iets bespiegelt wat ik met plezier lees draagt hier natuurlijk aan bij.

Je loopt wel 'n gering risico : een oppervlakkige lezer neemt je te letterlijk, daar komt inderdaad vaak gedoe van. En helaas zijn er vandaag de dag nogal veel oppervlakkige lezers, hallelujah internet & zo.

Nu de keuken in,

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#11 Geplaatst: 2010-05-28 01:16:13

Wij zijn hier toch wel in de kroeg nietwaar?

Welke kroeg dan?

En France Metropole?

Waar is dat dan? Is dat in Parijs en omgeving, of op het Franse platte land?

Nu heb ik al een vreselijk aantal jaren een erge hekel aan voetbal.

Vroeger was LDF helemaal niet zo voetbal-minded!

Ik spreek dan over meer dan 11 jaar geleden.

Ik herinner me nog toen ik in een caravan woonde in de Indre niet zo gek ver weg van Chateauroux dat de voetbalgekte behoorlijk toesloeg.

Ik meen vn. bij NL-ers die eveneens als ik op een kasteel werkten in Mers-sur-Indre. Dat kasteel uit de Louis XV tijd was gekocht door een NL artsen echtpaar.

Als ik me goed herinner werd de Franse ploeg behoorlijk ingemaakt door vn. Ajaxieden oftewel Ajax, eveneens het schoonmaakmiddel van het Unilever concern. Ik volgde vanuit m'n 'Bassie & Adriaan caravan uit 1963' die wedstrijd via de radio op het terrein van dat kasteel.

Ik herinner me overigens dat de NL-ploeg had gewonnen tov. Les Bleus, maar volgde die wedstrijd met een half oor want ik had problemen met m'n 1e mobile telefoon via BEN.

Iedereen daar kwam me feliciteren met de overwinning van NL-ploeg in m'n caravan en zei tegen hun: 'Zijn jullie nu tegen Frankrijk of niet?'

Die verdomde Ollandais begrepen helemaal niet dat de overwinning van NL bij de Fransen behoorlijk kwaad bloed had gezet. Het werd een behoorlijke ruzie daar tussen de Franse medebewoners/medewerkers en ik was als niet voetbalfanaat er behoorlijl verlegen onder.

Ik vond uiteindelijk in m'n beste Frans een paar zinnen  'pour calmer le jeux' en zei dus dat ik niet van voetbal hield, maar toch met een half oor geluisterd hebbend dat de NL-ploeg wél de overwinning had verdiend!

En over een bal die haarzuiver rond is, en over een billardlaken rolt, weet je nooit of die exakt het doel treft.

Dit zei mij eens de advocate van de OR van U-concern. Laat staan een bal die over een glad geschoren grasmat rolt...

En Peter... ik ben denk ik geen oppervlakkige lezer, maar ben het eens met jouw posting!

Gegroet door Bruin in het kwadraat.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2010-05-28 07:45:49

En we kunnen ook al niet meer opscheppen over onze" fantastische prestaties" op het Songfestival waarop we een liedje van de dementerende broer van Sinterklaas hebben laten vertolken door een afvaardiging van de Josti-band.....

Guttegut....

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-05-28 09:18:37

:-)

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#14 Geplaatst: 2010-05-28 14:32:23

Ja, hoor eens, niet elke generatie beschikt over een Anneke Grönloh met Brandend Zand.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2010-05-28 14:38:12

Een Oost-Europese Frizzle-Sizzle act zou geheid deze onzin winnen.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#16 Geplaatst: 2010-05-28 17:49:27

La Flêche:

Om iets meer duidelijkheid te scheppen (niet dat het voor mij een probleem is) zou je je berichtjes kunnen beginnen met "ironie aan" en aan het eind "ironie uit". Dan begrijpen alle dikhuiden onder ons het ook Varianten zijn natuurlijk "sarcasme aan" gewoon "spot aan" enz. Misschien voorkomt het een hoop herrie in de kroeg.

Groet, Kees

Overigens, ben toch zo blij dat Sieneke naar huis mocht, daar zullen we dus niet nog langer mee geplaagd worden. En niet aan onze Fransche medemensch vertellen, please!!!!!!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#17 Geplaatst: 2010-05-28 17:58:21

Ben, blijf alsjeblieft schrijven zoals je doet. Die gesuggereerde regieaanwijzingen lijken me overbodig, we mogen toch wel enige hersenactiviteit van de doorgesneden forumbezoeker verwachten en verlangen ?

Peter.

P.S. "Jip & Janneke-taal" was ook al niets voor Hans Dijkstal. Alle Hanzen zijn minkukels, vond ik ooit, behalve Hans van Mierlo en Hans Dijkstal.

