Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Prijzen Franse electronica, witgoed, bruingoed

Auteur Bericht

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#0 Geplaatst: 2010-05-25 20:08:25

Het is mij al meerdere keren opgevallen dat de electronica, witgoed en bruingoed in Frankrijk idioot en zonder twijfel kunstmatig duur is.

Het toppunt was het Nikon objectief (55-200 VR voor wie dat wat zegt) dat ik afgelopen weekend kocht. Bij de FNAC kost-ie 369 Euro, bij de Boulanger zo mogelijk nog duurder 399. Flink gegoogled, kom ik uiteindelijk op een fotozaak in Roussillon (38) die hem voor 229 levert (plus 8.50 verzendkosten). Begrijp er geen fluit van, ben bijna tevreden maar nog niet helemaal: vind ik hem in Nederland op cameranu.nl (wat volgens allerlei fora een zeer deskundige en betrouwbare zaak is) voor 178 Euro en slechts 6,50 voor aangetekend verzenden naar Frankrijk!

Hetzelfde, iets minder extreem, zie je bij die mooie rvs Brabantia keukenvuilnisbakken. In Frankrijk krankzinnig duur, uiteindelijk vond ik de laagste prijs in Engeland, met verzendkosten (en zo'n ding is wat groter dan een objectiefje!) nog tientallen Euros goedkoper dan in Frankrijk.

Fransen houden niet zo van competitie, ze bouwen liever de markt dicht met illegale prijsafspraken! Zie mobiele telefonie, zie banken...

Moraal: google is je beste vriend en de beste prijzen vind je in het buitenland.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-05-25 21:56:42

Klopt doperwt, op internet is het vaak goedkoper. Toch mag ik graag een paar tientjes meer uitgeven en wat servcie en advies daar voor terug. Al hier in het provinciestadje waar ik woon heb ik een Sony spiegelreflexcameram gekocht. Ik geloof dat ik hem 50 euro goedkoper kon krijgen via Internet. Tja, ik kan altijd langslopen, altijd advies en als er wat is stuurt hij "m op. Voor zo iets prefereer ik een middenstander. Met witgoed weet ik het niet. Nadat ik een aflevering heb gezien van 'envoyé spécial' met al die gecorrumpeerde technici die je vertellen dat je apparaat niet meer gerepareerd kan worden. Tja, dan weet ik het niet. Winkels als But en Conforama, daar heb ik niet veel vertrouwen in. En die zogenaamde verlengde garantiecontracten, daar heb ik nog nooit aan meegedaan, dat is oplichterij. Als er echt iets is dan komt heb binnen een jaar wel boven water.

Ik weet van een vriedin dat je prima kinderwagens en wiegen buiten FR kan bestellen en veel goedkoper. Jos 32 kan je daar ook alles over vertellen.

Wij wonen 120 km van de Spaanse grens (jij toch ook doperwt) en daar is alles stukken goedkoper.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-05-26 07:59:42

Of de bevindingen van 'doperwt' waar zijn of niet, weet ik niet. Zijn moraal is wèl geldig, waar je je ook bevindt.

Zoiets als "het gras bij de buren is altijd groener"?

Een en ander doet me denken aan 'n verhaal van 'n fotograaf te Amsterdam, met 'n winkel. Drukke winkel, goed bezocht voor "O&A" en veel gevraagd vanwege zijn deskundige adviezen. Om vervolgens de apparatuur zo goedkoop mogelijk elders aan te schaffen.

Hij heeft z'n winkel gesloten en besloot zich uitsluitend toe te leggen op het maken van mooie foto's. Met veel succes en minder ergernis.

Peter.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2010-05-26 11:41:56

Goed zoeken op internet levert altijd voordeel op, maar in z'n algemeenheid vind ik witgoed in Frankrijk goedkoper dan in Nederland. Bij elektronica (TV's bv) valt me op dat de vakwinkels, dus daar waar je nog service krijgt, vaak winkeldochters van vorig jaar proberen te verkopen voor de (te hoge) prijzen van vorig jaar terwijl de nieuwste modellen ( beter en goedkoper) niet in de etalage staan.

Bijna alles is in de UK tijdelijk goedkoper omdat ze daar nog niet in de gaten hebben dat ze de spullen met dure Ponden hebben ingekocht en nu met goedkope Ponden verkopen. Omgerekend naar Euro's bespaart dat snel 25%. De hoge inflatie daar (5%) werkt het verschil wel weg.

