Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Uitbuiterij

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2010-05-30 21:22:11

Een bezoeker van onze site maakt zich kwaad over de rubriek Oproepen waarin sommige Nederlanders tijdelijk campingpersoneel vragen. Hij schrijft ons:

In uw rubriek \'personeel gevraagd\' lees ik naar mijn mening schandalige oproepen voor personeel. Zo zie ik een oproep om 6 uur per dag te werken tegen kost en inwoning in eigen tent!!!!

 

Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij/zij zich laat uit buiten, maar misschien dat u hier toch een kleine noot bovenaan deze rubriek kunt zetten waarin staat dat dit soort zaken óók in Frankrijk niet thuis horen.

 

Voor bijvoorbeeld 6 uur werk per dag hoort een redelijke vergoeding te staan en als dit niet betaald kan worden uit de \'chambres d\'hôtes\' of \'gites\', dan is er sprake van slecht management, óf is men zelf gewoon te lui om de handen uit de mouwen te steken.

Ik meld dat ik het volledig eens ben met de reageerder. Steeds als ik een dergelijke oproep plaats, moet ik licht huiveren.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-05-30 21:26:51

Waarde Wim, je geeft zelf al aan hoe je over één en ander denkt. Hulde.

Rest de vraag waarom je dan toch al die uitnodigingen tot slavernij laat passeren.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-05-30 21:39:21

Weer eens wat anders dan die Nederlanders die zichzelf uitnodigen (tijden heb je niks van ze gehoord en in het voorjaar beginnen de mails), zich graag enige dagen tot weken laten verzorgen en thuis zich erop voor laten staan zulke goeie vrienden/familieleden te hebben in LDF........

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-05-30 21:47:39

Ja, Peter, ik zou ze moeten weigeren, die oproepen. Maar de een is net wat minder huiveringwekkend dan de ander, zodat het moeilijk valt een strikte lijn te hanteren. Maar als het echt te gek wordt, zal ik de plaatsingsverzoeken niet meer honoreren.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-05-30 21:50:49

Lijkt me niet zo moeilijk Wim. Zodra termen als bij voorbeeld "kost & inwoning" of "zakgeld" vallen : poubelle.

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-05-30 21:57:59

Inderdaad in de 'poubelle'. Ook verzekeringstechnisch zitten er vaak haken en ogen aan en niet alleen voor de campingeigenaar maar het kan slecht uitpakken voor dat 17-jarige paardenmeisje die een ongeluk krijgt. Ook die luitjes die zo gezellig een wijn 'chateau' hebben en daar 'vrijwilligers' voor vragen. Uitbuiterij en verkapte concurrentie.

Ingrid

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-05-31 10:35:20

Helemaal eens met je Ingrid!

Recent op TV over vakantiewerkers werd een duidelijke waarschuwing afgegeven, dat je als werkgever nog lang niet jarig bent als je zo iemand in dienst neemt voor tijdelijk werk zonder een contract d'embauche.

De klager naar Wim heeft volkomen gelijk, want het voorbeeld van slechte Franse werkgevers voor vakantie'werk' lijkt in die uitzending eerder op neo-slavernij.

Ik behoor niet tot die Nederlanders die andere mensen exploiteren en in mijn optiek moeten dergelijke advertenties door Wim stelselmatig dans le poubelle, indien in die advertentie niet duidelijk wordt aangegeven wat de contouren voor de werkzoekende zijn voor zo'n tijdelijk contract.

We leven niet in LDF om plus Angelique te zijn dan de Fransen zelf, want ook in NL wordt veel zwart gewerkt mn. door hulpen in de huishouding.

Toch, hoewel ik mijn huishoudelijke hulp zwart betaal, weet zij exakt de condities waarvoor ik haar werk geef! Het is een volwassen vrouw, die weet welk risico ze loopt, maar zoiets mag je al helemaal niet verwachten voor een 17 jarig buitenlands paardenmeisje in het voorbeeld van Ingrid.

Met groeten van,

Bruin.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2010-05-31 11:23:44

laat dat soort zeikerds zich liever druk maken over de kinderarbeid in landen die wat verder liggen dan zij met hun carravanetje kunnen bereiken!!!

Ik vraag me sterk af wat de motivatie is van zo'n mail; eigen belang? Omdat ze zelf wel een fatsoenlijk tarief hanteren voor hun vakantie krachten.

