Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hulp bij diagnose elektraprobleem

Auteur Bericht

avatar#5618
Steff
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-05-26 20:59:27

Al een paar jaar in het bezit van een oude boerderij in de Morvan. Veel zelf aan het klussen wat aardig lukt. Voor deze ene keer de electra eens laten doen. Nieuwe installatie, drie kasten met autom. zekeringen van 10A,16A,20A en 32A, nwe.bedrading, wandkontaktdozen etc. Capaciteit installatie meteen voorbereid op de toekomst met el.boiler, koken en gebruik van paar elektrakachels. Prima gedaan naar ons idee, kostte ook wel wat, maar eindelijk eens een keer wat laten doen...

Rond de definitie oplevering wat gedoe met de EDF over de aansluiting en kwam er even 380 v binnen op de installatie na verkeerde werkzaamheden van de electricien. Gevolg wat apparaten defect en keurig vergoed. Na correctie werkte alles weer naar behoren. Eind goed al goed.

Inmiddels een jaar verder, alles meer in gebruik,en boiler en kachels aangesloten en problemen.
Wat gebeurt er? Twee apparaten of meer in werking met een elk een eigen groep van (bijvoorbeeld boiler en kachel, die verspreid zijn over twee aparte kasten en de hoofdzekering sluit af. Alles uit in het huis en op zwart. Ook een ander combi van twee of drie el.apparaten met enig vermogen doet de hoofdzekering uitslaan. Automatische zekeringen, geen enkele tot op heden, slaan niet af. Ra,ra ra en waar duid dat op?
De 380 V ooit schade aangebracht aan de zekeringen? Aansluiting niet in orde?
Zijn er tips om zelf achter de oorzaak te komen?
Normaalgesproken de electricien er weer bijgehaald. Mede door personlijkomstandigheden is deze failliet en vertrokken.
Tips welkom.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-05-27 12:07:10

Steff,

  Diagnose op afstand blijft lastig, maar het probleem waar je tegen oploopt klinkt me bekend in de oren. Lees wat er hier op het forum over geschreven is, inclusief een aantal links. Misschien kun je nog even doorgeven wat voor puissance souscrite er op je EDF rekening vermeld wordt, en wat je er zoal aan zware verbruikers aan hebt hangen. En om hoeveel kilowatt per apparaat het gaat. In het gunstigste geval zou je met een iets andere verdeling van zware gebruikers over je triphasé installatie het ingrijpen door je hoofdschakelaar, disjoncteur de branchement, misschien kunnen voorkomen. Wat ook nog zou kunnen, vergissen is menselijk, is dat de disjoncteur de branchement voor wat z'n stroombeveiliging betreft nog op een te laag ampérage staat ingesteld. Er is een uitleesvensterje, met daarin een getal. Anders wordt het meestal een zwaardere aansluiting, of om redenen van gebruikscomfort alles toch maar om laten bouwen naar monophasé. Tenzij de EDF bij jou in de buurt liever triphasé levert voor de iets zwaardere aansluitingen, dan monophasé. Dat komt soms voor wanneer je wat ver weg op de campagne woont, en de EDF poogt het réseau dat immers ook triphasé is, zo gelijkmatig mogelijk te belasten. Meestal wanneer je ergens en bout de ligne zit, en er bij een monophasé aansluiting een te grote chûte de tension (spanningsval) zou optreden over de vele kilometers kabel vanaf de dichtstbijzijnde hoogspanningstransformator naar jouw huis toe. Lees zelf maar wat er over de triphasé perikelen al geschreven is,  misschien ook deze introductie, en wacht nog maar even met het inhuren van een electricien.

Rob van der Meulen

avatar#5618
Steff
Berichten: 2
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2010-06-20 12:47:43

Dank voor jullie reactie!

De stukken doorgelezen die getipt zijn. Wordt voor mij wel een (te)tecnisch verhaal onderhand, maar komende week ga ik naar de Morvan en probeer wat meer te onderzoeken.

Wat betreft de opmerkingen en vragen terug;

"Misschien kun je nog even doorgeven wat voor puissance souscrite er op je EDF rekening vermeld wordt, en wat je er zoal aan zware verbruikers aan hebt hangen. En om hoeveel kilowatt per apparaat het gaat."

De factuur van EDF geeft een puissance van 12kW.
Er hangen op dit moment nog niet veel apparaten aan de installatie;

een boiler van 2000 W, elecetrastraalkacheltje van 1500W en een elktrakachel van 2000W. Allen over een aparte groep en zelden samen in gebruik. Doorgaans is gebruik van twee apparaten of een in combinatie met gebruik fohn al voldoende om alles op zwart te krijgen in het hel huis.

 "Wat ook nog zou kunnen, vergissen is menselijk, is dat de disjoncteur de branchement voor wat z'n stroombeveiliging betreft nog op een te laag ampérage staat ingesteld. Er is een uitleesvensterje, met daarin een getal"

Er zijn drie uiteesvenestertjes naast elkaar onderaan de zwarte kast.
weet even niet precies meer wat er in elk vakje staat. Zal komende week kijken.