Vergeet ook niet dat in Frankrijk een "thuiskopie-belasting" bestaat op alle informatiedragers. DVD's, CD's, Harde schijven, usb sticks, maar ook geheugens foor fotocamera's etc. Dus op elk apparaat met geheugen zit in Frankrijk al meer belasting dan in Nederland of Duitsland.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2010-05-27 20:40:07

Beste Jako,

In NL of FR wordt men opgelicht met 'winkeldochters'. Hoezo goedkoper ?

Alleen al probeert men nog steeds die verouderde produikten te slijten in de EEG, terwijl op ALLE goed in de titel een minimale garantietermijn hoort te bestaan van 2 jaar!

Ik heb een LCD TV gekocht via Internet bij een Parijse firma. Het merk LG haut définition. Het begon ermee dat die TV niet afgeleverd kon worden op mijn adres in 79, want die TV was onherstelbaar beschadigd!

Na 14 dgn. werd er een nieuwe (HD) bezorgd met één jaar fabrieksgarantie.

Dat model was eigenlijk al verouderd en ja hoor, ik heb noodgedwongen bij de koop 1 jaar extra garantie afgesloten. Kosten ca. 30 Euro, maar indien je dus van te voren op Internet het hele scala van HD TV's had afgezocht dan was er nog een Samsung, maar ook al verouderd....

Je bent gewoon een spekkoper als je dus iets vindt op Internetsites van het laatste model en goed merk.

Het is dus geen kritiek op jou hoor, maar alleen al heb je het moeilijk om de technische specificaties te vergelijken op sites waar dit soort artikelen worden aangeboden.

Groeten van,

Bruin.

Groeten van,

Bruin.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2010-05-28 15:08:50

Bruin,

LG geeft in Frankrijk standaard 2 jaar fabrieksgarantie op TV's (onderdelen en arbeidsloon, bij grote TV's soms ook voorrijdkosten).

Zie de Franstalige LG website en kijk bij het TV model.

Voor snel zoeken, vergelijken van prijs en specificaties, en de betrouwbaarheid van webwinkels zijn voldoende vergelijkingssites op internet beschikbaar om een keuze te kunnen maken uit de vele honderden beschikbare nieuwe modellen.

(i-comparateur.com, lcd-compare.com, lesnumeriques.com...)

Bij een (web)winkel die maar 1 jaar garantie geeft moet je gewoon niks kopen.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-05-28 16:53:42

Ik ben het gewoon met je eens Jako.

Dat is dus niet mijn punt. Wél had ik dus vanuit NL allerlei websites afgezocht op een HD LCD TV. De merken die overbleven uit een heel scala waren LG en Samsung.. beide worden dus ergens in verre oosten geproduceerd.

Mijn keus was dus gevallen op LG... laten we het nu maar gewoon benoemen: Philips uit het Verre Oosten. Wat er in NL wordt verkocht onder dat merk is inferieur en zoals ik al schreef proberen NL wit- en bruingoed firma's als Its en nog een heel scale aan winkels je een verouderd produkt te verkopen en nu nog steeds tegen 1 jaar fabrieksgarantie!

Dat is illegaal vanuit de EEG-wetgeving, maar nog steeds doet men zaken in de EU tov. de argeloze consument. Ook hier en France en ik ben allerminst achterlijk.

Een extra complicerende factor is dat een in NL gekochte HD LCD TV van ca 82 cm mogelijk niet werkt op het Franse Secam systeem.

Ik ben toch blij met die LG TV en hoewel ik dus niet direkt digitale foto's kan bekijken via afwezige USB ingang op die TV heb ik nog een paar RSS koppelingen liggen die dat kunnen doen.

Het punt blijft dat teveel electronica in NL of FR wordt aangeboden (ook op Internet!°)  met 1 jaar fabrieksgarantie. De verkopende partij probeert jou dus als consument te misleiden, want hij heeft op slinkende winstmarges toch wél de plicht om 2 jaar fabrieksgarantie standaard te geven! Dat is gewoon de EU-verordening. Ik hoef helemaal niets te kopen via Internet in Engeland or where ever om te weten dat in heel de EU 2 jaar fabrieksgarantie de regel IS.