Of schuld gevoel? zit je lekker op je camping voor je caravan en loopt daar iemand waarvan je weet dat ze maarliefst! 6 uur werken voor een enkel maaltijdje, tja dat zit natuurlijk net iets minder lekker. Vooral als je met goed fatsoen dus ook niet meer kunt klagen over het feit dat de wc's niet al te schoon zijn. Je zou zelf immers ook niet al te hard poetsen voor dat geld toch?

Mail in het vervolg gewoon de verantwoordelijke!

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2010-05-31 20:09:16

Beste H@ns,

Ik vergun jou een tegenstroom argument. Kinderarbeid is in die Verre Oosten landen daar een 'geaccepteerd' verschijnsel. Als ik iets bij IKEA koop, maak ook ik me schuldig aan het feit dat die prijs in geen verhouding staat tot de produktiekosten in het Westen. Meer specifiek dus ook goederen die in de vm. Oostbloklanden worden geproduceerd!

Er heerst eigenlijk een soort dubbele moraal tussen de 'haves' en de have not's.

Wie zijn nu meestal die minderjarige vakantiewerkers?

Vrijwel zonder uitzondering minderjarigen uit onze samenlevingen in het Westen.

Wim hier plaatste de letterlijke tekst:" Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij/zij zich laat uit buiten, maar misschien dat u hier toch een kleine noot bovenaan deze rubriek kunt zetten waarin staat dat dit soort zaken óók in Frankrijk niet thuis horen." Einde citaat.

 

Ik weet toevallig hoe dat in 1998 toeging op een Louïs XV kasteel in Mer-sur-Indre. Je wil gewoon niet weten hoe de kasteelvrouwe (NL-artse) met haar vakantiekrachten omging en overigens ook een zekere Daniël Poubelle.

Ja je leest het goed het achtkleinkind van de Prefect van Parijs die z'n naam aan de vuinisbak heeft gegeven. Ik heb met hem daar op dat chateau als timmerman samengewerkt voor noodzakelijke restauratie.

Oorspronkelijk was ik via mijn zus in het Gooi met de kasteelbezitters in kontakt gekomen en heb zelfs de folder in 3 talen ontworpen en tot aan plaatselijke drukker begeleid. Men wilde daar spirituele workshops houden Internationaal.

Ik had de situ al snel door; Een veel te duur gekocht kasteel voor 3 miljoen Franc, terwijl vergelijkbare objecten voor 1 miljoen te koop stonden.

Iedereen werd daar uitgebuit, maar deze Queen Bee, had haar sergeantjes die jou en anderen met een verrekijker in de gaten hielden.

Uiteindelijk ben ik nav. een 'vorstelijke' ruzie met haar in m'n Bassie & Adriaan sleurhut vertrokken naar het terrein van een Engelse electricien die daar heel de installatie aux normes moest brengen, maar niet betaald werd.

Vorig jaar okt. heb het geheel terug gezien. Het mooie kasteel werd nu eindelijk door een Franse eigenaar (winnaar van de Loto) in oude glorie hersteld, zo vernam ik van de ouvriers die daar aan't werk waren. Van de Nederlandse eigenaars heeft niemand meer een spoor, vernam ik ter plekke.

Dat is ook maar goed ook want van die minderjarige 'vakantiewerkers' heb ik op z'n minst 1 met mijn auto in NL naar NL vervoerd en veilig bij haar ouders afgeleverd!

Bruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-05-31 20:17:22

Aan de Hanz : leg uit wie je bedoelt met "de zeikerds" ("laat dat soort zeikerds zich liever druk maken over de kinderarbeid in landen die wat verder liggen dan zij met hun carravanetje kunnen bereiken!!!").

En leg me dan ook die drie uitroeptekens uit, gaarne.

Peter (die zich nu huilend verschuilt vanwege dat Israëlisch geweld tegen 'n humanitair konvooi in internationale wateren).

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2010-05-31 22:53:43

Mensen, mensen, mensen,

Wat is er gebeurd met de eigen verantwoordelijkheid?

Ik sta geheel achter Wim, die deze oproepen plaatst zonder aanziens des persoons en zonder censuur. Ik huiver van personen en instanties die, al dan niet met de beste bedoelingen, alvast gaan beslissen wat anderen wel of niet onder ogen mogen krijgen. Chapeau Wim, en weg met betutteling, of erger!!