Conclusie : de goede Hanzen gaan dood.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#18 Geplaatst: 2010-05-28 18:08:05

Zelf begin ik nooit over NL, maar de Franse dorpsgenoten des te meer. Naast de onvermijdelijke clichés die zij aandragen en ik welwillend beaam, komen ze meestal met allerlei vragen over huizen, water, moestuinen, gewoonten en wat niet al. Gelukkig ben ik op elk terrein deskundig. Bovendien, wat maakt het uit, het gaat om het sociale contact en wat minimale informatie-uitwisseling. Een soort forum op straat eigenlijk. En veel verder dan een verzameling clichés komen we sowieso niet, de Fransen niet en wij niet, maar daar valt heel goed mee te leven zolang je niet de pretentie hebt diepzinnigheden te verkondigen. Zelfs over het eigen land komen ook in deze rubriek de deelnemers nauwelijks verder dan sleetse puntjes over onleefbaar NL, botte bewoners en toeristen met aardappels in de kofferbak. Ik merk nooit veel verschil tussen de twee landen, op wat culturele geplogenheden na dan, maar om daar nu zo zuur over te doen.

En ja, in april vervoerde ik ook aardappelen van het noorden naar het zuiden. Niet omdat ik de Franse aardappels zo slecht vind (dat vind ik wèl trouwens, maar dat is geen reden ermee te gaan sjouwen), maar omdat in mijn Ijsseldorpje er vele soorten pootaardappels te koop zijn en m'n Franse buurman nu van allerlei soorten rijen kan poten om te zien welke hem het beste bevallen. Hij brengt me altijd allerlei producten uit zijn tuin, dus dat leek me wel aardig. En zo rommelt een mens wat aan, in Frankrijk en in Nederland. Een beetje opscheppen over nationale feiten waar je nooit iets aan bijgedragen hebt, hoort er kennelijk bij, maar daarom hoef je er nog niet aan mee te doen. Laatst zei een andere buurman dat ie het een wonder vond dat Frankrijk zich ooit hersteld had van de slachtpartijen in de Napoleontische oorlogen en de 1e Wereldoorlog. Vond ik wel verfrissend, die mening. En weinig chauvinistisch, om even aan te haken bij het oorspronkelijke punt.

Dolf

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#19 Geplaatst: 2010-05-30 18:48:33

Hans Dijkstal was ouder over zijn 'zoontje' en wij over onze spruiten voordat hij Minister werd op het Libanon College te Rotterdam. Ik heb begrepen dat hij inmiddels overleden zou zijn.

Ga die zin even analyseren! Het is complete onzin want Hans was gewoon een ouderpaar met zijn lief op dat College voor een ouderavond.

Z'n 'zoontje' was na een 1/2 jaar geen uitschieter. Mss. was het wel haar zoontje alleen!

Helaas heb ik het nooit tot Minister gebracht van den Nederlansche Staten.

En dit nu is erg sarcastisch bedoeld ;-))

Over "Anneke", ze kweelde erg mooi hoor, maar ik kon helaas voor haar nooit stemmen op haar voor het NSF, want er waren ook later veel betere. De groep ABBA bv. Ook dit is complete onzin, want ik weet niet eens meer of Anneke dan nog meedeed aan het ISF. Wel was ze lang nog de favoriete zangeres van NL-krijgsmacht. ...

Ik ben nog steeds weinig chauvinistisch geworden wél aan't dementeren en vind ook de winnende liedjes van LDF niet echt super, om te winnen voor het ISF.

Zal wel aan mij liggen, maar slechts één kan de winnaar zijn. C'est comme ça, ook en France!

Bruin met pretoogjes..

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#20 Geplaatst: 2010-05-31 11:10:12

Ironie wordt hier inderdaad over het algemeen zeer slecht op waarde geschat...

Hoe dan ook: om even letterlijk te gaan, wij hebben gewoon wat Fransen uitgenodigd om naar Nederland te komen.

Dan hoef je niets uit te leggen en kunnen ze zelf gewoon hun mening vormen.

Een paar jaar geleden een Franse huisvriend uit het dorp, een eenvoudige boerenzoon die niet in de voetsporen van zijn vader is getreden maar gekozen heeft voor een carrière als vuilniswagen chauffeur. Geweldig leuke vent!

Hij heeft onze koninginnendag meegemaakt, is in Amsterdam geweest en heeft met zijn opgepimpte Citroen xara ('go-faster striping, herrie uitlaat en 'brede sloffen") de Nederlandse wegen onveilig gemaakt.

In een Amsterdamse discotheek ging hij bijna op de vuist met een neger, het was namelijk schandalig dat er zomaar noirs binnengelaten werden in zo'n chique tent!

Dat niveau dus

Hij heeft genoten en houdt van holland maar vindt zijn Franse dorpje toch net wat overzichtelijker.

Afgelopen weekeind onze Franse vrienden over de vloer gehad, hij Fysio, zij kunsthistorica. Ze hebben genoten en hadden wat meer diepgravende analyses over ons landje. Toch komt het er in het kort op neer dat ze Nederland zien als een zeer modern, beschaafd en ordelijk land ("alle stukjes land voor de koeien en paarden zijn keurig georganiseerd en gerangschikt, erg ordelijk!" was een conclusie na een treinreis naar Amsterdam)

over het eten in de restaurants waren ze niet erg te spreken, het assortiment in de supermarkt evenmin en het gebrek aan kleine winkeltjes waar je nog eerlijk voedsel kon kopen was stuitend! (afgezien van Amsterdam waar het juist een walhalla was op dat vlak) Aldus onze gasten.

Alleen die drukte... ook zij komen uit een plattelandsstadje bij ons in de buurt in Frankrijk. Nederland is inderdaad wel heel erg vol vonden ze.