Je kunt ook gewoon juridisch hardmaken dat een produkt die het binnen 2 jaar na aankoop opgeeft gewoon gerepareerd moet worden of vervangen door nieuw.

En ik hoef hier maar 1 centraal telnummer in Parijs te bellen om mijn klacht over publicité mensongère te deponeren. Het helpt al geweldig als je in les grandes surfaces zegt dat de aanbieding die zij deden voor een bepâalde prijs alsnog nageleverd moet worden bij rupture en stock buiten promotion datum.

Ik ben dus geen calulerende Nederlander, ik sta gewoon op mijn recht als koper en hier in LDF helpt het geweldig als je duidelijk maakt naar de verkopende partij waar zijn recht eindigt en de jouwe begint. Heus waar ik heb alleen maar des petites problèmes gehad. Het helpt alleen al als je vraagt naar le plus haut responsable van die boîte.

Bruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2010-05-28 17:33:48

Fabrieksgarantie ? Europese directieven ? Betalend de garantieduur verlengen ?

Ik meen dat er vanuit Bruksels is bepaald dat de "redelijke levensduur" van 'n bepaald produkt bepalend is voor de duur van de garantieperiode.

Daarvoor moet je als consument dan wel het nodige verrichten, overigens. Maar er zijn inmiddels her & der rechterlijke uitspraken gedaan.

Peter.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#8 Geplaatst: 2010-05-28 17:55:03

"NL gekochte HD LCD TV van ca 82 cm mogelijk niet werkt op het Franse Secam systeem."

Dat is niet zo relevant aangezien de oude analoge secam standaard nog maar maximaal 1 jaar te gaan heeft. ( in de Elsas is het al zo ver)

Wél is relevant dat er in Nederland via DVB-T (digitenne) geen HD uitzendingen bestaan. In Nederland verkochte TV's beschikken dan ook meestal niet over een HD-tuner (dus lekker goedkoop) en zijn niet geschikt om de gratis Franse TNT-HD uitzendingen te ontvangen.

Koop je in Nederland een HD TV, is ie meestal niet geschikt voor HD uitzendingen...

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-05-30 11:41:54

Jako,

Als je in NL een (full HD) TV koopt, zal die net als in FR moeten voldoen aan de HD-standaard. Dat betekent dus bijna het dubbele aantal beeldlijnen dan een HD-voorbereid! Idd. DVB-T is die technische standaard die je dat garandeerd.

Het jongleren met uitdrukkingen, die net niet de standaard dekken van de de technology à point, is een van de geliefde verkooptruucs hier of elders. Dat geldt voor alle 'huishoudelijke' produkten, waar voor het gemak van de consument micro-electronica in is verwerkt. Zo vond ik hier bij mijn terugkomst 1 circulaire van de Staat, dat eind Mei geen uitzendingen meer zijn te ontvangen via TNT op TV als die TV niet minimaal uitgerust is met een kastje dat analoog vertaalt in digitaal.

Bon, ça me regarde pas. Maar tegelijkertijd werd in een plaatselijke krant gewaarschuuwd dat allerlei huis aan huis verkopers zo'n kastje verkochten aan meestal bejaarden, tegen dubbele prijzen!

Dat heet hier dus l'arnac (oplichting). Die figuren maken juist misbruik van het feit dat de meeste mensen niets van electronica weten... ik ook niet al teveel, maar toch, ik stel wél de juiste vragen en dan moet die verkoper het over specificaties gaan navragen bij een hogere.

Ik vind het overigens nog steeds a shame dat in NL maar (dites) geen HD uitzendingen bestaan. Ik moest mijn oudste dochter letterlijk laten zien dat op haar full HD TV, de uitzendingen van >TV-5/Arte wél in HD waren. Je moet haast bijna blind zijn om niet het verschil te zien en haute défination met 4 zenders van Nederlandse bodem. Een HD voorbereide TV wordt nooit een full HD, ondanks kastje !!!

@ Peter, die VO's moeten in de Nationale Wetgevingen worden opgenomen.

De levensduur van allerlei apparaten en zelfs auto's heeft een ruim verlengde levensduur ondergaan, als gevolg van sterk verbeterde productietechnieken.

De gemiddelde koel- diepvries combinatie heeft bv. een levensduur van ca 14 jaar.