Wat mij betreft staat het iedereen vrij om de meest absurde oproepen te plaatsen, voor mijn part biedt men werk op een camping aan waarbij voor het genoegen om de WC's te mogen schoonmaken dagelijks moet worden bijbetaald. De enige voorwaarde moet zijn dat de plaatser van een dergelijke oproep traceerbaar is.

De essentie is, dat het iedereen vrij staat om wel of niet op dergelijke oproepen te reageren. Niemand houdt een pistool tegen iemands hoofd. Wie weet welke motieven iemand heeft om dit soort vakantiewerk te willen verrichten? En voor de plaatser van een dergelijke oproep zijn er ook risico's. Ga je echt blij worden met een arbeidskracht die dergelijke voorwaarden accepteert? Een vriend van me zei ooit, "het kost niks maar dan heb je ook niks". En zo is het.

Kortom, wat mij betreft leven en laten leven. En als je je echt ergens tegenaan wilt bemoeien, richt je pijlen dan op situaties waarin de slachtoffers geen keuze en geen uitweg hebben, zoals de kinderarbeid voornoemd. Maar dat geldt niet voor mensen die uit vrije wil reageren op oproepen met ridicule condities.

Salutations, Jos

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2010-05-31 23:03:41

uitleg:

mensen die het internet gebruiken om hun mening te geven over zaken waar;

!a) de keuze om wel of niet op de advertentie in te gaan geheel vrij is.

!b) de plaatser (niet de eigenaar) van de advertentie geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor de "arbeidsvoorwaarden" maar slechts een platform biedt om op te adverteren (don't shoot the messenger)

!c) zich zorgen maken over futiliteiten terwijl er toch echt wel wat schrijnender zaken binnen het thema jongeren en arbeid te vinden zijn, zelfs in ons eigen luxe Nederland.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2010-05-31 23:11:26

Grappig, Jos plaatst vrijwel tegelijk met mij een bericht. Waarbij Jos de nuance geeft terwijl ik me beperk tot beknopte uitleg op verzoek van Asterix (sorry, de correcte naam is me even ontschoten)

De strekking is ongeveer hetzelfde maar mijn bewoording is wat lomper en directer.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2010-05-31 23:15:39

H@ns,

Het lijkt erop dat wij het eens zijn, of tenminste op dezelfde lijn zitten. Van schrik ga ik maar snel naar bed;-) Welterusten!

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2010-06-01 06:13:08

Ik heb de uitroeptekens van de Hanz begrepen, dank. De overwegingen van Jos begrijp ik ook.

Liberaal en libertijns denk ik ook, daar gaat het hier niet om (geloof ik). Mijn hulde aan Wim betrof allereerst zijn openlijk twijfelen. Om vervolgens zijn huiver te delen tegen dit soort annonces, tegen dit soort aanbod, tegen mensen die dit soort aanbod overwegen.

Natuurlijk, leven & laten leven. Maar delen we nog 'n moraal ? Delen we nog 'n basale vorm van ethiek ? Ik heb daar geen wetboeken voor nodig, ik noem het slechts respect en fatsoen.

Peter (die al per post gestemd heeft en niet op de VVD, noch op de PVV overigens).

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#15 Geplaatst: 2010-06-01 08:01:10

Bonjour Peter,

Moraal, ethiek, respect, fatsoen... fraaie begrippen, indrukwekkende woorden... totdat ze gebruikt worden als knuppel teneinde onwelgevallige meningen en uitlatingen uit de ring te meppen.

Mocht dat nog niet duidelijk zijn, het is allerminst mijn bedoeling de inhoud van dubieuze annonces en/of hun opstellers te verdedigen of zelfs maar goed te praten. Maar het weren van dergelijke zaken is niet een taak van de media, net zomin als het tegengaan van lasterlijke taal een taak is van het telefoonbedrijf.

Als je het met iemand oneens bent, dan wend je je tot die persoon, en niet tot de kanalen die deze persoon gebruikt om zijn boodschap te uiten. Punt. 

Ik kan mij nog het meest vinden in de volgende uitspraak, vaak doch ten onrechte toegeschreven aan Voltaire: "Je désapprouve ce que vous dîtes, mais je me battrai jusqu'à la mort pour que vous ayez le droit de le dire."