Tot zover.

groet,

Steff

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-06-20 14:00:33

Steff,

  Drie uitleesvenstertjes? Dan heb je waarschijnlijk een tri-phasé aansluiting, en dat staat misschien ook ergens op je facture vermeld. Bij een puissance souscrite van 12 kVa krijg je in totaal 60 Ampère binnen. Per fase dus 20 Ampère, en dat getal staat waarschijnlijk achter die venstertjes, en op die stroomsterkte is je disjoncteur de branchement afgeregeld. In Nederland is de hoofdzekering meestal 35 Ampère, of bij driefase 3 x 25 Ampère. Met die 12 kVa kun je dus veel doen, alleen kun je zoals al eerder opgemerkt last krijgen van het ingrijpen van de stroombeveiliging zodra die (te lang) over één van de drie fases meer dan 20 Ampère te verwerken krijgt. De nieuwste generatie slimme meters van de EDF, dit even terzijde, heeft geen ouderwetse en daardoor gelukkig iets vertraagd reagerende thermische beveiliging, maar een nauwkeurig afgestelde electronische beveiliging. De eerste lichting gebruikers is daar niet blij mee: sommigen moeten regelmatig naar buiten toe, wanneer hun aansluitkastje een meter of dertig verderop aan de weg gemonteerd is. Die slimme meters reageren iets te scherp op zelfs maar een kleine, tijdelijke stroompiek. Laten we hopen dat de Franse consumentenorganisaties daar hun vinger over gaan opsteken, anders gaan heel wat Fransen de komende winter stevig kou vatten. Terug naar die 20 Ampère van jou daar in de Morvan. Dat is goed voor een vermogen van 4600 Watt per fase. Dus niet zowel wasmachine, chauffe-eau, elektrische verwarming,  waterkoker en koffiezetapparaat allemaal op één fase aansluiten. Zo gelijkmatig verdelen over je triphasé installatie. Of om problemen te voorkomen er door de EDF een monophasé abonnement van laten maken, en wie weet kun je dan met een 9 kVa puissance souscrite alles zonder problemen laten draaien, want dan grijpt je stroombeveiliging pas boven de 45 Ampère totaalverbruik in. Hangt van je verdere installatieplannen af.

Rob van der Meulen

p.s.: Lees ook nog de avonturen van Croissantje met haar 3-fase aansluiting, waar de hele elektrische installatie op slechts één fase aangesloten bleek te zijn.

avatar#5618
Steff
Berichten: 2
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2010-06-27 12:11:58

Allen en met name Rob,

Net terug van een kleine week Morvan en toch een bekwaam iemand gevraagd de diagnose te helpen stellen.

Na wat openmaken, bestuderen en testen was hij daar snel achter: 3-fase aansluiting bleek niet goed aangesloten en dus slechts een enkele fase...
Los nog even van de vaste kosten die ten onrechte zijn betaald; dat verklaart dus waarom de boel er snel helemaal uitvliegt.
Er is direct een andere fase in werking gezet zodat grootste probelemen nu al weg zijn.
Volgende actie is een andere verdeling van de apparaten over de drie fases en er voor zorgen dat de zekeringen niet even hoog zijn als de hoofdzekering, zodat de groep zelf eerst afslaat bij overbelasting en niet alles in het hele huis op zwart gaat.
Gezien de drie kasten die uit elkaar verspreid liggen door de boerderij en herverdeling van groepen over de fases vraagt dat een nieuwe dikke kabel aanleggen tussen twee kasten en wat nieuwe zekeringen kopen. Dat is goed te doen.

Verwachting is dat deze acties en met beleid gebruik maken van de grote stroomverbruikers geen grote probelemen meer zal geven. We gaan het meemaken

Dank voor de reacties en meedenken! Ik heb er weer e.e.a. van geleerd. Tenzij er alsnog probelemen komen sluit ik dit item.

Steff

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-06-27 12:38:38

Steff,

Nog een laatste opmerking over het probleem van de zg. selectiviteit die je in de gaten moet houden bij de zekeringen en installatie automaten die je stroomafwaarts aanbrengt. Inderdaad zekeringen gebruiken van een lagere waarde dan gebruikt in het toevoercircuit. Standaardwaarde volgens de NF normen voor de wat zwaardere stroomverbruikers - chauffe eau, lave linge etc. - is een disjoncteur van 20 Ampère. Nu zal een wasmachine, ook wanneer hij het water aan het opwarmen is niet veel meer dan 12 Ampère verbruiken, toch blijft het niet een ideaal scenario wanneer je per fase slechts 20 Ampère tot je beschikking hebt. Je kunt er natuurlijk disjoncteurs van 16 Ampère voor gebruiken zoals in de meeste Eu landen, maar ook dan laat je selectiviteit te wensen over. Persoonlijk hou ik dus nog steeds een voorkeur voor een monophasé aansluiting, maar ik realiseer me dat in jouw geval met drie verspreid geplaatste groepenkastjes dat een vrij ingrijpende verbouwing zou gaan worden. Zo de EDF al bereid en in staat zou zijn die 12 kVa als monophasé te leveren gezien de beperkingen die het réseau in een landelijke omgeving als de Morvan soms stelt.

Succes met je verdere aanpassingen,

Rob