Voor apparaten met micro-processors geldt dat als die niet stuk gaan binnen één jaar -vanwege een anomalie in die mcro-circuits (de kwaliteit van die dus), ze ook nog werken (gewoonlijk) na 5 jaar! Toch zijn die micro-chips erg gevoelig voor over- en vn. onderspanning. Dus onweer en hoge statische ontladingen kunnen het functioneren van zo'n apparaat negatief beïnvloeden.

Als Brussel dus verordorneert dat op alle huishoudelijke/electronische apparaten standaard een garantietermijn van 2 jaar moet gelden is dat de Wet in heel de EU. Ik kan in die VO niets anders lezen als jurist.

Groeten van,

Bruin.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#10 Geplaatst: 2010-06-06 10:49:46

"DVB-T is die technische standaard die je dat garandeerd"

Bruin, zoals we van je gewend zijn braak je weer eens onzin uit.

DVB-T is een uitzendstandaard, maar heeft geen enkele relatie met HD of SD.

Je kunt over DVB-T zowel HD als SD uitzendingen verzorgen in zowel MPEG2 als MPEG4 compressie. In Frankrijk worden beide door elkaar gebruikt.

Daarnaast bestaat inmiddels DVB-T2, met meer modulatietechnieken waardoor nog meer data in dezelfde bandbreedte past. DVB-T2 televisies zijn neerwaards compatibel.

In Nederland is uitsluitend de MPEG2 compressie in gebruik. Het is dus niet nodig om in een Nederlandse TV een tuner te plaatsen die MPEG4 kan decoderen, want je kunt er niks mee.

Aangezien een dergelijke tuner goedkoper is zijn veel TV's in Nederland niet geschikt voor MPEG4 en kun je in Frankrijk geen HD uitzendingen ontvangen, ondanks het (FULL-) HD logo.

Wil je daarmee toch in Frankrijk HD uitzendingen ontvangen, dan moet je een losse TNT-HD tuner kopen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-06-06 14:23:36

Weer het oude verhaal:

Waar is de consument bij gebaat:

STANDAARDISATIE - standaardisatie - STANDAARDISATIE

Wij leven weliswaar in een Europa, maar ieder land heeft zijn eigen standaards.

Christian von Klösterlein

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2010-06-06 17:02:58

Merci Jako,

Om me even bij te werken in 'standaards'!

Niettemin heeft Christian wél gelijk. Het gaat dus om standirisatie en als we als consumenten nergens meer vertrouwen kunnen hebben in die, dan zijn wij -toch niet helemaal gek- compleet verloren (perdue dans la nature!) toch?

Ik vergeef je je uitdrukking, dat Bruin gewoonlijk uit z'n nek lult.

Daag Jako, Het ga jou erg goed , evenals mij.

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2010-06-06 22:42:29

Bruin goed?...................................???????

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#14 Geplaatst: 2010-06-07 14:27:28

Ach, op zich is het prima gestandaardiseerd.

Opvallend is echter de snelheid waarmee nieuwe opvolgers van standaarden de wereld in worden geslingerd.

Hierdoor zit je in no-time met verouderde apparatuur. Koop je nu een full-hd DVB-T2 televisie (en daar moet je errug hard naar zoeken ) dan kun je er even tegen.

Tot DVB-T3...

Hetzelfde is trouwens geldig op satelliet (en kabel) waar Canaldigitaal ook al gedeeltelijk over is gegaan op DVB-S2 met de mpeg4 compressie. Niet alleen voor de HD zenders, maar ook voor SD zenders zodat je nu een HD ontvanger nodig hebt om de 'ouderwetse' SD (thema-) zenders te kunnen ontvangen.

Canaldigitaal gebruikt hier de betere compressie dus niet voor een betere uitzendkwaliteit, maar om meer zenders in 1 transponder te kunnen proppen.(goedkoper)

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#15 Geplaatst: 2010-06-07 20:37:20

Beste Flutiste,

Bruin goed......? Bruingoed?

Verrukkellijk zo'n brilliante, ontnuchterende kwinkslag zo onverhoeds en pardoes geparachuteerd in dit granieten dispuut. Eindelijk weer eens een glimlach ertussen. Humoristisch en toch leuk. Lief en ik hebben er weer van genoten.

Dank vanuit Frankrijk.

met vrolijke groet

Max en Lief