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2010-06-01 08:37:06

Vrijheid van meningsuiting is iets anders dan beheerder zijn van een informatieve site. Dat laatste brengt verantwoordelijkheden met zich mee denk ik. Zeker als het om minderjarigen gaat.

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#17 Geplaatst: 2010-06-01 10:46:31

Ik probeer me in te leven in een jongen of meisje van rond de zestien die geïnteresseerd zou zijn in een dergelijk werk aanbod. Onze discussie, hoe zinnig ook, zou niet aan hem of haar zijn besteed. (Wij hebben er vier groot gebracht, ik weet waarover ik het heb.) Voor de zestien jarige zou gelden: het avontuur, weg zijn van de ouders (in een plausibele context), een sterk verhaal op school enzovoorts.

De ingebrachte argumenten mbt de kinderarbeid vind ik niet overtuigend; we hebben het hier over westerse blagen. street- en discowise. Kwetsbaar, zeker, maar niet zonder verweer. Het is aan de ouders om te beoordelen of ze hun kinderen blootstellen aan dit soort werk en de bijbehorende condities. Dat dat onbetaald werk is voor mij geen argument, dat een ander zich daarmee “verrijkt” evenmin. Er bestaat veel werk dat moet gebeuren, zonder dat daarvoor middelen beschikbaar zijn.

Ik was er (stiekem) trots op dat een van onze blagen haar spaargeld investeerde in een vliegreis om in een ver land drie maanden lang onbetaald werk te doen.

 

Ben

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2010-06-01 20:57:24

Tja Jos, je beweert nogal veel, je insinueert nog méér. Alsof ik 'n knuppel, alsof ik 'n onwelgevallige mening, &c.

De onhoudbaarheid van je betoog demonstreer je met 'n zeer letterlijke ". Punt."

Hier wringt nu net de schoen. Waar ik - libertijns als ik ben - ieder z'n mening respecteer, word ik kregel van iemand die denkt mij iets te mogen dicteren, vooral gevolgd door ". Punt. "

Natuurlijk is de PTT niet verantwoordelijk voor hetgeen er over hun lijnen wordt gezegd. De media hebben hun beperkingen, godzijdank.

De media hebben echter ook hun verantwoordelijkheden. Schunnigheden, onwaarheden, laster & leugens &c. worden niet gepubliceerd. Daar hebben we 'n verantwoordelijke voor, in ons geval Wim.

Als 'n dergelijke, dienstdoende verantwoordelijke openlijk z'n twijfels uit, kan ik daar slechts respect voor hebben. 'n Baas tegenover z'n medewerkers, 'n generaal tegenover z'n troepen, 'n minister-president... Iemand die toegeeft te twijfelen, verdient diepe achting. Dat is andere koek dan allerlei geargumenteer omwille van de argumenten, gevolgd door ". Punt. ".

"(...) dan wend je je tot die persoon, en niet tot de kanalen die deze persoon gebruikt om zijn boodschap te uiten. Punt."

Ik ben het zo eens met je, Jos. Maar zeg me nu welke rol je toeschrijft aan onderwijzers, journalisten, ouders, dichters &c. waar het gaat om de overdracht van normen en waarden. Voeg hieraan toe : buren, vrienden, vage kennissen, mede-forumbezoekers.

Peter.

P.S. Die uitspraak wordt inderdaad ten onrechte aan Voltaire toegeschreven. Hij kwam van Mick Jagger, enkele eeuwen later.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2010-06-01 23:55:13

Bonsoir Peter,

Ik las je reactie en ben eens rustig gaan zitten om te werken aan aan een toelichting mijnerzijds. Want die is blijkbaar nodig.

Allereerst is het wellicht goed eens te denken aan het aloude spreekwoord "wie de schoen past, trekke hem aan". Mijn knuppel en punt zijn bedoeld als illustraties van mijn betoog. In dat betoog adresseer ik geen specifieke personen. Ik vind mijn betoog ook niet onhoudbaar. Ik verwijt jou niets, noch beticht ik je ergens van, noch wens ik je iets te dicteren. Als je dat zo wenst op te vatten laat ik dat geheel voor je eigen rekening.

Wat ik voor het voetlicht wil brengen, en waar ik met mijn hele wezen achter sta, is een onvoorwaardelijke vrijheid van meningsuiting. Ik wens daarin geen concessies te doen. Iedereen mag in Hyde Park op een sinaasappelkist gaan staan en roepen "to hell with the government". Ik moet er niet aan denken dat daaraan getornd zou worden, hoe politiek-correct de normen/waarden/moraal/ethiek argumentatie ook mag klinken. Tsja, dat levert af en toe problemen en zelfs slachtoffers op. Theo van Gogh, iemand?

