Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bedrijf in het buitenland en wonen in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#8043
zoeker
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2010-05-31 06:55:42

Mijn vraag is een beetje vreemd omdat ik misschien de enige aanwezige ben, die in Indonesie woont.

Mijn vrouw (Indonesie) en ik een Nederlander, wij hebben een in Indonesie gevestigd gerigistreerd bedrijf. Doch de zaken worden alleen via het internet gedaan waardoor er geen fisiek bedrijf is. Tevens kunnen de werkzaamheden in ieder land waar internet is, worden uitgevoerd.

Wij willen in Frankrijk gaan wonen, ik hoor het al wat Frankrijk waarom niet in Indonesie blijven wonen, lekker goedkoop. Het is een heel verhaal maar het bevalt ons hier niet meer en mijn vrouw woont ook liever in het westen. Is al eerder in Frankrijk geweest met vakantie (Chevene).

Nu is de vraag kan en mag ik ons bedrijf in Indonesie laten welke op de naam van mijn vrouw staat? En de inkomsten worden gestort op een bank in Indonesie en men zodoende belasting betaald in Indonesie. Doch ik las reeds dat als men geld in NL verdien doch in Fr woont dient men belasting erover in Fr te betalen.

Zal dat worden getollereerd of eist men dat het bedrijf in Frankrijk wordt gerigistreerd.

Alvast bedankt voor de hulp.

Groetjes.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2010-05-31 12:32:22

Zoeker, ik neem aan dat je op deze site al gezocht hebt met de zoekfunctie en dat je al op andere sites hebt gekeken (impots.gouv.fr en vele vele anderen). Volgens mij kan er niets geeist worden. Een in frankrijk wonende en belasting betalende persoon heeft elders een bedrijf. Dat mag. De winst van dat bedrijf wordt in FR samen met ander inkomen als 'wereldinkomen' beschouwd en zodanig belast. Rest slechts het evt bestaande belastingverdrag FR-rep.Indonesia op te zoeken of er berekeningen tegen dubbele heffing bestaan. Andere vraag is of het evt voordelen heeft om het bedrijf te verplaatsen naar FR of zelfs naar NL. Haal je het naar FR dan kun je evt een bedrijfsvorm kiezen waarbij onkosten in mindering gebracht kunnen worden op de winst. Succes, Dit  

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2010-06-01 12:09:49

Alles hangt af van de regelingen in Indonesie over buitenlands eigendom van bedrijven daar. Ik weet niks van Indonesie...

Vanaf de Franse kant is het niet ingewikkeld: voor iedereen die in Frankrijk belastingplichtig is moet het wereldinkomen worden aangegeven voor de Franse inkomstenbelasting, met uitzondering van die zaken in die verdragen tussen Frankrijk en andere landen anders zijn geregeld. Zo is tussen Frankrijk en Nederland geregeld dat inkomsten uit Nederlandse onroerend goed niet belastingplichtig is in Frankrijk, maar in Nederland. Idem voor staatspensioenen (ABP en gelijkgesteld). Of er een belastingverdrag bestaat tussen Indonesie en Frankrijk en zo ja, wat daarin dan is geregeld, weet ik niet. Zoeker moet dus op zoek naar een eventueel Indonesisch-Frans belastingverdrag.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2010-06-01 12:44:18

Zoeker, wellicht levert dit wat op?

(in de spaties staan onderstreepjes) Voor verdragen met andere landen,

zie de pag. conventions bij de impots succes, Dit

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2010-06-02 14:53:33

Frankrijk heeft in 1979 een belastingverdrag gesloten met Indonesie. Vindplaats is al genoemd.

In 1979 was men nog niet zo bezig met internet en daarom zijn in dat soort verdragen daar geen bepalingen voor opgenomen.

Het ligt aan de situatie, maar mijn eerste gevoel zegt: belast in Frankrijk, aangezien jullie dan in Frankrijk wonen (en ook werkzaamheden zullen verrichten om het een en ander draaiende te houden). Per saldo ook de meest logische oplossing toch? Betalen in het land waar je woont en werkt. Zal hoogstwaarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing zijn.

Ik adviseer je contact op te nemen met een deskundige.

Groet,

Rob van Schijndel

avatar#8043
zoeker
Berichten: 1
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2010-08-06 14:32:13

Beste Dit,

 

Geplaatst: 01-06-2010 12:44:18
re: Bedrijf in het buitenland en wonen in Frankrijk
 
 

Zoeker, wellicht levert dit wat op?

www.impots.gouv.fr/potail/deploiement/p1/fichedescriptive_1879/fichedescriptive_1879.pdf

(in de spaties staan onderstreepjes) Voor verdragen met andere landen,

zie de pag. conventions bij de impots succes, Dit

Je link met underscore werkt helaas niet.

Weet je een andere?

Bedankt.

Albert

avatar#8043
zoeker
Berichten: 1
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2010-08-06 14:44:14

Hier bij een bedankje aan iedereen.

Sorry voor mijn late reply omdat ik op de een of anderer manier geen meldingen krijg via de inbox dat er is gereageerd.

Het was ook te mooi om waar te zijn, een bedrijf in Indonesie met 10% belasting. In plaats van een belasting heffing in Frankrijk van 45%.

Het heeft geen zin om afspraken met indonesie te maken om niet een aanslag te verstrekken. Dus Frankrijk zou dan alsnog 35% moeten heffen en niet 45% want dan betaal je 55% en dat is niet fair.

Dan zou het geld op een bankrekening in Fr moeten komen.

Hoe kijk Frankrijk eigen tegen die belasting vrije landen, of kun je dat niet zo als in NL wel mogelijk is daar je geld parkeren en Frankrijk kan er niet aan komen?