Natuurlijk, als iedereen roept wat hij wil zal dat beledigend zijn voor sommige anderen. So what? De rechtsstaat biedt eenieder die meent onheus bejegend te worden voldoende mogelijkheden tot verweer. Schadevergoeding wegens laster en dergelijke behoort ook tot de mogelijkheden. Prima. Maar dat is iets heel anders dan onwelgevallige uitingen aan de bron te smoren. Het is niet voor niets dat de Europese regelgeving stelt "(...) that the press plays an essential role in a democratic society. (...) freedom of expression is applicable not only to 'information' or 'ideas' that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any section of the community. In addition, journalistic freedom also covers possible recourse to a degree of exaggeration, or even provocation (...)".

En wat betreft de rol van ouders, onderwijzers etcetera in de overdracht van normen en waarden het volgende. Normen en waarden zijn ieders persoonlijke drempelwaarden om "goed" en "slecht" tegen elkaar af te wegen. Met andere woorden, jouw normen en waarden hoeven de mijne niet te zijn. Ik kan schaterlachen om een cartoon van Mohammed terwijl anderen plannen smeden om de tekenaar hiervan wegens belediging van hun bijgeloof om het leven te brengen. Normen en waarden zijn geen universeel kuisheidsfilter, het zijn expressies van de wijze waarop een individu in het leven staat en naar de wereld om hem heen kijkt. En derhalve niet geschikt om welk beleid dan ook op te baseren.

Dus waar jij stelt "Schunnigheden, onwaarheden, laster & leugens &c. worden niet gepubliceerd" scheiden onze wegen. Ik stem voor publiceren zonder voorbehoud. Immers, wat schunnig is voor de een hoeft dat niet te zijn voor de ander, omdat de meetlat die je hanteert om dat vast te stellen een puur persoonlijke is. En wie weet ten tijde van publicatie of iets een leugen is? Voorbeelden te over van zaken die ten tijde van openbaarmaking te gek voor woorden leken maar later toch waar bleken te zijn. Hoe zou de Watergate affaire ooit in de krant zijn gekomen als er op voorhand al een soort "correctheidsfilter" was toegepast?

Kortom, op het moment dat ik ergens een pleidooi tegenkom om bepaalde dingen maar niet te publiceren omdat dat voor bepaalde personen of groeperingen niet zo leuk zou kunnen zijn, gaan mijn haren recht overeind staan. En ga ik "full power" in de contramine. Sorry, no excuses.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2010-06-02 06:43:06

Houdt het klein, Jos, laten we ons beperken tot de kwestie want ik geloof niet dat de vrijheid van meningsuiting hier in het geding is.

En waar die dat wel zou zijn, ben ik 't hartgrondig met je eens.


Echter : onze wegen scheiden zich wellicht iets eerder want ik heb dus geen behoefte aan wetboeken en 'n rechtsstaat, ik heb behoefte aan 'n prettige samenleving waarin wet- en regelgeving overbodig zouden moeten zijn.

Sommige dingen doe je gewoon niet, vanwege 'n gemeenschappelijke moraal.

Dat er hufters en horken rondlopen, weet ik ook wel. Maar gun mij m'n ideaal zonder wetboeken, zonder 'n overheid, met mensen die hun eigen èn gezamenlijke verantwoordelijkheden dragen. Waar de één 'n misstap dreigt te begaan of heeft begaan, wordt hij gecorrigeerd door de anderen. Wordt dit te ingewikkeld, tja, dan ontstaan er instituties met spelregels en zo. Jammer. Gelukkig is er 'n mooi woord voor : rechtsstaat, jaja.

Wim, excuses voor de breedte. Ben je er voor jezelf inmiddels uit ?

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#21 Geplaatst: 2010-06-02 08:27:37

Ja, ik ben er wel uit. Censuur, weigeren van oproepen e.d. zijn zaken die mij als journalist uiteraard een gruwel zijn. Bij een onversneden verzoek om jeugdige slaafjes te werven voor het schoonhouden van het toiletgebouw, zal ik me wel even verstaan met de inzenders.

Wim