Merci,

Albert

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2010-08-08 14:47:24

Ik heb de link met plak en knip overgenomen. Lukt het niet, ga dan naar de site van de impots en probeer daar alsnog met zoekwoorden of ga naar de diverse pagina's over de verdragen. Frankrijk kijkt precies zo tegen belastingparadijzen aan als nederland en vele anderen. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2010-08-08 16:12:11

Je link naar de impotssite is een dode link.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-08-08 17:10:26

De link van Dit hier werkt helaas niet, maar Zoeker, ga even terug naar wat Rob van Schijndel hier heeft gecshreven. Dat bilateraal belastingverdrag tussen Indonesia én France bestaat uit 1979. Daarin zijn ongetwijfeld een aantal bepalingen opgenomen, die dubbele belasting moeten voorkomen.

En Zoeker, jij bent Nederlander en je vrouw Indonesisch. Jullie bedrijf zal dus niet meer in Indonenesia kunnen bestaan als jullie je in Frankrijk vestigen!

Waarom niet?

Dat heeft erg veel te maken met mijn oudste dochter, afgestudeerd in Fiscale Econnmie aan de EUR. De titel van haar dikke afstudeeropdracht luidde: "Zetelverplaatsing van ondernemingen binnen Europa in 1999"

Daarin dus ook dat er vele fiscale anders te behandelen systemen bestaan binnen Europa, laat staan als je komt van buiten daar.

Jullie zullen dus allereerst contact moeten opnemen met de verantwoordelijke Indonesche fiscus voor einde bedrijf daar én vervolgens met de Franse fiscus contact opnemen dat je jullie bedrijf onder andere naam wilt voortzetten/starten in Frankrijk. En daarbij zullen jullie merken dat er nog vele voetangels en klemmen te overwinnen zijn.

Veel succes voor jullie beiden, van

Bruin.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#10 Geplaatst: 2010-08-08 18:50:50

Ga eerst naar deze site:

La Maison des Français de l’étranger (MFE)

Click daar de link van de pdf

getest, werkt.

janv

avatar#8043
zoeker
Berichten: 1
Reacties: 3

#11 Geplaatst: 2010-09-28 15:14:46

Nogmaals iedereen bedankt voor de hulp.

Wie van jullie wonen er eigenlijk in of om Montpellier daar wij ons daar willen vestigen omdat onze oudste dochter architectuur studeert.

In Zuid-Frankrijk is Monpellier de enige welke een universiteit heeft met die afstudeerrichting voor zover ik dat heb kunnen vinden via google.

Tevens een andere vraag als je minimaal 6 maanden in Fr woont ben je belastingplichtig en weet ik niet wat nog meer.

Doch Europa, Shengen met zijn open grenzen, als ik een huisje huur in zowel NL als in Fr, hoe weet men of ik 6 maanden lang in Fr verblijf.

Of zegt men heel simpel het huis staat meer dan 6 maanden op mijn naam en daardoor .....

Doch dat lijkt mij niet want er zijn genoeg die een 2de huis hebben.

Alvast bedankt voor de hulp.

Groetjes,

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2010-09-28 18:45:00

Die termijn van 6 maanden zegt fiscaal niet zoveel. Je bent belastingplichtig in het land waar het centrum ligt van je economische en sociale leven. Dat is de grote lijn. ABP'ers zijn uitzonderingen, die blijven belastingplichtig in Nederland en sommige permanent in Frankrijk wonende Nederlanders schijnen erin te slagen binnenlands belastingplichtig te blijven en zodoende te profiteren van de hypotheekrenteaftrek voor hun hoofdbewoning in Frankrijk. Een echt goed voorbeeld van deze laatste constructie - met uitzondering nogmaals van de genieters van Nederlands overheidspensioen - heb ik nog niet voorbij zien komen.

Wim

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#13 Geplaatst: 2010-09-29 02:59:18

Tevens een andere vraag als je minimaal 6 maanden in Fr woont ben je belastingplichtig en weet ik niet wat nog meer.

Doch Europa, Shengen met zijn open grenzen, als ik een huisje huur in zowel NL als in Fr, hoe weet men of ik 6 maanden lang in Fr verblijf.

 

Dit werkt perfect. Wel ook nog even een maand per jaar in Indonesie zelf zijn om duidelijk te maken dat je niet die 183 dagen per jaar in NL of Frankrijk wel overschreden zou moeten hebben.

MAAR is je vrouw nog altijd Indonesische (paspoort)?

Zo ja heb je ook nog te maken met verblijfsverguningen, etc.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2010-09-29 13:44:38

Voor de Indonesische kant van het probleem kun je beter gaan naar onderstaand forum: je moet wel zoeken iin de onderwerpen, die ook weer onderverdeeld zijn:

http://forum.indonesiepagina.nl/forum/

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#15 Geplaatst: 2010-09-29 18:06:28

Als ik zoeker was huurde ik een leuk huis (met ruimte voor ouders en studente) in Lattes, tussen Montpellier en de Méditerranée op naam van die studerende dochter, die daar officieel gaat wonen.

Ik zou de Franse fiscus nioet vermoeien met mijn Indonesische bedrijf en de Indonesische fiscus niet met mijn lange vakanties bij mijn dochter.

Bedrijf en inkomsten zou ik in Indonesie laten, maar wel resident in Indonesië blijven en daar een huisje houden.

Mocht je vrouw achteraf Spanje of Belize leuker vinden, kun je zonder rompslomp verder trekken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2010-10-01 11:17:48

@HenriBik

Met alle respect, maar dat noemen we sjoemelen

Dat gaat op een zeker moment mis, en dan ben je de pineut.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#17 Geplaatst: 2010-10-05 13:07:36

link naar de volledige tekst van het fiscale verdrag tussen Frankrijk en Indonesië:


Ivo